اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

روحانی برای اجرای قانون اساسی چه می‌كند؟



اخبار,اخبارسیاسی,روحانی


 اخبار  سیاسی - روحانی برای اجرای قانون اساسی چه می‌كند؟

دولت محمود احمدی‌نژاد را باید مرددترین دولت‌ها در نظارت بر قانون اساسی دانست. هیات نظارت بر قانون اساسی كه یادگاری از دولت اصلاحات بود توسط دولت اول احمدی‌نژاد در همان ابتدای كار منحل شد

حسن روحانی درست در روزهایی كه باید در تب و تاب یك‌ساله شدن دولتش باشد با واقعیت‌هایی روبه‌رو شده است كه شاید از نظر او كمی تلخ باشد. اینكه گفته شود روحانی از این واقعیت‌ها كاملا بی‌خبر بوده شاید منطقی به نظر برسد اما این واقعیات از آن دسته موارد قابل پیش‌بینی بوده است.

به نوشته اعتماد، حسن روحانی این روزها گله‌مند است. شاید روزهایی را در یاد دارد كه ریزترین اقدامات دولت سابق از او با طول و تفصیل روزانه چندین بار از سوی رسانه ملی تكرار می‌شد. شاید حسرت روزهایی را می‌خورد كه نمایندگان مجلس حتی فكر استیضاح یك وزیر آن هم در سال اول فعالیت دولت سابق را به خود راه نمی‌دادند. او گله دارد كه رسانه‌های خارجی از خدمات دولت او تقدیر می‌كنند اما در داخل سكوت است.

در فكر دولت قبل است كه همه همراهش بودند اما او و دولتش دست تنها مانده‌اند و كسی نه تنها برای‌شان تبلیغات نمی‌كند كه فضای انتقادی صورت گرفته علیه شان هم غیرقابل مقایسه با دولت سابق است. حسن روحانی به عنوان یازدهمین رییس‌جمهور ایران با گستره‌ای از نابرابری‌هایی روبه‌رو است كه صدای انتقاد شخص او را در یك سالگی دولتش درآورد.

 

این‌بار اما بحث از عدم اجرا و عدم توجه به قانون اساسی از سوی یك سری از دستگاه‌ها است كه بارزترین نمونه آن از نظر روحانی «رسانه ملی» بوده است. كمی آن طرف‌تر حسن روحانی از مسوولیتی كه مردم بر عهده‌اش گذاشته‌اند، می‌گوید. مسوولیتی مهم به نام «اجرای قانون اساسی».

 

مسوولیتی كه می‌گوید زمانی كه بخواهد انجام وظیفه در مورد این مسوولیت را آغاز كند برای مردم توضیح می‌دهد كه چرا این كار با تاخیر صورت گرفته است. اظهارات حسن روحانی چند سوال را مطرح می‌كند كه شاید مهم‌ترین آنها این باشد كه رییس دولت یازدهم همچون سید محمد خاتمی در سال اول فعالیت خود به فكر اصول مغفول‌مانده قانون اساسی افتاده است چه برنامه‌هایی برای این كار دارد؟ چگونه می‌خواهد وظیفه‌اش را انجام دهد و آیا مخالفانش كه این روزها در برابر همه اقداماتش صف می‌بندند این‌بار برای اجرای قانون اساسی به روش و تفكر روحانی هم انتقاد خواهند كرد یا خیر؟

سیدمحمد خاتمی و تاسیس هیاتی برای نظارت بر قانون اساسی
سیدمحمد خاتمی را اگر پرتاكید‌ترین رییس‌جمهور بر اصول قانون اساسی بدانیم بیراه نگفته‌ایم. نخستین اقدام او در مورد قانون اساسی در آذرماه سال 76 و درست هفت ماه پس از روی كارآمدنش بود. این هیات برای كمك به رییس‌جمهور در اجرای وظیفه «اجرای قانون اساسی» تشكیل شد و قرار بود عدم اجرای قانون را نیز به مقام اول اجرایی كشور گزارش دهد، اعضای اصلی این هیات شوشتری، افتخار جهرمی، سیدمحمد هاشمی، موسوی لاری، هاشم‌زاده هریسی، امینی و محمدعلی ابطحی بودند اما این هیات در همان روزها با مخالفت‌های منتقدانی روبه‌رو شد كه معتقد به اضافه بودن این هیات داشتند و تاكید می‌كردند كه رییس‌جمهور تنها وظیفه اجرای قانون اساسی را دارد نه نظارت بر آن.

 

علاوه بر این هیات كه مخالفان و موافقان خود را داشت سید محمد خاتمی در راستای اجرای قانون اساسی اقدامات دیگری هم داشت. از جمله آنكه در نخستین روز هفته دولت سال 81 سیدمحمد خاتمی در مصاحبه‌یی با خبرنگاران داخلی و خارجی، خبر از ارائه‌ لایحه‌یی كه «تبیین حدود وظایف و اختیارات رییس‌جمهور» می‌نامید، سخن گفت. لایحه‌یی كه سخنگوی وقت دولت آن را به نوعی افزایش اختیارات رییس‌جمهور دانست و در موردش گفت: «لایحه‌ افزایش اختیارات ریاست‌جمهوری از ضروریات جامعه از نظر دولت است» لایحه‌یی كه در میان مخالفت‌ها ناكام ماند.

احمدی‌نژاد و تردید در مورد یك هیات
دولت محمود احمدی‌نژاد را اما باید مرددترین دولت‌ها در نظارت بر قانون اساسی دانست. هیات نظارت بر قانون اساسی كه یادگاری از دولت اصلاحات بود توسط دولت اول احمدی‌نژاد در همان ابتدای كار منحل شد. علت اصلی هم این بود كه دولت احمدی‌نژاد در اجرای قانون اساسی نیازی به چنین هیاتی ندارد.

 

اما درست 6 سال بعد نگاه احمدی‌نژاد تغییر كرد و درست در روزهایی كه حجم اختلافات و منازعات دولت با سایر نهادها همچون مجلس، قوه قضاییه، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام شكرآب بود او به فكر نظارت بر قانون اساسی افتاد. این نظارت اما بیش از آنكه نظارت بر قانون اساسی آن هم دو سال مانده به پایان دوره تلقی شود به نوعی یك بهانه برای اختلافات جدید ارزیابی می‌شد. احمدی‌نژاد در روزهای پایانی سال 90 در همین مورد گفت: «زمانی برداشت بنده این بود كه نیازی به وجود این هیات نیست اما امروز به این نتیجه رسیده‌ام كه وجود چنین هیاتی بسیار مورد نیاز و لازم است. طبق قانون اساسی، رییس‌جمهور باید بر تمام دستگاه‌ها نظارت داشته باشد و اینكه عده‌یی عنوان می‌كنند كه رییس‌جمهور فقط در قوه مجریه ناظر بر حسن اجرای قانون اساسی است، تفسیر غلطی است.»

او در میان هیاهو مخالفانش را با هدف «صیانت» از اصول قانون اساسی به عنوان اعضای هیات نظارت بر قانون اساسی منصوب كرد. اما درست یك سال بعد و در روزهایی كه علی‌اكبر جوانفكر از نزدیكان محمود احمدی‌نژاد به زندان رفت جرقه بازدید از زندان اوین نیز در ذهن او زده شد. جرقه‌یی كه صادق آملی لاریجانی رییس قوه قضاییه اجازه شعله‌ور شدن به آن را نداد و با عدم صدور اجازه چنین بازدیدی محمود احمدی‌نژاد را بر آن داشت كه بازهم به یاد قانون اساسی بیفتد.

او در نامه‌ای سرگشاده به آملی‌لاریجانی نوشت: «به استناد اصول متعدد قانون اساسی از جمله اصل 113 و سوگند شرعی اصل 121، مصمم به اجرای كامل قانون اساسی و اصلاح اساسی و ریشه‌یی امور كشور هستم و مطمئناً با سركشی از زندان‌ها و برخی دادگاه‌ها نحوه اجرای اصول قانون اساسی و رعایت حقوق اساسی ملت را مورد بررسی قرار داده و گزارش آن را به ملت بزرگ و مقام معظم رهبری تقدیم خواهم كرد.» موضوعی كه بازهم در اختلافات به یاد احمدی‌نژاد افتاده بود.

روحانی چه می‌كند؟
حالا حسن روحانی در یك سالگی دولتش به فكر اجرای قانون اساسی افتاده است. اجرایی كه می‌گوید سایر دستگاه‌ها شاید از آن خوششان نیاید. شاید بهانه روحانی برای اجرای این مسوولیت به نوعی رفتارهای یك طرفه سازمان صدا و سیما باشد اما ظاهرا حسن روحانی برنامه جدی‌تری برای اجرای قانون اساسی دارد.

 

برنامه‌یی كه مشخص نیست همچون دو رییس‌جمهور سابق كشور به تشكیل یك هیات برای نظارت بر قانون اساسی خلاصه می‌شود یا آنكه روحانی در این مورد هم نوآوری خواهد داشت؟ به هر شكل حسن روحانی نشان داده است كه بدون برنامه‌ریزی از موضوعی حرف نمی‌زند. همان‌گونه كه بارها اعلام كرده است «حقوقدان» است و بدون شك این‌بار رییس‌جمهور حقوقدان تصمیم جدی و نهایی را در مورد قانون اساسی كه از نگاه او مدت‌هاست مغفول مانده می‌گیرد. هنوز اما مشخص نیست كه حسن روحانی در فكر افزایش اختیاراتش است یا هیاتی با سازوكار جدید؟


 اخبار  سیاسی - اعتماد


ویدیو مرتبط :
اخطار اجرای ماده 52 قانون اساسی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

روحانی : اجرای قانون اساسی برای برخی خوشایند نیست/اراده ایران برای توافق جدی است



اخبار,اخبارسیاسی,سفر روحانی به اردبیل


 اخبار سیاسی - اجرای قانون اساسی برای برخی خوشایند نیست

رئیس جمهور با بیان اینکه دولت دست تنهاست، تاکید کرد که رسانه ملی حاضر نیست خدمات دولت را تبیین کند و خدمات دولت را برای مردم بگوید.

به گزارش  مهر، حسن روحانی ظهر پنجشنبه در ادامه سفر به اردبیل و جلسه شورای اداری استان اضافه کرد: صدا و سیما به لحاظ قانون اساسی باید زیر نظر سه قوا باشد، اما اینگونه نیست و خودش کارهایی می کند که برخلاف قانون اساسی است.

وی با تاکید بر اینکه رئیس جمهور مسئول اجرای قانون اساسی است، ادامه داد: قانون اساسی کشور باید اجرا شود این خیلی مهم است اما اجرای این وظیفه برای خیلی ها خوشایند نیست، با این وجود هرکسی هر مسئولیتی دارد باید بداند که دولت برای اجرای قانون اساسی مصمم است.

رئیس جمهور کشورمان تاکید کرد: البته اگر دولت در اجرای قانون اساسی بگوید که فلان دستگاه تخلف می کند خوشش نخواهد آمد.

وی با تاکید دوباره بر اینکه آنچه در انتخابات وعده داده ام عمل خواهم کرد و در این راه هیچ چیز نمی تواند مانع من شود، افزود: این امر وظیفه مهمی است چراکه مردم براساس قانون اساسی رای دادند و اعتماد کردند، رای دادند که مجری قانون اساسی باشم.

روحانی با بیان اینکه متاسفانه خدمات دولت گفته نمی شود، تصریح کرد: کار رسانه ملی در این مورد خلاف تاکید امام راحل است، اما همواره تاکید داشتند که خود دولت خدمات خود را به مردم بگوید، پس چرا خدمات دولت گفته نمی شود، حالا بماند دلیل اینکه نمی گذارند خدمات دولت تبیین شود.

وی با اشاره به شرایط یک سال گذشته ادامه داد: کدام دولت با شرایط مشکلاتی که همه می دانند دولت را تحویل گرفته بود، چرا صندوق بین المللی، بانک جهانی و رسانه های خارجی باید کار دولت را در زمینه اقتصاد و موفقیت های کسب شده بگویند اما رسانه ملی نگوید، اهدافی در پشت آن است که ما بعدا آن را تبیین می کنیم.

رئیس دولت یازدهم حضور در صحنه و حمایت مردم را از دولت بسیار مهم دانست و یادآور شد: این برای دولت بسیار ارزشمند است، نشان می دهد که مردم تنها گوششان به رادیو و تلویزیون نیست و چشم آنها خیلی وسیع تر می بیند و خیلی خوب قضاوت می کنند.

وی عنوان کرد: البته در این راه سخت و سنگین باید از مقام معظم رهبری که همه جا دولت را حمایت کرده اند، تشکر کنم.

روحانی با اشاره به اقدامات دولت در زمینه سیاست خارجی تاکید کرد: کار بزرگی در حوزه سیاست خارجی داشته ایم ، البته راه سخت تری نیز در پیش داریم، رابطه امروز ما با کشورهای دنیا متفاوت است، براین اساس نیز روابط ما با کشورهای همسایه بویژه روسیه شاهد تحول بزرگی در ماه های آینده خواهد بود.

وی با بیان اینکه قدم های بزرگی برداشته شده و در آینده نیز تحول بزرگی را در رابطه با کشورهایی نظیر ترکیه، آذربایجان و... خواهیم بود، تصریح کرد: رابطه ما با عراق به حدی رسیده که مردم این کشور تازه فهمیده اند که کدام کشور در سخت ترین شرایط در کنارشان است.

این دولت برای آشتی آمده است
رئیس جمهور با اشاره به رابطه کشورمان با جمهوری آذربایجان افزود: روابط ما با این کشور نیز کاملا متفاوت شده و روابط گرم و صمیمی را آغاز کرده ایم توافقاتی داریم که البته در حال بهتر شدن است.

وی با دعوت از همه گروه ها برای تعامل و همکاری تاکید کرد: اگر می خواهیم معضلات کشور را حل کنیم باید متحد شویم باید تمام قوا، نیروهای مسلح و.. تعامل و اتحاد داشته باشند، باید دست به دست هم بدهیم، البته برخی مسائل پیش می آید که طبیعی است و همیشه نمی شود یکجور بود.

روحانی با بیان اینکه هم دولت، هم مجلس، مردم و تمام اقلیت ها، قومیت ها و حتی ادیان باید تحمل خود را بالا ببرند، اضافه کرد: بزرگترین ویژگی ما باید ایرانی بودن باشد، در عین حال باید به اخلاق، سنتها، آداب و رسوم، دین و عقاید و... هم نیز احترام بگذاریم. باید به ایرانی بودن خود افتخار کنیم، باید به انقلاب، امام، رهبری، و... افتخار کنیم.

وی ادامه داد: هنوز در شرایطی هستیم که وضعیت کشور عالی نیست، باید تحریم ها را با کمک هم برداریم، من تاکید می کنم که این دولت برای آشتی آمده است هم آشتی در روابط داخلی و هم خارجی؛ این جزو اهداف مقدس دولت یازدهم است.

روحانی با بیان اینکه در یک سالی که از روی کار آمدن دولت یازدهم می گذرد، در حالت تحریم کارهای بزرگی انجام شده است، بیان داشت: همه کارهایی که صورت می گیرد در حالت تحریم هست، تحریم ها هنوز تمام نشده و موضوع تحریم یک ظلم بزرگ برای مردم ایران است. دولت تلاش می کند تحریم را بشکند .

توسعه منطقه آزاد ارس به اردبیل را دنبال می کنم
وی همچنین با اشاره به مصوبات این سفر و مصوب شدن 77 طرح بزرگ توسعه ای با سرمایه گذاری بالغ بر سه هزار میلیارد ریالی در استان یادآور شد: اردبیل ظرفیت ها و قابلیت ها بالایی در حوزه های مختلف دارد از جمله معدن و گردشگری. باید تلاش بزرگی برای اکتشاف معادن استان صورت گیرد، معادن فرصت خوبی برای توسعه این استان است.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه دولت تمام تلاش خود را برای توسعه استان انجام می دهد، تصریح کرد: مصمم هستیم تخصیص ها 100 درصد صورت گیرد، وعده ها عملی شود و مصوبات بصورت کامل اجرا شود تا شاهد رشد و شکوفایی این استان باشیم.

وی همچنین در خصوص توسعه منطقه آزاد ارس به بخش هایی از این استان به عنوان مهمترین مطالبه مردم که پیش از سفر نیز با امیدواری های بسیاری همراه بود، متذکر شد: توسعه منطقه آزاد ارس به اردبیل را دنبال می کنم.

روحانی افزود: همین جا به شورای عالی مناطق آزاد اعلام می کنم که در این زمینه تشکیل جلسه داده و بحث و بررسی کنند و بخشی را به این استان ملحق کنند و توسعه بدهند.

 

                                       .......................................................
 

روحانی: اراده ایران برای توافق جدی است

رییس جمهوری گفت: اراده جدی برای دستیابی به توافق و تفاهم با 1+5 از طرف ایران وجود دارد و امیدواریم در طرف مقابل هم این اراده جدی وجود داشته باشد.

به گزارش ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی روز پنجشنبه در آخرین برنامه خود در هفتمین سفر استانی در جمع خبرنگاران افزود: دستیابی به تفاهم و توافق بین ایران و 1+5 به نفع منطقه، 1+5 ، ایران و اقتصاد جهانی خواهد بود.

رییس جمهوری در جمع نمایندگان رسانه های استانی سخنان خود را اینگونه آغاز کرد: خدا را شاکرم که توفیقی حاصل شد تا در این ایام که مصادف با تشکیل دولت یازدهم و هفته دولت است بتوانیم از استان زیبا و مردم بسیار خوب و ولایتمدار و پرتلاش استان اردبیل بازدید داشته باشیم.

وی افزود: در این سفر میسر شد که مطالبات مردم را از نزدیک بشنویم و در جلسات تخصصی با روحانیون ، کارآفرینان، ایثارگران، فرهیختگان و نخبگان استان نکات خوبی شنیده شد و اکنون در جلسه شورای اداری مطالبات استانی مطرح شد.

وی همچنین از میهمان نوازی مردم خوب این استان و استقبال گرمشان و همچنین رسانه ها و نیروهای مسلح تشکر کرد.

رییس جمهوری تصریح کرد: در مجموع برای توسعه کشور وظیفه دولت را تمهید مقدمات و تسهیل راه برای سرمایه گذاری بخش غیردولتی و همچنین فعالیت های سازمان های غیردولتی، سازمان های مردم نهاد می داند. هر چند در بخش هایی از امور زیرساختی شاید چاره ای جز سرمایه گذاری دولت نباشد.

** عملیاتی شدن 76 پروژه در امسال و سال آینده
رییس جمهوری افزود: اجرا و عملیاتی شدن 76 پروژه با اعتباری بیش از 300 میلیارد تومان در استان اردبیل مورد توجه قرار گرفته است که 67 پروژه تا پایان سال جاری و مابقی نیز در سال آینده عملیاتی خواهد شد.

وی گفت: چندین پروژه مهم هم در سخنرانی دیدار مردمی اعلام کردم که هم مربوط به تکمیل سد گیوی بود و اقدامات دیگری قرار است برای بخش های پایین دستی سد انجام شود؛ علاوه بر این تامین آب آشامیدنی از سد یامچی اجرا خواهد شد و همچنین کانال کشی برای بیش از 83 هزار هکتار در استان اردبیل در طول سال های 93 تا 96 مطرح است که این طرح بزرگی است که کشاورزی را متحول و برای 40 هزار نفر اشتغال ایجاد می کند.

رییس جمهوری با اشاره به ظرفیت های توسعه گردشگری در استان اردبیل گفت: این استان دارای جاذبه های گردشگری فراوانی است که معاون رییس جمهوری در این زمینه به استان سفر کرده و طرح هایی را برای پیگیری مورد توجه قرار داده است؛ در این زمینه بخش خصوصی باید بیشتر حضور یافته و سرمایه گذاری کند.

وی همچنین گفت: تصمیماتی در تهران در مورد توسعه منطقه آزاد ارس گرفته شده است که در شورای اداری نیز این بحث مطرح شد.

وی همچنین افزود: استان اردبیل در زمینه معادن نیز دارای استعداد زیادی است و دولت در زمینه مطالعات و اکتشاف برنامه هایی دارد.

روحانی ادامه داد: یکی دیگر از طرح های بزرگی که در استان اردبیل مدنظر قرار گرفته طرح راه آهن است که به خاطر نبود اعتبار تاکنون پیشرفت چندانی نداشته است.

رییس جمهوری گفت: اجرای این طرح به بیش از 700 میلیارد تومان سرمایه گذاری نیاز دارد.

وی افزود: ما همه تلاشمان را انجام می دهیم که راه آهن از میانه به اردبیل برسد، این طرح طرح چندساله است که ظرف چهار تا پنج سال آینده به نتیجه می رسد و ما امیدواریم بخش بزرگی از آن یا همه آن در دولت یازدهم اجرایی و عملیاتی شود.

روحانی در پاسخ به نخستین خبرنگاری که در این نشست در مورد بیکاری و استخدامی های اردبیل سوال پرسید گفت: موضوع بیکاری موضوعی عام و مربوط به سراسر کشور است؛ اساسا معضل بیکاری در سراسر کشور وجود دارد و دانشگاه ها از لحاظ کمی توسعه پیدا کردند و برخی رشته ها متناسب با نیاز کشور نیست.

وی با تاکید بر اینکه باید در کشور سرمایه گذاری شود تا اشتغال ایجاد گردد گفت: اینکه رشد اقتصادی در سال 91 منفی 6.8 درصد بوده نباید انتظار داشته باشیم که در آن شرایط اشتغال ایجاد شود؛ در سال 92 خیلی تلاش کردیم که به نرخ رشد اقتصادی صفر برسیم اما رشد ما تا پایان سال 92 منفی 1.1 بود و باز رشد مثبتی نداشتیم اما امسال سالی است که رشدمان انشاالله مثبت خواهد شد.

روحانی افزود: زمانی که رشد اقتصادی مثبت می شود حرکت به سمت رونق انجام می شود و رونق زمینه اشتغال را فراهم می کند.

وی ادامه داد: هر چقدر سرمایه گذاری در کشور بیشتر شود اشتغال هم بیشتر خواهد شد.

وی در مورد سرمایه گذاری خارجی نیز گفت: در یک سال گذشته هیات های 80 نفره و 100 نفره برای سرمایه گذاری به کشور آمدند و من که به داووس رفته بودم سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در ایران اعلام آمادگی می کردند.

رییس جمهوری گفت: یکی از مقامات عالی رتبه کشورهای اروپایی به من گفت که به محض توافق نهایی میان ایران و 1+5 رقابت فوق العاده ای برای هجوم برای سرمایه گذاری در ایران شروع خواهد شد؛ در مذاکرات با 1+5 هم ما همواره به طور جدی به دنبال مذاکره و حل مسائل بودیم و امیدواریم شرایطی فراهم شود که به توافق و تفاهم برسیم.

وی گفت: از طرف ایران این اراده جدی برای توافق و تفاهم وجود دارد و امیدواریم طرف مقابل هم اراده جدی داشته باشد به دلیل اینکه این تفاهم به نفع منطقه، کشورهای 1+5 ، ایران و اقتصاد جهانی خواهد بود.

رییس جمهوری ادامه داد: مشکل اشتغال به این برمی گردد که باید از رکود خارج شویم؛ من نسبت به آینده امیدوارم و تلاش ما این است که سدها را برداریم و زمینه اشتغال را فراهم کنیم.

وی گفت: برخی از استخدام ها بدون اینکه پیش بینی اعتبار شود انجام شده و بخشی قانونی نبوده است؛ استخدام بزرگی در دو دولت گذشته برخلاف مقررات انجام شده که عددش بسیار بالاست و تلاش می کنیم مواردی که در حوزه استخدامی ها در چهارچوب قانون بوده را قسمت به قسمت، در حدی که اعتبارات ما اجازه دهد انجام دهیم.      


اخبار سیاسی - مهر, ایرنا