اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

پاسخ های وزیر راه و شهرسازی به یک اتفاق خبرساز/ آخوندی: آزادسازی را با چارتر اشتباه گرفته اند



اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی در گفت و گو با خبرآنلاین از جزئیات طرح آزادسازی نرخ بلیت هواپیما سخن گفت.

«نرخ بلیت هواپیما آزاد شد». اگرچه تیتر خبر کوتاه بود ولی حکایت از موضوعی داشت که می توانست صنعت هوانوردی ایران را وارد فاز تازه ای کند .آزادسازی نرخ بلیت هواپیما با وجود آن که در قانون برنامه پنجم گنجانده شده بود و براساس این برنامه اجرایی شدن آن از سال سوم تاکید شده است، اما روسای سازمان هواپیمایی کشوری تا پیش از این اهتمام برای اجرای این قانون نداشتند.تا اینکه خبر آمد دولت یازدهم در راستای توسعه صنعت حمل و نقل هوایی ایران اجرای قانون را بر عهده گرفته است.

هنوز زمان زیادی از انتشار خبر آزادسازی نرخ بلیت هواپیما نگذاشته بود که خبر آمد در برخی از مسیر های هوایی هر بلیت هواپیما با قیمت دور از مراقبت به فروش می رود.

تیتر فروش بلیت ۹۰۰ هزار تومانی هواپیما خیلی زود دغدغه بسیاری از شهروندان را در رابطه با سفر های هواپیمایی تشدید کرد.موضوعی که عباس آخوندی، وزیر راه وشهرسازی در رابطه با آن به خبرگزاری خبرآنلاین این گونه پاسخ داد.

عباس اخوندی با تاكید بر اینكه آثار آزاد سازی بلیت هواپیما ها را با چارتر اشتباه گرفته اند گفت: «اثرات آزادسازی بلیت هواپیما از دی ماه خودش را نشان خواهد داد، چرا كه تعیین قیمت ها به صورت فصلی است.»

این در حالی است که برخی از کارشناسان معتقد اند برای رسیدن به اهداف موردنظر در آزادسازی نرخ بلیت هواپیما دولتمندان باید تصمیماتی سخت گرفته و سیاستهای خود در قبال ایرلاین های مختلف را یکسان کند.زیرا معتقدند جایگاه برخی شرکتهای هواپیمایی در ساختار سیاست گذاری موجود متفاوت است.وزیر راه و شهر سازی در مصاحبه های گذشته خود اشاره کرده بود که ایران در زمینه تجارت بین المللی گام های موثری برداشته و  لازم است جایگاه ایران را در این زمینه ارتقا داد.به همین منظور باید صنعت هوانوردی را نوسازی کرد.

 عباس آخوندی در این رابطه به خبرآنلاین گفت: «نوسازی صنعت هوانوردی سه مرحله دارد؛ كه آزاد سازی مرحله نخست است.مرحله بعدی افزایش سرمایه است و در گام سوم شركت های هوایی مجبور به خرید هواپیما خواهند بود.»

اما مشکلاتی با خبر های آزاد سازی نرخ بلیت همراه شده  که اعتراض های زیاد مردم مهمترین آنهاست. برخی خبرها  حاکی از آن بود که با نزدیک شدن به ایام شهادت امام رضا علیه السلام بلیت پروازهای تهران-مشهد حتی به ۹۰۰ هزار تومان رسید .کار به جایی رسید که برخی از رسانه ها این مشکل را با آزادسازی نرخ بلیت ها مرتبط می دانستند.

وزیر راه و شهرسازی با تاكید بر اینكه قیمت بلیت ٩٠٠ هزارتومانی هواپیما ارتباطی با آزادسازی بلیت هواپیما ندارد، گفت:« این موضوع به پرواز های چارتری ارتباط پیدا می كند كه اتفاقا با آزادسازی بلیت این موضوع از بین می رود.»

 

اخبار اقتصادی - خبرآنلاین

 


ویدیو مرتبط :
آخوندی :مسکن مهر مزخرف است (وزیر راه و شهرسازی)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

وزیر مسکن و شهرسازی در پاسخ به منتقدان: انبوه سازان زیادى متقاضى ساخت مسکن مهر هستند



 

 

مسکن

 

 

 

علی نیکزاد گفت: انبوه سازان و پیمانکاران زیادی برای ساخت مسکن مهر به وزارت مسکن مراجعه می کنند و با توجه به افزایش تعداد تقاضاها از طریق اعلام فراخوان به تقاضای آنها پاسخ می دهیم.

وزیر مسکن و شهرسازی در گفت وگو با پایگاه اطلاع رسانی دولت در پاسخ به ادعای برخی ها که عنوان می کنند؛ تعداد انبوه سازان متقاضی ساخت مهر کاهش پیدا کرده است، اظهار داشت: یک میلیون و 700 هزار واحد مسکونی مهر در کشور در حال ساخت است، که یک میلیون واحد آن در شهرها،600 هزار واحد در روستاها و100 هزار واحد در بافت‌های فرسوده ساخته می شود که تعداد زیادی از اینها با مشارکت انبوه سازان و پیمانکاران است.

نیکزاد افزود: با انبوه سازان و پیمانکاران زیادی قرارداد داریم به طوری که سهمیه سال 1389 تمام شده است و فراخوان 1390 را برای ساخت 245 هزار واحد در شهرهای بالای 25 سال و 100 هزار واحد هم در شهرهای جدید داده شده است.

وی تصریح کرد: انبوه سازان و پیمانکاران به شدت دنبال عقد قرارداد هستند و سرمایه گذاران خارجی ها هم متقاضی مشارکت در این طرح هستند که ما به آنها زمین می دهیم تا در ساخت واحدهای مسکن مهر سرمایه گذاری کنند. به شدت مراجعات متعددی داریم، که وارد مسکن مهر شوند.

قرارداد سال 90 برای ساخت 345 هزار واحد مسکن مهر بسته شده است

وزیر مسکن و شهرسازی خاطر نشان کرد: در سال 1389، 937 هزار و 372 نفر متقاضی مسکن مهر بودند و طبق برنامه ریزی ها یک میلیون واحد مسکن مهر در شهرها و 210 هزار سهمیه سال 1389 روستایی بود که از این تعداد 110 هزار واحد در حال ساخت است و در بافت فرسوده هم 100 هزار واحد تسهیلات می دهیم.

وی به گزارش های رسیده به وزارت مسکن درباره میزان تقاضاهای مسکن مهر اشاره کرد و گفت: ازطریق گزارش هایی که به وزارت مسکن ارائه می شود، انبوه سازان و پیمانکاران تقاضاهای زیادی برای مشارکت در طرح مسکن مهر دارند که به دلیل تقاضای بالا، مقرر شد از طریق فراخوان برای سال 1390 اقدام کنیم که قرارداد سال 90 هم برای ساخت 345 هزار واحد بسته شده است.

20 هزار میلیارد تومان خط اعتباری برای اجرای پروژه مسکن مهر

وزیر مسکن به پرداخت تسهیلات مسکن مهر اشاره کرد و گفت: برای اجرای پروژه مسکن مهر 20 هزار میلیارد تومان خط اعتباری در نظر گرفته شده ویک‌هزار و 200 میلیارد تومان هم برای زیرساخت‌های مسکن مهراختصاص داده شده است و در این زمینه هیچ مشکلی وجود ندارد.

نیکزاد همچنین در ادامه از مقاوم سازی 210 هزار مسکن روستایی در سطح کشور خبر داد.

برنامه های وزارت مسکن برای خانه دار شدن مردم

وی درباره برنامه های وزارت مسکن برای خانه‌ دار شدن مردم هم گفت: از همه روش‌ها برای خانه‌ دار شدن مردم استفاده می‌کنیم. قرارداد زمین 99 ساله تعاونی، خرده مالکی و اجاره به شرط تملیک از جمله روش های خانه دارشدن مردم است..../تحلیل: عصرایران