اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

ناگفته های فاجعه منا از زبان رئیس مرکز پزشکی حج



اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر، ناگفته هایی از فاجعه منا و موانع پیش روی امدادرسانی به مجروجان و مصدومان این حادثه را تشریح کرد.

دکتر سیدعلی مرعشی در برنامه پیشخوان خبر، اظهارداشت: در حال حاضر زائران ایرانی که در مکه و مدینه حضور دارند از سلامت جسمی کامل برخوردارند و خوشبختانه بیمار بستری در بیمارستان ها نداریم.

وی با بیان اینکه در حال حاضر شرایط زائران ایرانی حاضر در عربستان سعودی عادی است، تصریح کرد: زائران حج تمتع ۹۴ از دو حادثه سقوط جرثقیل در مسجدالحرام و همچنین فاجعه رخ داده در منا همچنان شوکه هستند.

مرعشی در خصوص زمان وقوع فاجعه منا و حضور تیم مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر، گفت: در زمان وقوع حادثه تمامی کادر پزشکی هلال احمر در بیمارستان هلال احمر واقع در منا حضور داشتند و تنها تعدادی از پزشکان به همراه زائران بیمار و تعدادی هم که بایستی مناسک حج را به جای می آوردند در کانون وقوع فاجعه منا حضور داشتند و از طریق تماس تلفنی همکاران از وقوع این حادثه مطلع شدیم.

وی ادامه داد: در فاصله کمتر از ۲ دقیقه، تیم امدادی به محل وقوع حادثه اعزام شد اما طی تماس تلفنی تیم اعزامی و اینکه تعداد زیادی از افراد زیر دست و پا مانده اند و میزان مجروحان بسیار زیاد است، بلافاصله ۷ تیم پزشکی و امدادی متشکل از ۴۲ نفر به همراه مقداری آب آشامیدنی به  منا اعزام شدند.

به گفته رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر، تعداد افرادی که روی یکدیگر افتاده بودن امکان امدادرسانی به آن ها را دشوار کرده بود.

مرعشی با بیان اینکه در مدت زمان کوتاهی وجود نیروهای امنیتی سعودی باعث شد تا تمامی مسیرهای منتهی به محل وقوع فاجعه کنترل شود، افزود: این کنترل ها باعث شد تا امدادرسانی به مجروحان و جان باختگان کند شود و به نوعی نیروهای سعودی اجازه امدادرسانی به مجروحان را نمی دادند.

وی تصریح کرد: به شخصه در بیمارستان هلال احمر واقع در منا حضور مداوم داشتم و هماهنگی‌های لازم برای اعزام نیروی پزشکی و امدادی را به محل وقوع حادثه انجام می دادم.

رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر با تاکید بر اینکه همکاری مسئولان بعثه مقام معظم رهبری، سازمان حج و زیارت با مرکز پزشکی حج و زیارت بسیار خوب بود؛ اما کندی کار در روند شناسایی زائران ایرانی مجروح و یا کشته شده به واسطه کارشکنی ها و ایجاد محدودیت ها از سوی نیروهای سعودی وجود داشت.

مرعشی به جلوگیری نیروهای سعودی برای امدادرسانی به مجروحان اشاره کرد و گفت: اگر جلوگیری سعودی ها  در زمینه امدادرسانی به مصدومان نبود، شاید بسیاری از زائران در فاجعه منا کشته نمی شدند؛ چرا که در دمای بیش از ۴۰ درجه سانتی گراد مدت زمان بسیار طولانی زائران تشنه بودن و این تشنگی مفرط باعث بیهوشی آن ها شده بود.

وی بیان کرد: متاسفانه عدم امکان رسیدگی به مجروحان از سوی دولت سعودی ادامه داشت و آخرین اجساد در ساعت ۱:۰۰ بامداد روز پس از حادثه جمع آوری شد.

رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر با اشاره به اینکه نیروهای سعودی آموزش کامل و کافی را برای مواجهه با بحران و شرایط بحرانی را ندیده بودند و نیروهای حاضر در صحنه تنها کنترل امنیت را برعهده داشتند،گفت: حتی برای شناسایی جان باختگان ایرانی نیروهای ما در حال عکاسی بودند، اما نیروهای سعودی دوربین ها را هم  ضبط کردند.

وی در ادامه به اعزام آمبولانس های هلال احمر برای انتقال مجروحان اشاره کرد و افزود: مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر پس از اعزام تیم های امدادی در همان دقایق اولیه وقوع حادثه، آمبولانس ها را هم برای انتقال مجروحان به محل اعزام کرد؛ اما متاسفانه راه برای عبور و مرور تحت کنترل بود، با این حال ۴۰۰ تا ۵۰۰ تن از مجروحان ایرانی و غیر ایرانی توسط نیروهای هلال احمر ایران به بیمارستان‌ها منتقل شدند.

مرعشی با تاکید بر اینکه ۱۱۰ نفر از مجروحان فاجعه منا در بیمارستان هلال احمر بستری شدند و مابقی مجروحان نیز به بیمارستان های سعودی و بیمارستان هلال احمر ایران در مکه منتقل شدند.

وی به ظرفیت ۴۰۰ تختخوابی چهار بیمارستان سعودی موجود در منا اشاره کرد و یادآور شد: بیمارستان‌های منا گنجایش مجروحان را نداشت و تیم های پزشکی منا هم تیم بحران نیستند، بنابراین امکان ارائه خدمات مطلوب به بیماران در منا وجود نداشت و تنها می توانست پاسخگوی بیماری های سطحی زائران باشد.

به گفته رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر، در ۲ بیمارستان منا به دلیل تعداد زیاد مجروحان و عدم ظرفیت کافی بیمارستان برای پذیرش مجروحان، حتی افراد را کف زمین خوابانده بودند.

وی در پاسخ به این پرسش که گفته می شود زائران زنده و کشته شده با یکدیگر در سرخانه ها تجمیع شدند، گفت: ماندن چند ساعته زیر نور مستقیم خورشید در دمای بیش از ۴۰ درجه و با تشنگی مفرط، بیهوشی افراد را رقم میزد و نیروهای سعودی که مشغول جمع آوری و انتقال اجساد بودند، هر فردی را که علائم حیاتی ظاهری نداشت را به همراه کشته شدگان به کانتینرها منتقل می کرد.

مرعشی با اشاره به کنترل تمامی مسیرهای منتهی به منا برای انجام رمی جمرات، گفت: تمامی مسیرها با دوربین کنترل می شود و زمانی که خیل عظیمی از حجاج برای انجام مناسک حج حرکت می کنند، بایستی تدابیر لازم برای کنترل تمامی مسیرها اندیشیده شود، اما متاسفانه سعودی ها در این زمینه هیچ اقدامی انجام ندادند و با مسدود و محصور کردن یک مسیر وقوع این فاجعه را رقم زدند.

وی با بیان اینکه امکانات سردخانه ای عربستان برای نگهداری از پیکر جانباختگان کافی نبود، اظهارداشت: سردخانه مرکزی مکه ظرفیت نگهداری ۹۰۰ جسد را دارد و مابقی اجساد در داخل کانتینرها نگهداری می شدند.

رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در خصوص روند شناسایی اجساد، گفت: اجساد سه دسته بودند، دسته اول که کارشناسایی با بند سه رنگ پرچم جمهوری اسلامی ایران به گردنشان آویزان بود، دسته دوم که کارت شناسایی در حین وقوع فاجعه از بند جدا شده بود و تنها بند در گردن فرد بود که از زوی آن امکان شناسایی وجود داشت و دسته سوم انهایی بودند که نه بند و نه کارت شناسایی به همراه نداشتند و بایستی از روی چهره شناسایی می شدند.

مرعشی با بیان اینکه تا چند روز پس از وقوع حادثه نیز نیروهای سعودی اجازه شناسایی اجساد را به ما نمی دادند، تصریح کرد: اگر بلافاصله پس از انتقال اجساد به سردخانه ها، اجازه شناسایی به ما داده می شد، هم کار با سرعت بیشتری انجام می شد و هم روند شناسایی تسهیل می شد؛ چرا که پس از گذشت زمان اجساد تغییر حالت می دهند و روند شناسایی با مشکلاتی مواجه می شود.

وی ادامه داد: کار شناسایی اجساد با دقت بسیار زیادی انجام شد.

به گفته مرعشی، براساس اعلام رئیس سازمان حج و زیارت ۶۹ زائر مفقود دیگر داریم که برای یافتن آنها جست و جوهای مکرری در مکه، جده، عرفات و طائف انجام شده است، حتی بیمارستان های خصوصی و تمامی سردخانه های این چهار شهر به دقت جست و جو شده است و این جست و جوی مکرر سه روز ادامه داشت.

رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر با تاکید بر اینکه پیام قاطع مقام معظم رهبری در همکاری سعودی ها و همچنین حضور نمایندگان ایرانی(دکتر هاشمی وزیربهداشت، دکتر ضیائی رئیس جمعیت هلال احمر و حسن قشقاوی معاون کنسولی وزارت امور خارجه) در روند تسریع در شناسایی و بازگشایی درب سردخانه‌ها بسیار تاثیرگذار بود، خاطرنشان کرد: در حالت عادی روند انتقال اجساد در عربستان سعودی ۵ تا ۶ روز زمان می برد اما پس از پیام قاطع و فرمایشات معظم له بلافاصله اقدامات لازم برای شناسایی و انتقال اجساد به ایران فراهم شد.

 

حجت الاسلام محمدی: مفقودان فاجعه منا ۶۹ نفر هستند
نماینده مقام معظم رهبری در حج و زیارت گفت: همچنان ۶۹ نفر از حجاج ایرانی در حادثه مِنا مفقود الجسد هستند؛ گزارش فاجعه منا هم به نقل از شاهدان عینی آماده شده است.

 

اخبار اجتماعی - مهر

 


ویدیو مرتبط :
ناگفته های فاجعه منا

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

‌ناگفته‌هایی جدید از عمق فاجعه منا به ‌روایت رئیس سازمان حج و زیارت‌



اخبار,اخباراجتماعی, حادثه سرزمین  منا

‌ناگفته‌هایی جدید از عمق فاجعه منا به ‌روایت رئیس سازمان حج و زیارت‌
خیابان 204 اصلا مسیر حرکت حجاج‌ ایرانی نبود/زائران ایرانی به اجبار پلیس عربستان ‌‌از 204 حرکت می‌کنند/‌‌‌اگر فرمایشات محکم ‌رهبری نبود ‌یک پیکر هم بازنمی‌گشت

رئیس سازمان حج و زیارت کشور گفت: پلیس عربستان راه دو مسیر سوق‌العرب و جوهره را می‌بندد و زائران ایرانی به اجبار از مسیر 204 حرکت می‌کنند.

 سعید اوحدی ظهر امروز در همایش تجلیل از خانواده‌های جان‌باختگان فاجعه منا که در سازمان حج و زیارت مازندران برگزار شد با اشاره به اتفاقات ناگوار در این فاجعه اظهار کرد: در روز حادثه هفت درصد عوامل ستادی سازمان حج و زیارت محرم بودند و اگر ما هم محرم بودیم یقینا تبعات فاجعه تلخ‌تر بود چرا که خارج از منا بودیم و پیگیر حوادث مجروحان بودیم.

وی افزود: غروب روز نهم بعد از دعای عرفه وارد مشعر‌الحرام شدیم و تا آن موقع از شب از 64 هزار زائر ایرانی، عمده‌ای از زائران مشغول نماز شب و دعا بودند و در روز عرفه طی تماسی متوجه شدم رمی جمرات با ازدحام زائران مواجه شده و بعد از 10 دقیقه از تماس اول یکی از زائران صداوسیما تماس داشتند که رمی جمرات با مشکل مواجه شده و مسیر 204 که اصلا مسیر زائران ما نبوده دچار ازدحام شده است.

رئیس سازمان حج و زیارت کشور با بیان اینکه ستاد بحران در منا تشکیل شد و آماری از همان روز را از مسئول آمار و اطلاعات در ستاد دریافت کردیم و متوجه شدیم یک‌هزار نفر از مفقودان به کاروان برنگشتند، گفت: حجاج ما قربانی سوءتدبیر و سوءمدیریت دست‌اندرکاران کاروان عربستان شدند.

اوحدی با اشاره به اینکه پلیس عربستان راه دو مسیر سوق‌العرب و جوهره را می‌بندد و زائران ایرانی به اجبار از مسیر 204 حرکت می‌کنند، خاطرنشان کرد: 20 اکیپ را به محل حادثه اعزام کردیم و تصور بیش از 7 هزار جان‌باخته را در این حادثه نداشتیم و تمام اکیپ برگشتند و اعلام کردند ارتش عربستان وارد کار شده و مشخص شد تعداد جان‌باختگان بیش از حد تصور ما بوده است.

وی اظهار کرد: 25 تریلی حمل گوشت با دمای چهار درجه در گرمای 53 درجه مکه پیکرهای جان‌باختگان را در سردخانه حمل می‌کردند و پنج میلی‌متر خونا‌به آهک می‌ریختند.

رئیس سازمان حج و زیارت کشور ادامه داد: باید از بین 7 هزار و 700 نفر پیکر 461 زائر ایرانی را پیدا می‌کردیم.

اوحدی خاطرنشان کرد: اگر فرمایشات محکم و کوبنده مقام معظم رهبری نبود قادر به انتقال حتی یک پیکر به ایران نبودیم.

رئیس حج و زیارت مازندران نیز از انتقال سه جان‌باخته منا فردا به مازندران خبر داد و افزود: پیکر حاج صفر علیزاده از کیاکلا، علی‌اصغر ایزدی مقدم از بابل و محمد‌علی بدیعی از سوادکوه فردا در مازندران تشییع می‌شود.

حبیب‌الله ساداتی گفت: پیکر جعفری مدیر کاروان قائم‌شهر و ابراهیم صادقی واسکسی با رضایت خانواده آن‌ها در مکه دفن شدند و منتظر تصمیم خانواده نصرالله جعفری برای دفن هستیم تا به سفارت عربستان و سازمان حج و زیارت اعلام کنیم.

به گزارش فارس، در فاجعه منا 39 زائر مازندرانی جان باختند که از این تعداد 24 نفر مربوط به کاروان قائم‌شهر، 11 نفر کاروان نور، چهار نفر از کاروان بابل و 9 نفر از رامسری‌های کاروان گیلان بوده است.


 اخبار  اجتماعی  -  فارس