اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

روز آربیتراژی در بازار ارز



اخبار,اخبار اقتصادی,دلار

اخبار اقتصادی - به دلیل تقاضای متفاوت دلار اتفاق افتاد
روز آربیتراژی در بازار ارز

روز گذشته بازار ارز به دلیل «آربیتراژ در بازار»، با افزایش تقاضا مواجه بود. در ابتدای دیروز نرخ برابری دلار به درهم در بازار داخل در مقایسه با نسبت جهانی آن در سطح پایین‌تری قرار داشت و این موضوع باعث شده بود که ارزش نسبی دلار کاهش یابد، در نتیجه بازار با افزایش تقاضا برای دلار مواجه شده بود که به رشد بهای آن دامن زد. در ادبیات مالی، خرید و فروش همزمان یک دارایی مشخص به منظور کسب سود را آبیتراژ می‌گویند که کسب سود به‌دلیل اختلاف قیمت دو بازار صورت می‌گیرد.

نرخ رسمی دلار 2707 تومان شد
آربیتراژ در استانبول

دیروز فضای بازار تحت‌تاثیر تفاوت نرخ برابری دلار و درهم در بازارداخلی و بازار جهانی قرارداشت. در ابتدای دیروز، نسبت دلار به درهم در بازار داخل کمتر از نسبت آن در بازارهای جهانی بود و برخی از فعالان سعی داشتند با استفاده از تفاوت نسبت، کسب سود کنند.

به بیان دیگر، کاهش نسبت دلار به درهم در بازار داخل نسبت به بازار‌های کشور همسایه باعث شد که بهای دلار نسبت به بازار کشور همسایه ارزان تر باشد، به همین دلیل، تقاضا برای تهیه دلار در بازار داخل افزایش یافت و با توجه به عرضه محدود دلار تا قیمت 3600،تومان بالا رفت، اما با ورود صرافی بانک‌ها و افزایش مقدار عرضه بهای شاخص بازار ارز تاحدودی کاهش پیدا کرد.

لمس 3600 تومان
دیروز فضای بازار از لحاظ قیمت به دو نیمه کاملا متفاوت تقسیم شد. در حالی که تا ساعت 12 ظهر قیمت در مسیر افزایشی قرار داشت، با ورود صرافی بانک‌ها بهای دلار در مسیر کاهشی قرار گرفت. دیروز دلار معاملات خود را با قیمت 3565 تومان آغاز کرد که افزایشی 15 تومانی نسبت به روز قبل داشت. با وجود این رشد، قیمت دلار در ادامه بازار به سرعت افزایش بیشتری پیدا کرد و با چند نوسان افزایشی تا ساعت 12 ظهر بهای این ارز تا 3600 تومان بالا رفت. با رسیدن دلار به این سطح قیمتی احتیاط بین بازیگران غیررسمی بازار بالا رفت و حجم معاملات کم شد. پس از این فعل‌وانفعالات تا ساعت یک بعدازظهر قیمت بدون تغییر در همین سطح باقی ماند. از ساعت یک بعدازظهر برخی از صرافی‌های بانک‌ها وارد بازار شدند و با فروش ارز خود تاحدودی زمینه کاهش قیمت‌ها را فراهم کردند و تا ساعت 3 بعدازظهر قیمت به 3575تومان رسید. رقمی که 25 تومان بالاتر از قیمت آخرین روز کاری بازار بود.

زیر پوست بازار ارز
گروهی از فعالان بازار خروج دلار از بازارهای داخلی، افزایش تقاضا پس از پایان تعطیلات و شایعات پیرامون افزایش بیشتر نرخ ارز را از عوامل بالا رفتن نرخ دلار عنوان کردند.


به گفته آنها در چند روز اخیر نرخ فروش درهم امارات نقش مهمی در نرخ دلار بازار داخلی داشته است. دیروز در ساعات ابتدایی روز نرخ درهم امارات 980 تومان و نرخ دلار در بازار داخلی 3560 تومان بود. تقسیم این دو نرخ نشان دهنده این است که روز گذشته نرخ برابری دلار به درهم در بازارهای داخلی 63/3 بود. این در حالی است که نرخ برابری دلار به درهم در بازارهای جهانی 67/3 است. برخی از بازیگران ارزی با احتساب این تفاوت قیمتی سعی کردند با تبدیل ارزها به یکدیگر از تفاوت قیمتی دو بازار استفاده کنند به این ترتیب در ابتدای بازار صبح آربیتراژ قیمتی رخ داد. آربیتراژ در علم اقتصاد به معنای بهره گرفتن از تفاوت قیمت بین دو یا چند بازار برای کسب سود است.


در بازار روز چهارشنبه قیمت دلار در بازارهای داخلی ارزان‌تر از بازار دبی بود. این عامل موجب شد که تقاضا برای دلار در بازارهای داخلی افزایش یابد و قیمت دلار به سطح 3600 تومان برسد. اما گروهی دیگر افزایش نرخ ارز را مرتبط با تحرکات بازیگران غیررسمی بازار می‌دانند. به گفته آنها در ساعات پایانی روز سه‌شنبه در حالی‌که اکثر مراکز رسمی فروش به دلیل تعطیلات رسمی بسته بود، برخی از بازیگران با انجام معاملات محدود و بالاتر از نرخ بازار موجب افزایش بهای دلار شدند؛ به‌طوری‌که قیمت در بازار روز چهارشنبه با قیمت آنها (3565 تومان) آغاز شد.

افزایش 14تومانی طی 10 روز
در پنجمین روز هفته جاری بانک مرکزی نرخ رسمی دلار را 27 هزار و 707 ریال اعلام کرد که افزایشی 31 ریالی نسبت به روز دوشنبه داشت. با این رشد نرخ دلار مبادله‌ای طی 10 روز گذشته حدود 14تومان بالا رفته و از 2693 تومان به 2707 تومان رسیده است. پس ازپایان مذاکرات هسته‌ای قیمت دلار در بازار آزاد افزایش یافت و شکاف بین نرخ دلار بازار و نرخ رسمی دلار زیاد شد. بهای دلار پس از پایان مذاکرات هسته ای در حدود 300 تومان بالاتر رفت و در همین بازه زمانی نرخ رسمی دلار تنها 25 تومان افزایش یافت. به‌نظر می‌رسد بانک مرکزی طی 10 روز گذشته با سرعت بخشیدن به روند تعدیل نرخ رسمی قصد دارد فاصله بین این دو نرخ را کاهش دهد.

هم‌سویی سکه با اونس
دیروز با وجود افزایش قیمتی دلار و لمس سطح 3600 تومان، قیمت سکه در بازارهای داخلی افزایش نیافت. در پنجمین روز هفته هر سکه بهار آزادی به بهای 994 هزار تومان معامله شد که کاهشی یک هزار تومانی نسبت به آخرین روز کاری بازار داشت. عامل اصلی افت جزئی سکه با وجود افزایش دلار ریزش بهای اونس به زیر 1180 دلار بود. بخش دیگری از کاهش قیمت سکه به حباب مثبت قیمتی این فلز بر می‌گشت درحالی‌ که روزهای قبل حباب قیمتی سکه مثبت بود، با کاهش قیمتی روز قبل حباب این فلز گرانبها تخلیه شد.

اخبار اقتصادی - دنیای اقتصاد


ویدیو مرتبط :
علی طیب نیا: ثبات در بازار ارز مهمتر از نرخ ارز است

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

روز پر نوسان قیمت ها در بازار ارز و سکه



 

نوسان گیری قیمت ها,قیمت دلار

 

    

دلار دیروز در تداوم مسیر کاهشی خود به قیمت ۱۷۴۰ تومان در ساعات اولیه بازار رسید.

روند قیمت های بازار ابعاد تازه ای به خود گرفته و وعده رحیمی معاون اول دولت برای گشایش بزرگ ارزی هر روز نوسان بیشتری در بازار ایجاد می کند. روز گذشته قیمت ارز از كانال قیمتی ۱۸۰۰ عبور كرد و برای اولین بار در چند ماه گذشته چنین نرخی برای دلار اعلام شد. قیمت سكه نیز تا سطح ۷۶۵ هزار تومان پایین آمد كه ركورد جدیدی برای افت قیمت در هفته های اخیر به حساب می آید.

نوسان گیری قیمت ها

در روزهای اخیر پس از یک ثبات قیمت ۱۵ روزه در بازار ارز و سکه، همزمان با سخنرانی معاون اول دولت در همایش تجلیل ازصادرکنندگان برترکشور، قیمت ها دربازار ارز و سکه دوباره اوج گرفت و روند پرنوسان قیمت ارز در روزگذشته باردیگرتوجه هارا به خود جلب کرد. دلارقبل ازظهرروزگذشته در بین دلالان به رقم ۱۷۴۰ تومان نیز اعلام شد که البته بر اساس اطلاعات به دست آمده از بازاردراین سطح هیچ گونه معامله ای انجام نشده و تنها عوامل روانی حاکم بر بازار به این شرایط دامن زد.

قیمت دلار آمریکا البته تا بعد از ظهربا گذر از ۱۸۰۰ تومان به نرخ های به مراتب بالاتری نیز اعلام و معامله شد. تا غروب دیروز قیمت ۱۸۴۰،۱۸۶۰ و حتی ۱۸۷۰ تومان نیز در ساعات متوالی برای معامله دلار آمریکا اعلام شد. قیمت سکه نیز که در روز های قبل تا ۷۷۵ هزار تومان رسیده بود دیروز در تغییر جهت قیمت ها تا ۷۸۵ هزار تومان همراه با افزایش قیمت دلار آمریکا گران شد.

بر اساس شنیده ها فروش درهم به نرخ ۴۹۲ تومان از سوی صرافان مستقر در امارات موجب شد تا قیمت دلار معامله شده تا مرز ۱۸۰۰ تومان افت کند.در عین حال برخی شنیده ها از وجود اسکناس های ارزان در روز های اخیر در بازار حكایت دارد که البته از سوی هیچ مقامی تایید نشده است.وجود شایعه های مختلف که در این روزها چاشنی داد و ستد ارز و سکه در بازار است، خود به نوعی بر افت و خیز قیمت ها تاثیر غیرقابل انکاری دارد.

بسیاری از فعالان اقتصادی عنوان كرده اند بازار در انتظار رونمایی از وعده معاون اول رییس جمهور برای گشایش ارزی است. وعده ای كه تاكنون بسیار موثر واقع شده است زیرا از دید فعالان مقامات اقتصادی کشور راه هایی را برای انتقال ارز جایگزین کرده اند که عمدتا بر آسیا متمرکز است.در روزهای اخیر نیز با عملی شدن بخشی از تعهدات قبلی وزارت صنعت، معدن و تجارت در گشایش اعتبارات ارز وارداتی کالاهای اساسی و مواد اولیه خبر رسیده که نرخ دلار گشایش شده ۱۲۵۰ تومان بوده است.

البته این گشایش براساس قانون جدید ارزی انجام می شود بنا بر این قانون، تا رسیدن برگ سبز گمرکی ۲۰ درصد از مبلغ گشایش اعتبار شده بلوکه می شود. در كنار این اقدامات سامانه جدید ارزی نیز موثر واقع شده است. با راه اندازی پرتال ارزی بانک مرکزی این بانک به سازمان توسعه تجارت و گمرک متصل شده و کلیه امور وارداتی و همچنین صادراتی برای کنترل قیمت ها و آگاهی از میزان ارز ورودی و خروجی رصد می شود.

این سامانه که در ۱۹ بهمن ماه رونمایی شد تا زمان به بهره برداری رسیدن آن، حرف و حدیث های زیادی را در پی داشت و بسیاری از فعالان و کارشناسان اقتصادی در موردعملیاتی شدن آن تردید داشتند. با عملیاتی شدن این سامانه و تعهد بانک مرکزی برای تامین ارز مورد نیاز، انتظاربرای کاهش وکنترل قیمت ارز بالا گرفته است.

در همین حال افزایش قیمت طلا در بازارهای خارجی بر افزایش قیمت سکه در بازار داخلی موثر بوده است. قیمت طلا در بازارهای جهانی روز گذشته با ۱۰ دلار افزایش تا ۱۷۷۵ دلار بالا رفت. کاهش ارزش دلارآمریکا و درمقابل افزایش ارزش یورو تقاضا برای خرید طلا را بالا برد. دربازارهای جهانی مهم ترین خبر موثر برافزایش قیمت جهانی طلا و تقویت یورو تصویب اعطای وام به یونان در مجلس آلمان بود.در پی این اقدام بورس های اروپا نیز با افزایش شاخص روبه رو شدند. اونس جهانی طلا در روز سه شنبه پیش از پرداخت دور دوم وام از سوی صندوق بین المللی پول به بانک مرکزی اروپا، با افزایش سرمایه گذاری ها در بازارهای جهانی، افزایش یافت.

به گزارش سایت طلا به نقل از خبرگزاری بلومبرگ، با اعلام ساعت ۳:۱۳ دقیقه بعد از ظهر به وقت سنگاپور طلا در تحویل فوری با ۴/۰ درصد افزایش رو به رو شد و به ۱۷۷۴ دلار و ۲۳ سنت در هر اونس رسید. این افزایش در حالی صورت گرفته است که بهای اونس جهانی طلا در روز دوشنبه با ۳/۰ درصد کاهش رو به رو شد و بهای آن تا مرز ۱۷۶۷ دلار در هر اونس نیز کاهش یافت.

این کاهش زمانی اتفاق افتاد که بهای یورو نسبت به دلار آمریکا با ۴/۰ درصد کاهش رو به رو شد. بسیاری از کارشناسان بهای اونس طلا در این محدوده را به دلیل افزایش بهای دلار نسبت به یورو با توقف روبه رو دانسته اند. آنها دلیل افزایش بهای دلار نسبت به یورو را در ادامه دار شدن بحران اقتصادی در اروپا عنوان کرده اند. بهای اونس جهانی طلا در تحویل ماه آوریل با افزایشی خفیف رو به رو شد و به ۱۷۷۳ دلار و ۴۰ سنت در هر اونس رسید. این اتفاق به دنبال کاهش بهای نفت برای دومین روز متوالی در بازارهای جهانی رخ داده است..... /   گزارش : روزنامه دنیاى اقتصاد