اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

سهم زنان از آموزگاری یك پنجم مردان!



اخبار,اخبار اجتماعی,آموزش پرورش

آماری كه نشان از مردانه شدن مشاغل و خروج آرام زنان از بازار كار دارد نشان می‌دهد با وجود برابری جمعیت زنان و مردان، بیكاری زنان 2/3 برابر مردان است. از سوی دیگر یك سری از تبعیض‌هایی كه در آزمون‌های استخدامی وجود دارد به بدتر شدن وضعیت اشتغال زنان در جامعه منجر شده‌اند.

بر اساس جزئیات تازه‌ای كه از آزمون آموزش و پرورش منتشر شده است سهم زنان از جذب نیرو در این وزارتخانه یك پنج پنجم مردان است. آزمون استخدامی آموزش و پرورش 27 شهرویور برگزار می‌شود و از سه هزار و 703 نیرویی كه قرار است در آزمون پذیرفته شوند سه هزار و 73 نفر مرد و 630 نفر زن خواهند بود.
 
به گزارش آرمان، با وجود اینكه در سال‌های گذشته شاهد بوده‌ایم كه میزان تحصیلات زنان افزایش پیدا كرده است و آنها سهم 60 درصدی از ورودی‌های دانشگاه‌ها را به خود اختصاص داده‌اند اما سهم آنها در اشتغال كشور ناچیز است.

 

به نحوی كه از جمعیت 30میلیونی زنان 10 ساله و بیشتر، تنها سه میلیون نفر كار می‌كنند و بیش از ۲۷میلیون زن در بازار كار ایران حضور ندارند. نرخ بیكاری مردان 8/7 و نرخ بیكاری زنان 20/3 درصد گزارش شده است.

آماری كه نشان از مردانه شدن مشاغل و خروج آرام زنان از بازار كار دارد نشان می‌دهد با وجود برابری جمعیت زنان و مردان، بیكاری زنان 2/3 برابر مردان است. از سوی دیگر یك سری از تبعیض‌هایی كه در آزمون‌های استخدامی وجود دارد به بدتر شدن وضعیت اشتغال زنان در جامعه منجر شده‌اند.

 

معاون امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری با اشاره به وجود «تبعیض‌هایی علیه زنان در آزمون‌های استخدامی دولت» گفت: «در این آزمون تنها 16 فرصت شغلی برای زنان در نظر گرفته شده كه مطابق وعده‌های رئیس‌جمهور نیست و ما اعتراضات خود را در این خصوص مطرح كرده‌ایم.»

 

شهیندخت مولاوردی افزود: «از مجموع افرادی كه به استخدام درخواهند آمد 16 فرصت شغلی به زنان و بیش از 2 هزار فرصت شغلی به مردان اختصاص دارد و 500 شغل هم بدون ذكر جنسیت آمده است.» اما این نخستین و آخرین باری نبود كه در آزمون‌های استخدامی دولت تبعیض به چشم می‌خورد. سه ماه بعد از این اتفاق دوباره تكرار شد.

 

این‌بار در آزمون استخدامی آموزش و پرورش و به بهانه كمبود نیروی مرد در آموزش و پرورش! آموزش و پرورش در حالی به بهانه برقراری تعادل جنسیتی نیروی مرد بیشتر جذب می‌كند كه در بسیاری از حوزه‌های دیگر در كشور شاهد هستیم با وجود رقم بالای فارغ‌التحصیلان زن، سهم زنان از اشتغال در آن حوزه‌ها حتی به یك سوم مردان هم نمی‌رسد.

 سهم یك پنجمی زنان از معلمی
آزمون استخدامی آموزش و پرورش ۲۷ شهریور برگزار می‌شود و از ۳۷۰۳ نیرویی كه قرار است در آزمون پذیرفته شوند، ۳۰۷۳ نفر مرد و ۶۳۰ نفر زن خواهند بود. بر اساس مجوزی كه وزارت آموزش و پرورش از سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی ریاست‌جمهوری دریافت كرده است، قرار است پنج هزار نفر در این وزارتخانه استخدام شوند كه حدود 1300 نفر بدون حضور در این آزمون و متعلق به سهمیه خانواده شهدا و ایثارگران هستند.

 

این آمار نشان‌دهنده این موضوع است كه آموزش و پرورش در نظر دارد تا تعادل تعداد نیروی انسانی آقا به خانم خود را كه اكنون با فاصله زیادی متعلق به خانم‌هاست تغییر و با استخدام نفرات بیشتر آقا در تصدی‌های آموزشی می‌خواهد تناسب تعداد را به حداقل برساند. در تهران پایتخت كشور كه بیشترین تعداد دانش‌آموز و فضای آموزشی كشور را به خود اختصاص داده است، در مجموع 190 نیروی آقا و خانم جذب آموزش و پرورش خواهند شد.

 

اداره آموزش و پرورش شهر تهران از بین 190 نیرویی كه جذب خواهد كرد، 184 نفر آقا و فقط 6 نفر خانم هستند. به گزارش فارس، به گفته مدیركل آموزش و پرورش شهر تهران بیش از 70 درصد نیروهایی كه در مدارس تهران مشغول به فعالیتند، خانم هستند.

 

به نظر می‌رسد كه ماجرای پشت پرده این تبعیض دلایلی بیشتر از آنچه گفته می‌شود دارد برای نمونه در مقطع ابتدایی كه زنان هم می‌توانند در مدارس پسرانه تدریس كنند از 594 آموزگار ابتدایی كه استخدام می‌شوند 437 آقا و و فقط 157 نفر خانم هستند.

 استخدامی آموزش و پرورش ریشه‌ای مشكل دارد
یك كارشناس آموزش و پرورش با ابراز مخالفت نسبت به این نحوه جذب نیرو در آموزش و پرورش به «آرمان» می‌گوید: اگر بخواهیم عملیاتی به این ماجرا نگاه كنیم باید بگوییم كه الان آموزش و پرورش در بسیاری از شهرها با كمبود نیروی مرد مواجه است و برای تعدیل نیرو این كار را انجام می‌دهد.

محمدرضا نیك‌نژاد با اشاره به تبعیض جنسیتی‌ای كه در این آزمون استخدامی قائل می‌شوند ادامه می‌دهد: به ویژه با توجه به اینكه از یك سو بیشتر نیروهایی كه به دلایل فرهنگی و محیط كاری جذب آموزش و پرورش می‌شوند خانم هستند و از سوی دیگر هم تعداد فارغ‌التحصیلان خانم بیشتر از آقایان است این تبعیض بیشتر پررنگ می‌شود.

 

او با بیان اینكه دولت و كسانی كه این كار را انجام می‌دهند بیشتر هدف‌شان تامین نیرو است تا تفكیك جنسیتی، می‌افزاید: یكی از دلایل اصلی این نابرابری در جذب می‌تواند تفكیك جنسیتی در آموزش و پرورش ما باشد كه به جز مقطع ابتدایی در سایر مقاطع خانم‌ها نمی‌توانند وارد مدارس پسرانه شوند.

 

او می‌گوید: برنامه‌هایی كه اجرا می‌شود باید درازمدت باشند و متعادل‌تر حركت كنند. نیك‌نژاد با بیان اینكه استخدامی آموزش و پرورش ریشه‌ای مشكل دارد، تصریح می‌كند: آموزش و پرورش در حالی پنج هزار نیرو جذب می‌كند كه تعداد بازنشسته‌های آن 40 هزار نفر است.

 تبعیض در استخدام‌ها وجود دارد
یك فعال حوزه زنان و عضو اسبق فراكسیون زنان مجلس با بیان اینكه امیدواریم كه استخدام بیشتر آقایان به دلیل تبعیض نباشد به «آرمان» می‌گوید: با توجه به اینكه در مقاطع راهنمایی و دبیرستان خانم‌ها نمی‌توانند در مدارس پسرانه تدریس كنند به نظر می‌رسد بخش زیادی از تبعیض در آزمون استخدامی آموزش و پرورش به این دلیل باشد.

 

این یك توجیه معقول برای عدم تعادل در استخدامی آموزش و پرورش است اما زمانی كه در مقاطعی مثل ابتدایی كه امكان حضور زنان در مدارس پسرانه وجود دارد این تبعیض به چشم می‌خورد درباره آن شبهه ایجاد می‌شود. فاطمه راكعی می‌افزاید: در نهاد آموزش و پرورش كه خود مبلغ عدم تبعیض است وجود این‌گونه تبعیض‌ها صحیح نیست.

او با اشاره به اینكه تبعیض در سایر استخدام‌های دولتی دلیل موجهی ندارد، می‌گوید: همان‌گونه كه در اوایل سال جاری شاهد بودیم تبعیض آشكاری در جذب نیروهای دولتی وجود داشت. او ادامه می‌دهد: به نظر می‌رسد بعضی از افراد این مساله را كه تفاوت‌ها فقط در قابلیت‌ها و توانایی‌های افراد است درك نكرده‌اند.

 

او تصریح می‌كند: هر كس در هر زمینه‌ای و در هر رشته‌ای كه دارای تخصص و توانمندی است فارغ از جنسیت باید موقعیت شغلی داشته باشد. راكعی تاكید می‌كند: اینكه بخواهند به دلیل جنسیت در استخدام افراد تفاوت بگذارند مورد قبول نیست.


اخبار اجتماعی - آرمان


ویدیو مرتبط :
سهم زنان از مجلس

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

سهم مردان و زنان در اشتغال/ کدام بخش اقتصاد اشتغال بیشتری دارد؟



اخبار,اخبار اقتصادی,سهم زنان ومردان دراشتغال

بررسی میزان اشتغال در بخش‌های عمده فعالیت‌های اقتصادی نشان می‌دهد که بیشترین درصد شاغلان در بخش خدمات و کمترین درصد شاغلان در بخش کشاورزی مشغول به کار بوده‌اند.

تازه‌ترین گزارش مرکز آمار درباره وضعیت نیروی کار در بهار 1394 حاکی از آن است که سهم شاغلان 10 ساله و بیشتر در بخش خدمات 47.9 درصد، در بخش صنعت 33 درصد و در بخش کشاورزی 19.2 درصد بوده است.

 براساس تازه‌ترین بررسی‌ها درباره وضعیت اشتغال، در بخش کشاورزی مردان سهم با 17.9 درصد و زنان با 25.7 درصد سهم کمتری در اشتغال دارند. در بخش خدمات نیز این‌گونه است؛ به عبارتی سهم اشتغال مردان 47.5 درصد و زنان 50 درصد است. اما این وضعیت در بخش صنعت برعکس است و مردان 34.6 درصد و زنان 24.3 درصد در اشتغال صنعت سهم دارند.

اخبار,اخبار اقتصادی,سهم اشتغال در بخشهای عمده

اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

 

در این میان، بررسی وضع شغلی شاغلان بیانگر آن است که درصد شاغلان در بخش خصوصی (کارفرمایان، کارکنان مستقل، مزد و حقوق‌بگیران بخش خصوصی و تعاونی و کارکنان فامیلی بدون مزد) بیش از درصد شاغلان در بخش عمومی (مزد و حقوق‌بگیران بخش عمومی) است؛ به طوری که سهم اشتغال جمعیت 10 ساله و بیشتر در بخش خصوصی 84 درصد و در بخش عمومی 16 درصد بوده است. همین وضعیت در بین مردان و زنان و نقاط شهری و روستایی مشاهده می‌شود.

اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

 

اخبار اقتصادی - خبرآنلاین