اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

دیدگاه نماینده روسیه در گروه 1+5 درباره مهمترین موضوع مذاکرات



اخبار,اخبار سیاست خارجی,مذاکرات  ایران وآمریکا


 اخبار سیاست خارجی - نماینده روسیه: موضع آمریکا تغییری نکرده؛ ایران باید کوتاه بیاید!

در حالی که دور جدید مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 از روز گذشته در وین آغاز شده، بار دیگر گمانه‌زنی درباره محتوای دقیق مذاکرات این دور‌ در محافل گوناگون شدت یافته است. در این میان، مذاکره کننده ارشد هسته ای روسیه در پایان گفت‌و‌گوهای شب گذشته، مواردی را مطرح کرده که می‌تواند بیانگر مهمترین موضوع مطرح در این دور باشد.

به گزارش «تابناک»، شب گذشته، سرگئی ریابکف، نماینده روسیه در گروه 1+5 و مذاکره کننده ارشد هسته‌ای این کشور، سخنانی گفت که بیانگر نکات مهمی درباره فضا و محتوای دور جدید مذاکرات در وین است.

بنا بر گفته‌های وی، هم‌اکنون موضوع شمار سانتریفیوژهای ایران، مهمترین موضوع مطرح است و از سوی دیگر، موضع آمریکا در قبال این مسأله نسبت به گذشته تغییر‌ نداشته است.

لورا روزن، خبرنگار سایت «المانیتور» در صفحه توئیتر خود به نقل از ریابکف نوشته، در این دور، هیچ تغییری در موضع آمریکا در قبال حجم غنی‌سازی اورانیوم در ایران پدید نیامده است.

ریابکف افزوده که به نظر وی، ایران باید برای پیشرفت در مذاکرات، ‌تصمیم جدیدی در این زمینه بگیرد.

در عین حال و در شرایطی که بنا به تأکید طرف ایرانی، دو طرف از این دور مذاکرات، قطعاً نگارش پیش نویس متن توافق‌نامه نهایی هسته‌ای را آغاز می‌کنند، ریابکف گفته، در روند نگارش پیش‌نویس، بحث ظرفیت غنی سازی ایران احتمالاً در آخرین مرحله مطرح خواهد شد، زیرا این موضوع از همه دشوارتر بوده و اختلافات نیز درباره آن بیشتر است.

از سوی دیگر، از آنجا که بحث حجم غنی‌سازی مستقیم‌ به موضوع میزان سانتریفیوژها ارتباط می‌یابد، ریابکف اظهار داشته ایران احتمالاً باید تا جایی که می‌شود، در این زمینه تغییری ایجاد کند تا بتوان به توافق برسد.‌ به هر روی، نماینده روسیه بر سخت بودن موضع آمریکا در مذاکرات تأکید کرده و گفته، با توجه به ماهیت موضع آمریکایی‌ها، ایران باید‌ تصمیم بگیرد.
 
این سخنان در حالی بیان می‌شود که دیپلمات‌های عضو تیم مذاکره کننده ایران، پیش از آغاز این دور از گفت‌و‌گوها بر قطعی بودن آغاز روند تدوین پیش نویس توافقنامه جامع هسته‌ای تأکید کرده بودند.

از سوی دیگر، برخی مقامات آمریکایی و چینی گفته‌اند، ‌روند نگارش متن، در حقیقت پیش از این آغاز شده و در دور جاری مذاکرات در وین ادامه پیدا می‌کند.

گفتنی است، در هفته‌های اخیر و پس از پایان دور قبلی مذاکرات وین (وین 4)، این موضوع بارها از سوی منابع غربی مطرح شده بود که مهمترین و دشوارترین موضوع مطرح در مذاکرات، اکنون بحث بر سر شمار سانتریفیوژهایی است که ایران بر پایه توافق‌نامه نهایی می‌تواند از آن برخوردار باشد. این منابع مدعی بودند، اختلاف نظر غرب با ایران، اختلاف بر سر وجود چند صد سانتریفیوژ یا چند هزار سانتریفیوژ است.

اندکی پیش، لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه نیز همین موضوع را ‌گفته بود که ایران باید برای رسیدن به توافق نهایی‌ در زمینه تعداد سانتریفیوژهای خود کوتاه بیاید. وی نیز مهمترین موضوع مورد اختلاف ایران و غرب در مذاکرات را موضوع حجم غنی‌سازی و تعداد سانتریفیوژها دانسته بود.

اما این تحولات در حالی رخ می‌دهد که تا چند ماه پیش، گفته می‌شد، موضوع رآکتور آب سنگین اراک، مهمترین موضوع مطرح در دستور کار مذاکرات است، ولی به نظر می‌رسد پس از اظهارنظرهای مقامات ایرانی درباره ایجاد تغییراتی در این رآکتور که با حفظ ماهیت آب سنگین بودن، میزان تولید پلوتونیوم آن کاهش یابد، اختلافات طرفین در این زمینه کاهش یافته است.
در زمینه تعداد سانتریفیوژها نیز ایران تأکید کرده که تعداد سانتریفیوژها ارتباط مستقیمی با نیازهای عملی ایران دارد و این نیازها نیز باید از سوی خود ایران تعریف شود.

طرف ایرانی تأکید دارد، ‌پس از دستیابی به توافق نهایی، ایران باید از شرایطی مشابه بقیه کشورهای عضو آژانس برخودار باشد و بتواند بنا بر نیازهای داخلی، حجم برنامه غنی‌‌سازی خود را تعریف کند که شامل تعداد سانتریفیوژها و کیفیت آن‌ها خواهد بود.

با ‌وجود این، غربی‌ها با بهانه‌جویی و مطرح کردن موضوع «توانایی آستانه ای» ایران، مدعی هستند باید با محدود کردن حجم برنامه غنی سازی ایران، مدت زمان بالقوه لازم برای دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را کاهش داد. البته وزیر خارجه ایران به تازگی با انتشار مقاله ای در مطبوعات خارجی، نادرست بودن ادعاهای غرب در این زمینه را ثابت کرد.

به هر حال، باید منتظر ماند و دید در روزهای اخیر و همچنین طی دوره یا دوره‌های بعدی مذاکرات، دو طرف خواهند توانست به توافقی قابل قبول در این موضوع و دیگر موضوعات مطرح در برنامه هسته‌ای ایران دست پیدا کنند یا خیر!
اخبار سیاست خارجی - تابناک
 


ویدیو مرتبط :
مهمترین خطوط قرمز مذاکرات هسته ای

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

نظر روسیه درباره مذاکرات ایران و 1+5 در وین/ دیدگاه رئیس سابق CIA درباره «روز بعد از توافق با ایران»!



اخبار,اخبار سیاست خارجی,مذاکرات هسته ای ایران


اخبار سیاست خارجی - نظر روسیه درباره مذاکرات ایران و 1+5 در وین

در بیانیه گفته شده است: در این مذاکرات تمام اجزای موافقت نامه نهایی برنامه هسته ای ایران مورد بحث قرار گرفت.

وزارت امور خارجه روسیه روز پنجشنبه در بیانیه ای اعلام کرد: مذاکرات وین 3 میان ایران و گروه 1+5 فراگیر بود و در آن تمام موضوعات مربوط به موافقت نامه نهایی در مورد برنامه هسته ای ایران مطرح و مورد بحث قرار گرفت.

به گزارش ایرنا، این بیانیه در ارتباط با شرکت سرگئی ریابکوف مذاکره کننده ارشد هسته ای روسیه به نمایندگی از این کشور در مذاکرات وین 3 منتشر و در آن یادآوری شده است: دور وم مذاکرات در باره برنامه هسته ای ایران با شرکت نمایندگان کشورهای عضو گروه 1+5 به ریاست کاترین اشتون نماینده سیاسی اتحادیه اروپا و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روزهای هفتم تا نهم ماه فوریه جاری در وین برگزار شد.

در بیانیه گفته شده است: در این مذاکرات تمام اجزای موافقت نامه نهایی برنامه هسته ای ایران مورد بحث قرار گرفت.

وزارت خارجه روسیه خاطرنشان کرده است: دور بعدی مذاکرات ایران و گروه 1+5 روزهای 13 تا 16 ماه می آینده در وین برنامه ریزی شده است. طرفین موافقت کردند که در دور آینده مذاکرات ایران و 1+5 به تنظیم متن موافقت نامه نهایی بپردازند.

وزارت خارجه روسیه همچنین در بیانیه خود به دیدارهای ریابکوف با مقامهای کشورهای عضو گروه 1+5 و نیز ملاقات وی با سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه کشورمان در حاشیه مذاکرات وین3 اشاره کرده است.

ریابکوف مذاکره کننده ارشد هسته ای روسیه که سرپرستی هیات روسیه در مذاکرات ایران و گروه 1+5 در وین را برعهده داشت روز چهارشنبه در گفتگو با ریانووستی، اعلام کرد: این دور از مذاکرات ایران و گروه 1+5 انتظارات در مورد نتایج گفتگوها را بر آورده کرد و مثبت بود.

وی با بیان این که دور سوم مذاکرات ایران وگروه 1+5 بدون مشکل نبود، اظهار داشت: اما حرکت به سوی دستیابی به توافق نهایی و تلاش ها برای نزدیکی مواضع دو طرف انکارناپذیر است.

ریابکوف در ادامه سخنان خود گفت که طرف های شرکت کننده در این دور از مذاکرات پیش بینی ثبت توافق های به دست آمده در موافقت نامه را نکرده بودند. ثبت توافق ها در سند نهایی در دور بعدی نشست ایران و گروه 1+5 انجام خواهد گرفت.

مذاکره کننده ارشد هسته ای روسیه گفت: طرفین اعلام کردند که در نشست آتی خود در مورد موضوعاتی همچون مساله غنی سازی، سرنوشت راکتور آب سنگین اراک، همکاری بین المللی در عرصه انرژی هسته ای صلح آمیز و تحریم ها گفتگو خواهند کرد.

وی اضافه کرد: این موضوعات کلیدی نیاز به زمان دارند تا همه جوانب آن بطور مشروح مورد بررسی قرار گیرد.

                                        .................................................
دیدگاه رئیس سابق CIA درباره «روز بعد از توافق با ایران»!

طی سال های اخیر و در جریان مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5، همواره این نکته از سوی تحلیلگران بی طرف مورد اشاره قرار گرفته که وجود عوامل تندرو در آمریکا، یکی از مواردی که است که چه در زمینه موفقیت مذاکرات و چه بهبود احتمالی روابط ایران و آمریکا اخلال ایجاد می کند. تحلیلی که امروز به قلم رئیس سابق سیا منتشر شده، نمود بارز و البته تازه ای از همین موضوع است.

به گزارش تابناک ، دیوید پترائوس، رئیس سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در یادداشتی که امروز در روزنامه «واشنگتن پست» منتشر کرده به بیان دیدگاه خود نسبت به توافق هسته ای نهایی ایران و گروه 1+5 پرداخته و رویکردی را که آمریکا باید پس از حصول چنین توافقی در پیش بگیرد، شرح داده است.

پترائوس معتقد است اگرچه تاکنون درباره چشم انداز حصول توافق هسته ای میان ایران و گروه 1+5 مباحث زیادی مطرح و درباره خطرات یک «توافق بد» نیز هشدار داده شده، اما آنچه کمتر مورد توجه قرار گرفته و درباره آن به نحو بایسته بحث نشده، تأثیراتی است که توافق هسته ای با ایران می تواند بر جایگاه و موضع آمریکا در منطقه خاورمیانه داشته باشد.

وی ضمن تکرار ادعاهای مقامات غربی مبنی بر اینکه وضع تحریم های شدید علیه ایران، عاملی بوده که سبب شده ایران حاضر به مذاکره درباره برنامه هسته ای خود شود، می نویسد نقطه آغازین تحلیل پیامدهای توافق هسته ای با ایران نیز باید ارزیابی نتایج برداشته شدن تحریم های موجود علیه ایران باشد.

پترائوس در ادامه با طرح این ادعا که ایران از تروریسم حمایت می کند، می نویسد این کشور حتی در شرایط وجود تحریم ها نیز به حمایت خود از «گروهای افراط گرا» در منطقه ادامه می داد و بالطبع پس از برداشته شدن تحریم ها، با قدرت بیشتری به این کار خود ادامه خواهد داد. بحث چشم انداز افزایش نفوذ ایران در منطقه پس از برداشته شدن تحریم ها، موضوع دیگری است که از سوی وی مورد اشاره قرار می گیرد.

با این حال، رئیس سابق سیا اشاره می کند که توجه به این موضوعات، به معنای انصراف از پیگیری روند دیپلماسی در مقابل ایران نیست؛ زیرا اولویت نخست آمریکا «جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای» است و افزون بر این، گزینه بدیل دیپلماسی، یعنی اقدام نظامی، مسائل و خطرات خاص خود را دارد.

اما به اعتقاد پترائوس، چند مسئله مهم وجود دارد که در روند دیپلماسی با ایران باید مورد توجه آمریکا قرار گیرد:

نخست اینکه فارغ از نتیجه مذاکرات هسته ای، تا زمانی که ایران به «رفتار بی ثبات کننده» خود در منطقه ادامه دهد، هیچ امکانی برای بهبود واقعی روابط ایران و آمریکا وجود نخواهد داشت. به اعتقاد وی، آمریکا باید با اعلام این پیام به اشکال مختلف، نشان دهد که در پی رها کردن خاورمیانه و پذیرش هژمونی ایران در این منطقه نیست.

دوم اینکه آمریکا باید تعامل و گفت و گو با متحدان عرب و اسرائیلی خود را افزایش دهد تا به درک مشترکی با آن ها درباره نحوره مواجهه با ایرانی برسد که پس از برداشته شدن تحریم ها، از نظر اقتصادی تقویت خواهد شد. نکته سوم نیز که در همین رابطه است، توجه آمریکا به مواضع خود در قبال سوریه است که اکنون نقطه محوری رقابت ها بر سر تفوق بر منطقه به شمار می رود.

نکته چهارم از نظر پترائوس این است که توافق هسته ای با ایران نه تنها نباید موجب کاهش حضور نظامی آمریکا در منطقه خاورمیانه شود، بلکه باید این حضور افزایش پیدا کند تا به واسطه آن، متحدان منطقه ای آمریکا بتوانند در مقابل قدرت ایران توازن برقرار کنند. تقویت کشورهای منطقه از نظر نظامی و نیز برقراری ابتکارات جدید در شورای همکاری خلیج فارس، از دیگر اقداماتی است که در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرد.

در نهایت، موضوع پنجم مورد اشاره این مقام سابق آمریکایی آن است که ایالات متحده باید از هم اکنون کار طراحی یک رژیم تحریمی جدید علیه ایران را آغاز کند. در این چارچوب، آمریکا باید به بهانه حمایت ایران از تروریسم، بخشی از تحریم های خود را علیه ایران حفظ کرده و از سرازیر شدن پول به ایران بر اثر برداشته شدن تحریم ها جلوگیری کند. از سوی دیگر، تحریم های آمریکا باید در صورت انحراف ایران از مسیر توافق نهایی، برگشت پذیر باشند.

به هر حال، می توان گفت مقاله پترائوس در واشنگتن پست، نمود عینی و آشکار دیدگاهی است که سیاستمداران تندروی آمریکایی – به ویژه مقامات نظامی و همچنین نمایندگان کنگره این کشور – درباره ایران دارند. این گروه حاضرند به هر قیمتی، از احیای تمام عیار قدرت منطقه ای ایران بر اثر کاهش تحریم ها جلوگیری کرده و در این زمینه، از هیچ گونه بهانه تراشی فروگذار نکنند.

همین موضوع، عاملی است که تاکنون مسائل زیادی را در روند مذاکرات هسته ای ایران ایجاد کرده و در صورت پذیرش این رویکرد افراطی از سوی دولت آمریکا و به کار بستن آن در قبال ایران، طبیعتاً در آینده نیز شاهد چالش هایی در این زمینه خواهیم بود.
اخبار سیاست خارجی - ایرنا ,تابناک