اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

مرغ در خط تعادل یا آرامش قبل از طوفان؟!


در شرایطی که امسال برای مرغداران چندان خوشایند نبود و مازاد تولید، کاهش خرید و کاهش صادرات ناشی از آنفلوآنزای طیور همه دست به دست هم قیمت گوشت مرغ را به پایین‌ترین حد خود طی یک سال‌ اخیر رسانده، چند روزی است که بازار در مرز قیمت منطقی و شاید هم کمی بیشتر از آن سیر می‌کند.

خبرگزاری ایسنا: در شرایطی که امسال برای مرغداران چندان خوشایند نبود و مازاد تولید، کاهش خرید و کاهش صادرات ناشی از آنفلوآنزای طیور همه دست به دست هم قیمت گوشت مرغ را به پایین‌ترین حد خود طی یک سال‌ اخیر رسانده، چند روزی است که بازار در مرز قیمت منطقی و شاید هم کمی بیشتر از آن سیر می‌کند؛ البته مشخص نیست این به معنی تنظیم بازار و منطقی شدن قیمت این محصول پر نوسان است یا آرامشی قبل از طوفان برای جبران زیان مرغداران؟

امسال و پس از تعطیلات نوروز مرغداران امیدوار بودند بتوانند سود مناسبی از فروش محصولات خود داشته باشند اما به گفته خودشان بازار برای آن‌ها آنگونه‌ که فکر می‌کردند پیش نرفت و کار به جایی رسید که عباس والوزی - معاون بازرگانی شرکت پشتیبانی امور دام - اعلام کرد در پی کاهش قیمت گوشت مرغ و در راستای حمایت از تولیدکنندگان، خرید گوشت مرغ منجمد آغاز شده و تا هر زمان که تولیدکنندگان بخواهند می توانند محصول خود را به این شرکت بفروشند.

اما کار به همین جا ختم نشد و نوسانات این محصول پروتئینی استراتژیک همچنان ادامه داشت، چرا که بر اساس گزارش بانک مرکزی در هفته پایانی فروردین ماه نیز قیمت گوشت مرغ در بازار با 14.2 درصد کاهش مواجه شد و تا پیش از ماه رمضان به گفته مرغداران ممنوعیت خمیر مرغ خود یکی از عوامل کاهش قیمت گوشت مرغ شده بود، اما تولیدکنندگان امیدوار بودند که در ماه رمضان با توجه به افزایش تقاضا برای گوشت مرغ بتوانند این محصول خود را با قیمت بالاتری به بازار عرضه کنند تا شاید بخشی از زیان امسال خود را جبران کرده باشند اما این وعده هم برایشان آرزویی دست نیافتنی شد.

چرا که در همین ایام بود که سازمان دامپزشکی اعلام کرد بیماری آنفلوآنزای طیور در یکی از روستاهای استان مازندران گزارش شده است و به همین سبب شرایط سخت قرنطینه‌ای در این استان به وجود آمده است.

همین اطلاع‌رسانی سازمان دامپزشکی که با توجه به عضویت‌اش در سازمان جهانی بهداشت دام و قرار داشتن نام ایران جزو کشورهای قابل اغماض یا به گفته مسئولان دامپزشکی کشورهای پیشرو از نظر سطح بهداشت و کنترل بیماری‌های مشترک انسان و دام باید صورت می‌گرفت و صد البته سکوت یک‌ماهه مسئولان این سازمان در روزهای ماه رمضان سبب شد صادرات این محصول که از ماه ها پیش برای آن برنامه ریزی شده بود، قطع شود و تقاضا در بازار داخلی و قیمت گوشت مرغ به شدت کاهش یابد و مرغداران دل خوشی از بازار ماه رمضان امسال هم نداشته باشند، چراکه رمضان 1394 تنها رمضانی بود که قیمت محصول پرمصرفی مانند گوشت مرغ در آن روندی کاهشی را در پیش گرفت و وزارت جهاد کشاورزی نیز خریدهای غیرمنتظره گوشت مرغ خود از مرغداران را ادامه داد.

پس از حدود یک‌ماه مهدی خلج - رییس سازمان دامپزشکی – پاک شدن ایران از بیماری آنفلوآنزای طیور را اعلام کرد اما این خبر نیز چندان تاثیری روی صادرات و بهبود بازار گوشت مرغ نگذاشت، چراکه به گفته برخی کارشناسان، تعدادی از مرغدارانی که طی این‌ ماه‌ها نتوانسته بودند سودی از تولید خود ببرند بخشی از گله‌های مولد خود را حذف کردند و از سوی دیگر نیز به گفته محمد یوسفی - رییس انجمن صنفی پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی - علی‌رغم تفاهم دو کشور ایران وعراق اعلام سازمان دامپزشکی مبنی بر پاک شدن ایران از آنفلوآنزای طیور و ابلاغیه نخست وزیر عراق درباره‌ آزاد‌شدن واردات محصولات پروتئینی از ایران، محموله‌های صادراتی گوشت مرغ پشت مرزهای عراق منتظر بودند تا موانع صادراتی حل شود و تایید‌یه‌های لازم از دولت عراق دریافت شود.

البته در هفته‌های پایانی مرداد‌ماه مرغ روند افزایش قیمت خود را پی گرفت و براساس گزارش بانک مرکزی از تغییرات قیمت کالاهای خرده‌فروشی خوراکی، در هفته منتهی به 23 مرداد‌ماه مرغ با بیشترین افزایش قیمت (7.4 درصد) بین دیگر اقلام خوراکی به کیلویی حدود 6400 تومان در سطح شهر رسید؛ گرچه مرغداران عامل این افزایش قیمت را واریز یارانه به حساب مردم می‌دانستند و معتقدند که این تغییر قیمت پایدار نخواهد بود.

اما این پایان افزایش قیمت مرغ نبود و به گفته حسن رکنی - معاون وزیر جهاد کشاورزی - طی هفته‌های ابتدایی شهریورماه قیمت گوشت مرغ در مرز 7000 تومان در بازار عرضه می‌شد و براساس ارزیابی‌های وزارت جهاد کشاورزی به کیلویی حدود 6900 تومان به صورت میانگین در سطح شهر رسیده است.

حال مشخص نیست که افزایش قیمت گوشت مرغ که در مغازه‌های عرضه کننده محصولات پروتئینی در سطح شهر به بالاتر از قیمت منطقی اعلام شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی و حدود کیلویی 7500 تومان رسیده است، متوقف می‌شود یا این روند آرامشی قبل از طوفان در بازار گوشت مرغ است و باید منتظر افزایش قیمت این محصول در هفته‌های آینده باشیم؟


ویدیو مرتبط :
ویولن از بیژن مرتضوی - آرامش پس از طوفان و طوفان 2011

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تعادل قیمت مرغ در بازار به نفع تولیدکنندگان به شیوه جدید دولت



 

 

تعادل قیمت مرغ در بازار به نفع تولیدکنندگان به شیوه جدید دولت

 

 

مازاد مرغ و پایین بودن قیمت در بازار، مسئولان را بر آن داشته تا با خرید مرغ مازاد و برنامه ریزی برای صادرات قیمت را افزایش دهند تا تولید کننده ضرر نکند، در این میان صحبت از افزایش قیمت به کیلویی ۳۴۰۰ تومان است و قرائن بازار هم از افزایش ۳۰۰ تومان در هر کیلو طی دو هفته اخیر حکایت دارد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس طی چند ماه اخیر تولید کنندگان مرغ بارها از پایین بودن قیمت مرغ به دلیل تولید مازاد گله داشتند، آنها می گویند تولید، ماهانه ۲۰ هزار تن بیش از حدنیاز است.

به گفته آنها ماهانه ۱۵۰ هزار تن مرغ در کشور تولید می شود در حالی که اوج نیاز کشور بیش از ۱۳۰ هزار تن نیست.

آنها می گویند: کاهش قیمت بازار باعث شده تولید کنندگان مرغ را به کشتارگاهها عرضه نکنند. وزن مرغها روز به روز در مرغدایها در حال افزایش است وحتی به ۴ کیلوگرم هم می رسد.

افزایش وزن مرغ تبعات زیادی برای مصرف کننده دارد، زیرا هر چه مدت نگهداری مرغ در مرغداری بیشتر شود میزان استفاده از داروهای آنتی بیوتیک و سایر داروها نیز بیشتر شده و به صورت باقیمانده دارویی در گوشت مرغ جمع می شود که برای سلامتی فوق العاده مضر است.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز بارها از این موضوع انتقاد کرده و از وزارت کشاورزی خواسته است در این مورد اقدام کنند زیرا سلامتی انسانها با سالم بودن یا نبودن غذایی که می خورند گره خورده است.

به هر حال در پی پایین بودن قیمت مرغ، اتحادیه سراسری مرغداران کشور به نمایندگی از تولید کنندگان بارها درخواست خود برای افزایش قیمت مرغ را به سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان، وزارت بازرگانی آن موقع و وزرات جهاد کشاورزی اعلام کرد.

وزرات کشاورزی در نامه ای به وزارت بازرگانی قیمت مرغ زنده را ۲۳۶۰ تومان پیشنهاد کرد اما این قیمت چندین ماه اجرا نشد تا اینکه از دو ماه گذشته مرکز پشتیبانی امور دام که یکسالی است از وزارت کشاورزی منفک و به وزارت بازرگانی ملحق شده کار خرید مرغ مازاد را آغاز کرد.

قیمتی که این مرکز خریداری می کند ۲۹۰۰ تومان برای مرغهایی در نظر گرفته شده که امعاء و احشاء آنها به روش سنتی تخلیه می شود و قیمت ۳۰۵۰ توما برای مرغهایی که امعاء و احشاء آنها به صورت اتوماتیک تخلیه می شود یا به عبارتی کامل تخلیه می شود.

مرکز پشتیبانی امور دام روزانه ۶۰ تن مرغ مازاد را در کشور خریداری و انبار می کند تا در زمان نیاز عرضه بازار کند.

در کنار خرید مازاد، وزارت صنعت، معدن و تجارت به دنبال برنامه ریزی برای صادرات است و برای صادرات هر یک کیلوگرم مرغ ۵۰۰ تومان جایزه صادراتی در نظر گرفته است، اگرچه هنوز مرغی صادر نشده اما جو روانی در بین مردم ایجاد کرده است.

به هر حال خرید مرغ مازاد و برنامه برای صادرات دو برنامه کلیدی دولت برای افزایش قیمت مرغ است تا به زعم آنها مرغداران متضرر نشوند.

از سوی دیگر مرغداران معتقدند قیمت ۳۳۰۰ الی ۳۴۰۰ تومان برای فروش مرغ مناسب است زیرا با هدفمندی یارانه ها قیمت تمام شده مرغ بالاتر رفته است.

تا دو هفته گذشته قیمت هر کیلوگرم مرغ در بازار ۲۷۰۰ تومان بود که امروز به هر کیلوگرم ۳هزار الی ۳۱۰۰ تومان رسیده است.

در این میان مسولان تنظیم بازار نیز می گویند کار خرید مرغ مازاد و برنامه ریزی صادرات مرغ تا زمانی که قیمت بازار به حدی برسد که مرغداران ضرر نکنند ادامه خواهد داشت.

به عبارتی باید منتظر مرغ کیلویی ۳۴۰۰ تومانی در بازار باشیم اگرچه معلوم نیست چند هفته یا چند ماه طول بکشد اما چیزی که از قرائن بر می آید مسولان تصمیم گرفته اند تا قیمت مرغ را به کیلویی ۳۴۰۰ تومان برسانند.

اما آنچه برای تولید کنندگان و مصرف کنندگان مهم است ثبات و پایداری قمیت به نحوی که طی سال نوسان معنی داری نداشته باشد در این حالت برنامه ریزی برای تولید و مصرف راحت تر می شود اما در نوسان بازار هر دوی این طیف متضرر شده و تنها دلالان بازار سود می برند..... /  گزارش : خبرگزارى فارس