اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

درخواست‌ها از ایران در مسائل اصلی پرونده هسته‌ای در مذاکرات ژنو



 مسائل اصلی پرونده هسته‌ای در مذاکرات ژنو

در جلسه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا مطرح شد
درخواست‌ها از ایران در مسائل اصلی پرونده هسته‌ای در مذاکرات ژنو

کنگره آمریکا در حالی مشغول وضع تحریم‌های جدید علیه ایران است که وزارت خارجه آمریکا تصویب این تحریم‌ها را ضربه بزرگی به روند مذاکرات با ایران می‌داند. کنگره مقامات دولتی و کارشناسان را برای بررسی موضوع فراخوانده است. در یکی از این جلسات بررسی، عضو موسسه امریکن انترپرایز به طرح ادعاهایی در مورد محتوای مذاکرات ژنو پرداخته است.

به گزارش «تابناک»، وبسایت موسسه امریکن اینترپرایز متن سخنان دانیله پلتکا از اعضای این موسسه در جلسه کمیته روابط خارجی آمریکا را در شرایطی منتشر کرده است که ظاهرا کنگره و دولت آمریکا، اختلافاتی بر سر تصویب تحریم‌های جدید علیه کشورمان دارند.

به گزارش خبرگزاری‌ها، وزیر امور خارجه ایالات متحده در هشدار خود به کنگره آمریکا گفته است که تشدید تحریم‌ها علیه ایران، مذاکرات با تهران درباره برنامه هسته‌ای را در خطر ناکام‌ماندن می‌گذارد. وی به کمیته امور بانکی سنا گفته است که اگر جریمه‌های اقتصادی بیشتری برای نقض تحریم‌های ایران وضع شود، ایالات متحده ممکن است همراهی برخی از طرفین مذاکرات هسته‌ای را از دست بدهد. خبرهای منتشره شده حاکی از این است که نمی‌توان از توفیق کری در عوض کردن نظر اعضای کنگره آمریکا مطمئن بود.

خانم پلتکا که نظر خود در مورد مساله مورد بحث را در روز چهارشنبه در جلسه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ارائه کرده است، متولد استرالیا و عضو موسسه امریکن انترپرایز است که برای تحقیقات در زمینه سیاستگذاری کلان ایالات متحده آمریکا پایه گذارده شده و یکی از مهم‌ترین و پرنفوذترین موسسات سیاستگذاری در آمریکا است و با سیاست‌مداران مرتبط با حزب جمهوری خواه و نومحافظه کار ارتباط گسترده‌ای دارد.

متن سخنان تند وی علیه ایران و در توضیح تاثیرگذاری تحریم‌ها علیه ایران، با اذعان به این مساله آغاز می‌شود که صرف نظر از تفاوت‌های کشورهایی مانند پاکستان، کره شمالی و هند، فشارهای آمریکا که با شدت زیاد نیز وارد شده، نتوانسته مانع دستیابی این کشورها به سلاح هسته‌ای شود و تنها تلاش‌ها علیه برنامه لیبی تا حدی موفق بوده است. وی در تحلیل خود، همه روسای جمهور آمریکا را متهم می‌کند که از چارچوب قوانین مصوب کنگره برای اعمال حداکثر فشار ممکن بر این کشورها استفاده نکرده‌اند. وی اوباما را متهم می‌کند که تمایل زیادی به توافق با ایران دارد.

ازنظر پلتکا، همه روسای جمهور آمریکا باید نسبت به پایان بخشیدن به برنامه تسلیحات هسته‌ای! ایران و تلاش این کشور برای سلطه بر خاورمیانه مشتاق باشند ولی هزینه این هدف دائما افزایش یافته است.

به گفته وی 5+1 پیش از این از ایران می‌خواست که اصلا غنی‌سازی انجام ندهد و تبدیل UF6 به مواد آماده استفاده در غنی‌سازی را نیز پایان دهد. بعدا درخواست 5+1 به تعلیق همه انواع غنی‌سازی کاهش یافت و شش ماه پیش در آوریل 2013، تیم مذاکره‌کننده 5+1 از ایران تقاضاهای زیر را داشت:

- تعلیق همه غنی‌سازی‌های بالای 5 درصد

- تعلیق غنی‌سازی در فردو و افزایش نظارت آژانس بر آن و از جمله نصب دوربین‌هایی که به طور مستقیم به مقر آژانس در وین وصل باشد

- انتقال همه اورانیوم ایران و از جمله اورانیوم غنی شده تا 5 درصد به تاسیسات نطنز

- خروج همه اورانیوم با غنای بیش از پنج درصد از فردو

پلتکا سپس مدعی شده است که در دور اخیر مذاکرات در ژنو تنها تعلیق درخواست شده برای مدت شش ماه است؛ هیچ درخواستی برای جابجایی ذخایر اورانیوم غنی شده ایران حتی در داخل کشور مطرح نشده است؛ معلوم نیست که آیا دولت خواستار توقف فعالیت‌ها در اراک شده است یا خیر و هنگامی که از یکی از مقامات مسئول در مورد وضعیت پارچین پرسیدم، وی اظهار داشت که پارچین مشکل آژانس است.

وی در ادامه مدعی شده است که باید این نکته را در نظر داشت که ایران به احتمال زیاد هنوز تاسیسات هسته‌ای مخفی دیگری نیز دارد و در واقع ایالات متحده تاکنون نتوانسته است از وجود هیچ تاسیسات جدیدی در ایران آگاه شود مگر این که کار در آن به خوبی پیش رفته باشد.

به اعتقاد وی ایرانی‌ها احتمال حمله آمریکا را در دوره ریاست جمهوری اوباما صفر می‌دانند و اگر در این مورد شکی هم داشتند با توجه به مساله سوریه این شک برطرف شده است. از سال 2003 به این سوی، خط قرمزهای آمریکا و اسرائیل چنان تغییر کرده است که دیگر این تهدیدها در مقابل ایران کارایی ندارد.

عضو موسسه اینترپرایز در ادامه مواضع تند خود مدعی شده است که شدیدترین تحریم‌ها باعث خواهد شد که ایران در میز مذاکره با غرب، امتیازات بیشتری بدهد. به اعتقاد وی، تحریم‌های جدید باعث ارسال این سیگنال به دنیا خواهد شد که قرار نیست رژیم تحریم‌ها علیه ایران به نحو سیل‌آسایی از بین برود و حتی اگر دولت آمریکا بخواهد تحریم‌ها را کاهش دهد، کنگره در صورت امکان جبران خواهد کرد.

/تابناک

 


ویدیو مرتبط :
مستند "خطوط اصلی" با موضوع پرونده هسته ای ایران - 13تیر

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

شرمن :هیچ‌گاه در مذاکرات با ایران چنین بحث‌هایی را شاهد نبودم/مسکو: در ژنو پیشنهاد لغو تحریم‌ها در مقابل کنترل بین‌المللی برنامه هسته‌ای ایران را مطرح کردیم



مذاکره‌کننده ارشد آمریکا در گفت‌وگوهای ژنو

 

در مصاحبه با سی‌ان‌ان
شرمن: مذاکرات دقیق و واقعی بود/ هیچ‌گاه در مذاکرات با ایران چنین بحث‌هایی را شاهد نبودم

مذاکره‌کننده ارشد آمریکا در گفت‌وگوهای ژنو با تمجید از رویکرد تیم ایران در مذاکرات ژنو، می‌گوید هیچ‌گاه گفت‌وگوها تا این حد صریح نبوده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، «وندی شرمن» نماینده آمریکا در مذاکرات هسته‌ای با ایران، مذاکرات دو روزه در ژنو را «واقعی» و «دقیق» ارزیابی کرده و می‌گوید تاکنون مذاکراتی را با ایرانی‌ها نداشته است.

شرمن بعد از پایان مذاکرات به «کریستین امانپور» خبرنگار «سی‌ان‌ان» گفته است: وزیر خارجه ظریف و هیئت همراهش با آمادگی برای بحثی واقعی و دقیق و با صراحتی که من هیچ‌گاه در دو سال گذشته که با ایرانی‌ها مذاکره می‌کنم شاهد آن نبوده‌ام، در مذاکرات حاضر شدند.

وی با تاکید بر اینکه دیگر همکاران وی در گروه 1+5 هم این احساس وی را تصدیق کرده‌اند، گفت: ما می‌خواهیم برای حرکت سریع رو به جلو، از این موضوع بهره بگیریم، چراکه نمی‌خواهیم پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران همچنان ادامه داشته باشد.

معاون وزارت خارجه آمریکا ضمن استقبال از برگزاری مذاکرات به زبان انگلیسی، گفت این موضوع سرعت پیشروی را افزایش داد و ضمنا موجب شد طرفین مذاکراتی «مستقیم و بی‌پرده» داشته باشند. وی با این حال تاکید کرد که مذاکره در مورد برنامه هسته‌ای ابعاد فنی گسترده‌ای دارد و همین امر موجب کاهش سرعت پیشرفت مذاکرات می‌شود.

شرمن در این مصاحبه از ارائه جزئیات بیشتر در مورد محتوای مذاکرات خودداری کرد و تاکید کرد که جدیت مذاکرات دیپلماتیک را میزان تعهد طرفین به جلوگیری از درز محتوای آن به رسانه‌ها نشان می‌دهد. وی افزود: آن‌ها تفکرات و نظرات خود را به ما گفتند و ما هم تفکرات و نظرات خود را به آن‌ها گفتیم... ما باید در مورد رعایت جدیت مذاکرات بسیار محتاط باشیم.

وی در مورد مذاکرات دوجانبه با هیئت ایرانی هم گفت: ما از محدودیت مذاکرات دوجانبه عبور کرده‌ایم. واقعا لحن و رفتار این مذاکرات به دلیل آنچه که پیشتر رخ داده، متفاوت بود.

«محمدجواد ظریف» و «جان کری» وزرای خارجه ایران و آمریکا دو هفته قبل در جریان سفر هیئت ایرانی به نیویورک برای حضور در مجمع عمومی سازمان ملل، برای اولین بار در سه دهه گذشته دیدار دوجانبه داشتند. هیئت‌های ایرانی در حاشیه مذاکرات ژنو نیز دیدار کردند.

شرمن همچنین در مورد تحریم‌های آمریکا علیه ایران گفت: ایران خواهان کاهش تحریم‌هاست. اما آن‌ها باید تنوع تحریم‌های ما، نیازمندی‌های آن‌ها، نحوه عملکردشان، نحوه اجرای کاهش تحریم‌ها، و اینکه ما می‌خواهیم چه تحریم‌هایی همچنان ادامه داشته باشد را نیز درک کنند.

وی با وجود اعلام رضایتمندی نسبت به لحن مباحث مطرح شده در ژنو، تاکید کرد هنوز در مورد موضوعات مهم اختلافات اساسی‌ وجود دارد که باید برطرف شود.

شرمن افزود: هنوز در مورد هیچ چیز توافق نشده است. هنوز هیچ گامی برای کاهش تحریم‌ها به هیچ شکل، فرم و نحوی برداشته نشده است، چراکه هنوز کارهای بسیاری باقی مانده تا به آن گام‌ها برسیم. اما این مذاکرات دو روزه مبدا مهمی برای دستیابی به چنین توافقی هم برای اعتمادسازی و هم توافقنامه نهایی است.

وی ادامه داد: همه کسانی که دور میز بودند، درک کرده‌اند که مخاطرات تا چه حد بالاست و اینکه ما باید هرآنچه در توان داریم برای دستیابی به یک توافق دیپلماتیک انجام دهیم. گزینه‌های دیگری هم وجود دارند. اما یک گزینه دیپلماتیک بهترین گزینه است و ما باید هرکاری می‌توانیم در سریع‌ترین حالت ممکن انجام دهیم تا به این هدف دست پیدا کنیم.

---------------------------------------------------------------
مسکو: در ژنو پیشنهاد لغو تحریم‌ها در مقابل کنترل بین‌المللی برنامه هسته‌ای ایران را مطرح کردیم

معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت که در ژنو طرحی را پیشنهاد دادیم که بر اساس آن تمامی تحریم‌ها علیه ایران برداشته شود و در مقابل تهران با تحت کنترل قرار گرفتن بین‌المللی برنامه هسته‌ایش موافقت کند.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شبکه خبری راشاتودی، «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه پس از نشست گروه 1+5 و ایران در ژنو گفت: مسکو [در نشست 1+5 در ژنو] پیشنهاد برداشته شدن تحریم‌های یکجانبه و بین‌المللی علیه ایران را در قبال موافقت تهران با تحت کنترل قرار گرفتن بین‌المللی برنامه هسته‌ای داده است.

ریابکوف که در جمع خبرنگاران در ژنو صحبت می‌کرد، گفت: دیدگاهی که ما پیگیری می‌کنیم پیشنهادی است که توسط «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه مطرح شده که طی آن حق غنی سازی ایران که بخشی از حقوق اجتناب ناپذیر تحت پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی است به رسمیت شناخته شود و در مقابل با موافقت ایران در زمینه کنترل بین‌المللی جامع درباره برنامه هسته‌ایش همراه شود.

ریابکوف اضافه کرد: در صورتی که چنین توافقی حاصل شود باید تمامی تحریم‌ها علیه ایران برداشته شود. موضوع برداشته شدن تحریم‌های اعمالی علیه ایران به دلیل برنامه هسته‌ایش همچنان یکی از حساس ترین موضوعات در دوره آتی خواهد بود.

وی افزود: مهمترین چالش آن است که درک مشترکی درباره مراحل و گام‌هایی که باید اتخاذ شود وجود ندارد. همچنین سطح پایینی از اعتماد بین ایران و شش کشور وجود دارد.

ریابکوف گفت: البته روسیه از نتایج دور اخیر گفت‌وگوهایی که روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه در ژنو برگزار شد رضایت دارد.

/فارس