اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

ناامیدی ملک سلمان از اوباما در مورد ایران / دعوت کاخ سفید را رد می کنیم، اما راهی جز "آمریکا" نداریم!



اخبار,اخبار سیاست خارجی ,باراک اوباما

مقامات عرب عدم حضور ملک سلمان در نشست سران عرب در آمریکا را نشانه دلسردی آن از رویکرد کاخ سفید در قبال ایران می دانند.

نیویورک تایمز نوشت: مقامات عرب عدم حضور ملک سلمان در نشست سران عرب در آمریکا را نشانه دلسردی آن از رویکرد کاخ سفید در قبال ایران می دانند.

 این روزنامه آمریکایی نوشت: عربستان سعودی روز یکشنبه اعلام کرد ملک سلمان پادشاه جدید این کشور در جلسات ملاقات با اوباما در کاخ سفید یا نشست این هفته سران در کمپ دیوید شرکت نخواهد کرد که حاکی از ناخرسندی وی از دولت اوباما به علت روابطش با ایران است که موقعیت آن به عنوان رقیب منطقه ای سعودی هر چه بیشتر تقویت می شود.

مقامات عرب عدم حضور ملک سلمان در نشست سران را نشانه دلسردی آن از رویکرد کاخ سفید می دانند که قصد دارد در آن اجلاس اطمینان دهد آمریکا از متحدان عربش در برابر قدرت فزاینده ایران حمایت خواهد کرد.

یک مقام عالی رتبه دولت اوباما گفت،‌ انتظار می رود ملک سلمان روز دوشنبه در تماس با اوباما با وی درباره تصمیمش مبنی بر عدم شرکت در اجلاس سران صحبت کند.

وی گفت، ملک سلمان در ملاقات هفته گذشته با جان کری وزیر خارجه آمریکا در ریاض از احتمال حضورش در آن اجلاس سخن گفت اما جمعه شب پس از بیانیه کاخ سفید درباره برنامه ملاقات اوباما با ملک سلمان در واشنگتن، مقامات آمریکا در تماسی از طرف وزیر خارجه سعودی مطلع شدند که ملک سلمان به آمریکا نمی رود.

این مقام دولت اوباما که خواست نامش فاش نشود، گفت:‌ هیچ ابراز ناامیدی از جانب سعودی صورت نگرفته است... اگر کسی قصد بی اعتنایی داشته باشد،‌ به شیوه دیگری در این خصوص اطلاع رسانی می کند.

جون آترمن معاون ارشد مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی گفت، غیبت ملک سلمان هم غنیمت است و هم بی اعتنایی. به گفته وی، این غیبت یک فرصت فوق العاده برای مقامات آمریکا جهت ارزیابی محمد بن سلمان وزیردفاع بسیار جوان سعودی و جانشین ولیعهد خواهد بود که معدود افرادی با او سر و کار داشته اند.

اما آلترمن افزود، وقتیکه یک شریک نزدیک در اصل می گوید کارهایی بهتر از رفتن به کمپ دیوید با رئیس جمهور آمریکا دارد، حاوی پیامی روشن برای کاخ سفید است، بخصوص که همین چند روز قبل کاخ سفید از برگزاری یک جلسه خصوصی قبل از این برنامه ها خبر داده بود.

کری روز جمعه در پاریس با همتایان عربش که به اجلاس سران دعوت شده اند- شامل عربستان سعودی، امارات عربی، قطر،‌کویت، بحرین و عمان- درباره انتظارات شان از آن اجلاس و پیشنهادات احتمالی آمریکا در کمپ دیوید گفتگو کرد.

اما مقامات دولت اوباما گفتند، مقامات عرب خواستار یک پیمان دفاعی با آمریکا و تعهد آن به دفاع از آنها در صورت حمله یک کشور خارجی شده اند. اما چیزی همواره دشوار بوده است چون اینگونه پیمانها- شبیه پیمان آمریکا با ژاپن- باید به تصویب کنگره برسد.

یک مقام دولت اوباما گفت،‌ رئیس جمهور در عوض حاضر به ارائه یک بیانیه ریاست جمهوری است که الزام آور نیست و روسای جمهور آینده مجبور به رعایت آن نیستند.

مقامات رسمی و کارشناسان می گویند، کشورهای عربی از اظهارات اخیر اوباما در مصاحبه با نیویورک تایمز عصبانی اند. اوباما در آن مصاحبه گفت که متحدانی مانند عربستان سعودی باید نگران تهدیدهای داخلی باشند.

به گفته کارشناسان سیاسی خارجی، در زمانی که مقامات آمریکایی قرار است به همان کشورهایی اطمینان دهند که آمریکا باید از آنها حمایت کند، از نظر برخی مقامات خلیج فارس، زمان برای چنان سخنانی مناسب نبود.

کشوهای عرب همچنین مایلند تسلیحات بیشتری از آمریکا بخرند اما این مسئله نیز با یک مانع بزرگ مواجه است که حفظ برتری نظامی اسرائیل است. آمریکا در تلاش برای تضمین حفظ برتری نظامی اسرائیل در برابر دشمنان سنتی اش در منطقه از دیرباز محدودیتهایی در مورد انواع تسلیحاتی که شرکتهای آمریکایی می توانند به کشورهای عرب بفروشند، اعمال کرده است. به همین علت مثلا دولت اوباما به شرکت لاکهید مارتین اجازه نداده است جنگنده های اف- سی و پنج را که برای زرادخانه آینده آمریکا بسیار ارزشمند است، به کشورهای عرب بفروشد. این جنگنده که گران قیمت ترین پروژه تسلیحاتی جهان است، از قابلیتهای رادارگریزی برخوردار است و فروش آن به اسرائیل تصویب شده است.

پادشاه سعودی تنها مقام ارشد عرب نیست که در اجلاس سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در آمریکا شرکت نمی کند. به گفته مقامات رسمی، امارات عربی نیز ولیعهد خود را به آن اجلاس می فرستد. مقامات آمریکایی و عرب علت این امر را مشکلات جسمانی رئیس دولت امارات عنوان کردند. مقامات رسمی گفتند، سلطان قابوس پادشاه عمان نیز به دلیل مشکلات جسمانی در آن اجلاس شرکت نمی کند.

کریم سجاد پور کارشناس مسائل ایران در بنیاد کارنگی برای صلح بین الملل می گوید، تصمیم ملک سلمان به شرکت نکردن در اجلاس سران عرب به معنای صرف نظر سعودیها از آمریکا نیست - آنها گزینه های چندانی ندارند.

به گفته وی، سعودیها هر قدر دلخور باشند، درواقع نمی توانند روی مسکو یا پکن به عنوان یک شریک راهبردی پایدار حساب کنند.

وی افزود، این استنباط فزاینده در کاخ سفید وجود دارد که آمریکا و عربستان سعودی دوستند نه متحد، درحالیکه آمریکا و ایران متحدند نه دوست.

 

اخبار سیاست خارجی - انتخاب

 


ویدیو مرتبط :
موسسه مطالعات آمریکا : اوباما در کاخ سفید

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ایران و آمریکا به توافق نمی رسند، نه اوباما حاضر است ملک سلمان را رها کند، نه روحانی حاضر است شرایط کاخ سفید را بپذیرد



اخبار,اخبار سیاست خارجی ,کاخ سفید

نشریه انستیتوی روابط بین الملل بریتانیا « Chatam House» مقاله ای در خصوص سوء استفاده از عبارت «جنگ سرد جدید» منتشر کرده است. رسانه های گروهی جهان اغلب از آغاز دوران جدید جنگ سرد سخن می گویند که روی شناخت غرب از روسیه امروز و نقش این کشور در تامین امنیت اروپا تاثیر منفی نشان می دهد.

روزنامه روسی وستی کافکازا نوشت: نشریه انستیتوی روابط بین الملل بریتانیا « Chatam House» مقاله ای در خصوص سوء استفاده از عبارت «جنگ سرد جدید» منتشر کرده است. رسانه های گروهی جهان اغلب از آغاز دوران جدید جنگ سرد سخن می گویند که روی شناخت غرب از روسیه امروز و نقش این کشور در تامین امنیت اروپا تاثیر منفی نشان می دهد.

 جنگ مسلحانه در اوکراین، انگیزه ای شد برای آغاز عصر جدید در رویارویی میان کشورهای غربی و روسیه و بار دیگر تاکیدی شد بر وجود اختلاف نظرات در شناخت هایی از اصول امنیتی. بسیاری از فعالان سیاسی غربی و ناظران تصریح می کنند که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، تلاش می کند، زمان را به عقب بازگرداند و حتی، اتحاد جماهیر شوروی سابق را احیاء کند. اما، در حقیقت، این نظریات کمترین وجه اشتراکی با واقعیت ندارند. چنین برخورد سطحی با روسیه، غرب را از امکان اتخاذ سیاست واقع بینانه در قبال مسکو رسمی محروم می سازد.

استفاده از دیگر تشابهات سیاسی جنجال برانگیز، مانند، قیاس اقدامات کنونی روسیه با اقدامات آلمان نازی در سال های 1930 میلادی، نیز دایره شناخت بحران های پیچیده بین المللی را محدودتر می کند. این، نوعی سوء استفاده از تاریخ است که طی آن اسطوره ها و انتزاع های سیاسی و قضاوت های بی اساس در خصوص دولت روسیه، تفاوت های موجود میان فرضیات و واقعیات ها را از بین می برد. در حقیقت، سخنان مربوط به «جنگ سرد» دام تفکرات غربی است که باعث دامن زدن به رویارویی ها، نه فقط میان کشورهای مختلف، بلکه، میان شماری از مناطق می شود. این سخنان بازتاب و ترغیب کننده سناریوی خطرناک سیاستمداران و سردمداران نظامی است که با تمام قدرت، زمینه لازم برای آغاز جنگ های مسلحانه را فراهم می آورند. حس فریبنده قرابت و قابل پیش بینی بودن روسیه، مانع از شناخت واقعیت های اوضاع بین المللی کنونی و همچنین توانائی مسکو در سازگاری با شرایط ژئو سیاسی رو به تغییر، برخلاف غرب که طی سال های طولانی، مشی خود در سیاست خارجی را کمترین تغییری نداده است، می شود.

در سایت شبکه تلویزیونی «سی ان بی سی» در خصوص نیات فنلاند در قبال روسیه نوشته شده است. آیا واقعا فنلاند برای جنگ با کشور همسایه خود آماده می شود؟ دولت این کشور به سربازان ذخیره خود اطلاع داده است که در صورت بروز بحران نظامی در روابط خود با روسیه و کشورهای همسایه، آنان موظف اند از دولت خود دفاع کنند.

با وجود منزوی شدن اجباری مسکو توسط قدرت های غربی، دولت روسیه با موفقیت تمام اقدام به عقد پیمان هایی با یاران راهبردی جدید می کند و طی سال های اخیر رزمایش های نظامی برگزار می کند. تبلیغات رسانه های گروهی غربی با هدف ایجاد وحشت از کرملین، باعث می شود تا دولت های همسایه از تهدید غیر واقعی وحشت زده شوند و از این طریق، زمینه برای حمله اطلاعاتی جدید علیه روسیه فراهم شود.

فنلاند با روسیه مرز زمینی دارد و عضو ناتو نیز نیست و این، کشور را به سمت اتخاذ تدابیر رادیکال در دفاع از مرزهای خود در برابر تهدید خیالی از سوی روسیه سوق می دهد. اما، بعید به نظر می رسد که توطئه های مرحله ای، روسیه را که بارها نشان داده، قادر است چه از قوه اقتصادی و چه نظامی خود، بدون نقض اصول حقوق بین الملل، برای دفاع از منافع دولت استفاده کند، مرعوب کند.

نشریه «واشنگتن پست» در خصوص خشم عربستان سعودی از مذاکرات پیرامون برنامه هسته ای ایران می نویسد.

در حال حاضر، بارزترین نتیجه مذاکرات میان ایران و غرب در رابطه با برنامه هسته ای، شدت گیری تنش ها میان امریکا و عربستان سعودی بوده است. طی سال های متمادی، دولت امریکا ضمن تلاش برای حفظ متحد مهم خود، در روابطش با این یار خود در خاور نزدیک موازنه را حفظ می کرد. اما، رویدادهای اخیر نشان می دهد که عربستان سعودی بیشتر به حساب برخورداری از سلاح هسته ای، در منطقه، به کشور قدرتمندی بدل خواهد شد تا اتحادش با دولت امریکا که به طور گسترده، سیاست دو گانه ای را در قبال یاران راهبردی خود به کار می برد تقویت کند.

بسیاری از تحلیلگران غربی بر این عقیده اند که دیپلماسی امریکا در مساله ایران، برخورد گسترده منافع دولت ها در خاور نزدیک را در پی خواهد داشت. در چنین شرایطی، دو گزینه مطرح است: یا در خصوص شرایط توافق پیرامون برنامه هسته ای تجدید نظر شود و یا در کل، از مذاکرات کناره گیری شود. اما، به احتمال زیاد، دولت امریکا به استراتژی قدیمی خود روی خواهد آورد: هدایت کشوری که تحت فشار امریکا قرار دارد، بدون امتناع از دیپلماسی «عاقلانه» با مخالفان آن.

بعید به نظر می رسد که امریکا توان مقابله طولانی مدت با نارضایتی عربستان سعودی را داشته باشد و به احتمال زیاد، ایران نیز با شرایط مطرح شده از سوی امریکا موافقت نخواهد کرد که در نهایت، به از دست رفتن کنترل کامل امریکا بر منطقه خاور نزدیک منجر خواهد شد.

 

اخبار سیاست خارجی - تیک