اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

دلایل پشت پرده گسترش رابطه ایران و روسیه


تحولات سریع در عراق و سوریه در حالی بر چهارمین اجلاس سران کشورهای حاشیه دریای خزر سایه افکند که نگاهی دقیق‌تر به این اجلاس نشان می‌دهد که روابط دو کشور اصلی یعنی ایران و روسیه که مواضع انها در قبال اقدامات نظامی علیه داعش که ممکن است به دخالت نظامی نیز کشیده شود، در جهت جالب توجهی در حرکت است.

تابناک: تحولات سریع در عراق و سوریه در حالی بر چهارمین اجلاس سران کشورهای حاشیه دریای خزر سایه افکند که نگاهی دقیق‌تر به این اجلاس نشان می‌دهد که روابط دو کشور اصلی یعنی ایران و روسیه که مواضع انها در قبال اقدامات نظامی علیه داعش که ممکن است به دخالت نظامی نیز کشیده شود، در جهت جالب توجهی در حرکت است.

ماکسیم سوچکوف تحلیل‌گر روس در مطلبی برای ال‌مانیتور یادآور می‌شود که اگر چه دستور کار اصلی اجلاس مسائل حقوقی مرتبط با دریای خزر بود ولی حسن روحانی رئیس جمهور ایران که از نیویورک به طور مستقیم به آستراخان امد، دیداری خصوصی نیز با پوتین داشت که مساله انرژی بر آن سایه افکنده بود. دو رئیس‌جمهور پیش از این در حاشیه اجلاس سازمان شانگهای در قرقیزستان و سپس در چین نیز با یکدیگر دیدار کرده بودند. ولی روسیه اکنون با تحریم‌های غرب مواجه شده و عزم ان را دارد که تامین‌کننده اصلی انرژی برای اروپا باقی بماند و برای نیل به این هدف حاضر است به هر روشی با ایران ارتباط برقرار کند تا ایران مسیر جایگزین تامین انرژی اروپا نشود.

تجربه ایران در مقابله با تحریم‌های شدید غرب نیز ممکن است به کار روسیه بیاید. علی‌رغم تحریم‌های شدید علیه ایران و آسیب‌هایی که به اقتصاد ایران وارد شده، ایران از پیشبرد برنامه هسته‌ای خود دست نکشید و اکنون روسیه نیز باید بتواند در مقابل تحریم‌ها مقاومت کند.

به طور تاریخی، روابط ایران و روسیه هیچ گاه یکنواخت نبوده است ولی اکنون این تحریم‌ها هستند که روسیه را واداشته در روابط خود با ایران که روزی با ان مشکلات زیادی هم داشته، تجدیدنظر کند، ولی نمی‌توان فراموش کرد که دو طرف منافع مشترکی دارند.

اکنون چهار موضوع اصلی سیاست خارجی بین ایران و روسیه مشترک هستند. علاوه بر انرژی، باید برای موضوع برنامه هسته‌ای ایران، ثبات در افغانستان و به طور کلی‌تر در آسیای مرکزی و در نهایت برای آینده عراق و سوریه اهمیت قائل شد.

نگرانی‌های ایران و روسیه در قبال درگیر شدن ائتلاف آمریکایی در مسائل سوریه یکسان است، انها تصور می‌کنند که این دخالت اوضاع را بدتر می‌کند و احتمالا باعث ظهور گروه‌های تروریستی جدیدی خواهد شد. فراتر از این، برخی از تحلیل‌گران و رسانه‌های ایران و روسیه تصور می‌کنند که کارزار شروع شده در سوریه با این هدف راه افتاده است که نهایتا به شکل بهانه‌ای برای تهاجم به این کشور در آید.

ایران و روسیه در مورد قفقاز جنوبی در این دیگاه استراتژیک که منطقه باید از درگیری نظامی و احتمال نفود نیروهای بیگانه غربی و اسرائیلی دور نگاه داشته شود شریک هستند.

مهم‌تر از آن برای روسیه این است که ایران یکی از معدود کشورهای مسلمانی بود که در جریان جنگ در چچن از تمامیت ارضی روسیه حمایت می‌کرد و در این دیدگاه با روسها همراه بود که دخالت خارجی به ویژه به وسیله کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز در این ناآرامی‌ها سهمی دارد. ایران به خوبی از واقعیت‌های قومی- سیاسی و اجتماعی – مذهبی قفقاز آگاه است و به آرامی در حال تاثیرگذاری نرم فرهنگی به خصوص بر جوامعی است که با آنها پیوندهای فرهنگی و تاریخی دارد. به علاوه ایران، ایده تاثیرگذاری بیشتر بر منطقه قفقاز جنوبی را نیز فراموش نکرده است.

مقامات ارشد ایران، اگر چه در موارد زیادی ( مانند اعلام ممنوعیت بر وصیت‌نامه امام خمینی در سال 2008 و یا تحویل ندادن سیستم‌های S-300) از روسها عصبانی می‌شوند ولی این عصبانیت را به صورت علنی بروز نمی‌دهند.

روسها هنوز هم برخورد ایرانی‌ها با الکساندر گریبایدوف روشنفکر، نمایشنامه‌نویس و سفیر این کشور در ایران که در سال 1829 در ایران به قتل رسید را فراموش نکرده‌اند. هنوز هم روس‌ها با توجه به این حادثه می‌دانند که باید با ایران با آرامش و هوشیاری برخورد کنند. سخن امام خمینی که آمریکا را شیطان بزرگ می‌دانست و از سوی روس‌ها این گونه تعبیر شد که انها هم شیطان کوچک هستند، از دید تحلیلگران روس نشان‌دهنده نگاه استراتژیک ایران به روسیه فعلی است. نکته جالب توجه این است که نظرسنجی‌های سال 2013 در نزد روسها نشان می‌دهد که 40 درصد روسها ایران را بازیگری با تاثیرگذاری منفی بر دنیا می‌دانند در حالی که تنها ده درصد قائل به تاثیرگذاری مثبت ایران بودند.

بنابراین به نظر می‌رسد که روابط ایران و روسیه از الگوی سنتی روابط در دنیای شرق پیروی می‌کند. دو کشور با زبانی نرم با هم سخن می‌گویند، به طور تلویحی اختلافاتی دارند ولی بر سر منافع مشترک دراز مدت با یکدیگر معامله می‌کنند حتی اگر بر سر موضوعات کوتاه مدت مانند بقای بشار اسد در حکومت سوریه با یکدیگر اختلاف داشته باشند.


برخی تحلیلگران آمریکایی برای توصیف روابط ایران و آمریکا از عبارت «دوستان اوقات تلخ، دشمنان نزدیک» استفاده کرده‌اند ولی اگر کسی بخواهد برای روابط پرسابقه‌تر ایران و روسیه عبارتی ابداع کند، می‌تواند به راحتی از «رقبای اجباری، دوستان عملی» استفاده کند.


ویدیو مرتبط :
پشت پرده فیس بوک - رابطه آن با فراماسونری

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

نفت در برابر گندم/ پشت پرده توافق ایران و روسیه همین است؟



اخبار,اخباراقتصادی,تفاهم ایران و روسیه

 

  اخباراقتصادی - نفت در برابر گندم/ پشت پرده توافق ایران و روسیه همین است؟

در حالی که نمایندگان کمیسیون های اقتصادی و تجاری ایران و روسیه هر گونه تفاهم مشخص بر سر تهاتر نفت ایران در برابر دریافت کالا از روسیه را رد کرده‌اند،با اعلام شرکت بازرگانی دولتی روسیه مبنی بر این که کشورش به دنبال عرضه گندم به ارزش 500 میلیون دلار در ازای نفت ایران است، تفاهم نامه مشترک دو کشور در ابهام بیشتر فرو رفته است.

در پی تحریم های اعمال شده علیه ایران و روسیه، دو کشور مذاکراتی را از ابتدای سال جاری میلادی با یکدیگر آغاز کردند و سرانجام 14 مرداد ماه تفاهم نامه ای در سکوت کامل خبری توسط بیژن زنگنه، وزیر نفت کشورمان و الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه در مسکو به امضا رسید که هدف آن همکاری‌ تجاری و اقتصادی دو کشور در تعدادی از بخش‌ها اعلام شد.

البته با گذشت چند ساعت از امضای این تفاهم نامه، مسکو با عقب نشینی و لغو بیانیه صادر شده، بر ابهامات تفاهم نامه منعقد شده افزود اما این ابهامات باعث شد تا گمانه زنی ها درباره جزییات تقاهم صورت گرفته افزایش یابد و چنین برداشت شود که این تفاهم به تهاتر کالا در برابر نفت ایران خواهد انجامید.

اگرچه پس از این گمانه زنی ها علی ماجدی، معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزارت نفت به ارائه توضیحی مختصر بسنده و اعلام کرد که این قرارداد برای فروش نفت ایران به روسیه نیست بلکه تفاهم نامه اقتصادی و تجاری بوده و ممکن است تهاتر نفت و کالا هم بخشی از آن باشد، اما هفته گذشته در مراسم اختتامیه یازدهمین اجلاس کمیسیون همکاری های اقتصادی و تجاری ایران و روسیه، بیژن زنگنه،نماینده ایران و الکساندر نواک نماینده روسیه تاکید کردند که هیچ تفاهمی بر سر تهاتر نفت و کالا صورت نگرفته است.

نواک همچنین گفت در ارتباط با صادرات نفت حق ایران است که نفت خود را به هر مسیری که می خواهد صادر کند. اما تاکنون توافق مشخصی در زمینه تهاتر کالا و نفت بین ایران و روسیه صورت نگرفته است.

این اظهار نظر نمایندگان دو کشور در حالی صورت گرفته که فردای آن روز رویترز از تهاتر گندم روسیه در برابر نفت ایران به ارزش 500 میلیون دلار خبر داده است.

بر این اساس اگرچه سند همکاری های مشترک دو کشور درحوزه های صنعت، معدن، تجارت، کشاورزی، گردشگری، امور بانکی، فناوری و انرژی و امور مرزی به امضا رسید اما جزییاتی از همکای دو کشور در این حوزه ها مطرح نشد و تنها اعلام شد که این سند زمینه های همکاری در آینده را فراهم خواهد کرد.

البتیه الکساندر نواک،وزیر انرژی روسیه با تاکید بر این که روسیه به محصولات کشاورزی، مواد غذایی و مواد لبنی ایران نیاز دارد گفت: در پی تحریم های اعمال شده علیه روسیه توسط اتحادیه اروپا ، روسیه به منظور تامین نیاز خود آمادگی پذیرش این محصولات را از طریق بنادر روسیه دارد.

زنگنه وزیر نفت ایران نیزبا اشاره به ظرفیت های بزرگ روسیه در زمینه‌های مختلف نفت، گاز، برق، تکنولوژی ، گفت که روسیه همچنین توان تامینن کالا به ویژه کالاهای اساسی و مورد نیاز ایران را دارد.

اما پرهیز زنگنه و نواک نسبت به ارائه اطلاعات جدید درباره تهاتر در شرایطی صورت گرفته که آندری گورماخ، معاون اول مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی روسیه در حاشیه نشست همکاری اقتصادی و تجاری روسیه و ایران در تهران به ریانووستی گفته که این مسئله در نشست کاری مطرح شده اما ما از راه حل برای مسئله مالی مطلع نیستیم.

او همچنین اعلام کرده که این شرکت آماده تامین سالانه یک تا دو میلیون تن گندم برای ایران در ازای نفت این کشور است.

بر این اساس داستان تهاتر نفتی ایران و روسیه از سال ۲۰۱۱ که فروش نفت ایران با چالش‌های جدی روبه‌رو شد، آغاز شد و در شرایطی که ایران در پی راهکارهایی برای دور زدن تحریم‌ها و مقابله با پیامدهای منفی آن بود بیشتر مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.

زمستان سال گذشته بود که رویترز از مذاکرات ایران و روسیه به منظور مبادله نفت در برابر کالا خبر داد و اعلام کرد: در صورتی که دو طرف به توافق برسند، مسکو روزانه بالغ بر 500 هزار بشکه از نفت ایران را به‌ازای صادرات کالا و تجهیزات خریداری می‌کند.

بر این اساس زنگنه فروردین‌ماه سال جاری گفته بود که ما اصلا قراردادی تهاتری نداریم و این موضوع را تایید و یا تکذیب نکرد اما در اظهار نظر دیگری در حاشیه نمایشگاه بین‌المللی صنعت نفت، تاکید کرد که همه چیز درباره این قرار داد در حد مذاکره است.

در این زمینه پیش تر سید محسن قمصری، مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران، با بیان این‌که این موضوع فقط در حد ایده است و هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است، گفته بود که سفر اخیر وزیر نفت به مسکو نیز برای حضور در چهارمین اجلاس بین‌المللی انرژی بوده است و ربطی به این قرارداد نداشته است.

او همچنین با تاکید بر این که این موضوع همچنان در حد مطالعه و بررسی است، گفته بود که هنوز تصمیمات قطعی در این باره اتخاذ نشده است.

بر این اساس تفاهم ایران و روسیه نه تنها در زمینه تهاتر کالا در برابر فروش نفت در ابهام قرار دارد بلکه طرفین هیچ گونه اطلاعاتی را در زمینه جزییات همکاری با یکدیگر عنوان نکرده و سند امضا شده را زمینه ای برای توسعه همکاری ها عنوان کردند.


 اخبار اقتصادی - ایسنا