اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

پایان کشمکش ترانزیتی ترکیه با کوتاه آمدن ایران



اخبار,اخباراقتصادی,کشمکش ترانزیتی ترکیه با ایران


 اخباراقتصادی - پایان کشمکش ترانزیتی ترکیه با کوتاه آمدن ایران

درحالی که قرار بود از دیروز شنبه پلمپ مخازن سوخت کامیون‌های ترکیه‌ای انجام شود اما مسئولان ایران اعلام کردند که فعلا این موضوع اجرایی نمی‌شود و کامیون‌های ترکیه می‌توانند در ایران سوختگیری انجام دهند.

به گزارش مهر براساس اعلام قبلی قرار بود که از دیروز شنبه، پلمپ مخازن سوخت کامیون های ترکیه ای از سر گرفته شود تا کامیون های این کشور با باک پر وارد کشور شوند و امکان سوختگیری در جایگاه های سوخت ایران را نداشته باشند اما اواخر هفته گذشته مدیرکل ترانزیت و تعرفه سازمان راهداری اعلام کرد که پلمپ مخازن سوخت کامیون های ترکیه ای انجام نمی شود.

در واقع کشمکش ترانزیتی ایران و ترکیه از زمانی آغاز شد که طرف ترکیه ای اعلام کرده بود، ایران نباید از کامیون های این کشور مابه التفاوت قیمت سوخت را دریافت کند و باید سوخت یارانه ای به آنها بدهد. این درحالی است که قیمت سوخت گازوئیل در ایران لیتری 500 تومان و در کشور ترکیه لیتری 6500 تومان است ضمن آنکه براساس قانون، ارایه سوخت یارانه ای به اتباع دیگر کشورها ممنوع است اما طرف ترکیه ای بارها بر این موضوع اصرار کرد تا اینکه سرانجام، تعرفه کامیون های ایرانی را برای ورود به خاک این کشور افزایش داد.

این موضوع با مقابله به مثل ایران مواجه شد و تعرفه ورود کامیون های ترکیه ای به خاک ایران هم افزایش یافت و مشکلات جدی در ورودی مرز ایران و ترکیه به وجود آورد بطوریکه صف های طولانی در مرز ایجاد شد اما مذاکرات دو طرف ایرانی و ترکیه ای به جایی نرسید و همچنان آنها بر دریافت سوخت یارانه ای اصرار کردند.

پس از آن بود که ایران دستور پلمپ مخازن سوخت کامیون های ترکیه ای را داد موضوعی که صف پشت مرزها را چندبرابر کرد، به دلیل اینکه کامیون ها باید زمانی را برای پلمپ در مرزها می ایستادند و تعداد زیادی از کامیون ها که مخازن سوختشان برای پلمپ جایگاه مناسبی نداشت باید دوباره بازمی گشتند و با تجهیز باک دوباره به مرز می آمدند.

در نهایت حدود 1500 کامیون در سمت ترکیه و 500 تا 700 کامیون در سمت ایران برای خروج از کشور در صف قرار گرفتند و مشکلات بوجودآمده برای دو طرف موجب شد که سهم حمل و نقل جاده ای کشور ترکیه 15 درصد و سهم ایران 50 درصد کاهش پیدا کند.

این مشکلات موجب شد که هفته گذشته، نشستی میان مسئولان ایران و ترکیه به میزبانی ایران انجام شود اما در این جلسات هم ترکیه بر مواضع خود تاکید کرد و جلسات بدون نتیجه به پایان رسید اما طرف ایرانی اعلام کرد که تا روز شنبه 22 آذر، پلمپ مخازن سوخت های ترکیه ای را به تعویق می اندازد و دوباره از شنبه این کار را شروع می کند.

اما چهارشنبه هفته گذشته بود که مدیرکل دفتر ترانزیت و پایانه های مرزی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای اعلام کرد فعلا تا مدتی پلمپ مخازن سوخت کامیون های ترکیه انجام نمی شود و دوباره در جلسات بعدی این موضوع مورد بررسی قرار می گیرد، این در حالی است که طرف ترکیه ای هنوز از مواضع خود عقب نشینی نکرده و کامیون های ایرانی در حال پرداخت تعرفه های بالایی برای ورود به مرز ترکیه هستند.

همچنین با دریافت مابه التفاوت اندکی، کامیون های ترکیه ای امکان استفاده از سوخت را در کشور ایران دارند درحالی که تمهیدات خاصی را برای کامیون های ایرانی در نظرنگرفته اند. البته روابط تجاری 13 میلیارد دلاری که میان ایران و ترکیه وجود دارد از عواملی است که شرایط بیشتری را برای گفتگوی بیشتری میان دو طرف ایجاد می کند اما در این بین باید به منافع شرکت های ایرانی و هزینه های تمام شده کالا که با سختگیری طرف ترکیه ای ایجاد می شود هم توجه داشت.


  اخباراقتصادی - مهر


ویدیو مرتبط :


خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

پایان ماه عسل در روابط ایران و ترکیه



پایان ماه عسل در روابط ایران و ترکیه

همچنین از زمان افزایش تنش ایران و ترکیه رسانه های حکومتی در ایران از لفظ " دولت اسلامگرای ترکیه " یا " دولت اسلامگرای اردوغان " پرهیز دارند و بیشتر مایلند دولت ترکیه را با الفاظی چون " دولت اردوغان "مورد خطاب قرار دهند.

 

 ,رجب طیب اردوغان,نخست وزیر اسلامگرای ترکیه ,بیداری اسلامی,اخبار

 

از زمانی که روزنامه های منسوب به حکومت در ایران با تیترهای درشت خبر فتح الفتوح " رجب طیب اردوغان " نخست وزیر اسلامگرای ترکیه در مواجهه با رییس رژیم صهیونیستی در اجلاس سالانه داووس سوییس را با حرارت انعکاس دادند و وی را قهرمان ملت های اسلامی نامیدند ، تا زمانی که رسانه های حکومتی و رادیو و تلویزیون ایران مواضع احزاب لاییک مخالف اردوغان در پارلمان ترکیه در انتقاد از سیاست خارجی دولت آنکارا را با آب و تاب پوشش می دهند کمتر از سه سال می گذرد ، اما بدون شک "بحران سوریه " را می توان پایان ماه عسل ایران با دولت اسلامگرای رجب طیب اردوغان در ترکیه دانست .

به گزارش عصر ایران همزمان با سردی روابط تهران – آنکارا بر سر مواضع متضاد دو کشور درباره بحران سوریه ، رسانه های دو کشور در ماه های اخیر به انتقاد از سیاست های داخلی و خارجی یکدیگر روی آورده اند.

پیشتر در رسانه های ایران مواضع احزاب لاییک مخالف دولت اردوغان کوچکترین انعکاسی نمی یافت و یا اگر مواضع احزاب مخالف اردوغان منعکس می شد عموما با جهت گیری حمایت از دولت اردوغان انجام می شد ، اما در ماه های اخیر مواضع انتقادی احزاب لاییک مخالف اردوغان به ویژه در زمینه سیاست خارجی دولت ترکیه در رسانه های دولتی ایران انعکاس ویژه ای می یابد.

 

همچنین از زمان افزایش تنش ایران و ترکیه رسانه های حکومتی در ایران از لفظ " دولت اسلامگرای ترکیه " یا " دولت اسلامگرای اردوغان " پرهیز دارند و بیشتر مایلند دولت ترکیه را با الفاظی چون " دولت اردوغان "مورد خطاب قرار دهند.

 

در مقابل ،در ماه های اخیر لحن رسانه های نزدیک به حکومت اسلامگرای ترکیه نیز نسبت به ایران تغییر محسوسی یافته و این رسانه ها در اقدامی حساب شده به انتقاد از برخی سیاست های داخلی و خارجی ایران روی آورده اند.

 

روزنامه زمان که ارگان حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه است در هفته های گذشته به انتشار گزارش هایی از اوضاع داخلی ایران پرداخته که پیشتر یا اصلا به این سوژه ها تمایلی نشان نمی داد و یا کمتر بدان ها می پرداخت.

 

رسانه های نزدیک به حزب حاکم ترکیه در ماه های گذشته وضعیت داخلی ایران را از منظر مسایلی چون حقوق اقلیت ها ( به ویژه اهل تسنن و اقلیت های زبانی و نژادی ) مورد توجه قرار می دهند و با انتشار گزارش های جهت دار در تلاشند تا وضعیت اقلیت ها در ایران را منفی جلوه دهند.

 

از سوی دیگر در موضوعات منطقه ای نیز رسانه های نزدیک به حزب حاکم ترکیه در ماه های گذشته با انتشار گزارش های جهت دار، سیاست های جمهوری اسلامی ایران در عراق را مداخله جویانه خوانده و از سیاست های دولت ایران در زمینه حمایت از دولت بشار اسد در سوریه خرده می گیرند.

 

در مجموع با نگاهی به لحن رسانه های دو کشور در ماه های گذشته می توان چرخش مواضع تهران و آنکارا را در موضوعات مختلف منطقه ای را درک کرده و سردی ایجاد شده در روابط ( سابقا )گرم دو کشور را احساس کرد و دلیل اصلی این سردی ایجاد شده در روابط تهران – آنکارا مواضع متفاوت دو کشور در زمینه بحران سوریه است.

 

ایران معتقد است که ناآرامی های داخلی در سوریه با موضوع بیداری اسلامی در دیگر کشورهای عربی منطقه متفاوت است و سوریه به عنوان یکی از کلیدی ترین پایگاه های محور مقاومت در منطقه مورد هجمه کشورهای غربی و عربی مخالف محور مقاومت قرار گرفته است و این در حالی است که دولت آنکارا کارت بشار اسد را سوخته دانسته و بر ضرورت برکناری وی از قدرت تاکید دارد.

 

نظرگاه های متفاوت ایران و ترکیه در زمینه بحران سوریه سبب شد که ائتلاف نا نوشته 10 ساله ایران با دولت اسلامگرای حاکم بر ترکیه دستخوش آسیب های جدی شود و هنوز مشخص نیست که چه سناریویی برای آینده سوریه بار دیگر روابط تهران – آنکارا را به وضعیت گذشته بازخواهد گردانید؟

عصرایران