اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

قیمت جدید بنزین با اجرای فاز دوم هدفمندی


دولت در حالی قصد دارد فاز جدید هدفمندی یارانه‌ها را هرچه سریعتر در کشور اجرا کند که سناریوهای قیمتی مختلفی برای بنزین مطرح است.

دولت در حالی قصد دارد فاز جدید هدفمندی یارانه‌ها را هرچه سریعتر در کشور اجرا کند که سناریوهای قیمتی مختلفی برای بنزین مطرح است.

از ابتدای سالجاری تاکنون متوسط مصرف بنزین به عنوان استراتژیک ترین کالای مصرفی اقتصاد به مرز 59 میلیون لیتر در روز رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته روزانه حدود پنج درصد کاهش یافته است.

با این وجود، همزمان با کاهش مصرف بنزین نیمه یارانه ای و یارانه ای در سطح جایگاه های سوخت کشور، متوسط فروش بنزین آزاد 700 و 800 تومانی در سطح کشور با رشد بی سابقه بیش از 10 درصد همراه بوده است.
 
با نزدیک شدن به یکساله شدن اجرای فاز نخست قانون هدفمندی یارانه ها، نشست‌های شبانه ستاد هدفمندی یارانه ها و با حضور مسئولان مختلف دولتی به منظور تعیین تکلیف وضعیت قیمت و نحوه عرضه حاملهای مختلف انرژی از جمله بنزین آغاز شده است.
 
در شرایط فعلی سناریوهای مختلفی برای نحوه عرضه و قیمت گذاری بنزین تدوین شده که تاکنون هیچکدام از این سناریوها قطعی نشده است به طوری‌که هنوز کلاف عرضه پرطرفدارترین حامل انرژی ایران برای اجرای فاز دوم جراحی اقتصادی ایران پیچیده است و گویا برای تعیین تکلیف منتظر دستور رئیس دولت است.
 
محمدرضا فرزین دبیر کارگروه طرح تحول اقتصادی دولت به طور رسمی بررسی سناریوی عرضه تک نرخی بنزین همزمان با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها را تایید کرده است.
 
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین از ادامه اختصاص سهمیه، حذف عرضه کارتی و تک نرخی شدن قیمت بنزین به عنوان سایر سناریوهای بنزینی دولت در گام جدید اجرای قانون هدفمندی یارانه ها یاد کرده و تاکید می کند: هیچ کدام از این سناریوها هنوز قطعی نشده است.
 
از سوی دیگر، هر چند معاون وزیر اقتصاد از احتمال حذف بنزین با کارت هوشمند سوخت به عنوان یک سناریو یاد می کند که علیرضا ضیغمی معاون وزیر نفت از عرضه تمامی فرآورده های نفتی از سال آینده با کارت هوشمند سوخت خبر داده است.
 
پیش از آن، عبدالله جلالی قائم مقام ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور هم در گفتگو با مهر از سیاست کلان دولت برای آزادسازی قیمت بنزین و عرضه تک نرخی این فرآورده پرطرفدار نفتی در بلند مدت خبر داده بود.
 
بنزین 100 تومانی کارت‌ها نمی‌سوزد
 
پیگیری از ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور نشان می دهد در صورت هر گونه تصمیم بنزینی در سطح کلان دولت و همزمان با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها ذخیره بنزین 100 و 400 تومانی کارتهای سوخت حفظ خواهد شد.
 
بر اساس آخرین آمار رسمی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در شرایط فعلی ذخیره بنزین 100 تومانی کارت‌های هوشمند سوخت به کمتر از 125 میلیون لیتر کاهش یافته است و بین 2 تا 2.5 درصد فروش بنزین جایگاه‌ها با نرخ یارانه ای انجام می شود.
 
گمانه زنی‌های غیر رسمی نشان می دهد با توجه به روند مصرف روزانه 2 میلیون لیتری ذخایر بنزین 100 تومانی کارتهای هوشمند سوخت تا اسفند ماه امسال باید ذخیره بنزین یارانه ای کارتهای سوخت به پایان برسد.
 
قیمت تولید بنزین در ایران چقدر است؟
 
همزمان با آغاز شمارش معکوس برای اجرای فاز دوم اجرای قانون هدفمندی یارانه ها و مطابق با مصوبات مجلس شورای اسلامی باید بهای بنزین همچون سایر حامل‌های انرژی حداکثر 20 درصد افزایش یابد.
 
در حال حاضر هر لیتر بنزین معمولی یارانه ای 400 تومان، بنزین معمولی آزاد 700 تومان، بنزین سوپر نیمه یارانه‌ای 500 تومان و بنزین سوپر آزاد 800 تومان در سطح جایگاههای کشور عرضه می شود.

جدول سناریوی قیمت بنزیت

نام فرآورده - قیمت

قیمت فعلی

اجرای مصوبه مجلس

محدود قیمتی سناریوی دیگر

بنزین یارانه‌ای

400 تومان

480 تومان

550 تا 700 تومان

بنزین نیمه یارانه‌ای سوپر

500 تومان

600 تومان

650 تا 800 تومان

بنزین آزاد

700 تومان

840 تومان

750 تا 900 تومان

بنزین سوپر آزاد

800 تومان

960 تومان

850 تا 1000 تومان


بر این اساس، دولت در صورتی که قصد اجرای مصوبات مجلس برای افزایش قیمت بنزین را در فاز جدید هدفمندی یارانه ها را داشته باشد، باید به ترتیب بنزین معمولی نیمه یارانه‌ای را 480 تومان، بنزین معمولی آزاد 840 تومان، بنزین سوپر نیمه یارانه ای 600 تومان و بنزین سوپر آزاد 960 تومان در سطح کشور عرضه کند.
 
با وجود توقف واردات بنزین معمولی از خارج کشور و با توجه به قیمت 100 دلاری هر بشکه نفت خام در بازارهای جهانی، عرضه نفت 100 دلاری به پالایشگاههای داخلی برای تولید بنزین نیمه یارانه ای و در نهیات ایجاد آلودگی و ترافیک در کلانشهرهای کشور به هیچ وجه توجیه اقتصادی ندارد.
 
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی اخیرا هزینه تولید یک لیتر بنزین معمولی در پالایشگاه‌های نفت داخلی را حدود 750 تومان اعلام کرده است که با احتساب هزینه ذخیره سازی، انتقال، توزیع و کارمزد فروش، هزینه تمام شده عرضه این فرآورده نفتی پرطرفدار در جایگاهها به حدود 800 تا 830 تومان می رسد.
 
این در حالی است که در حال حاضر پالایشگاه‌های نفت داخلی هر یک بشکه نفت خام را با تخفیفی پنج درصد فوب خلیج فارس از دولت دریافت می کنند و قطعا با واقعی شدن بهای فروش نفت به پالایشگاهها، هزینه تولید، انتقال، توزیع و عرضه هر لیتر بنزین به مرز یکهزار تومان افزایش می یابد.
 
با توجه به احتمال افزایش هزینه‌های جاری دولت در بودجه سال 1391، قطعا عرضه بنزین با قیمت‌های فعلی برای دولت صرفه اقتصادی ندارد.


منبع: مهر




ویدیو مرتبط :
اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها بر هزینه های سلامت

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها با چراغ خاموش ، افزایش قیمت بنزین توسط دولت کلید خورد؟



 

افزایش قیمت بنزین , قیمت بنزین

 

بنزین و قیمت بنزین در فاز دوم هدفمندی یارانه ها به یکی از دغدغه های فکری مردم تبدیل شده است .همزمان با نزدیک شدن فاز دوم هدفمندی یارانه ها حرف و حدیث های بنزینی قوت گرفته و گمانه زنی ها درباره نرخ بنزین ادامه دارد. بعد از اختلافات زنجیره ای دولت با مجلس هشتم بر سر قانون بودجه و اجرایی شدن فاز دوم ...

شفاف: بنزین و قیمت بنزین در فاز دوم هدفمندی یارانه ها به یکی از دغدغه های فکری مردم تبدیل شده است .همزمان با نزدیک شدن فاز دوم هدفمندی یارانه ها حرف و حدیث های بنزینی قوت گرفته  و گمانه زنی ها درباره نرخ بنزین ادامه دارد.

بعد از اختلافات زنجیره ای دولت با مجلس هشتم بر سر قانون بودجه و اجرایی شدن فاز دوم هدفمندی یارانه ها، دولتی ها مطابق قانون مصوب مجلس باید همزمان با آغاز خرداد ماه، فاز دوم هدفمندی را اجرایی می کردند اما این اتفاق عملا نیافتاد تا شایعه اجرایی شدن فاز دوم هدفمندی با چراغ خاموش قوت بگیرد.

آخرین اخبار بنزینی حاکی از این است که، مراحل نهایی بررسی تراکنش و تجمیع اطلاعات کارت‌های هوشمند سوخت در حال انجام است وبه این ترتیب پیش بینی می‌شود تا ابتدای مردادماه دستور افزایش قیمت بنزین صادر شود.

گفتنی است پیش از این نیز در طی چند روز گذشته قیمت نان افزایش یافته که بسیاری آ را ناشی از تبعات اجرایی شد فاز دوم هدفمندی یارانه ها بدون ابلاغ رسمی می دانند هر چند دولتی ها اعلام کره  اند که گرانی نان ربطی به هدفمندی ندارد و مربوط به قیمت گندم و آرد است تا به این ترتیب احتمال افزایش مجدد قیمت نان نیز وجود داشته باشد.

در هر حال اخبار رسیده حاکی از این است که  طرح افزایش قیمت بنزین به عنوان اولین حامل انرژی در قالب فاز دوم اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها در  تیر ماه سالجاری آغاز می‌شود.

بر این اساس زیرساخت‌های افزایش قیمت بنزین در تیر ماه سالجاری آماده شده است که از تجمیع اطلاعات سامانه هوشمند سوخت می‌توان به عنوان مهمترین اقدام دولت به منظور افزایش قیمت بنزین یاد کرد.

برای اجرای فاز دوم هدفمند سازی یارانه‌ها و اصلاح مجدد قیمت بنزین از ابتدای سالجاری تاکنون 2 اقدام اساسی در سطح سامانه هوشمند سوخت انجام شده است به طوری که در فاز اول بنزین 100 تومانی از چرخه عرضه سوخت کشور حذف شد.

در گام دوم هم با ابلاغ ستادهدفمندی یارانه‌ها به شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، فراخوانی برای ثبت مشخصات کارت، محاسبه سهمیه باقیمانده و حفظ آن در کارتهای هوشمند سوخت ابلاغ شده است.

با اجرای این طرح تا پایان خرداد ماه سالجاری وضعیت تراکنش بیش از 17 میلیون و 716 هزار کارت هوشمند خودرو و موتورسیکلت ارزیابی و سپس کارتهای سوخت غیر فعال از رده خارج می شوند.

در همین حال شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در روزهای اخیر تاکید کرده است: در صورت عدم سوخت گیری تا پایان خرداد ماه سالجاری سهمیه کارت هوشمند سوخت کارتها به‌طور کامل حفظ نخواهد شد.

محسن روحانی مدیر سامانه هوشمند سوخت هم اخیرا هدف از اجرای این طرح را مشخص شدن سهمیه‌های باقیمانده و ذخیره شده در کارتهای هوشمند سوخت و آمادگی برای اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها اعلام کرده و یادآور شده است: با این روش تمامی سهمیه ماه‌های گذشته دارندگان کارت سوخت محاسبه و در کارت آنها درج خواهد شد.

در هر حال خبر گزاری مهر خبر داده  که در حال حاضر سناریوی نهایی قیمت و نحوه عرضه بنزین در قالب اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها نهایی شده است به طوری که این فرآورده استراتژیک و پرطرفدار نفتی در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها با دو نرخ نیمه یارانه‌ای و آزاد عرضه می‌شود، ضمن آنکه نظام سهمیه بندی بنزین هم با قیمت‌های جدید بنزین ادامه می یابد.

گفتنی است، پیش از این هم عبدالله جلالی قائم مقام ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور هم از سیاست کلان دولت برای آزادسازی قیمت بنزین و عرضه تک نرخی این فرآورده پرطرفدار نفتی در بلند مدت خبر داده بود.

بسیاری از کار‌شناسان اقتصادی در گمانه زنی‌های خود اعلام می‌کنند در صورت تک نرخی شدن قیمت بنزین، بهای این فرآورده استراتژیک به منظور نزدیک شدن به قیمت در کشورهای همسایه و مقابله با هرگونه انحراف و قاچاق تا مرز ۱۰۰۰ تومان در هر لیتر افزایش می‌یابد.

محمود احمدی نژاد رئیس جمهور در یکصدمین سفر استانی هیئت دولت در استان خراسان رضوی با وجود تکذیب افزایش قیمت بنزین به لیتری 2000 هزار تومانی که توسط رئیس مجلس عنوان شده بود ،  به طور تلویحی بنزین 1000 تومانی را تایید کرد تا شایعه 1000 تومانی شدن بنزین رنگ وبی واعی تری به خود بگیرد.

حالا اما باید منتظر ماند و دید نرخ بنزین که از مدت ها پیش اعلام شده، روی میز رئیس جمهور  منتظر یک امضاست، چه خواهد بود و آیا سرانجام فاز دوم هدفمندی یارانه ها با افزایش قیمت بنزین رسما کلید می خورد یا خیر؟...... / خبرگزاری شفاف