اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

سولانا: کنگره آمریکا، ریاض و تل آویو مخالف توافق تهران و واشنگتن هستند



مخالفین توافق تهران و واشنگتن,کنگره آمریکا

سولانا: کنگره آمریکا، ریاض و تل آویو مخالف توافق تهران و واشنگتن هستند

خاویر سولانا مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا، کنگره آمریکا، ریاض و تل آویو را موانع اصلی برقراری توافق بین ایران و آمریکا دانست و تاکید کرد که مذاکره و دیپلماسی تنها راه حل و فصل مناقشه هسته ای است.

به گزارش ایرنا، سولانا در جدیدترین مقاله خود که در پایگاه اندیشکده آمریکایی ˈپروجکت سیندیکیتˈ منتشر شده، با موفقیت آمیز توصیف کردن آخرین دور مذاکرات ایران و گروه 1+5 در ژنو برغم منتشر نشدن جزییات گفتگوها و ابراز خوش بینی در مورد آینده روابط تهران و غرب راه ایران برای ایجاد پیشرفت های دائمی در روابط خود با غرب را دراز دانست.

مذاکره کننده ارشد سابق گروه 1+5 ادامه داده است: آشتی بین تهران و غرب و در صدر آنها بهبود روابط ایران و آمریکا تبعات ژئوپولیتیک مثبتی برای خاور میانه خواهد داشت اما علاوه بر ایران بازیگران استراتژیک دیگری هم مطرح هستند.

سولانا رژیم صهیونیستی را یکی از موانع اصلی برقراری توافق ایران و آمریکا دانست و در تشریح آن افزود: در آستانه شروع مذاکرات ژنو، ˈبنیامین نتیانیاهوˈ نخست وزیر اسراییل در ˈکنستˈ (پارلمان رژیم صهیونیستی) اعلام کرد که احتمال حمله نظامی پیشگیرانه به تاسیسات هسته ای ایران هنوز از بین نرفته است. برنامه هسته ای جمهوری اسلامی اولویت نخست سیاست خارجی نتیانیاهو است.

سولانا در ادامه از ریاض به عنوان مانع دیگر بر سر راه توافق بین ایران و آمریکا نام برد و نوشت: عربستان سعودی تحت حاکمیت سنی ها، یک قدرت منطقه ای است که بیش از سایرین به طور مستقیم با دولت شیعه ایران بر سر نفوذ در منطقه رقابت می کند.

سولانا ادامه داده است: ریاض به قدری از آشتی احتمالی واشنگتن با تهران آزرده شده است که از پذیرفتن کرسی در شورای امنیت امتناع کرد و به این وسیله خشم رهبران خود را نشان داد. حتی در دوران شاه (رژیم پهلوی) هم عربستان از اینکه ایران به یک قدرت منطقه ای تبدیل شود، می ترسید.

مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ادامه داده است: ایران بعد از عربستان سعودی دومین تولید ناخالص ملی را در منطقه دارد و از لحاظ جمعیت بعد از مصر در رتبه دوم قرار دارد. از این رو عربستان نگران است که یک توافق احتمالی که به لغو تحریم ها منجر شود، به جمهوری اسلامی مجال احیای اقتصاد و گسترش نفوذ خود را بدهد.

وزیر امور خارجه سابق اسپانیا در ادامه با اشاره به امتناع آمریکا از بمباران سوریه به عنوان رقیب دیگر عربستان در منطقه و سقوط محمد مرسی در مصر به عنوان متحد مهم سعودی ها، شرایط را برای اتحاد آمریکایی-سعودی ناخوشایند توصیف کرد و افزود: ˈریاض به دنبال سقوط ˈبشار اسدˈ رییس جمهوری سوریه است و عقیده دارد

 

که توافق آمریکا با روسیه برای نابودی تسلیحات شیمیایی سوریه به معنای چشم پوشی از این هدف است. به همین خاطر، سعودی ها اکنون بزرگ ترین حامی مالی شورشیان سوری هستند و همچنین یکی از حامیان اصلی ارتش مصر پس از سقوط مرسی نیز محسوب می شوند.

سولانا در ادامه تاکید کرد: در هر حال خاتمه دادن به درگیری در سوریه باید هدف فوری غرب باشد. ایران و روسیه دو متحد اصلی حکومت اسد هستند و تنها بازیگران خارجی ای هستند که می توانند در نگرش نسبت به دمشق تغییری ایجاد کنند.

 

احتمالا قرار است که گفتگوهای ژنو2 درباره سوریه در 23 نوامبر برگزار شود. البته ˈاخضر ابراهیمیˈ، نماینده ویژه مشترک اتحادیه عرب و سازمان ملل در امور سوریه، درباره مقتضی بودن این نشست در غیاب نمایندگان نیروهای مخالف، ابراز تردید کرده است.ˈ

مقام سابق اتحادیه اروپا در ادامه با یادآوری خصومت و مخالفت عمیق عربستان با نشست ژنو2 نوشت: ˈگفتگوهای رسمی دیپلماتیک با حکومت اسد به طور تلویحی به این معناست که هنوز مشروعیت حکومت وی در عمل به رسمیت شناخته می شود. در نظر سعودی ها، تنها با استعفای اسد و دولت وی است که می توان به راه حل قابل قبول دست یافت و این در حالی است که ژنو2 برقراری یک حکومت انتقالی با حضور تمامی طرف های حاضر را در نظر دارد.

سولانا در ادامه توضیح دشواری هایی که بر سر راه برقراری روابط حسنه بین ایران و غرب وجود دارد به مشکلاتی که سیاست گذاران آمریکایی با آنها مواجه هستند پرداخت و از کنگره آمریکا به عنوان مانع اصلی نام برد.

وی در این باره نوشت: توافق دقیقه نودی افزایش سقف بدهی های آمریکا و بازگشایی مجدد دولت، جمهوری خواهان تندرو را در موضع ضعف قرار داده است و موجب قدرت گرفتن دوباره اوباما شده است.با این حال، مجموعه شرایط خطرناک است. هرگونه توافق قابل تصور با ایران لغو تحریم ها را در بر خواهد داشت که نیازمند تایید نهاد قانونگذاری است و همین می تواند توافق پیشنهادی را در برابر کوته بینی کنگره آسیب پذیر کند.

وی سپس افزود: مشکل دیگری که آمریکا با آن مواجه می باشد، این است که جان کری وزیر امور خارجه این کشور برقراری صلح بین اسراییل و فلسطین را در اولویت بالایی قرار داده است. باید صبر کرد و دید که کری چطور می تواند مذاکرات را بگونه ای مدیریت کند که فشار اسراییلی ها بر آمریکا در خصوص ایران تلاش های برقراری صلح بین اسراییلی ها و فلسطینی ها را خراب نکند. اما اگر ایران و غرب به توافق برسند، برای اسراییل بسیار دشوار خواهد شد که در حاشیه بماند.

نویسنده اروپایی این نوشتار در بخش بعدی تاکید کرد: اروپایی ها فرصت خوبی دارند تا با استفاده از یک سیاست خارجی یکپارچه، منسجم و موثر موقعیت خود را بهبود بخشند. تاکنون، اتحادیه اروپا از طریق ˈکاترین اشتونˈ مسئول ارشد امور خارجی و سیاست امنیتی خود، همواره بازیگر کلیدی در مذاکرات بین ایران و 1+5 بوده است.

 

اشتون از اعتماد تمامی طرف های حاضر در مذاکره برخوردار است. مهم است که اتحادیه اروپا خود را نزدیک به آمریکا و هماهنگ با آن حفظ کند و وقتی زمان لغو تحریم ها فرارسید، باید کاملا هماهنگ با آمریکا عمل کند تا تاثیرگذاری این حرکت به حداکثر برسد.

سولانا در پایان تصریح کرد: مذاکره و دیپلماسی تنها راه مطمئن برای حل و فصل معضلی است که بر سر برنامه هسته ای با ایران ایجاد شده است. بروز یک درگیری دیگر در خاور میانه بدترین گزینه است اما بهره برداری از فرصت منحصر به فردی که در خصوص ایران فراهم شده، نیازمند دور اندیشی تمام طرف های حاضر است. منافع ملی باید نسبت به سلایق شخصی در اولویت قرار گیرند. دریچه مذاکره گشوده شده است ولی تا ابد همچنان باز نخواهد ماند./ایرنا

 


ویدیو مرتبط :
عذر بدتر از گناه ریاض و تل آویو

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

وزیر دفاع آمریکا:تل آویو در تصمیم گیری در مورد تهران مستقل است



نظر هگل در مورد اقدام رژیم صهیونیستی علیه ایران

نظر هگل در مورد اقدام رژیم صهیونیستی علیه ایران

تل آویو در تصمیم گیری در مورد تهران مستقل است

هگل ازنخستین سفر خود به اسرائیل برای بیان این دیدگاه استفاده کرده که تل آویو باید خودش در مورد استفاده از گزینه نظامی علیه ایران یا زمان آن، تصمیم گیری کند.

دیپلماسی ایرانی: چاک هگل، وزیر دفاع آمریکا که از زمان نامزدی اش برای این پست تا کنون با انتقاد هایی از سوی لابی اسرائیل در آمریکا مواجه بوده، اکنون در اسرائیل حضور دارد تا به طور مشخص در مورد مساله هسته ای ایران با مقامات تل آویو گفت و گو کند.

گزارش آسوشیتدپرس حاکی از آن است که هگل ازنخستین سفر خود به اسرائیل برای بیان این دیدگاه استفاده کرده که تل آویو باید خودش در مورد استفاده از گزینه نظامی علیه ایران یا زمان آن، تصمیم گیری کند.

هگل که در دستور کار تور خاورمیانه ای خود نهایی کردن قرارداد 10 میلیارد دلاری فروش سلاح به کشوری هایی مانند اسرائیل، امارات متحده عربی و عربستان را دنبال می کند، روز یکشنبه خاطرنشان کرد آمریکا و اسرائیل به طور دقیق تهدید مشابهی را از سوی ایران مشاهده می کنند اما نظر آنها در مورد زمانی که نیاز به اقدام نظامی ایجاد می شود، متفاوت است.

 وی افزود: واشینگتن و تل آویو تعهد مشترکی در مورد اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای دارند و در مورد این هدف هیچ اختلافی بین دو کشور وجود ندارد. البته هنگامی که موضوع زمان هسته ای شدن ایران به میان می آید ، نگاه آمریکا و اسرائیل متفاوت است.

هگل خاطرنشان کرد، بارها بر حق اسرائیل برای دفاع از خود تاکید کرده ایم اما گزینه نظامی باید همچنان به عنوان آخرین گزینه باقی بماند. اما در عین حال در مواجهه با ایران تمامی گزینه ها روی میز است.

برخی بر این باورند که شاید هگل با انتخاب اسرائیل به عنوان نخستین مقصد تور خاورمیانه ای خود قصد دارد بدبینی مقامات تل آویو در مورد خود را اندکی تعدیل کند. گزارش ها حاکی از آن است که وزیر دفاع آمریکا در مدت 2 روز اقامت خود در اسرائیل موضوع فروش جت های سوخت رسان را مطرح می کند که به اعتقاد وی پیام بسیار روشنی برای ایران دارد.

هگل در ادامه مدعی شد، موضوع این است که ایران نه تنها به دلیل برنامه های هسته ای اش، بلکه به دلیل مواضعی که علیه اسرائیل دارد، یک تهدید است. وی همچنین ادعا کرد، تحریم های بین المللی به ایران آسیب زده اما این نکته را تضمین نمی کند که مقامات جمهوری اسلامی از برنامه های هسته ای خود دست بکشند. البته وزیر دفاع آمریکا ابراز امیدواری کرد که انتخابات ریاست جمهوری در ایران به تغییر رویکرد هسته ای تهران منجر شود، چرا کههمچنان زمان برای دیپلماسی و تحریم وجود دارد.

مقامات اسرائیل در اظهارات چند روز گذشته خود تاکید کرده اند که تصمیم گیری در مورد امنیت ملی به طور انحصاری بر عهده خود این کشور است و شاید اسرائیل ناگزیر شود به تنهایی دست به اقدام نظامی علیه ایران بزند.

البته بسیاری از تحلیلگران و برخی مقامات نظامی اسرائیل بر این باورند که این در واقع ژست نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و همفکرانش برای جامعه جهانی است و آنها از صمیم قلب امیدوارند مسئولیت حمله به ایران بر عهده آمریکا باشد. چرا که بسیاری از کارشناسان با اشاره به ظرفیت های نظامی اسرائیل، توانایی آن برای انجام حمله ای موفقیت آمیز علیه تاسیسات هسته ای ایران را زیر سئوال برده اند.

هگل که صبح روز یکشنبه به اسرائیل وارد شد، در هواپیما به خبرنگاران گفت: اسرائیل از حق دفاع از خود برخوردار است و اسرائیل و آمریکا اهداف مشترکی در بازداشتن جمهوری اسلامی از دستیابی به سلاح هسته ای دارند.

وی همچنین به برخی اختلاف نظر ها بین واشینگتن و تل آویو در زمینه اینکه ایران چه زمانی تصمیم ورود به باشگاه هسته ای را اتخاذ می کند ، اشاره کرد.اما سابقه هگل در مقابله با برخی اقدامات کنگره در قبال ایران، موضوعی است که باوجود مواضع اخیر وی، همچنان تل آویو را نگران می کند.

هگل در جولای سال 2006 میلادی در انتقاد از مدیریت دولت بوش اعلام کرده بود که روابط آمریکا با اسرائیل خاص و تاریخی است اما ضرورتی ندارد که این رابطه به قیمت از بین رفتن روابط آمریکا با کشورهای عرب و مسلمان تمام شود زیرا چنین رویکردی غلط، خطرناک و غیرمسئولانه است.

سناتور پیشین ایالت نبرسکا وکهنه سرباز جنگل ویتنام که مشاور 7 رئیس جمهور بوده، همچنین  از لایحه سال 2007 کنگره در زمینه مقابله با ایران که 72 سناتور از آن حمایت کرده بودند پشتیبانی نکرد. این طرح به منظور افزایش تحریم ها علیه ایران بود که در کنگره تصویب شد اما در سنا رای نیاورد.

علاوه بر این، در آگوست 2008، هگل با تحریم های جامع علیه سیستم بانکداری و سرمایه گذاری ایران مخالفت کرد، اگر چه این طرح در کمیته بانکداری سنا با 19 رای در مقابل 2 رای مورد تصویب قرار گرفت. این طرح در مجلس سنا نیز با 99 رای تصویب شد اما هگل به آن رای نداد. اما جان کری وزیر امور خارجه کنونی آمریکا به آن رای مثبت داد و اوباما سال بعد آن را امضا کرد .از نظر هگل که عضو هیئت مدیره بانکی است که به نقض تحریم های آمریکا علیه ایران متهم است، نزاع فلسطینی ها با اسرائیل اساس مشکلات خاورمیانه است که حل آن، سایر مشکلات را برطرف می کند .

از سوی دیگر در جولای 2011، سنا با اکثریت آرا تحریم ها علیه لیبی و ایران را به تصویب رساند. این طرح به رئیس جمهور اجازه می داد شرکت هایی که بیش از 20 میلیون دلار در بخش انرژی ایران سرمایه گذاری می کنند را جریمه کند  اما هگل 66 ساله به همراه سناتور ریچارد لوگار به آن رای منفی داد.

این چهره جمهوریخواه همچنین به دلیل مخالفت با اعمال برخی از تحریم ها علیه ایران و درخواست مذاکرات مستقیم میان آمریکا با ایران و حماس مورد انتقاد لابی اسرائیلی قرار دارد.

در واقع، از نظر هگل که عضو هیئت مدیره بانکی است که به نقض تحریم های آمریکا علیه ایران متهم است، نزاع فلسطینی ها با اسرائیل اساس مشکلات خاورمیانه است که حل آن، سایر مشکلات را برطرف می کند .این موضع گیری دقیقا بر خلاف نظر اسرائیلی هاست زیرا آنها بر این باورند مهمترین موضوع در دوره کنونی، ایران و مسائل مربوط به این کشور است یعنی فعالیت های هسته ای ایران که آنها مدعی اند می تواند بر هم زننده امنیت و ثبات منطقه ای باشد ./دیپلماسی ایرانی