اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

درگیری نیمی از زوج‌ های ایرانی چیست؟



طلاق عاطفی,طلاق,زندگی زناشویی

درگیری نیمی از زوج‌ های ایرانی چیست؟

طلاق عاطفی، واژه ای تازه وارد به زندگی زناشویی ایرانیان است که گستره آن با بیشتر شدن مشکلات زندگی، بیشتر و بیشتر شده است. گروهی از زوج‌های ایرانی با وجود نارضایتی از زندگی مشترک و میل به جدایی، به دلیل واهمه ای بزرگ که از طلاق و جدایی دارند، به هر شکل ممکن به زندگی - بی‌آنکه حس و علاقه ای به آن داشته باشند - ادامه داده اما طلاق نمی‌گیرند.

 طلاق عاطفی، واژه ای تازه وارد به زندگی زناشویی ایرانیان است که گستره آن با بیشتر شدن مشکلات زندگی، بیشتر و بیشتر شده است. گروهی از زوج‌های ایرانی با وجود نارضایتی از زندگی مشترک و میل به جدایی، به دلیل واهمه ای بزرگ که از طلاق و جدایی دارند، به هر شکل ممکن به زندگی - بی‌آنکه حس و علاقه ای به آن داشته باشند - ادامه داده اما طلاق نمی‌گیرند.

آنها با وجود زندگی فیزیکی مشترک، پیوند عاطفی با همسرشان ندارند و اصطلاحا با تن دادن به طلاق عاطفی، رویه تازه ای به زندگی می‌بخشند.

 

پروفسور حسین باهر، جامعه‌شناس نیز در رابطه با دلیل زوج‌ها برای پذیرفتن طلاق عاطفی به جای طلاق رسمی ‌می‌گوید: جدا شدن زوج‌ها به صورت رسمی‌مشکلات زیادی را برای زن و مرد به دنبال دارد. مهریه‌های سنگینی که در زمان عقد، خانواده‌ها بر سر آن به توافق می‌رسند و نداشتن تصور صحیح از آینده، یکی از مواردی است که در صورت ناتوانی مرد در پرداخت مهریه ، زوج‌ها را مجبور به ادامه  زندگی می‌کند.

 همچنین ترس از تنهایی در سنین بالا، بدنام شدن فرزندان به دلیل طلاق والدین و نگرانی از حرف و حدیث‌های دوستان و خویشاوندان - که پس از طلاق رسمی‌شروع می‌شود -  نیز زندگی مشترک را به آنها تحمیل می‌کند. این پدیده که به نظر می‌رسد بیشتر در میان شهرنشینان رخ می‌دهد،

 

اقلیتی از روستانشینان و بخش ناچیزی از قبایل، عشایر و مرزنشینان را نیز در بر می‌گیرد و به طور کلی برخی زوج‌ها در تمام مناطق به دلیل ناتوانی در اداره زندگی شان به ناچار طلاق عاطفی را می‌پذیرند.

 این بنیان گذار مکتب رفتار شناسی در ایران همچنین در ارتباط با تعداد طلاق‌های عاطفی ای که به نسبت هر ازدواج صورت می‌گیرد نیز می‌افزاید: تقریباً 25 درصد ازدواج‌ها به طلاق رسمی‌می‌انجامد ، 25 درصد در مسیر صحیح  ادامه می‌یابد و مابقی زوج‌ها از درجاتی از طلاق عاطفی رنج می‌برند. از مجموعه دلایل این پدیده می‌توان به مشکلاتی از قبیل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی که در جامعه به مرور زمان به وجود می‌آید و بر خانواده‌ها نیز اثر می‌گذارد؛ اشاره کرد.

 

مشکلاتی که هر کدام به مرور زمان و با شناخت بیشتر زوج‌ها از یکدیگر منجر  به سردی روابط در بین آنها می‌شود و آنها را از یکدیگر دور می‌سازد؛ اما هرچه علم و دانش جوانان در رابطه با ازدواج و دلایل ضرورت این امر بیشتر باشد کمتر در زندگی مشترک شان دچار مشکل می‌شوند و در برابر فراز و نشیب‌های زندگی زناشویی راحت تر برخورد کرده و نسبت به حل آن اقدام می‌کنند.

نا آشنایی با مهارت‌های زندگی
دکتر ناصر قاسم زاده، روانشناس و درمانگر نیز به «قانون» می‌گوید: یکی از مسائل مهمی‌که در بقای زندگی زوج‌ها نقش مهمی‌را ایفا می‌کند، مهارت‌های زندگی است که کافی نبودن آنها ممکن است منجر  به بروز اختلافات بسیار شود. این مهارت‌ها نه تنها قبل و در زمان ازدواج باید آموزش داده  شوند،

 

بلکه فراگیری آنها نیز در 5 سال اول ازدواج از اهمیت بالایی برخوردار است.  متأسفانه مهارت‌های مورد نیاز برای زندگی مشترک به جوانان آموزش داده نمی‌شود و اطلاعات کافی در این زمینه در اختیار آنان قرار نمی‌گیرد. مهارت‌های زندگی به جوانان می‌آموزد که در موقع بروز مشکلات چه واکنشی از خود نشان بدهند تا زندگی زناشویی مستحکم تری داشته باشند.

آموزش این گروه از مهارت‌ها در گذشته برعهده سازمان ملی جوانان بود که با برگزاری کلاس‌های مشاوره برای جوانان آنها را برای آینده آماده می‌کرد. دبیر انجمن حمایت از سلامت و بهداشت روان جامعه در ادامه می‌افزاید: طلاق عاطفی بعد از شناخت کامل دو طرف و سپری شدن دوره ای از زندگی مشترک رخ می‌دهد. معمولا زوج‌های جوان کمتر گرفتار طلاق عاطفی می‌شوند و طلاق عاطفی بیشتر در زوج‌هایی که بیش از یک دهه از زندگی مشترکشان گذشته است مشاهده می‌شود.

در واقع این دلسردی بعد از بروز اختلافاتی رخ می‌دهد که زوج‌ها در برطرف کردن آنها ناکام می‌مانند. زوج‌هایی که ازدواجشان با علاقه به طرف مقابل شکل نگرفته است بیشتر از کسانی که در ابتدا به هم عشق می‌ورزیده اند در معرض این مسئله هستند،

 

چرا که عشق و علاقه به یکدیگر آنها را در برابر مشکلات مقاوم تر می‌کند. از سویی بالا بودن سطح انتظار زوج‌ها از یکدیگر موجب سرد شدن روابط می‌شود که اگر فرزندی هم در میان باشد، شرایط عاطفی و احساسی مناسبی برای رشد آن فرزند فراهم نخواهد شد.

این پژوهشگر علوم انسانی همچنین در رابطه با علت اصلی افزایش طلاق عاطفی در مقابل طلاق رسمی‌می‌گوید: زوج‌ها بیشتر به سبب شرایط عاطفی خود و فرزندانشان و وابستگی و دلبستگی‌های به وجود آمده و همچنین به دلیل وجود باورهای عرفی و فرهنگی از طلاق رسمی‌خودداری می‌کنند. ریشه اختلافات به وجود آمده در زوج‌ها را می‌توان در نحوه برخورد خانواده‌هایشان در دوران کودکی آنها مشاهده کرد.

 هرچه تعاملات خانوادگی بیشتر باشد میزان اختلافات به وجود آمده در زندگی مشترک فرزندان هم کاهش می‌یابد. کودکانی که توسط والدینشان مورد توجه قرار می‌گیرند و می‌توانند نظراتشان را در محیط خانواده بیان کنند، یاد می‌گیرند در آینده هم حق انتخاب و انتقاد را به دیگران بدهند.

این افراد در زندگی زناشویی نیز همسرشان را در شرایط سخت و در مواجهه با مشکلات بهتر درک می‌کنند. اما متأسفانه به دلیل نبود آموزش‌های صحیح این تعاملات کمتر دیده می‌شود. در نتیجه افراد در تمام زندگی، خود را محور همه چیز می‌بینند و نمی‌توانند نظر و عقیده دیگران را قبول کنند. برای کمتر شدن این مشکلات آموزش و پرورش و مراکز آموزش عالی با قرار دادن واحد درسی خود شناسی می‌توانند تا حد چشم گیری این مشکلات را کاهش بدهند.  

باورها و سنت‌های ویرانگر
دکتر کاظم قجاوند، جامعه شناس وعضو هیأت علمی‌دانشگاه با اشاره به نقش سنت‌ها در روابط زناشویی می‌گوید: خرده فرهنگ‌ها و نگرش‌های گرفته شده از سنت‌ها همانطور که باعث تحکیم روابط زن و شوهر می‌شوند، یکی از موانع خوشبختی زوج‌ها هم می‌توانند، باشند و خاموشی روابط همسرها را در زندگی مشترک به دنبال داشته باشند.

 

برای مثال در برخی از سنت‌ها مرد را از محبت کردن به زن منع و او را به انجام رفتارهای خشن تشویق می‌کنند که خود باعث سردی روابط زن و شوهر و در نهایت به طلاق عاطفی منجر می‌شود. این سنت‌ها که ضرب المثل‌ها و فرهنگ عامیانه را نیز در بر گرفته است هیچ کدام ریشه دینی و علمی‌ندارند و برگرفته از رفتار‌های غلطی است که با گذشت زمان وارد فرهنگ جامعه شده است.

این آسیب شناس اجتماعی درباره نحوه شکل گیری پدیده طلاق عاطفی می‌افزاید: ازآنجا که طلاق عاطفی احساس رضایت و نا رضایتی از زندگی مشترک است و این یک موضوع کیفی است بنابراین با شاخصه‌های کیفی نیز سنجیده می‌شود و این امر سنجش پدیده طلاق عاطفی را نیز دشوار ساخته است.

 

بر این اساس آمار دقیقی را نمی‌توان در این زمینه ارائه داد اما این روشن است که از هر 10 ازدواج صورت گرفته دو مورد آن به طلاق رسمی‌ختم شده و چهار مورد آن نیز گرفتارخاموشی روابط زناشویی و طلاق عاطفی می‌شوند. تعداد طلاق‌های عاطفی در خانواده‌ها همیشه به دلایل عرفی و فرهنگی جامعه بیشتر از طلاق‌های رسمی‌است.

طلاق‌های عاطفی  نه تنها برای خود افراد نتایج سوئی را به دنبال دارد بلکه برای جامعه هم مشکل ساز می‌شود زیرا تأثیر خاموشی روابط زن و مرد در فعالیت‌های خارج از خانه هم دیده می‌شود و زن و شوهری که مدتی است دچار اختلاف شده اند از لحاظ روانی نیز آمادگی لازم را برای فعالیت‌های خارج از خانه ندارند.

 

اما دکتر قجاوند در رابطه با راه‌های کاهش اختلافات زناشویی زوج‌ها می‌گوید: برای کاهش تأثیر خرده فرهنگ‌های اشتباهی که ریشه در سنت‌های ما دارند؛ زوج‌ها با تفکر و تعقل درباره شرایط زندگی شان می‌توانند سنت‌ها را مورد قضاوت قرار دهند و با پیروی از آموزه‌هایی که در بهبود روابط آنها موثر است و وضعیت شان را در زندگی مشترک تقویت می‌کند؛ می‌توانند، زندگی مشترک پویایی داشته باشند.

زن و شوهرهای جوان با دوری کردن از روزمر‌گی‌ها می‌توانند خود را همچنان جذاب نگاه داشته و با بیان حرف‌ها و افکار نو به یکدیگر نزدیک تر بشوند. متأسفانه  طلاق عاطفی بیشتر در بین زوج‌هایی دیده می‌شود که از نظر افکار با یکدیگر بسیار متفاوت هستند؛ اما همچنان این تفاوت هم از اهمیت چندانی برخوردار نیست، زمانی این اختلافات و مشکلات شدت می‌گیرد که هر کدام از دو طرف بخواهند نظر و عقیده خود را به دیگری تحمیل کنند.

/قانون


ویدیو مرتبط :
اتومبیل الکتریکی جدید نیسان ، نیمی هواپیما و نیمی ماشین

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

مأموریت ناوهای ایرانی در مدیترانه: از درگیری با دزدان دریایی تا برخورد با نیروی دریایی اسرائیل



 

مأموریت ناوهای ایرانی در مدیترانه: از درگیری با دزدان دریایی تا برخورد با نیروی دریایی اسرائیل

 

 

فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: در حین ماموریت ناوگروه اعزامی به مدیترانه نیروهای رژیم صهیونیستی در دریا از نیروهای ما خواستند تا خود را معرفی كنند كه با واكنش مقتدرانه ناوگروه اعزامی ارتش روبرو شدند.

 

به گزارش فارس، امیر دریادار حبیب‌الله سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش صبح امروز در نشست خبری كه به منظور بررسی دستاوردهای ماموریت اعزام ناوگروه ارتش به دریای مدیترانه برگزار شد، گفت: این ناوگروه دوازدهمین سری از ناوگروه‌های ارتش بود كه اوایل بهمن برای انجام ماموریت یعنی برقراری خطوط ارتباطی كشورمان در خلیج عدن به این منطقه سفر كرد و تفاوت آن با ناوگروه‌های گذشته در این بود كه تعدادی از دانشجویان دانشگاه دریایی امام خمینی(ره) نوشهر نیز در آن حضور داشتند كه قرار بود تا علاوه بر ماموریت رزمی و اطلاعاتی این دانشجویان مراحل كارورزی خود را در این ماموریت پشت سر بگذارند.

سیاری خاطرنشان كرد: پس از انجام ماموریت در خلیج عدن، این ناوگروه جای خود را به ناوگروه سیزدهم داده و از طریق تنگه باب‌المندب وارد دریای سرخ شد.

* درگیری ناوگروه ارتش با دزدان دریایی در ابتدای ورود به دریای سرخ

وی خاطرنشان كرد: در ابتدای ورود به دریای سرخ بود كه یك كشتی تجاری هنگ‌كنگی مورد سوء قصد دزدادن دریایی قرار گرفت كه پس از درخواست از ناوگروه ایرانی، ناوشكن الوند به كمك آن رفته و دزدان را فراری داد و نفتكش هنگ‌كنگی را نیز تا خلیج عدن اسكورت كرد.

* تشرف كاركنان ناوگروه اعزامی به مكه مكرمه و مدینه منوره

فرمانده نیروی دریایی ارتش تصریح كرد: در ادامه این ماموریت ناوگروه اعزامی وارد بندرگاه جده در عربستان شد و پس از انجام هماهنگی‌ها در یكی از اسكله‌های جده پهلو گرفت و چند روز در آنجا مستقر شد كه در این حین ناوگروه اعزامی برنامه‌های بازدیدی و ملاقاتی خود از مراكز مختلف عربستان و دیدار با مقامات عالیرتبه نظامی آنجا را انجام داد و نیروها توانستند به زیارت خانه خدا و مدینه منوره بروند.

* عبور ناوگروه از كانال سوئز بدون هیچ مشكلی انجام شد

سیاری ادامه داد: سپس ناوگروه به سمت كانال سوئز حركت كرد و پس از هماهنگی با كشور مصر توانست از این كانال عبور كرده و وارد مدیترانه شود.

وی یادآور شد: كانال سوئز در اختیار كشور مصر است و تنها كشورهایی می‌توانند از آنجا عبور كنند كه در دشمنی و خصومت با این كشور نباشند.

فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: ما توانستیم هماهنگی‌های لازم را با مقامات این كشور انجام دهیم و در مورخ 3/ 12/ 89 بود كه ناوگروه اعزامی از كانال سوئز رد شد.

سیاری با بیان اینكه این ماموریت پس از 32 سال از انقلاب اسلامی برای اولین بار صورت می گیرد،‌گفت: این ماموریت نشان‌دهنده همان تدبیر رهبر معظم انقلاب است كه یكسال و نیم پیش نیروی دریایی را یك نیروی راهبردی معرفی كرد.

* ناوگروه اعزامی اكنون برای ادامه ماموریت در دریای سرخ حضور دارد

وی افزود: ناوگروه اعزامی سپس وارد بندر لاذقیه سوریه شد و طی چند روز در این كشور با مقامات عالیرتبه نظامی از جمله فرماندهان نیروی دریایی، فرمانده نیروهای مسلح و وزیر دفاع سوریه دیدار و تعاملات مختلف صورت گرفت و در تاریخ 12/ 12/ 89 بود كه ناوگروه اعزامی مجددا از كانال سوئز رد شده و به سمت دریای سرخ رفت كه هم اینك در این دریا مشغول ادامه ماموریت است.

فرمانده نیروی دریایی ارتش با بیان اینكه كانال سوئز با عرض 60 متر و طول حدودا 170 كیلومتر برای عبور شرایط خاص خود را دارد،‌گفت: این ماموریت مستلزم مهارت خاص برای دریانوردی بود تا بتواند این مسیر 12 ساعته را با موفقیت طی كند.

* ابلاغ پیام دوستی به كشورهای منطقه، مهمترین ماموریت ناوگروه اعزامی

سیاری خاطرنشان كرد: ابلاغ پیام دوستی به كشورهای منطقه، تحكیم روابط با دیگر كشورها و پیام صلح و دوستی دانشجویان دانشگاه امام خمینی(ره) به دانشجویان دریایی كشورهای مختلف از جمله اهداف این ماموریت بود كه همزمان با هفته وحدت و میلاد رسول اكرم(ص) با رمز "یا پیامبر اعظم(ص) " شروع شد.

وی خاطرنشان كرد: ما نیز با یك هیئت عالیرتبه از نیروی دریایی ارتش به سوریه رفتیم و در بندر لاذقیه ضمن استقبال از ناوگروه، دیدارهایی نیز با فرماندهان نیروهای مسلح این كشور داشتیم.

* ناوگروه كشور سوریه از بنادر جنوبی ایران بازدید می‌كند

فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت:‌در سوریه توافق كردیم تا این بازدیدهای متقابل ادامه داشته باشد و فرماندهان سوری از ما خواستند تا كارشناسان و مسئولان عالیرتبه خود را برای آشنایی با مراكز دریایی جمهوری اسلامی ایران به كشورمان اعزام كنند و همچنین قرار شد تا ناوگروه كشورر سوریه نیز از بنادر جنوبی ایران بازدید داشته باشد.

سیاری خاطرنشان كرد: در این ملاقات‌ها قرار شد تا نیروی دریایی ارتش سوریه به عنوان ناظر در رزمایش‌های ما و نیز در ماموریت‌های شمال هند شركت كند و همچنین توافق شد تا تعاملات آموزشی در مقاطع مختلف چه در دانشگاه‌ها و آموزشگاه‌های ما در شمال و چه در مراكز آموزشی تكاوران و تفنگداران در منجیل صورت بگیرد.

وی با بیان اینكه قرار شد تا در امور فنی تعمیر، نگهداری، بهینه‌سازی و حتی نوسازی تجهیزات همكاری‌هایی بین دو كشور صورت بگیرد، گفت: ما اعلام كردیم كه آماده‌ایم تا تجهیزات ساحلی مانند موج شكن و اسكله در سوریه بسازیم.

* فشار رژیم صهیونیستی به مصر و سوریه برای جلوگیری از ماموریت ناوگروه ایرانی

فرمانده نیروی دریایی ارتش با بیان اینكه این ماموریت بنا بر برنامه‌ریزی قبلی صورت گرفت، تاكید كرد: این كار تاثیر بسیار بزرگی بر منطقه داشت كه نشاندهنده پیشرفت جمهوری اسلامی است و هر چند دشمنان ما از این موضوع ناراحتند اما ما از ناراحتی آنها خوشحال می‌شویم.

سیاری در ادامه به برخی كارشكنی‌های رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از انجام این ماموریت اشاره كرد و گفت: آنها به مصر و حتی سوریه فشار آوردند تا هماهنگی‌های لازم با ما صورت نگیرد و حتی در مسیر تهدید كردند و قصد داشتند منطقه را خطرناك نشان دهند كه ما به آن توجه نكردیم.

وی گفت: حتی در دریا نیروهای رژیم صهیونیستی از ناوگروه ما خواستند تا خودشان را معرفی كنند كه ناوگروه ما به آنها اعلام كرد "به شما ربطی ندارد و خفه شوید " و پس از این بدون اعتنا به درخواست رژیم صهیونیستی به مسیر خود ادامه داد.

فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: آنها خیلی تلاش كردند برای ما ایجاد مشكل كنند اما قرار نبود ما از این مسائل بترسیم و این اقدام ما موجب ناراحتی و ترس رژیم صهیونیستی شد كه حتی وزیر جنگ آنها نیز به این امر اذعان كرد و ما معتقدیم این موضوع به بركت همان رمز پیامبر اعظم(ص) بود.

* این ماموریت نشان داد تحریم‌ها بر ایران بی‌تاثیر است

سیاری نمایش توانمندی‌های نظام جمهوری اسلامی را از دیگر اهداف این ماموریت دانست و گفت: 32 سال است كه كشور ما تحریم است و دشمن فكر می‌كرد این تحریم در زمینه‌های مختلف خصوصا آماده‌سازی یگان‌های شناوری ما تاثیر گذاشته اما این ماموریت‌ها نشان می‌دهد كه این تحریم‌ها با شكست روبرو شده است.

وی گفت: سفر نزدیك به 25 هزاركیلومتری این ناوگروه ثابت كرد كه تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی بی‌تاثیر است و اقتدار نظام را به كشورهای منطقه و جهان نشان داد.

* اعزام ناوگروه به كشورهای دیگر ادامه خواهد داشت

فرمانده نیروی دریایی ارتش با بیان اینكه در طول ماموریت كشورهای مختلف ما را رصد می‌كردند و از آمادگی یگان‌های ما متعجب بودند، گفت: ما توانستیم نقش ایران در منطقه را به همه نشان دهیم و ثابت كنیم كه هر كجا كه ما منافعی داشته باشیم برای دفاع از آن آماده‌ایم و این تدبیر رهبر معظم انقلاب است كه هر چه می‌توانیم خود را در امور دفاعی توانمند سازیم.

سیاری در ادامه گفت: این اعزام ناوگروه به كشورها ادامه خواهد داشت و ما سعی داریم با موضوع ایران هراسی مقابله كنیم.

* جایگاه اول ایران در منطقه در خصوص توانمندی زیرسطحی‌ها

وی در ادامه در خصوص توانمندی نیروی دریایی در امر زیرسطحی‌ها نیز گفت: قبل از انقلاب و حتی ایام دفاع مقدس ما از این توانمندی‌ها محروم بودیم و در دهه هفتاد بود كه اولین تجربیات خود را آزمایش كردیم و در طول این دو دهه به جایگاهی رسیده‌ایم كه برای كشورهای منطقه قابل فهم نیست.

فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: كشورهایی كه چند دهه در امر زیردریایی‌ها سرمایه‌گذاری كردند امروز توانمندی ما در خصوص نگهداری، تعمیر، بهینه‌سازی و حتی نوسازی را ندارند و این نشاندهنده توان بالای ما است و اینكه ما خودمان تجهیزات‌مان را در داخل كشور تولید می‌كنیم.

* افزایش برد، سرعت و دقت موشك‌ها در دستور كار قرار دارد

سیاری در خصوص توان موشكی نیروی دریای نیز گفت: ما در این عرصه نیز در گذشته مانند دیگر موضوعات وابسته بودیم ولی امروز در تولید موشك‌های سطح به سطح، سطح به هوا و ساحل به دریا در وضعیت بسیار خوبی قرار داریم و خودكفا شده‌ایم و در ماه‌های اخیر نیز سامانه‌های جدید ساحل به دریا را تحویل گرفتیم و قدرت‌ دفاعی خود را بیش از گذشته ارتقا دادیم.

وی در پایان تصریح كرد: امروز علاوه بر كمیت به كیفیت موشك‌ها نیز توجه خاصی شده و این موشك‌ها از لحاظ برد، دقت و سرعت ومقابله با جنگ الكترونیك پیشرفت‌های زیادی داشته‌اند.../فارس