اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

پیش‌بینی زلزله با گوشی‌های هوشمند!


دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا اپلیکیشنی ساخته‌اند که با استفاده از آن گوشی هوشمند شما به یک دستگاه لرزه‌نگار تبدیل می‌شود. این اپلیکیشن که My Shake نام دارد، زلزله را حس کرده و چند ثانیه قبل از وقوع آن هشدار می‌دهد.

مجله دیجی کالا - زهرا غلامی: دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا اپلیکیشنی ساخته‌اند که با استفاده از آن گوشی هوشمند شما به یک دستگاه لرزه‌نگار تبدیل می‌شود. این اپلیکیشن که My Shake نام دارد، زلزله را حس کرده و چند ثانیه قبل از وقوع آن هشدار می‌دهد.

پیش‌بینی زلزله با حسگر شتاب‌سنج گوشی‌های هوشمند

وقتی زلزله‌ای رخ می‌دهد، هشدار قبلی، حتی چند ثانیه زودتر، می‌تواند فاصله‌ی بین مرگ و زندگی باشد و تفاوت زیادی در آمار مرگ و میر ایجاد کند. اما بسیاری از کشورهایی که مستعد زلزله هستند، به شبکه‌های لرزه‌نگاری مجهز نیستند تا به شهروندان‌شان هشدار دهند که پناه بگیرند یا برق و گاز را قطع کنند. حالا گروهی از مهندسان به دنبال جایگزینی برای شبکه‌های لرزه‌نگاری گشتند و راه چاره را در گوشی‌های هوشمند یافتند. این مهندسان با بهره‌گیری از شتاب‌سنج گوشی‌های هوشمند اپلیکیشنی ساخته‌اند که می‌تواند زلزله‌های قوی را تشخیص داده و چند ثانیه قبل از رسیدن امواج لرزه‌ای مخرب هشدار دهند. اپلیکیشن My Shake می‌تواند به یک سیستم هشدار زلزله برای آسیب‌پذیرترین مناطق جهان تبدیل شود.

«جان ویدال» (John Vidale)، یک لرزه‌شناس در دانشگاه واشینگتون که در این مطالعه نقشی نداشت، می‌گوید: «این اولین بار نیست که محققان سعی کرده‌اند امکان هشدار زلزله را به یک میلیارد گوشی هوشمند جهان بیاورند. همه‌ی ما می‌دانیم که اگر گوشی‌های به اندازه‌ی کافی مجهز باشند، این روش جواب خواهد داد. اما در این مطالعه کارهایی انجام شده که نشان می‌دهد این قابلیت عملی شده است. آنها مطمئن هستند که این اپلیکیشن به درستی کار می‌کند.»

در مطالعات قبلی سعی شده بود که از تکان‌ها و لرزه‌های روزمره اطلاعات مربوط به یک زمین‌لرزه استخراج شود. اکثر محققان از حسگرهایی استفاده می‌کنند که در گوشی‌های هوشمند تعبیه شده، مثل شتاب‌سنج که یک حسگر حرکتی سه محوره است و جهت‌گیری گوشی را مشخص می‌کند یا سیستم موقعیت یابی GPS که موقعیت دقیق هر گوشی را در هر زمانی تعیین می‌کند. سال گذشته، گروه دیگری از دانشمندان نشان داده بودند که سیستم‌های موقعیت‌یابی GPS، به اندازه‌ی کافی دقیق هستند که بتوانند زمین‌لرزه‌ای به بزرگی حداقل ۷ ریشتر را تشخیص دهند. اما همانطور که همه می‌دانند، GPS باتری زیادی مصرف می‌کند. به این ترتیب، برای سیستم‌های هشداری که نیاز به نظارت مداوم دارند، کارایی ندارند.

قابلیت گوشی هوشمند در تشخیص زلزله، تنها بخشی از چالش‌های محققان است. چالش دیگر آنها طراحی الگوریتمی است که داده‌های ده‌ها هزار گوشی‌ هوشمند را جمع‌آوری کرده، میزان بزرگی و فاصله تا مرکز زلزله را تشخیص داده و یک هشدار به موقع صادر کند.

در این تحقیق جدید، محققان نشان می‌دهند که اپلیکیشن My Shake می‌تواند زمین‌لرزه‌هایی به بزرگی حداقل ۵ ریشتر و با فاصله‌ی ۱۰ کیلومتری از گوشی را تشخیص دهد. اعضای این تیم تحقیقاتی یک سال برای جمع‌آوری داده از گوشی‌های هوشمند وقت گذاشتند. این گوشی‌ها روی میز مخصوصی قرار داده شده بودند که لرزه‌ها و تکان‌های ناشی از یک زمین‌لرزه را شبیه‌سازی می‌کرد. سپس آن داده‌ها را با داده‌های برگرفته از حرکات و تکان‌های روزمره مقایسه کردند. «ریچارد الن» (Richard Allen)، نویسنده‌ی این مقاله و یک لرزه‌شناس در دانشگاه کالیفرنیا برکلی می‌گوید: «ما نشان دادیم که می‌توانیم با دقت ۹۳ درصد، زلزله‌ها را تشخیص دهیم.»

پیش‌بینی زلزله با حسگر شتاب‌سنج گوشی‌های هوشمند

محققان دانشگاه کالیفرنیا اپلیکیشن My Shake را برای عموم مردم عرضه کرده‌ تا الگوریتم آن را در مقیاس بزرگی آزمایش کنند. بنابراین، این نسخه، هنوز هشدار صادر نخواهد کرد. اما اگر این برنامه از آزمایش‌ها موفق بیرون بیاید، سیستم هشداری آن احتمالا در اواسط سال میلادی جاری آماده خواهد بود. در حال حاضر، My Shake فقط برای گوشی‌های اندرویدی عرضه شده و نسخه‌ی iOS آن هم احتمالا در آینده ارایه خواهد شد. الن می‌گوید: «تعداد گوشی‌های اندرویدی در جهان بیشتر است، به همین خاطر، اول نسخه‌ی اندرویدی این برنامه را آماده کردیم.»

ویدال می‌گوید: «مقاله‌‌ی آنها واقعا خوب است و از روش مفید و جالبی استفاده کردند. نتایج آنها واقعا کاربردی است. ایده‌ای که آنها مطرح کرده‌اند، اگر به درستی اجرا شود، می‌تواند به یک سیستم استاندارد و تثبیت شده برای هشدار زلزله تبدیل شود.»

درواقع، سیستم هشداری گوشی هوشمند از بسیاری جهات می‌تواند عملکرد بهتری از شبکه‌های لرزه‌نگاری داشته باشد. ویدال می‌گوید که یک شبکه‌ی استاندارد، لرزه‌سنج‌های بی‌شمار ندارد، فقط در هر ۱۰ تا ۲۰ کیلومتر یک لرزه‌سنج کار گذاشته شده است. اما یک سیستم هشداری مبتنی بر گوشی هوشمند می‌تواند تراکم بیشتری داشته باشد و در نتیجه دقیق‌تر باشد. البته، زمان‌بندی هم مسئله‌ی مهمی است. سرعت یک سیستم در ارسال یک هشدار به عوامل مختلفی بستگی دارد که شامل میزان بزرگی لرزش، تعداد گوشی‌های هوشمندی که آن را تشخیص داده‌اند و فاصله‌ی گوشی‌ها از مرکز  زمین‌لرزه می‌شود. به عنوان مثال، محققان برآورد می‌کنند که این سیستم هشداری می‌تواند برای زلزله‌ی ۷٫۸ ریشتری که آوریل گذشته، در ۸۰ کیلومتری شمال کاتماندو (پایتخت نپال) اتفاق افتاد، ۲۰ ثانیه زودتر، هشدار دهد.

البته، این بدین معنی نیست که چنین سیستمی، جای شبکه‌های استاندارد را خواهد گرفت. ویدال اضافه می‌کند: «سیستم‌های شبکه‌ای استاندارد قابل پیش‌بینی‌تر از شبکه‌ی گوشی‌ها هستند و دستکاری نمی‌شوند.» اما در گوشی‌های هوشمند، کنترل بسیاری از موارد سخت خواهد بود؛ مثلا ممکن است که یکی از برج‌های آنتن‌دهی گوشی‌ها در اثر زلزله‌، آسیب ببیند و به زمین بیفتد. ویدال می‌گوید: «گوشی‌های هوشمند جایگزین سیستم‌های فعلی نخواهند شد، اما در کشورهایی که به شبکه‌های لرزه‌نگاری استاندارد مجهز نیستند، می‌تواند بسیار مفید باشد.»


ویدیو مرتبط :
آیا زلزله قابل پیش بینی است؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

استفاده از تلفن هوشمند برای پیش‌بینی زلزله



اخبارعلمی,خبرهای علمی,پیش‌بینی زلزله

دانشگاه کالیفرنیا در شهر برکلی، اپلیکیشنی برای تلفن‌های هوشمند اندروید طراحی کرده است که می‌تواند میزان لرزش زمین را اندازه‌گیری کند.

به گزارش آنا به نقل از خبرگزاری رویترز، این اپلیکیشن که «مای شک» نام دارد، می‌تواند لرزه‌های زمین را اندازه‌گیری کند و در صورت نزدیک‌ بودن زمان زمین‌لرزه، به صاحب تلفن اخطار بفرستد.

ریچارد آلن، سرپرست تیم سازنده این اپلیکیشن، می‌گوید که این اپلیکیشن هنوز قابلیت‌های یک سیستم پیشرفته را مثل آنچه در اختیار سازمان لرزه‌شناسی آمریکاست، ندارد و نمی‌تواند جای آن را بگیرد، اما در این راه شروع خوبی است و می‌تواند افراد را با سرعت بیشتری از خطر زلزله، به‌خصوص در مناطقی که روی گسل زلزله واقع شده‌اند، خبر کند.

کشورهای زلزله‌خیزی مثل نپال، پرو، پاکستان، ترکمنستان و ایران از سیستم زلزله‌سنج و اخطار پیشرفته‌ای برخوردار نیستند و این اپلیکیشن می‌تواند جان میلیون‌ها نفر را هنگام وقوع زلزله نجات دهد.

الگوریتم این اپلیکیشن توسط گروهی از برنامه‌نویسان «سیلیکون ولی»، مقر اغلب کمپانی‌های اینترنتی در آمریکا، و با مشارکت دانشگاه کالیفرنیا نوشته شده است.

این الگوریتم از سیستم‌های مشابه آنچه در بازی‌های کامپیوتری مورد استفاده است بر اساس میزان لرزش دست یا جهت قطب‌نمای تلفن استفاده می‌کند. این سیستم‌ها می‌توانند لرزش‌های زمین را هم اندازه‌گیری کنند.

این اپلیکیشن می‌تواند زلزله‌های بالای پنج ریشتر را در شعاع ده کیلومتری مرکز زلزله شناسایی کند.

این اپلیکیشن همچنین تلفن‌های یک منطقه را مانند یک شبکه به هم وصل می‌کند و به این ترتیب اگر زلزله‌ای در نزدیکی شما رخ دهد، اما شما آن را حس نکنید، باز هم از وقوع آن باخبر می‌شوید.

رمز موفقیت این نوع از اپلیکیشن‌ها در این است که تعداد بیشتری از افراد آن را در تلفن‌هایشان نصب کنند. با توجه به اینکه هم‌اکنون بیش از سه میلیارد تلفن هوشمند در سراسر جهان در حال استفاده است، سازندگان این اپلیکیشن امیدوارند که بتوانند یک شبکه جهانی برای اندازه‌گیری و ثبت لرزش‌های زمین در نقاط مختلف زمین به راه بیندازند.

در بسیاری از موارد زلزله، یک لرزش خفیف قبل از لرزش اصلی حس می‌شود. قوی‌تر شدن این شبکه و اخطار در مورد این لرزش خفیف می‌تواند به افراد موقعیت قرار گرفتن در یک جای امن را بدهد.

در زلزله‌های شدید، فاصله زمانی یک دقیقه برای اخطار دادن، می‌تواند جان هزاران را نفر را نجات دهد و این چیزی است که سازندگان این اپلیکیشن به دنبال آن هستند.

 

اخبار علمی - آنا