اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

مدیرعامل مخابرات ایران: تعرفه مکالمات را افزایش نمی دهیم ؛‌ فقط "عادلانه" می‌شود!



 

مدیرعامل مخابرات ایران: تعرفه مکالمات را افزایش نمی دهیم ؛‌ فقط عادلانه می‌شود!

 

مدیرعامل شرکت مخابرات ایران، اظهار داشت: به طور کلی  بحث افزایش تعرفه‌ها مطرح نیست و فقط تعرفه‌ها تعدیل خواهند شد.

مهندس "صابر فیضی" در گفت‌وگو با سیتنا با  بیان این که تعرفه مکالمات تلفن ثابت افزایش نمی‌یابد، بلکه عادلانه می‌شود، تصریح کرد: هم اکنون  در جهان بحث مسافت معنی ندارد و تعرفه‌های مخابراتی بر اساس میزان ترافیک رد و بدل شده، تغییر می‌یابد.

وی با بیان این‌که موضوع تعرفه مکالمات تلفن ثابت، بحث پیچیده‌ای است، گفت: ‌آخرین بار در سال 83 براساس مصوبه شورای اقتصاد، تعرفه‌های مخابراتی بازنگری و هزینه هر پالس مکالمه 7/44 ریال تعیین شد و قرار بود هر سال 10 درصد به آن اضافه شود.

وی ادامه داد: این طرح با تصویب لایحه‌ای با عنوان «طرح تثبیت قیمت‌ها» از طرف مجلس شورای اسلامی متوقف شد و از آن تاریخ تاکنون علی رغم افزایش چند برابری هزینه‌های جاری و سرمایه‌ای شرکت مخابرات ایران، تعرفه‌های مخابراتی ثابت مانده است.

مهندس فیضی، خاطرنشان کرد:  شرکت مخابرات تلاش کرده تا با مدیریت بر هزینه‌ها، افزایش کارایی و استفاده حداکثری از امکانات، مانع از ایجاد مشکلات اساسی در ارائه خدمت به مردم شود و تاکنون طرحی برای افزایش تعرفه‌ها ارائه نکرده، بلکه پی‌گیر تعدیل تعرفه‌هاست.

عصرایران:‌ ای کاش آقای مدیر عامل به جای بازی با کلمات و جملاتی مانند قیمت ها عادلانه می شود ، رک و راست می گفت می خواهیم قیمت ها را بالا ببریم!‌

این چه ادبیاتی است که مسوولان ما برای خودشان درست کرده اند؟ از یک سو به زبان فارسی سلیس و به صراحت می گویند که قیمت بالا نمی رود و از سوی دیگر در همان مصاحبه کلی صغری و کبری می کنند که افزایش قیمت را توجیه کنند!

در همین مصاحبه ، آقای مدیرعامل گفته که قیمت ها افزایش نمی یابد و بعد هم کلی گلایه کرده که قیمت ها ثابت مانده(!)‌ و شرکت مخابرات پیگیر تعدیل قیمت(=افزایش قیمت)‌است!

"بحث افزایش تعرفه‌ها مطرح نیست و فقط تعرفه‌ها تعدیل خواهند شد" که مدیرعامل گفته ،‌معنایش این است:‌‌ "بحث افزایش قیمت مطرح نیست بلکه قیمت افزایش می یابد"(!)

اگر هم منظور ایشان از تعدیل و عادلانه کردن قیمت ، افزایش نیست و با توجه به این که جناب ایشان صراحتاً گفته که قیمت مکالمات افزایش نمی یابد ،‌ آیا منظورشان از تعدیل ،‌ کاهش قیمت بوده که ایشان نخواسته است این خبر خوب را " یکهو "‌به مردم بدهد؟!

خدمت مسوولان محترم عرض می کنیم که اگر خواستند قیمت کالا و خدماتی را افزایش دهند ،‌ صادقانه بگویند که قیمت را بالا می بریم ؛ این طوری لااقل نه با شعور مردم بازی می شود و نه مفاهیم و کلمات دستخوش تغییرات و تحریفات می شوند (مثلاً‌ کدام استاد ادبیات فکرش را می کرد که روزی واژه تعدیل نیرو به جای اخراج و بیکار کردن کارکنان به کار برود؟!)

آقایان !‌ گران کنید ولی توجیه نکنید... مردم به گرانی عادت دارند،‌ ؛‌ شما راحت باشید!..../تحلیل:عصرایران


ویدیو مرتبط :
گفتگوی بیست و سی با حجاج در خصوص افزایش تعرفه مکالمات رومینگ همراه اول

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

مخابرات: تعرفه تلفن همراه و ثابت افزایش نمی یابد



 

 

مدیر عامل شرکت مخابرات ایران با بیان اینکه هیچ تصمیمی برای افزایش تعرفه تلفن همراه و ثابت نداریم، گفت: پیشنهاد ما به دولت این بود که تنها در صورتی که بخواهد کد بین شهری را حذف کند باید ما به التفاوت هزینه آنرا پرداخت کند.

به گزارش واحد مرکزی خبر، فیضی افزود: این شرکت خصوصی است و با حذف کد بین شهری بخشی از درآمد آن کم می شود که دولت در صورت اجرای این طرح باید هزینه شرکت را جبران کند.

وی مطالبات شرکت مخابرات ایران از مشترکان را مشکل اصلی این شرکت دانست و گفت : به طور میانگین 20 درصد از مشترکان مخابراتی در کشور به این شرکت بدهی معوقه دارند و این بدهی در استان خراسان شمالی بیش از سایر استان ها است.

مدیر عامل شرکت مخابرات ایران در مورد افزایش پهنای باند اینترنتی نیز گفت: این شرکت طرح افزایش سه تا چهار برابری پهنای باند برای تسهیل در شبکه اینترنت را آماده کرده و حداقل تا پایان مهر امسال در همه استان ها اجرایی می شود.

اکنون 60 درصد از مشترکان مخابرات از خدمات اینترنتی استفاده می کنند که 16 درصد آنان دارای خطوط پرسرعت اینترنتی هستند که سازمانهای دولتی و خصوصی و گروه هایی هستند که استفاده مستمری از اینترنت دارند.

فیضی در مورد اینترنت ملی نیز گفت: بستر مناسب برای ایجاد اینترنت ملی در کشور ایجاد شده و پیش بینی می شود تا پایان امسال این طرح نیز عملیاتی شود.

مدیر عامل شرکت مخابرات ایران گفت : عرضه سیمکارت تلفن همراه دایمی با پیش شماره 0910 توسط این شرکت با قیمت یک میلیون و 200 هزار ریالی آغاز شده که چهار درصد مالیات دولتی به آن افزوده می شود.

فیضی افزود : شرکتهای مخابراتی که بخواهند سیمکارت دایمی را با تعرفه ای بیش از این بفروشند متخلف بوده و با آنها برخورد می شود.... /  تحلیل : عصر ایران