اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

چرا طلاهایمان را دور می‌ریزیم؟!



اخبار,اخباراجتماعی ,طلای کثیف

بازار زباله حسابی آشفته است؛ در این آشفته‌بازار، شهرداری به‌روز کردن سیستم جمع‌آوری زباله و گذاشتن دو سطل زباله مجزا برای زباله خشک و تر را پر هزینه و پر دردسر می‌داند و البته، مافیای زباله و وجود زباله‌جمع‌کن‌ها، هرگونه سیستمی را مختل می‌کند.می‌گویند زباله «طلای کثیف» است. با این توصیف، ما هر شب کیسه کیسه «طلا» را با دست‌های خودمان داخل سطل زباله سر کوچه‌هایمان می‌ریزیم.

به گزارش ایسنا البته بعضی‌ها هم آنقدر حوصله ندارند که کیسه طلای خود را تا سر کوچه ببرند و آن را توی سطل زباله بیندازند؛ بنابراین یک‌جای نزدیک‌تر را برای رهاشدن از دست طلاها انتخاب می‌کنند. اما اگر جزو این دسته هم نباشیم و هر شب مثل یک شهروند منظم سر ساعت 9 شب کیسه زباله را بسپاریم دست سطل، باز هم در حال هدر دادن منابع ملی هستیم؛ منابعی که اگر وارد چرخه بازیافت شوند نه‌تنها از آلودگی محیط زیست جلوگیری می‌کنند، بلکه بسیار پول‌ساز و ارزشمند هم هستند.

آمار متفاوتی از ورود زباله به چرخه بازیافت در سراسر جهان وجود دارد و برخی کشورها تا 95 درصدِ زباله‌ها را وارد چرخه بازیافت می‌کنند. این عدد در کشورهایی چون سوئد به دلیل وجود سامانه منظم جمع‌آوری زباله، فرهنگسازی مردمی و همچنین بهره‌گرفتن از تکنولوژی به‌روز، بوجود آمده‌ است.

چنین آماری از چرخه بازیافت زباله در کشور ما منتشر نمی‌شود و با توجه به شواهد، احتمالا این درصد خیلی هم زیاد نباشد؛ زیرا دسته‌بندی زباله در خانه‌ها اصولی انجام نمی‌شود. در سطل زباله‌های شهری هم تنها یک مخزن وجود دارد. اما طلای کثیف آنقدر سودآور و پولساز هست که هر روز شاهد دست‌هایی باشیم که بی‎‏دستکش و هیچ ابزاری، با هم، برای جستجوی سطل‌های زباله شهر رقابت می‌کنند تا شاید زباله در خور بازیافت بیشتری بیابند.

بازار زباله حسابی آشفته است؛ در این آشفته‌بازار، شهرداری به‌روز کردن سیستم جمع‌آوری زباله و گذاشتن دو سطل زباله مجزا برای زباله خشک و تر را پر هزینه و پر دردسر می‌داند و البته، مافیای زباله و وجود زباله‌جمع‌کن‌ها، هرگونه سیستمی را مختل می‌کند.

اما ناکارامد بودن چرخه جمع‌آوری زباله در کشور به این معنا نیست که هیچ کاری از دست ما بر نمی‌آید؛ ما با جداسازی زباله‌ها در خانه می‌توانیم برای این چرخه کمک بزرگی باشیم. زباله‌ها را ماشین‌های بزرگ شهرداری در تهران ساعت 9 شب به بعد از سراسر شهر جمع‌آوری می‌کنند و به مرکز دفن در کهریزک می‌برند. زباله‌ها آنجا تخلیه می‎شوند و روی نوار نقاله قرار می‌گیرند. اینجا تا حد زیادی زباله‌های تر و خشک از هم جدا می‌شود؛ یعنی به صورت دستی پلاستیک و شیشه و فلز از مواد خوراکی جدا می‌شوند. زباله تَر کمپوست می‌شود و انواع زباله خشک هم برای بازیافت، جدا شده و به پیمانکاران تحویل داده می‌شود.

بنابراین اگر ما در خانه زباله‌های تر و خشک را از هم جدا کنیم، کار جداسازی راحت‌تر انجام می‌شود. کمپوستی که تهیه می‌شود، خالص است و پلاستیک و شیشه به محیط زیست بر نمی‌گردد. از سوی دیگر از هدر رفتن منابع مالی بسیاری جلوگیری کرده‌ایم.

زباله تَر شامل چه چیزهایی است؟
زباله تر شامل هر چیزی است که فاسدشدنی است؛ پسماند غذا، تفاله چای، میوه فاسد، لاشه حیوان و هر چیز قابل تجزیه‌ای در این دسته قرار می‌گیرد. دستمال کاغذی هم می‌تواند در این دسته جای بگیرد. دستمال کاغذی اصولا جزو زباله‌های عفونی است، اما با توجه به سلولز و کربن آن برای کمپوست مفید است و کمپوست به عنوان کود برای درختان و کشاورزی استفاده می‌شود.

زباله خشک شامل چه چیزهایی است؟
فلز (فلز پسماند بسیار با ارزشی است و قوطی کنسرو، لوله و پیچ و مهره ظروف فلزی دور ریختنی در این دسته قرار می‌گیرد)، چوب و منسوجات پارچه‌ای، شیشه و پلاستیک. نان خشک هم می‌تواند در این دسته قرار بگیرد. البته نان خشک جزو کمپوست است اما با توجه به نگاهی که ما به نان داریم و آن را «برکت» می‌دانیم، می‌توانیم نان خشک را از زباله تَر جدا کنیم تا به عنوان خوراک دام مورد استفاده قرار بگیرد.

اما این در صورتی است که نان سالم باشد و کپک و قارچ نداشته باشد وگرنه همراه با زباله تَر برای تولید کمپوست استفاده می‌شود. در کشورهای دیگر زباله خشک طیف وسیعی دارد و جداسازی‌ها دقیق‌تر انجام می‌شود اما در کشور ما همین اندازه جداسازی هم با توجه به تکنولوژی موجود، بسیار کمک‌کننده است.

درباره اشیائی همچون باتری، لامپ فلورسنت و زباله‌های بیمارستانی و عفونی هم باید بیشتر مواظب باشیم و آنها را در کیسه جداگانه‌ای قرار دهیم چون این‌ها در دسته زباله‌های خطرناک قرار می‌گیرند.

دکتر «سالی صالحی»، کارشناس آلودگی محیط زیست و کارمند بخش معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران است که بر روی چرخه بازیافت زباله کار می‌کند. او درباره اهمیت جداسازی زباله در خانه‌ها می‌گوید: بطری‌های آب‌معدنی و نوشابه، نایلون و کاغذ و مقوا همه می‌توانند فراورده‌های باارزشی را به دست دهند. اما وقتی با زباله‌های تر قاطی می‌شوند، دیگر قابل جستجو و شستشو نیستند، چون هزینه‌ای که باید صرف آن‌ها شود، به‌صرفه نیست؛ اما اگر مردم در خانه سطلی جدا را به زباله خشک تحویل دهند، به بازیافت زباله کمک بزرگی کرده‌اند.

او همچنین خاطرنشان می‌کند: البته در قدم بعدی مردم می‌توانند زباله خود را به مراکز بازیافت در تره‌بار و میادین میوه و مراکز فرهنگی چون خانه‌های سلامت تحویل بدهند و در قبال آن مبلغی را دریافت کنند. اگرچه شاید این مبلغ ناچیز باشد اما کمک بزرگی به محیط زیست می‌شود و همچنین زباله بازیافتی مستقیم به مراکز بازیافت می‌رود و این چرخه کوتاه‌تر می‌شود؛ همچنین دیگر شاهد دیدن کسانی نیستیم که از داخل سطل‌ها دنبال زباله خشک هستند.

صالحی درباره شیوه دستی و سنتی جمع‌آوری زباله خشک از سطل‌های زباله هم می‌گوید که متأسفانه کسانی که زباله‌های خشک را از سطل‌ها برمی‌دارند و عموماً مهاجران افغان هم هستند، بهداشت را رعایت نمی‌کنند و خطرات زیادی را متوجه خودشان می‌کنند که این ناراحت‌کننده است. البته در این شرایط همین کار آن‌ها کمک بزرگی است و بخش بزرگی از زباله‌ها از سوی آن‌ها تفکیک می‌شود.

گرچه شاید بتوان با ساماندهی این افراد و در اختیارگذاشتن برخی ملزومات، هم به سلامتی آنها کمک کرد و هم با هزینه کمتر کار جداسازی ولو غیرحرفه‌ای زباله‌ها را انجام داد؛ اما اینها پیشنهادها و آرزوهای ماست؛ بنابراین حالا که شرایط ایده‌آل نیست، ما در خانه دستگاه تولید کمپوست نداریم، تقریباً همه‌چیز را هم در ظرف‌های پلاستیکی می‌خریم، در فروشگاه‌ها هر چیز کوچکی در یک کیسه نایلونی جدا گذاشته می‌شود و امکان پس دادن شیشه‌های نوشیدنی نظیر نوشابه و دوغ را هم نداریم و از طرف دیگر شهرداری هم قصد انجام اقدامی انقلابی برای تغییر اوضاع را ندارد، بهتر است خودمان وارد عمل شویم.

دو سطل زباله جداگانه در خانه قرار بدهیم و زباله‌های تر و خشک را جدا کنیم و سر ساعت 9 شب در کیسه‌های جداگانه داخل سطل زباله سر کوچه بگذاریم تا محیط زیست پاک‌تری داشته باشیم و کمی به حفظ منابع ملی کشورمان کمک کرده باشیم.


 اخبار اجتماعی  -  ایسنا 


ویدیو مرتبط :
وقتی آشغالی را روی زمین می ریزیم ؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

روزی یک میلیون بشکه نفت دور می ریزیم


مدیرکل بازرسی نفت سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اتلاف روزانه یک میلیون بشکه نفت در صنایع نفت و گاز ایران خواستار بریده شدن پای دلالان از قراردادهای نفتی کشور شد و گفت: باید با توجه به محدودیت منابع مالی قانونی در مجلس به تصویب برسد تا توسعه میادین جدید مستقل نفت و گاز کشور را ممنوع کند.

خبرگزاری مهر: مدیرکل بازرسی نفت سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اتلاف روزانه یک میلیون بشکه نفت در صنایع نفت و گاز ایران خواستار بریده شدن پای دلالان از قراردادهای نفتی کشور شد و گفت: باید با توجه به محدودیت منابع مالی قانونی در مجلس به تصویب برسد تا توسعه میادین جدید مستقل نفت و گاز کشور را ممنوع کند.

فرزاد مخلص الائمه در همایش اصلاح قراردادهای نفتی با بیان اینکه براساس گزارشهای منتشر شده در ویکی لیکس توسط یکی از مقامات عربستان سعودیt ذخایر نفت و گاز این کشور واقعی نیست و دستکم 40 درصد با آمارهای رسمی ارایه شده توسط عربستان مغایرت داد.

مدیرکل بازرسی نفت سازمان بازرسی کل کشور با اعلام اینکه با کاهش شدید ذخایر نفت عربستان این کشور در بلند مدت در معاملات و معادلات نفتی جهان جایگاهی ندارد، تصریح کرد: با این وجودt در صنعت نفت کشور هم به دلیل فقدان یک راهبرد جامع انرژی چالش‌ها و مشکلات متعددی وجود دارد.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه قرار بود براساس اهداف برنامه پنجم توسعه در مدت شش ماه راهبرد و سند جامع انرژی کشور تدوین شود، تصریح کرد: با گذشت 34 ماه از آغاز برنامه پنجم توسعه هنوز این راهبرد جامع انرژی کشور تدوین نشده و به دلیل تاخیرهای دولت، این لایحه در مجلس شورای اسلامی در حال تدوین است.

وی با اشاره به ضرورت اصلاح قراردادهای نفتی، اظهار داشت: اصلاح قراردادهای نفتی زمانی به طور کامل جواب می دهد که منابع انسانی با نشاطی در صنعت نفت وجود داشته باشد، زیرا در سال‌های اخیر منابع انسانی کم نشاط بیشتر به سمت سایر کشورها از صنعت نفت ایران مهاجرت کرده اند.

مخلص الائمه همچنین با تاکید بر ضرورت حفظ سلامت و صیانت در امضای قراردادهای نفتی، بیان کرد: همچنین در امضای قراردادهای نفتی با شرکت‌های مختلف باید نسبت به تولید صیانتی از مخازن نفت کشور هم اطمینان حاصل کرد به طوری که این سرمایه گذاری‌ها در بلند مدت منجر به اتلاف منابع هیدروکربوری کشور نشود.

مدیرکل بازرسی نفت سازمان بازرسی کل کشور همچنین از اتلاف و هدرروی روزانه معادل یک میلیون بشکه نفت در صنعت نفت کشور خبر داد و افزود: بخش عمده ای از این اتلاف توسط مشعل‌های گازی تاسیسات صنایع نفت و گاز کشور اتلاف می شود به طوری که برآوردهای انجام شده حاکی از آن است که هم اکنون ایران 150 برابر عربستان سعودی منابع نفت و گاز خود را اتلاف می کند.

این مقام مسئول در اقدام خواستار توقف طرح توسعه میادین جدید مستقل نفت و گاز کشور با توجه به محدودیت‌های منابع مالی و سرمایه ای شد و گفت: باید قانونی در مجلس به تصویب برسد تا زمانی که توسعه میادین مشترک نفت و گاز به سرانجام نرسیده است، توسعه میادین جدید مستقل در صنعت نفت ممنوع شود.

وی همچنین در خصوص تولید گاز از ذخایر نامتعارف آمریکا، اظهارداشت: توسعه و تولید از ذخایر نامتعارف آمریکا آسیب‌های جدی زیست محیطی به همراه دارد و از این رو، ایران می تواند محور سرمایه‌گذاری بلند مدت در صنایع گاز جهان باشد.

مخلص الائمه در پایان با بیان این که در اصلاح و به روز رسانی قراردادهای نفتی باید نسبت به تدوین نسخه فارسی برای قراردادهای نفتی کشور هم اقدام شود، خاطرنشان کرد: باید از ورود دلالان به قراردادهای نفتی جلوگیری شود، ضمن آنکه دستگاه های نظراتی و بازرسی در سه مرحله قبل، حین و بعد امضای قراردادهای نفتی نظارت کافی را داشته باشند.