اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

رکورد 8 روزه بررسی بودجه در مجلس نهم



 اخباراقتصادی,خبرهای  اقتصادی, بودجه

نمایندگان مجلس شورای اسلامی هفته گذشته بعد از 8 روز بررسی جزییات بودجه 95 را در صحن علنی مجلس به اتمام رساندند که رکوردی بی‌سابقه در سرعت بررسی بودجه در مجلس نهم به شمار می‌آید.

به گزارش ایسنا ، براساس آیین نامه داخلی مجلس برای بررسی لوایح بودجه سالیانه پیش از طرح در صحن علنی تا 40 روز زمان پیش‌بینی شده (10 روز پیشنهادات نمایندگان، 15 روز کمیسیون‌های تخصصی، 15 روز تا یک ماه کمیسیون تلفیق) و بعد از آن نوبت بررسی لایحه بودجه در صحن علنی می‌رسد.

زمان بررسی بودجه در صحن علنی مجلس در چهار سال دوره نهم از 13 تا 8 روز متغیر بوده است. برخی نمایندگان مجلس تعجیل در اتمام رسیدگی به بودجه 95 را معلول بی‌انگیزگی برخی همکاران خود و پایان دوره مجلس عنوان کرده و معتقدند که نمایندگان در سال‌های اولیه خدمت خود در مجلس انگیزه بیشتری برای طرح پیشنهادات خود حین بررسی بودجه دارند.

رکورد هشت روزه بررسی بودجه در مجلس نهم در حالی‌است که سابقه بررسی پنج و شش روزه لوایح بودجه در مجلس هشتم نیز وجود دارد؛ اگرچه سابقه برگزاری دوشیفته و سه شیفته جلسات علنی برای بررسی بودجه و همچنین برگزاری جلسه در روزهای پنج‌شنبه نیز پیشتر وجود داشته اما در سال جاری از 8 روز بررسی بودجه تنها سه روز جلسه دو شیفته برگزار شد و جلسه مجلس در روز پنجشنبه نیز برگزار نشد.

در این گزارش به زمانبندی ارائه لوایح بودجه در مجالس هشتم و نهم اشاره شده است:

مجلس نهم:

لطف الله فروزنده معاون پارلمانی رئیس جمهور در روز نهم اسفند ماه سال 91 پس از 84 روز تأخیر لایحه بودجه 92 را تقدیم مجلس کرد.

قانون بودجه سال 1392 کل کشور نوزدهم خردادماه 92 مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در تاریخ 20 خرداد 92 به تأیید شورای نگهبان رسید تا پرونده بودجه بعد از سه ماه و 11 روز نهایی شود.

همچنین بررسی لایحه بودجه در صحن علنی مجلس از 22 اردیبهشت تا 7 خرداد 92 یعنی در 13 روز کاری صورت گرفت.



هفدهم آذر ماه سال 92 در حالی که تنها چهار ماه از روی کار آمدن دولت حسن روحانی گذشته بود، رییس‌جمهور برخلاف روال دولت قبل لایحه بودجه 93 را به موقع تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد تا اولین بودجه در دولت یازدهم به موقع بررسی و تصویب شود.

مجلس نهم اولین بودجه دولت روحانی را در تاریخ ششم اسفند 92 تصویب کرد و یک روز بعد هم با تایید شورای نگهبان این لایحه به قانون تبدیل شد تا کل مدت زمان بررسی بودجه در مجلس در این سال دو ماه و 19 روز باشد.

بررسی لایحه بودجه در صحن علنی مجلس نیز از نهم تا بیستم بهمن ماه یعنی به مدت 10 روز کاری ادامه داشت.



حسن روحانی شانزدهم آذر ماه سال 93 نیز لایحه بودجه 94 را به مجلس ارائه کرد.

مجلس نهم نیز بعد از بررسی لایحه بودجه آن را در تاریخ بیست و چهارم اسفندماه به تصویب رساند. شورای نگهبان نیز یک روز بعد این لایحه را تایید و آن را به قانون تبدیل کرد. بر این اساس کل مدت زمان بررسی بودجه در مجلس در این سال سه ماه و 8 روز به طول انجامید.

بررسی لایحه بودجه در صحن علنی مجلس هم از 26 بهمن تا 12 اسفند یعنی به مدت 13 روز کاری ادامه داشت



سومین بودجه در دولت یازدهم بیست و هفتم دی ماه 94 یعنی تنها چند ساعت بعد از اجرایی شدن برجام به مجلس تقدیم شد.

بنابراین سومین لایحه بودجه در دولت تدبیر و امید با تاخیر بیش از 40 روز از موعد مقرر در آیین نامه داخلی مجلس به مجلس ارائه شد. علت تاخیر در ارائه لایحه بودجه 95، تعیین تکلیف وضعیت تحریم‌ها و اجرای برجام عنوان شد و موضوع برجام از یک سو و در پیش بودن انتخابات مجلس دهم از سوی دیگر دست به دست هم داد تا امکان بررسی و تصویب بودجه پیش از سال 95 فراهم نشود و مجلس به تصویب دو دوازدهم بودجه 95 بسنده کند.

نمایندگان مجلس از بیست و دوم تا سی و یکم فروردین یعنی به مدت 8 روز کاری بررسی لایحه بودجه 95 را در دستور کار صحن علنی داشتند.

کل مدت زمان بررسی بودجه 95 نیز البته با احتساب سه هفته تعطیلات انتخاباتی مجلس کمی بیش از سه ماه به طول انجامیده است. (البته هنوز نظر شورای نگهبان درباره مصوبات مجلس در بودجه 95 اعلام نشده است.)

مجلس هشتم:

لایحه بودجه سال 88 کل کشور در تاریخ هشتم بهمن ماه سال 87 از سوی محمود احمدی‌نژاد رییس جمهور وقت تقدیم مجلس شد.

اولین بودجه در مجلس هشتم در تاریخ 26 اسفند 87 به تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان رسید تا پروسه بررسی بودجه در مجلس در یک ماه و 18 روز نهایی شود.

نمایندگان مجلس هشتم همچنین از 18 تا 23 اسفند ماه سال 87 یعنی به مدت 5 روز کاری لایحه بودجه را بررسی و تصویب کردند.

...

محمود احمدی‌نژاد لایحه بودجه سال 89 کل کشور را نیز چهارم بهمن ماه سال 88 تقدیم مجلس کرد.

لایحه بودجه سال 89 در تاریخ 24 اسفند ماه سال 88 با تایید شورای نگهبان به قانون تبدیل شد تا پرونده بررسی بودجه در مدت یک ماه و 20 روز بسته شود.

نمایندگان همچنین از 17 تا 23 اسفند در 6 روز کاری لایحه بودجه را در صحن علنی مجلس مورد بررسی و تصویب قرار دادند.

...

لایحه بودجه سال 90 کل کشور نیز با دو ماه و نیم تاخیر در روز یکم اسفندماه سال 89 از سوی محمود احمدی نژاد تقدیم مجلس شد.

لایحه بودجه سال 90 در تاریخ 19 اردیبهشت سال 90 با تایید شورای نگهبان به قانون تبدیل شد. براین اساس بررسی بودجه در مجلس دو ماه و 18 روز به طول انجامید.

نمایندگان از ششم تا 19 رادیبهشت به مدت 12 روز کاری لایحه بودجه را در صحن علنی مجلس بررسی و نهایی کردند.

...

لایحه بودجه سال 91 نیز از سوی محمود احمدی نژاد و با 57 روز تاخیر در تاریخ 12 بهمن سال 90 به مجلس ارائه شد.

بودجه سال 91 در تاریخ 30 اردیبشهت سال 91 با تایید شورای نگهبان به قانون تبدیل شد. بر این اساس بررسی لایحه بودجه در مجلس 3 ماه و 18 روز به طول انجامید.

نمایندگان مجلس همچنین از 20 تا 28 اردیبهشت به مدت 8 روز کاری لایحه بودجه را بررسی و تصویب کردند.
 

 اخبار اقتصادی  -  ایسنا 


ویدیو مرتبط :
بررسی لایحه بودجه 94 در مجلس

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

دولت بار دیگر رکورد زد: تأخیر 56 روزه تا امروز / مجلس همچنان ساکت و منتظر است!



 

دولت بار دیگر رکورد زد: تأخیر 56 روزه تا امروز / مجلس همچنان ساکت و منتظر است!

 

 

عصر ایران – طبق قانون ، دولت موظف است تا 15 آذر ماه هر سال لایحه بودجه سال آتی را  به مجلس شورای اسلامی تقدیم كند تا مجلس فرصت کافی برای کندوکاو و بررسی بودجه را در اختیار داشته باشد.

 

این در حالی است كه دولت های نهم و دهم در 6 سال گذشته همواره با تاخیر، لایجه بودجه را به مجلس تقدیم كرده اند به نحوی كه زمان لازم برای بحث و بررسی درباره مواد لایحه بودجه برای نمایندگان نمانده است.

اگر تاخیر در ارایه لایحه بودجه به مجلس در یك یا دو سال از فعالیت 6 سال گذشته دولت محترم بود ، می شد با عینك اغماض به تاخیر دولت نگاه كرد ، اما وقتی دولت از سال 1384 تا 1389 لایحه بودجه را با تاخیر یك تا دو ماهه به مجلس ارایه می كند نمی توان آن را سهوی دانست و لذا ظن عمدی بودن تاخیر در ارایه لایحه بودجه به مجلس تقویت می شود.

دولت های آقای احمدی نژاد از سال 1384 تا 1389 هر ساله بین 32 تا 56 روز درارایه لایحه بودجه به مجلس تاخیر داشته است.(البته امسال تا به امروز 56 روز تاخیر داشته که رکورد تاخیرها شکسته شده و معلوم نیست آقایان کی لایحه را به مجلس خواهند آورد؟)

به نظر می رسد در تحلیل و ارزیابی دلیل تاخیر دولت در ارایه بودجه به مجلس با توجه به اینكه این رفتار در 6 سال گذشته تداوم داشته است ، چاره ای جز این نداریم تا آن را اقدامی هدفمند و برای محدودسازی وقت نمایندگان و كمیسیون های مختلف مجلس برای بررسی لایحه بدانیم.

دلایل دولت محترم از این اقدام را می توان تا حدودی درك كرد چرا كه به نظر می رسد دولت نمی خواهد نمایندگان وقت زیادی برای دخل و تصرف و تغییر مواد لایحه بودجه در اختیار داشته باشند و نهایتاً مجبور شوند برای بلاتکلیف نماندن مملکت ، آن را تصویب کنند ، اما دلیل اینكه چرا مجلس شورای اسلامی در 6 سال گذشته در برابر این اقدام خلاف قانون دولت مماشات كرده است ،اصلا قابل توجیه به نظر نمی رسد.

جالب اینجاست که دولت نیز همه ساله ، لایحه بودجه را هنگامی می فرستد که قبل از آن ، مجلسی ها و هیات رئیسه ، مدام از دولت خواهش و تمنا کرده یا خط و نشان کشیده اند که لایحه را بیاورید! همین دیروز نیز یکی از اعضای هیات رئیسه دوباره به رئیس جمهور زنگ زد که "پس چی شد این لایحه؟!"

باید از نمایندگان مجلس شورای اسلامی ( كه امسال آخرین سال فعالیت خود در دوره هشتم مجلس را پشت سر می گذارند ) پرسید كه در 3 سال دوره فعالیت خود در مجلس چه اقدامی عملی  برای جلوگیری از این نقض صریح قانون از سوی دولت انجام داده اید تا لااقل از حیثیت ، جایگاه و شان نمایندگی خود دفاع كنید ؟

چرا نتوانسته اید و نمی توانید دولت را موظف و مكلف به ارایه لایحه بودجه با كمترین تاخیر به مجلس كنید و از چه می ترسید ؟ آیا مردمی كه شما را بر كرسی های سبز بهارستان نشانده اند به شما رای داده اند تا در برابر قانون شكنی ها مماشات كنید یا اینكه به شما رای داده اند تا قوانین كشور را تصویب كرده و بر اجرای درست و صحیح آن نظارت كنید ؟

شما كه نماینده هستید و بابت نمایندگی مردم از كیسه ملت حقوق می گیرید و به اصطلاح تنها مرجع تصویب قوانین در كشور هستید ، چرا در 6 سال گذشته ( در مجالس هفتم و هشتم ) نسبت به این قانون شكنی آشكار دولت مماشات كرده اید و چشم بر آن بسته اید ؟

اگر در مورد ضمانت اجرایی عدم ارسال به موقع لایحه هم خلا قانونی وجود دارد ، باز هم تقصیر نمایندگان قانونگذار است که فکری برای این معضل همه ساله نکرده اند.

گویا آقایان و خانم های نماینده ملتفت نیستند که لایحه بودجه با همه لوایح دیگر فرق می کند و سرنوشت کشور را حداقل در یک سال آینده در همه حوزه ها تعیین می نماید.

یك نماینده زمانی كه می بیند كاری از دستش بر نمی آید اگر وجدان داشته باشد باید استعفا دهد و بیش از این از كیسه ملت حقوق نگیرد ، آیا شما حداقل از انجام این كار كوچك هم ناتوان مانده اید ؟

خطاب این نوشته به  نمایندگانی است كه می گویند دغدغه  مردم و قانون را دارند وگرنه خطاب آن به  برخی نمایندگانی كه خود به صراحت به وكیل الدوله بودنشان افتخار كرده اند نیست ، چرا  كه آنها از قبل  تكلیف خود را مشخص كرده اند.../عصر ایران