اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

معاملات خودرو هم قفل شد



معاملات خودرو,بازار خودرو

 معاملات خودرو هم قفل شد

پس از بازار طلا، بازار خودرو هم شاهد قفل شدن معاملات خود است. این در حالی است که پیش از این به گفته فعالان بازار موبایل و رئیس اتحادیه مشاوران املاک معاملات در بازار موبایل و بازار مسکن نیز کاهش یافته است.

گزارش‌های میدانی در بازار خودرو نیز حاکی از این است که معاملات در این بازار نیز قفل شده است. آخرین آمار میزان تولید خودرو در کشور نیز گویای این است که انواع خودرو در ۵ ماه ابتدای امسال با افت 44 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به بیش از ۲۲۴ هزار دستگاه رسید. حال در کنار کاهش تولید خودرو، معاملات خودرو نزولی شده که از نگاه برخی کارشناسان معمولا پس از کاهش میل به معاملات میزان تولید محصولات نیز کاهش می‌یابد.


 فروش با واسطه خودروها
اتوبان آزادگان را به سمت غرب که طی می‌کنی، بعد از پل شهید رجایی در حاشیه اتوبان افرادی را می‌بینی که برای اتومبیل‌های در حال عبور دست تکان می‌دهند.

 

با کمی دقت متوجه می‌شوی این افراد خریدار اتومبیل هستند. به محض توقف در حاشیه اتوبان، این افراد به سمت اتومبیل آمده و در مورد این که آیا قصد فروش اتومبیل خود را دارید شروع به صحبت و بازدید از اتومبیل می‌کنند.

 

اولین حرف، قیمت پیشنهادی است که شاید به مذاق خریدار خوش نیاید و بر سر آن چانه‌زنی کند. به توافق نمی‌رسی و راهت را ادامه می‌دهی.

 

به سمت یکی از محله‌های منطقه 19 تهران حرکت می‌کنی؛ محله‌ای که با نام قدیمی عبدل‌آباد معروف است و اکنون با نام شکوفه شناخته می‌شود. جایی که چند سالی است محل خرید‌و‌فروش اتومبیل شده و جمعه‌های هر هفته میزبان خریداران و فروشندگان فوری خودرو است.

 

وارد یکی از خیابان‌های فرعی می‌شوی، خیابان ورزش. سرتاسر خیابان، خودروهایی را می‌بینی که پارک شده‌اند و روی اکثر آنها کاغذی چسبانده شده است: یکی مدل 1391 و دیگری مدل 1385؛ یکی بیمه دارد و یکی بیمه ندارد؛ یکی تصادفی است و دیگری حتی بدون رنگ؛ یکی لوازم جانبی دارد و دیگری فاقد لوازم جانبی است. اما همه اطلاعات این خودروها در این شناسنامه‌های کوچک خلاصه نمی‌شود.

 

فروشندگانی که کنار آنها ایستاده‌اند و بعضا سند خودرو هم به نام آنها نیست اطلاعات بیشتری را در اختیار مشتریان قرار می‌دهند.

 

یکی از آنها می‌گوید: «میزان کارکرد این ماشین 70 هزارتا بیشتر نیست. سیستم داره و تصادفی هم نیست. این ماشین را از خانم دکتری خریده بودم که ماهی یه بار هم ازش استفاده نمی‌کرد.» خیابان شلوغ است اما خبری از قولنامه‌های خریدوفروش نیست. بیشتر از هرچیزی تنها صدای خواستن قیمت به گوش می‌رسد.

 

به نظر می‌رسد اکثرا افرادی هستند که فقط برای گرفتن قیمت آمده‌اند. عده‌ای نیز فروشنده هستند. اما برخی مشتریان نگاه متفاوتی به این فروشنده‌ها دارند.

 

یکی از مشتریان می‌گوید: «بیشتر این فروشنده‌ها صاحبان اصلی ماشین‌ها نیستند و دلال هستند. برای همین نمی‌توان به همه آنها اعتماد کرد چون ممکن است ماشین تصادفی را به نام ماشین بدون رنگ بفروشند.»

 

مشتری دیگری که به همراه دوستش به دنبال خرید ماشین است می‌گوید:«هفته پیش یکی از دوستانم در این بازار ماشین چپ شده‌ای را به نام ماشین بدون رنگ خرید که پس از معامله ما این موضوع را فهمیدیم.»

 

مشتری دیگری در مورد فروشنده‌های خودرو می‌گوید: «معمولا این دلال‌ها برای فروش ماشین از صاحبان اصلی یک میزان درصدی را به عنوان کمیسیون دریافت می‌کنند، برای همین هرچه گران‌تر بفروشند به نفع خودشان هم است.»

فروش اضطراری
اتومبیل‌های مختلفی برای فروش در اینجا ردیف شده‌اند؛ از پیکان صفر گرفته تا انواع پراید، پژو، سمند و زانتیای کارکرده. هرکس قیمتی را برای اتومبیل خود در نظر گرفته؛ یکی پیکان صفری دارد که مدل سال 1385 است و بدون هیچ کارکردی. قیمت پیشنهادی فروشنده 12 میلیون و 800 هزار تومان است.

 

دیگری پراید 141 مدل سال 1385 را 8 میلیون و 700 هزار تومان فروش گذاشته است. فروشنده دیگری سمند ال ایکس مدل 1390 را 23 میلیون و 500 هزار قیمت‌گذاری کرده است.

 

یکی دیگر از فروشندگان اتومبیل زانتیای مدل 1385 خود را 32 میلیون تومان قیمت گذاشته است. اعلام این قیمت‌ها در حالی است که برخی مشتریان آنها را بیش از حد گران می‌دانند.

 

یک مشتری می‌گوید: «بیشتر این قیمت‌ها کارشناسی شده نیست و در اینجا هم کارشناسی نیست که این قیمت‌ها را ارزیابی کند».

 

مشتری دیگری این گونه گلایه می‌کند:‌« در این بازار مسئولی وجود ندارد که قیمت‌گذاری کند تا آدم حداقل از قیمت ماشین مطمئن باشد.»

 

در این بازار قیمت‌ها هم ثابت نیستند. فروشنده‌ای با دیدن استقبال چند مشتری وقتی که تعداد مشتریان بیشتری به دور خودروی او جمع می‌شوند کاغذی که در آن قیمت را نوشته بود برمی‌دارد و دیگر قیمت را به صورت شفاهی می‌گوید.

 

میزان نرخ او برای هر مشتری متفاوت است. با گذشت زمان نیز این قیمت گاهی جابه‌جا می‌شود و در حوالی عصر معمولا برخی نرخ‌ها پایین‌تر می‌آیند. یکی از مشتریان می‌گوید: «جمعه هفته گذشته ماشینی که صبح 12 میلیون تومان بود تا عصر به حدود 5/11 میلیون هم رسیده بود.» در این همهمه بازار خودرو با وجود مشتریانی که دائما در حال تردد هستند اما فروشندگان چندان راضی نیستند.

 

فروشنده‌ای می‌گوید: «با وجود چندین ساعت سرپا ماندن در این جا که بازار فوری فروش ماشین است هنوز نتوانستم به قیمتی که می‌خواهم ماشینم را بفروشم.» فروشنده دیگری هم از فروش نرفتن ماشینش گلایه می‌کند و می‌گوید:‌ «گاهی مسئول‌ها حرفی می‌زنند که مشتری‌ها فکر کنند در آینده قیمت‌ها ارزان‌تر می‌شود و برای همین دیگر مشتری‌ها به امید ارزان‌تر شدن خرید نمی‌کنند».

 

در این بین افرادی را مشاهده می‌کنی که به شدت اصرار به فروش اتومبیل خود دارند و گاهی حتی حاضر به فروختن اتومبیل خود با قیمت پایین‌تر از قیمت معمول می‌شوند. یکی از این فروشندگان می‌گوید: «بعضی‌ها مثل من به دلیل شرایط اضطراری که دارند، مجبور به فروش ماشین خود به زیر قیمت بازار می‌شوند که برای آدم‌هایی با شرایط من، بهترین مکان فروش، همین بازار خودرو است.»

 

یکی از این فروشنده‌ها اتومبیل لیفان خود را که به گفته یک نمایشگاه‌دار 18 میلیون تومان می‌ارزد با قیمت 12 میلیون تومان در معرض فروش گذاشته است که خیلی زود به فروش می‌رسد.

 

نمایشگاه‌داری در این مورد می‌گوید: «به دلیل مشکلات مالی فروشنده بوده که این ماشین با قیمت پایین‌تر از حد معمول فروخته شده است. برای اینکه موعد چک فروشنده رسیده و او با کسری مواجه شده، برای حفظ آبرویش هم که شده در این کسادی بازار و نبود خریدار مجبور به فروش اتومبیل خود با 6میلیون تومان ضرر شده است.»

فوتبال دستی به جای فروش خودرو
از این خیابان خارج می‌شوی، به سمت خیابان سهیل، محله خلازیل که می‌روی، تعداد زیادی نمایشگاه اتومبیل مشاهده می‌کنی اما خبری از آن همهمه‌ بی‌معامله‌ که در بازار فوری خودرو بود اینجا نیست. نمایشگاه‌دارها در حال استراحت یا گفت‌وگو با یکدیگر هستند.

 

کنار یکی از این نمایشگاه‌ها چند نفری روی یک سکو نشسته و مشغول صحبت هستند. به آنها که نزدیک می‌شوی و در مورد خرید‌و‌فروش اتومبیل سوال می‌کنی، سری تکان می‌دهند و می‌گویند: «بازار خراب است. چند هفته‌ای است که خرید‌و‌فروشی انجام نمی‌شود و قیمت‌ها ثباتی ندارند. بیشتر مردم تمایل به فروش دارند. خریدی صورت نمی‌گیرد، چرا که مردم فکر می‌کنند شاید قیمت‌ها باز کاهش یابد.»

 

وارد یکی از نمایشگاه‌ها که می‌شوی، چند نفر را می‌بینی که دور یک میز جمع شده و در حال بازی فوتبال دستی هستند. آن قدر گرم بازی هستند که دیگر حضور مشتری را هم نمی‌فهمند. خودشان می‌گویند دیگر از حضور مشتری ناامید شده‌اند! آنها هم از کسادی بازار سخن می‌گویند.

 

یکی از آنها این گونه گلایه می‌کند: «در یک ماه اخیر هیچ فروشی نداشتم و کلی ضرر کردم. مزد کارگرها و کرایه نمایشگاه را از جیب داده‌ام.» به گفته این فعالان بازار خودرو در پی کاهش قیمت‌ها در بازار سکه و ارز، این ارزانی به بازار خودرو نیز رسیده است و مشتریان تمایلی به خرید‌و‌فروش ندارند.

 

نمایشگاه‌دار دیگری در مورد قیمت‌های خودرو عنوان می‌کند: « فعلا تغییر محسوسی در قیمت اتومبیل‌های داخلی ندیده‌ایم، تنها چیزی که این روزها شاهد آن هستیم، افت قیمت در اتومبیل‌های خارجی است.

 

دلیل اصلی آن هم کاهش نرخ دلار در روزهای اخیر است.» به گفته برخی نمایشگاه‌دارها «تعدادی از اتومبیل‌های خارجی تا حدود 7 میلیون تومان هم کاهش قیمت داشتند اما این کاهش در شرایطی است که در واقعیت خرید‌و‌فروشی صورت نمی‌گیرد یا کمتر خرید‌وفروش انجام می‌شود.» وجود این نوسان‌های قیمت در بازار خودرو نیز در حالی است که ماه‌ها بازار خودرو منتظر اعلام قیمت‌های جدید از سوی شورای رقابت و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان است./روزنامه آرمان


ویدیو مرتبط :
راه انداری سامانه ی ثبت الکترونیکی معاملات خودرو

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

معاملات خودرو قفل شد!


در حالی بازار خودرو همسو با رویکرد خودروسازان هیچ‌گونه سیگنالی به مصوبه شورای رقابت مبنی‌بر افزایش قیمت خودروهای داخلی نشان نداده است که خبرها حکایت از ابلاغ قیمت‌های جدید تولید‌کنندگان پس از ماه مبارک رمضان دارد.

روزنامه دنیای اقتصاد: در حالی بازار خودرو همسو با رویکرد خودروسازان هیچ‌گونه سیگنالی به مصوبه شورای رقابت مبنی‌بر افزایش قیمت خودروهای داخلی نشان نداده است که خبرها حکایت از ابلاغ قیمت‌های جدید تولید‌کنندگان پس از ماه مبارک رمضان دارد.

آن طور که نمایشگاهداران خودرو پایتخت می‌گویند، خودروسازان به‌دلیل رکود حاکم بر بازار خودرو و همچنین آغاز ماه مبارک رمضان فعلا تصمیمی برای افزایش قیمت خودروها ندارند. بر این اساس در ماه‌های فروردین، اردیبهشت و خرداد تقاضا برای خرید خودرو کاهش می‌یابد این در شرایطی است که ماه مبارک رمضان نیز معاملات خودرویی را به کمترین سطح خود می‌رساند؛ بنابراین از آنجا که با پایان ماه رمضان و آغاز فصل تابستان همواره بازار رونق در معاملات را شاهد است برخی از منابع آگاه عنوان می‌کنند که خودروسازان تصمیم خود در خصوص افزایش قیمت خودروها را به پایان این ماه موکول کردند تا در زمان رونق بازار قیمت‌ها افزایش یابد.

فعالان بازار بر این باورند که اثر مصوبه شورای رقابت بر قیمت‌ها، پس از ابلاغ بخشنامه قیمت‌های جدید خودروسازان به نمایندگی‌ها خود را نشان می‌دهد. با این وجود آنها تاکید دارند، در صورت اعمال مصوبه افزایش قیمت بازار واکنش جدی از خود بروز نخواهد داد و قیمت‌ها، افزایش بیشتری نسبت به قیمت‌های مصوب نخواهد داشت. آنگونه که به‌نظر می‌رسد بازار خودرو در سال جاری تحت‌تاثیر کنش خودروسازان نسبت به تغییرات قیمتی است.

حال آنکه خودروسازان نیز استراتژی قیمتی خود در بازار را کاملا براساس رکود تعیین می‌کنند. در حالی رکود بر تصمیم خودروسازان در خصوص تغییر و تحولات قیمتی اثر جدی گذاشته است که کارشناسان افت تقاضا ناشی از کاهش قدرت خرید مشتریان را عامل مهم‌تری در تصمیمات خودرویی می‌دانند.

به‌رغم آنکه تصمیم خودروسازان در خصوص تعویق در افزایش قیمت خودرو امری عقلانی تلقی می‌شود، اما کارشناسان افزایش قیمت خودروها بعد از ماه مبارک رمضان را نیز امری نابجا می‌خوانند. به اعتقاد آنها در شرایط کنونی بازار هیچ‌گونه کشش افزایش قیمت را ندارد؛ بنابراین خودروسازان باید براساس منطق علم اقتصاد عمل کنند. بر این اساس در شرایط رکودی که عرضه محصولات به‌صورت طبیعی وجود دارد؛ اما تقاضای خرید محصولات با افت مواجه است، قیمت‌ها باید روندی کاهشی داشته باشد نه افزایشی؛ بنابراین بازار تعیین کننده روندهای قیمتی است نه بخشنامه‌های دستوری که روند طبیعی بازار را در نظر نمی‌گیرند.

افت وخیز قیمت داخلی‌ها


اما سری به بازار بزنیم و ببینیم قیمت خودروهای داخلی چه افت‌و‌خیزی را طی هفته جاری تجربه کرده است. به گفته فعالان بازار، قیمت محصولات ایران خودرو در بازار با افت‌و‌خیز اندکی مواجه بوده است. به‌طوری‌که در حال حاضر پژو 206 تیپ 5 با قیمتی برابر با 36 میلیون و 900 هزار تومان خرید و فروش می‌شود که این موضوع از ثبات قیمت خودروی موردنظر در هفته‌جاری حکایت می‌کند. از سوی دیگر پژو 206 صندوقدار مدل V8 نیز هم‌اکنون قیمتی برابر 37 میلیون و 500 هزار تومان دارد که این موضوع نشان می‌دهد خودرو موردنظر تغییر قیمتی خاصی را تجربه نکرده است.

از بازار پژو 405 نیز خبر می‌رسد این محصول با توجه به کاهش قیمتی که داشته، در حال حاضر 29 میلیون و 700 هزار تومان به فروش می‌رسد. این قیمت نشان می‌دهد پژو 405 در مقایسه با هفته گذشته 100 هزار تومان ارزان شده است. دیگر محصول ایران خودرو به نام سمند EF7 هم طی هفته جاری تغییر قیمتی خاصی را به خود ندیده و در حال حاضر 30 میلیون و 700 هزار تومان خرید و فروش می‌شود. سمند جزو خودروهایی است که معمولا تغییرات قیمتی خاصی را تجربه نمی‌کند و گاهی قیمت آن تا هفته‌ها ثابت می‌ماند.

اما از بازار رانا خبر می‌رسد، این خودرو با توجه به تثبیت قیمتش طی هفته جاری، هم‌اکنون 33 میلیون تومان به فروش می‌رود. فعالان بازار اما در مورد دنا عنوان می‌کنند که این خودرو با توجه به کاهش قیمت 100 هزار تومانی اش، در حال حاضر با قیمت 43 میلیون و 400 هزار تومان قابل خرید و فروش است. این در شرایطی است که شورای رقابت به تازگی رای به آزادسازی قیمت دنا داده و باید منتظر ماند و دید ایران خودرو تغییری در قیمت این محصول ایجاد می‌کند یا با توجه به رکود بازار، احتیاط به خرج می‌دهد. بنا به گفته فعالان بازار قیمت محصولات سایپا اما طی هفته جاری هیچ‌گونه تغییری را به خود ندیده است؛ به‌طوری‌که تیبا بدون تغییر قیمتی خاص، در حال حاضر قیمتی معادل 24 میلیون و 100 هزار تومان در بازار دارد و برای خرید پراید در مدل 131 نیز باید 20 میلیون و 100 هزار تومان هزینه کرد.

همچنین پراید در مدل 111 نیز تغییر قیمتی نداشته و در حال حاضر 20 میلیون و 400 هزار تومان به فروش می‌رسد. نگاهی هم اما به قیمت سراتوهای مونتاژی سایپا بیندازیم، خودروهایی که قیمت‌گذاری شان آزاد است و تغییر خاصی در هفته جاری نکرده‌اند. براین اساس، سراتوی اتومات هم‌اکنون 91 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود و این در حالی است که مدل دنده‌ای آن قیمتی برابر با 75 میلیون و 800 هزار تومان دارد. در بین دیگر خودروهای بازار اما تندر-90 اتومات بدون هیچ تغییری نسبت به هفته گذشته، هم‌اکنون 49 میلیون و 700 هزار تومان قیمت دارد. قیمت‌گذاری این خودرو توسط شورای رقابت آزاد اعلام شده، اما ایران‌خودرویی‌ها اعلام کرده‌اند فعلا قصد گران کردن آن را ندارند.

 تندر-90 اما مدلی تغییر شکل یافته به نام پارس تندر نیز دارد که این محصول در حال حاضر 40 میلیون و 200 هزار تومان به فروش می‌رسد و این یعنی پارس تندر تغییر قیمتی خاصی را در هفته جاری تجربه نکرده است. با این حال تندر-90 مدل E2 ، این هفته کاهش قیمت 200 هزار تومانی را به خود دیده و در حال حاضر 39 میلیون و 500 هزار تومان خرید و فروش می‌شود. هم تندر E2 و هم پارس تندر، هر دو مجوز افزایش قیمت 6/ 2 درصدی را از شورای رقابت دریافت کرده‌اند و احتمال اعمال قیمت جدید این خودرو (با توجه به شرایط بازارشان) بالا به‌نظر می‌رسد.

افزایش قیمت وارداتی‌ها

به‌دنبال تغییر و تحولات صورت گرفته در دستورالعمل واردات خودرو، بازار خودروهای وارداتی در هفته جاری با افزایش اندک قیمت برخی خودروها مواجه شده است. آنگونه که فعالان بازار می‌گویند در شرایطی که تقاضا در این بازار روند به نسبت نامطلوبی دارد، اما عرضه خودرو نیز در بازار کاهش یافته است که این موضوع به‌دلیل تغییرات صورت گرفته در دستورالعمل واردات خودرو بوده است؛ بنابراین قیمت برخی از خودروهای وارداتی خیز اندکی داشته است.

به‌طوری‌که هیوندایی توسان با افزایش یک میلیون و 500 هزار تومانی در حال حاضر 165 میلیون و 500هزارتومان معامله می‌شود. از سوی دیگر، هیوندایی النترا نیز با افزایش یک میلیون تومانی 130 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود. کیا اسپورتیج اما با افزایش یک میلیون تومانی 180 میلیون معامله می‌شود.

تویوتا RAV4 نیز با افزایش یک میلیون تومانی در حال حاضر 221 میلیون تومان قیمت دارد. اما تویوتا یاریس با نیم میلیون تومان افزایش قیمت، هم‌اکنون 112میلیون و 500 هزار تومان معامله می‌شود. با این وجود قیمت خودروهای بنز C200 و E200 تغییر خاصی را تجربه نکردند؛ به نحوی که بنز C200 با قیمت 295 میلیون تومان و E200 420 میلیون تومان خرید و فروش می‌شوند.