اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

نقش ایران و عربستان در تعیین سرنوشت سوریه چیست؟



اخبار,اخبار سیاست خارجی ,بحران  سوریه

 

اخبار سیاست خارجی - تحلیل دیپلمات سابق آمریکایی:
نقش ایران و عربستان در تعیین سرنوشت سوریه چیست؟

در نخستین ماه های پس از آغاز درگیری ها در سوریه، کشورهای غربی و همچنین برخی دولت های منطقه، امید فراوانی به سقوط سریع دولت دمشق داشته و راهبردهای خود را در این جهت تنظیم کرده بودند. با این حال، با گذشت بیش از سه سال و آشکار شدن اشتباه این پیش بینی ها، روند تحلیل ها درباره سوریه نیز تغییر کرده است. اظهارات یکی از دیپلمات های سابق آمریکایی درباره سیاست های ایالات متحده، نمودی از همین امر است.

نقش ایران و عربستان در تعیین سرنوشت سوریه چیست؟در نخستین ماه های پس از آغاز درگیری ها در سوریه، کشورهای غربی و همچنین برخی دولت های منطقه، امید فراوانی به سقوط سریع دولت دمشق داشته و راهبردهای خود را در این جهت تنظیم کرده بودند. با این حال، با گذشت بیش از سه سال و آشکار شدن اشتباه این پیش بینی ها، روند تحلیل ها درباره سوریه نیز تغییر کرده است. اظهارات یکی از دیپلمات های سابق آمریکایی درباره سیاست های ایالات متحده، نمودی از همین امر است.

به گزارش «تابناک»، رایان کراکر، دیپلمات شناخته شده آمریکایی و سفیر پیشین این کشور در لبنان، سوریه و عراق، اخیراً طی اظهاراتی به بررسی سیاست های ایالات متحده در قبال سوریه پرداخته و نسبت به انجام «اشتباهی هولناک» از سوی دولت آمریکا در قبال سوریه هشدار داده است.

کراکر ضمن پاسخ به انتقادات برخی سیاستمداران جنگ طلب که همچنان خواستار مداخله نظامی آمریکا در سوریه هستند، تأکید کرده که چنین مداخله ای هم نمی توانست نتایجی بهتر از آنچه اکنون وجود دارد را برای ایالات متحده به همراه داشته باشد. در همین راستا، وی گفته آمریکا می تواند برای «سوریه بدون از اسد» (پس از کنار رفتن اسد) برنامه ریزی کند، اما نمی تواند انتظار «سوریه بدون علویان» را داشته باشد.

به عقیده وی، اگر آمریکا بخواهد یک حکومت سنی مذهب را در سوریه بر سر کار بیاورد، اشتباهی مهلک مرتکب خواهد شد؛ زیرا هیچ تضمینی وجود ندارد که چنین حکومتی در راستای منافع آمریکا حرکت کند و ممکن است با روی کار آمدن افراطیون، اوضاع «بدتر از بد» شود.

کراکر که در جریان نشستی با حضور کارشناسان در شورای روابط خارجی آمریکا سخن می گفته، همچنین اظهار داشته که آمریکا باید تمرکز خود را بر تعامل با همسایگان سوریه و ارائه کمک به آوارگان سوری متمرکز کند و در زمینه دولت سوریه نیز تنها راه ممکن و احتمالی برای موفقیت، تلاش برای تعامل با علویان سوریه است که بر اساس آن، بتوان در روندی تدریجی و در طول زمان شاهد کنار رفتن بشار اسد از قدرت بود.

به عقیده وی، مهمترین مزیت این راهبرد این است که در صورت تمرکز آمریکا بر سوریه پس از اسد به جای سوریه پس از علویان، واشنگتن می تواند از مخالفت و مقاومت حامیان خارجی دولت سوریه، یعنی ایران و سوریه جلوگیری کند. البته از دیدگاه وی، قدرت های خارجی نمی توانند به تنهایی به درگیری های سوریه پایان دهند و روند درگیری ها در این کشور سال ها به طول خواهد انجامید.

در همین زمینه، وی به نکته دیگری نیز اشاره کرده و آن، احتمال حصول توافقی میان ایران و عربستان سعودی برای خاتمه درگیری ها در سوریه و تأثیر چنین توافقی بر اوضاع این کشور است. به عقیده کراکر، آنچه هم اکنون در عرصه میدانی سوریه در حال وقوع است – پیشروی نیروهای ارتش – به خودی خود تعیین کننده سرنوشت درگیری ها خواهد بود و توافق ایران و سعودی در حال حاضر چندان تأثیری بر این روند ندارد.

این دیپلمات سابق آمریکایی همچنین با اشاره به وقایع سال 1982 در منطقه «حمآ» در سوریه، اظهار داشته که دولت دمشق از سه دهه پیش خود را برای وقوع تحولاتی مشابه آنچه هم اکنون در حال وقوع است آماده کرده بود؛ در حالی که آمریکا نسبت به این موضوع آگاه نبوده است. 

اخبار سیاست خارجی - تابناک

 


ویدیو مرتبط :
مستند ردپای روباه، نقش انگلیس در تعیین مرزهای ایران

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اتهام زنی دوباره وزیر خارجه عربستان سعودی علیه نقش ایران در سوریه



اخبار,اخبارسیاست  خارجی,عادل الجبیر

او مدعی شد: امیدوارم تهران شیوه تعامل خود را تغییر دهد و عنصر امنیت و ثبات در منطقه باشد نه عنصر شر.

اتهام زنی دوباره وزیر خارجه عربستان سعودی علیه نقش ایران در سوریه"عادل الجبیر" وزیر خارجه عربستان سعودی دوباره اتهاماتی را علیه نقش ایران در سوریه مطرح کرد.

 وزیر خارجه سعودی پس از دیدار با همتای آمریکایی اش جان کری در ریاض دوباره ایران را به "اشغال سرزمین های عربی در سوریه، صادرات تروریسم و حمایت از آن" متهم کرد.

الجبیر بعد از دیدار با جان کری در بیانیه مطبوعاتی گفت: "ایران در امور منطقه به شیوه منفی در حال دخالت کردن است."


او مدعی شد: امیدوارم تهران شیوه تعامل خود را تغییر دهد و عنصر امنیت و ثبات در منطقه باشد نه عنصر شر.

وی همچنین گفت که در مذاکرات با جان کری وزیر خارجه آمریکا موضوع تشکیل هیات انتقالی حکمرانی در سوریه صحبت کرده است و بشار اسد (رئیس جمهوری سوریه) در آینده سوریه جایگاهی نخواهد داشت.

وزیر خارجه عربستان سعودی تاکید کرد ضرورت دارد سازمان ها و نهادهای نظامی وغیرنظامی سوریه حفظ شود.


قبل از این هم الجبیر در اتهام زنی مستقیم به ایران مدعی شده بود: ایران خاک سوریه را اشغال می کند.ایران باید از سوریه عقب نشینی کند و از حمایت تسلیحاتی از دولت بشار اسد دست بردارد.

ایران نیز این سخنان را محکوم کرده بود.

وزارت خارجه کشورمان قبل از این در اقدامی که در عرف دیپلماتیک، سخیف شمردن طرف مقابل است، پاسخ وزیر سعودی را به یک کارشناس خود، آن هم بدون ذکر نامش محول کرد و بدین ترتیب یک کارشناس در وزارت خارجه ایران به سخنان اخیر عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی درباره تهران واکنش نشان داد.

این کارشناس مسائل منطقه در وزارت امور خارجه ایران در پاسخ به سخنان وزیر خارجه عربستان گفت: ظاهرا عادل جبیرکه بیش‌تر عمرش را در آمریکا گذرانده و به ادبیات آمریکایی‌ها عادت کرده، فراموش کرده از جانب کشوری صحبت می‌کند که 7 ماه است با تمام توان نظامی‌اش و با تعدادی از متحدانش وارد جنگ وحشیانه‌ای علیه کشور همسایه مسلمان خود شده و مردم بی‌دفاع یمن را به خاک و خون کشیده و از هیچ جنایتی فروگذار نکرده ولی نتوانسته هیچ پیروزی به دست آورد.

او با ذکر این که سخنان تکراری و سخیف وزیر سعودی فاقد ارزش پاسخگویی هم سطح سیاسی و یا واکنش رسمی وزارت خارجه ایران است، اضافه کرد: بهتر است مقامات عالی سعودی قبل از این که این وزیر خارجه عصبی، ناشی و بی‌تجربه، کاری به‌دست‌شان بدهد به او نصیحت کنند که به اندازه وزن خود و سنجیده سخن بگوید و حد بردباری مردم بزرگ ایران را نیازماید.

 

 اخبارسیاست خارجی  -  عصر  ایران