اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

مذاکره روحانی و پوتین درباره ساخت نیروگاه هسته‌ای



اخبار,اخبار سیاست خارجی,مذاکره روحانی و پوتین

 

اخبار سیاست خارجی - کمالوندی خبر داد
مذاکره روحانی و پوتین درباره ساخت نیروگاه هسته‌ای

"بهروز کمالوندی" سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در آستانه مذاکرات هسته‌ای کشورمان با 1+5 در واکنش به فرافکنی کشورهای غربی مبنی بر پذیرش تعطیلی تاسیسات آب سنگین اراک از سوی ایران اظهار داشت: این اولین بار نیست که اینگونه ادعاها مطرح می‌شود، آنها بارها و بارها در سطح حداکثری مطالب خودشان را مطرح کرده‌اند.

وی ادامه داد: اینگونه مانورها از سوی غرب شاید نوعی شگرد باشد بنابراین بارها گفته‌ام به رسانه‌هایی که بعضا منابعشان هم مشخص نیست جواب دادن نتیجه‌ای ندارد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران اظهار داشت: آن چه که مسلم است ما بارها و بارها گفته‌ایم که مذاکرات یک چارچوب،‌ محدوده‌ و خطوط قرمزی تعریف شده دارد؛ خطوط قرمز ما مانند هر کشور دیگری مشخص است اگر کشورهای دیگر محدودیتی در حوزه‌ای دارند این محدودیت در مورد ایران هم صدق می‌کند البته ما برای خودمان محدودیتی نمی‌بینیم مگر این که این نگرانی‌ها در پای میز مذاکره مطرح شود این در حالی است که ما از قبل هم گفته‌ایم این نگرانی‌ها تصنعی است چرا که جمهوری اسلامی ایران همواره با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: در نتیجه کاری می‌کنیم که به تدریج این ابهامات بی‌اساس وارد شده را برطرف کنیم و امیدوار هستیم در نهایت این مهم محقق شود.

کمالوندی تصریح کرد: آن چه که مسلم بوده، این است که غرب در چارچوب مذاکراتش نگرانی‌هایی دارد؛ طرف غربی از انحراف ایران به سمت مسائل نظامی نگران است و ما بارها اعلام کرده‌ایم این نگرانی‌ بی‌جاست چرا که جمهوری اسلامی ایران هیچگاه به این سمت نخواهد رفت و همواره در بالاترین سطح براین امر تاکید شده است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: بنابراین اجازه دهید حرف‌های اصلی و تعیین‌کننده روی میز مذاکره گفته شود؛ امشب (ظریف و اشتون) ضیافت شامی دارند که حتما راجع به کلیات مذاکره نیز صحبت خواهد شد، فردا نیز بحث‌های کارشناسی مطرح می‌شود که باید ارزیابی‌مان از مذاکرات را به پیشرفت روند آن بگذاریم.

کمالوندی ادامه داد: به هر حال این مذاکره، مذاکره‌ای نیست که با یک مهمانی شام و یک مذاکره کارشناسی تمام شود؛ احتمالا جلسات متعدد خواهد بود و بعد از آن ما مطالب و ارزیابی‌مان را بیان می‌کنیم بنابراین ما هم حرف‌هایمان را روی میز مذاکره می‌زنیم.

کمالوندی در پاسخ به سوالی پیرامون برکناری برخی از متخصصان فنی ایرانی در حوزه هسته‌ای گفت : ما بارها گفتیم هیچ کس برکنار نشده است.

وی افزود: تعداد بسیار کمی از افراد براساس ملاحظات حرفه‌ای و اداری پستشان را به دیگری داده‌اند اما بعضی‌ها می‌‌خواهند این اقدام را سیاسی کنند؛ ما گفتیم این کار را نکنید چرا که این اقدام نوعی صدمه زدن به دیگران است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: مگر قرار است دلایل هر تغییر حرفه‌ای و اداری را برای متقاعد کردن افراد بگوییم؟! یعنی زمانی که ما آدم قوی‌تری را بر سر کار آورده باید مشخصات این فرد را در مقابل ضعف‌های فرد ضعیف‌تر اعلام کنیم تا همه متقاعد شوند؟! کجای دنیا چنین اتفاقی می‌افتد که قرار باشد در این صنعت هم بیفتد؟! من نصیحتم به آنهایی که این حرف‌ها را می‌زنند این است که برای این کشور دلسوزی داشته باشید، ملاحضات سیاسی خود را در این حوزه وارد نکنید.

کمالوندی تصریح کرد: بگذارید کار حرفه‌ای به صورت حرفه‌ای انجام شود، بگذارید که مدیر حق خودش را در جابجایی داشته باشد؛ به دلیل اینکه سازمان انرژی اتمی نسبت به سایر وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها کمترین تغییرات را داشته قابل مقایسه با هیچ یک از آنها نیست و این امری طبیعی بوده که یک مدیر تشخیص بدهد کدام یک از کارکنان بهتر از آن یکی کار می‌کند.

وی اظهار داشت: مدیر در برابر این امور مسئولیت دارد و آنهایی که این حرف‌ها را می‌زنند، مسئولیت ندارند و ترجیح می‌دهند کس دیگری سر کار باشد؛ تشخیص افراد مگر غیر از این است باید از طریق مدیر بالاتر که به لحاظ حرفه‌ای مسلط‌‌‌‌تر است انجام شود؟! به کسانی که مدعی برکناری برخی افراد هستند باید بگویم، اولا در سطوح معاونین موردی وجود ندارد که اینها بخواهند ایراد بگیرند، اگر هم دارند می‌توانند اسم بیاورند که کدام معاون عوض شده است.

کمالوندی افزود: در سطوح پایین‌تر در مورد چند نفر تغییراتی بوده است، به خصوص یکی از موارد که منجر به تغییر شد این بود که آن فرد مایل نبود با معاون جدید خود کار کند بنابراین به وی تذکر داده و بارها خواسته شد که با معاون جدید کارش را انجام دهد اما این فرد توجه نمی‌کرد؛ آیا می‌شود کار به این حساسی را به عهده کسی بگذارید که حاضر نیست با مدیر بالاتر خود کار کند؟! طبیعی است که باید مدیر پایین‌تر را که به لحاظ حرفه‌ای با مدیر بالاتر خود سازگاری ندارد جابه جا کنیم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی خطاب به اظهارات برخی افراد پیرامون این جابه جایی‌ها تصریح کرد: این کار را نکنید؛ این کار از نظر شرعی و اخلاقی اشکال دارد؛ چرا کاری می‌کنند که ما بیاییم راجع به افراد صحبت کنیم و از ضعف‌های آن‌ها بگوییم؛ آیا این به نفع آن فردی است که جای خودش را عوض کرده و از یک جا به جای دیگری رفته؟!

وی افزود: بارها گفته‌ایم اصلا برای تغییر افراد فنی، هیچ دلیل سیاسی را منطقی نمی‌دانیم؛ به ویژه خود رئیس سازمان که شخصیت شناخته شده‌ و همه می‌دانند که یکی از افراد برجسته در صنعت هسته‌ای بوده و تشخیصش به لحاظ حرفه‌ای قابل احترام است.

کمالوندی ادامه داد: افرادی که به این مسئله ایراد می‌گیرند، اصلا در این صنعت تخصصی ندارند و نگرانی‌مان این است که به منظورهایی غیر از منظور حرفه‌ای اظهار نظر می‌کنند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: شما یک بار نگرانی خود را مطرح کردید و تمام شد اگر منظور سیاسی ندارید، ادامه ندهید وقتی ادامه می‌دهید یعنی منظور سیاسی دارید، اگر نقد شما حرفه‌ای و تنها از روی دلسوزی برای نظام است که سیستم‌های نظارتی و دلسوز این کشور آن را می‌شنوند ولی وقتی ادامه می‌دهید یعنی منظوری غیر از این دارید.

کمالوندی خطاب به عملکرد رسانه‌ها در برابر این امر گفت: رسانه‌ها کمک کنند؛ دنبال تیترهای درشت نباشند؛ باید تلاش کنیم تا شان انسان‌ها را حفظ کنیم؛ اجازه بدهیم محیط، محیط آرامی برای کار حرفه‌ای و خدمات‌رسانی دارد به مردم کشورمان باشد و حداقل‌ دخالت‌های غیرحرفه‌ای را داشته باشند،

 

دخالت‌ حرفه‌ای هم جایش در رسانه‌ها نیست و می‌شود در محیط‌های حرفه‌ای این حرف‌ها را بزنند و نهایتا می‌توانند به صورت فنی ملاحظات خود را بنویسند و به رئیس سازمان و مراکز نظارتی منتقل کنند و به عهده آنها بگذارند چرا که لجاجت خوب نیست؛ خواهشم این است که این کار را نکنند؛ این کار کمک به دشمن است؛ در این صنعت حرف زدن بدون اطلاعات، بدون تخصص کافی و بدون دلسوزی مشکل‌ساز است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری پیرامون احداث نیروگاه جدید، اظهار داشت: آن چه که در حال حاضر مسلم بوده، این است که تصمیم داریم تا نیروگاه دومی را داشته باشیم و این حداقل چیزی است که تصمیم‌ گرفته شده، البته این مهم قابل تسری است.

کمالوندی افزود: امکان‌سنجی‌های انجام شده نشان می‌دهد که می‌توانیم در بوشهر تا 4 نیروگاه دیگر هم داشته باشیم که در حال کار کردن در این زمینه هستیم.

وی ادامه داد: آن چیزی که تا الان مطالعاتش قطعی شده این است که نیروگاهی دیگر با داشتن آب شیرین‌کن و با وجود امکانات در بوشهر درست کنیم.

کمالوندی درباره همکاری کشور روسیه با جمهوری اسلامی ایران در زمینه احداث نیروگاه‌های اتمی، اظهار داشت: مذاکراتی در این راستا با روسیه انجام شده که این امری طبیعی است چراکه تکنولوژی روسی در آنجا وجود دارد اگر که این نیروگاه دوم هم براساس این تکنولوژی باشد، کار مدیریت در آنجا راحت‌تر می‌شود.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: البته افزایش این‌ها تابع یکسری شروط مذاکرات است که این شروط عمدتا شروط اقتصادی است که من مایل نیستم بیشتر از این، این مسئله را باز کنم؛ چراکه کشورهایی نیز وجود دارند که ممکن است بخواهند بر سر راه مذاکرات ما و روسیه سنگ‌اندازی کنند.

وی افزود: آنچه که مسلم است ما تلاش می‌کنیم تا برای داشتن نیروگاه‌های بیشتر مذاکراتی داشته باشیم و در همین راستا این گفتگوها در حال نهایی شدن هستند، رفت و آمدهایی انجام شده و در آینده نیز ادامه دارد.

کمالوندی ادامه داد: در سطوح بالا در این زمینه میان دو رئیس‌جمهور "دکتر روحانی" و "ولادیمر پوتین" در مورد همکاری صحبت‌هایی شده که قرار است با یکدیگر همکاری کنیم؛ این طور نیست که فقط ما با روسیه همکاری کنیم، خیر، ما در حال حاضر با کشورهای دیگری نیز که الان مایل نیستم درباره آن صحبت شود، مذاکره می‌کنیم؛ تمایل ما این است محیط رقابتی باشد و همه کشورها و شرکت‌هایی که امکان دارند، بتوانند در ایران سرمایه‌گذاری کنند همچنین در ساخت نیروگاه مشارکت کنند و آمادگی خود را برای این مهم اعلام کنند؛ ما مواردی را داشتیم که در حال پیگیری و مذاکره هستیم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پایان خاطرنشان کرد: به نظر بنده چون ظرفیت سهم نیروگاه هسته‌ای ایران از کل برق کشور سهم قابل توجهی است، می‌توان برای سال‌هایی که در پیش است همکاری‌هایمان را با کشورهای دیگر تسری دهیم؛ ما این آمادگی را داریم، مشروط بر اینکه ملاحظات سیاسی در آن وجود نداشته باشد، در گذشته ما تجربه تلخی داشتیم چراکه ملاحظات سیاسی موجب شده بود که همکاری که شروع و به جایی رسیده بود را قطع کنند اگر این فضا ایجاد شود حتما ما از تجربه کشورهای دیگر نیز استفاده می‌کنیم.
اخبار سیاست خارجی -  باشگاه خبرنگاران
 


ویدیو مرتبط :
پاسخ مستند علی باقری به تعلیق نیروگاه هسته ای نطنز توسط حسن روحانی(1)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

در آخرین مذاکره هسته ای "روحانی" با اروپایی ها چه گذشت؟



در آخرین مذاکره هسته ای "روحانی" با اروپایی ها چه گذشت؟

 

 

حسن روحانی

 

 

فیشر:کاملا می دانم که کشور شما برای اهداف صلح آمیز می خواهد انرژی هسته ای داشته باشد. یعنی می خواهید برق هسته ای تولید کنید. آیا شما می خواهید برای تولید برق کیک زرد را تبدیل کنید؟ باید تلاش این باشد که از وستینگهاوس و زیمنس نیروگاه بخرید.

عصر ایران - حسن روحانی دبیر اسبق شورای عالی امنیت ملی کشورمان، چندی پیش با انتشار کتاب "امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای" و اشاره به سیر پرونده هسته ای و مذاکرات حین آن ، خبرساز شد.

 

این روزها که دوباره مذاکرات ایران و غرب بر سر پرونده هسته ای ایران به روزهای حساس خود نزدیک می شود، باز خوانی گفتگو های طرفین مذاکره، در سال های گذشته خالی از لطف نیست.

روحانی در این کتاب، آخرین مذاکره خود با سه وزیر کشورهای اروپایی (بارنیه وزیر امورخارجه فرانسه، فیشر وزیر امورخارجه آلمان و استراو وزیر امورخارجه انگلیس) را که در تاریخ چهارم خرداد 1384 در ژنو برگزار شده، از نظر تبلیغاتی و پوشش خبری "تعجب برانگیز" دانسته و به حضور خاویر سولانا، ساورز، دولابوله و شفر در کنار سه وزیر اروپایی در این جلسه اشاره کرده است.

 

بخش هایی از مشروح این مذاکره حساس را به روایت نفر اول تیم مذاکره کننده هسته ای ایران در دوران اصلاحات، در زیر می خوانید:

- استراو: ... توافق این بود که تعلیق ادامه پیدا می کند تا به توافق برسیم. آقای سولانا بر اساس اطلاعات آکادمیک خود، مشکل آغاز به کار در اصفهان را مطرح کرد. در پاریس توافق کردیم که باید در مورد کل موضوع هسته ای یک جا بحث کنیم. باید به عنوان راه حلی دراز مدت به آن برسیم. شما گفتید باید اصفهان را شروع کنیدتا این فرایند حفظ شود.

 

لازم است که متوجه باشیم اگر اصفهان شروع شود این فرایند به پایان می رسد. تلاش کردیم که کارهای دیگری انجام دهیم که این پروسه دوام داشته باشد. ما چهار وزیر هفته ها مذاکره کردیم تا امریکا فردا با حضور شما در سازمان تجارت جهانی مخالفت نکند. این به خودی خود مهم است. این مسئله برای مشخص شدن جایگاه ایران در صحنه بین المللی مهم است. ما می توانیم فهرستی طولانی از اقدامات خود ارائه دهیم. یک روش این است که اروپا تا سپتامبر پیشنهادات خود را ارائه دهد.

 

- روحانی: آیا طرحی که می خواهید ارائه دهید حاوی غنی سازی در ایران هم هست یا خیر؟

- استراو: موضع ما الان این است که نه.

- روحانی: پس با این وجود طرح شما از نظر ما اصلا قابل قبول نیست. پس چرا صبر کنیم؟

- بارنیه: این پاسخ را نمی فهمم.

- روحانی: چرا نمی فهمید؟!

- بارنیه: این تصمیم شماست که منافع کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت خود را تعریف کنید. چیزی که استراو گفت این است که بعدا جزئیات را خواهید داشت و بدین ترتیب حمایت بین المللی را کسب خواهید کرد. موضوع سازمان تجارت جهانی هم مطرح است و همکاری اقتصادی که کشور شما را به جریان عادی روابط بین الملل بر می گرداند. به علاوه از همکاری فنی و صنعتی هم بهره مند می شوید. معتقدیم این مهم تر از بر هم زدن توافق پاریس است. با آغاز فعالیت اصفهان تمام این ها را از دست می دهید، بدون اینکه کار اصفهان ضرورت فنی داشته باشد.

- روحانی: می خواهم خیلی رک صحبت کنم. اگر همه این پیشنهادات برای این است که ما برنامه غنی سازی را کنار بگذاریم، پس چرا از اکتبر 2003 تا به حال مذاکره کرده ایم؟ در تهران به شما گفتم توقف و حتی تعلیق دراز مدت قابل قبول نیست و امکان ندارد.

 

- فیشر: توقف را بله گفتید امکان پذیر نیست، ولی تعلیق دراز مدت را به یاد ندارم.

- روحانی: گفتم حداکثر تعلیق یک سال است. گفتم که تعلیق کوتاه مدت است. اگر بحث شما این است که غنی سازی ایران ، توام با رفع نگرانی باشد، حاضریم بنشینیم و بحث کنیم. اما اگر بحث این است که ما نطنز و اصفهان را تعطیل کنیم، صریح بگویم که این کار امکان پذیر نیست.

- استراو: ... ما سوالات مهمی درباره چرخه سوخت در ایران داریم. شما یک نیروگاه در بوشهر دارید که سوخت آن را از روسیه می گیرید. پرسش ما که با مخفی کاری شما نیز ارتباط دارد این است که ایران برای چه آن {چرخه سوخت} را می خواهد؟ مسئله مهم این است که اصفهان و نطنز ممکن است به برنامه غیر نظامی شما وصل نباشد {به برنامه نظامی شما مربوط باشد} ...

 

- بارنیه: ... شما در سال های گذشته برنامه غنی سازی داشتید که از نظر ما توجیه غیر نظامی ندارد. سوال من این است که دلیل صنعتی کار شما چیست؟ آیا نیاز به تبدیل دارید؟ ...

- روحانی: ... شما می گویید این سوخت را برای چه نیاز داریم ؛ اگر بنشینیم با شما و بگوییم چگونه چرخه سوخت با اهداف صنعتی و اقتصادی ما همخوانی دارد آیا قانع می شوید؟ مجلس ما دولت را ملزم کرده که تعدادی نیروگاه هسته ای تاسیس کند. بخشی از انرژی آینده ما هسته ای خواهد بود. برای این هدف می خواهیم روی پای خودمان بایستیم...

 

- فیشر: ... کاملا می دانم که کشور شما برای اهداف صلح آمیز می خواهد انرژی هسته ای داشته باشد. یعنی می خواهید برق هسته ای تولید کنید. آیا شما می خواهید برای تولید برق کیک زرد را تبدیل کنید؟ باید تلاش این باشد که از وستینگهاوس و زیمنس نیروگاه بخرید. این نگرانی ماست. این مسئله موضوع بزرگی است.شما یک رآکتور روسی دارید و شرطش این است که روس ها سوخت بدهند. شما در حال ساخت یک چرخه سوخت هستید بدون اینکه رآکتور دیگری داشته باشید... اگر می خواهید برای تولید برق ، نیروگاه هسته ای داشته باشید، چرا درباره چرخه سوخت صحبت می کنید؟...

 

- روحانی: مبنای ما توافق پاریس است. در توافق پاریس نیامده که ما چرخه سوخت را کنار بگذاریم تا به ما از وستینگهاوس نیروگاه بدهید....

 

روحانی می نویسد: در اینجا طرف اروپایی پیشنهاد تنفس داد تا با یکدیگر مشورت کنند. آنها به مدت نیم ساعت مشورت کردند و من هم با همکاران خود مشورت کردم. تمامی اعضای هیئت ایرانی مصرانه از من خواستند که در این جلسه ، پیشنهاد سه کشور را رد نکنم تا اولا: ایران عضو ناظر W.T.O شود(جلسه فردای آن روز بود). ثانیا: از اجلاس بازنگری N.P.T نیویورک عبور کنیم. ثالثا: از اجلاس ژوئن شورای حکام نیز عبور کنیم. گرچه نظر خود من این بود که پیشنها اروپا را قاطعانه رد کنیم و نامه راه اندازی اصفهان را برای آژانس ارسال کنیم، ولی وقتی دیدم که دوستان به اتفاق مخالف این نظر هستند، تصمیم دیگری اتخاذ کردم و آن اینکه طرح اروپا را نه قبول کنیم و نه رد و تصمیم گیری را بر عهده تهران بگذاریم..../عصر ایران