اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

زیبا کلام: اگر ملاقاتی میان اوباما با روحانی صورت بگیرد یا نگیرد، خیلی چیزی عوض نخواهد شد



اخبار,اخبارجدید,اخبار جالبملاقات روحانی و اوباما

زیبا کلام: اگر ملاقاتی میان اوباما با روحانی صورت بگیرد یا نگیرد، خیلی چیزی عوض نخواهد شد

آسمان در یادداشتی به قلم صادق زیباکلام نوشت:

سفر آقای روحانی به نیویورک و احتمال دیدار یا ملاقات ایشان با رئیس‌جمهور آمریکا از همین حالا توجهات و نگاه‌های بسیاری را به خود جلب کرده است. البته ممکن است ملاقاتی با اوباما اتفاق نیفتد، اما اگر اینگونه شود شاید بتوان گفت که بیشتر عدم تمایل از جانب آقای روحانی بوده، آمریکایی‌ها بالاخص اوباما همواره خواهان گفت‌وگو با مقامات ایرانی بوده‌اند.

 

آمریکایی‌ها نه هیچ وقت پیش‌شرطی برای مذاکرات و گفت‌وگو با ایران گذارده‌اند؛ و نه هیچ وقت نشان داده‌اند که میل و تمایلی به گفت‌وگو با ایران ندارند؛ و نه هیچ وقت گفته‌اند که مذاکره و گفت‌وگو با ایران هیچ حاصلی ندارد. برخلاف این موضوع که گفت‌وگو با آمریکا برایمان به صورت یک تابو و موضوعی به غایت سیاسی، حیثیتی، عقیدتی و... درآمده، آمریکا اصلاً اینگونه نیست.

مذاکره با ایران نه عقیدتی است، نه ایدئولوژیک است، نه اخلاقی است، نه طرفداران مذاکره خائن محسوب می‌شوند و نه مخالفین مذاکره قهرمان، انقلابی و وطن‌پرست.

 

گفت‌وگو با مقامات ایران همانند گفت‌وگو با سایر رهبران کشور های دیگر است نه چیزی کمتر و نه چیزی بیشتر است. اما یکی از معضلاتی که به دست خودمان برای خودمان ایجاد کرده‌ایم، این است که نفس مذاکرات با آمریکا برای ما به صورت مساله عقیدتی، آرمانی، جهان‌بینی و اصلی‌ترین موضوع داخلی و خارجی‌مان درآمده. اگر یک آماری می‌گرفتیم درست از فردای انقلاب ضدیت و دشمنی با آمریکا بدل به اصلی‌ترین و جدی‌ترین موضوع سیاسی ما شد.

چه جریان‌ها و شخصیت‌های مذهبی و سیاسی که به اتهام آمریکایی بودن و طرفداری از آمریکا له شده و از عرصه سیاسی کشور کنار گذارده شدند؟ و چه جریانات و شخصیت‌های مذهبی و سیاسی که به اعتبار آمریکا‌ستیزی و ضدیت با آمریکا به عرش اعلاء صعود کردند.

 

بماند که طی این همه سال‌ها هرگز «مساله ضدیت با آمریکا» مورد یک بررسی واقع‌بینانه عملی قرار نگرفت. به عبارت دیگر هرگز طی این سی‌وچند سال به این پرسش اساسی پاسخی ندادیم که اساساً اسباب و علل اختلاف ما با آمریکا بر سر چیست؟ در پاسخ به این پرسش ذهنیات سیاسی، عقیدتی و ایدئولوژیک خودمان را ادامه دادیم.

 چه در این هفته طلسم صحبت با آمریکا بشکند و چه این فرصت تاریخی که در نتیجه بیعت قریب به 19 میلیون نفر از مردم ایران به آقای روحانی به وجود آمده، همچون فرصت‌های دیگر، از بین برود، و چه آقای روحانی با اوباما موفق به مذاکره شود یا فرد دیگری و در یک زمان دیگری، این مهم را انجام دهد، یکسری مسائل می‌بایستی مقدمتا در جایگاه درستش قرار بگیرد.

 

اولین آن این است که اگر این باور که در ایران رواج دارد مبنی بر اینکه آمریکا دشمن ماست، آمریکا دشمن انقلاب اسلامی، مردم ایران، نظام ما و اسلام و مسلمین است، واقعاً درست باشد، پس اساساً چه مذاکره و گفت‌وگویی می‌تواند با آن صورت گیرد؟

 

آمریکا دشمن ایران اسلامی است و به چیزی کمتر از محو نابودی آن رضایت نمی‌دهد. اگر ما واقعاً به این مساله اعتقاد داریم، اساساً هر نوع مذاکره و گفت‌وگویی با آمریکا بلاموضوع می‌شود. البته برای اثبات دشمنی ذاتی و نهادینه شده آمریکا با ایران اسلامی ما یکسری ادله و شواهد و قرائن می‌آوریم. اینکه حالا این شواهد و قرائن چقدر درست هستند خیلی از آنها جای بحث دارند. اما نکته مهم‌تر آن است که اساساً رابطه‌مان با آمریکا در یک پارادایم تهاجمی تعریف می‌کنیم.

وقتی اساساً رابطه دو کشور روی دشمنی باشد، این خیلی طبیعی است که آمریکا با ما دشمنی کند. در عین حال ما از عملکرد خودمان در این پارادایم سخنی به میان نمی‌آوریم. به عنوان مثال می‌گوییم که آمریکایی‌ها ما را تحریم می‌کنند، اما نمی‌گوییم که علت تحریم از دید خود آمریکایی‌ها چه هست.

 

به جای آنکه به علت واقعیت تحریم بپردازیم که چرا آمریکایی‌ها ما را تحریم کرده‌اند، یکسری ذهنیات خودمان را مطرح می‌کنیم. می‌گوییم آمریکایی‌ها با ما دشمن هستند و ما را تحریم‌ کرده‌اند چون ما خواسته‌ایم مستقل باشیم،‌ما خواسته‌ایم مسلمان باشیم، ما خواسته‌ایم منابع‌‌مان توسط آمریکا و غرب نابود نشود و به تاراج نرود و دلایل دیگری از این دست. در واقع مابقی کشور‌های دنیا که با آمریکا مشکلی ندارند به واسطه آن است که نوکر آمریکا هستند، وابسته به آمریکا هستند، مستقل نیستند و قس‌علی‌هذا. آیا واقعاً اینگونه است؟


آقای روحانی چاره‌ای ندارد اگر به دنبال تنش‌زدایی و تغییر رابطه با غرب و آمریکا هستند، برای نخستین بار اجازه دهد که اسباب و علل دشمنی ما با آمریکا واقعاً به بحث و بررسی گذارده شود. مادام که ما در همان پارادایم دشمنی 34 ساله گذاشته‌ باشیم، صرف‌نظر از اینکه ملاقاتی میان اوباما با روحانی صورت بگیرد یا نگیرد، خیلی چیزی عوض نخواهد شد./خبرآنلاین

 

 


ویدیو مرتبط :
رییس جمهور: اختلاف میان قوا باشد، نباید صورت بگیرد

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

صادق زیبا کلام: به روحانی فشار زیادی می آورند با اوباما دیدار نکند



اخبار,اخبارسیاست خارجی,زیبا کلام

 

اخبار سیاست خارجی  - صادق زیبا کلام: به روحانی فشار زیادی می آورند با اوباما دیدار نکند

رابطه‌ ایران و آمریکا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بطور كامل قطع شد و پس از آن عادی‌سازی روابط همواره در دو کشور موافق و مخالفانی داشته است و هرگاه روزنه‌ای برای برقراری رابطه ایجاد شده گروهی آن را با اما و اگر همراه كرده‌اند.

روی كار آمدن حسن روحانی نویدی دوباره برای گسترش روابط بین‌الملل كشور بود و دیگر كشورها كه این را فرصتی در برابر خود دیدند سعی كردند روابطی متفاوت از گذشته با ایران داشته باشند. سفر روحانی به نیویورك و شركت در اجلاس سالانه مجمع عمومی در سال گذشته از این جهت ویژه تلقی شد كه برای نخستین بار دیدار در سطح وزرای خارجه میان ایران و آمریکا و پس از آن مكالمه‌ای تلفنی میان دو رئیس‌جمهور برقرار شد. بعد از یك سال سفر دوباره روحانی به آمریكا و شركت در اجلاس مجمع عمومی گمانه‌ها در رابطه با دیدار میان دو رئیس‌جمهور را تقویت کرده است.

مساله‌ای كه دكتر صادق زیباكلام استاد دانشگاه اینگونه درباره آن می‌گوید:
-نخستین گامی كه چه آقای روحانی و چه هر شخص دیگری كه می‌خواهد گشایشی در این راه ایجاد كند، باید انجام دهد طرح این سوال است كه اساسا علت ادامه قطع رابطه دو کشور برای چیست؟! معتقدم تا این مساله حل نشود گشایشی صورت نمی‌گیرد. دلیل عدم‌موافقت با عادی‌سازی رابطه با آمریكا این است كه برخی دشمنی‌های آمریكا ادامه دارد. اگر این دشمنی‌ها برطرف شود و آمریکا برای حسن‌نیت پول‌های بلوکه شده ایران را آزاد کند و تحریم‌های ظالمانه را بردارد آن وقت می‌توان در یک شرایط برابر نشست و برای عادی‌سازی روابط دو کشور صحبت کرد.

-احتمال دیدار اوباما-روحانی بسیار ضعیف است چرا كه فشار زیادی به آقای روحانی وارد است تا دیداری با اوباما نداشته باشد هرچند بر اساس برنامه‌ای هم که ارائه شده و سخنگوی دولت آن را روز چهارشنبه اعلام کرد چنین دیداری پیش‌بینی نشده است. سال گذشته هم كه ایشان مكالمه تلفنی با رئیس‌جمهور آمریكا داشتند اگر به یاد بیاوریم موضوع کاملا اتفاقی بوده است.

-دشمنی با ایران هیچ منفعتی برای آمریکا ندارد. امروز ایران به عنوان یک کشور قوی در منطقه و حتی جهان شناخته می‌شود و اگر واقعا آمریکایی‌ها به دنبال مبارزه با تروریسم هستند نمی‌توانند بدون حضور ایران مبارزه واقعی با تروریسم داشته باشند چراکه ایران معتقد است ائتلافی که امروز آمریکا با متحدانش بر علیه تروریسم در عراق تشکیل داده‌اند به نوعی حضور خود را برای بهره‌برداری از منطقه به دنبال دارد و معنی واقعی مبارزه با تروریسم به خود نمی‌گیرد. ایران خود قربانی تروریسم است و نشان داده اگر در منطقه از روی حسن‌نیت کشورها در این مسیر قدم بردارند قطعا ایران در این راه پیشگام خواهد بود.

  اخبار سیاست خارجی - آرمان