اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

دخالت برخی نمایندگان مجلس در ساماندهی شبکه بانکی /موسسه ای که سود بالاتری می دهد ورشکسته است



اخبار,اخبار اقتصادی,محمد حسین ادیب

عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان نوشت: علت بالا بودن نرخ بهره بالا بودن سود سپرده است و علت بالا بودن سود سپرده نیز به این خاطر است که 10 موسسه و بانک کوچک در حال ورشکستی هستند.

محمد حسین ادیب، عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان یکشنبه شب با حضور در یک برنامه تلویزیونی افزود: حیات این موسسات و بانک‌های کوچک تا 15ماه دیگر دوام ندارد. اگر بانک مرکزی از عملکرد بازار دست بردارد و دخالت کند قضیه قابل مدیریت است.

وی در مورد مؤسسه‌های غیر مجاز و حمایت از آن‌ها گفت: 90 نماینده مجلس نامه‌ای به بانک مرکزی نوشتند و ابراز کردند که اعلام نکنید موسسه ای که اخیراً ورشکست شده غیر مجاز است! ما حدود 100هزار میلیارد تومان معوقات بانکی و حدود 90 هزار میلیارد هزار میلیارد تومان وام استمهالی داریم.

 

به گفته مدیر عامل یکی از بانک‌ها، در وام‌های استمهالی یک قسط را می‌دهند و مابقی را نمی‌دهند. وام‌های استمهالی را مصوبه مجلس ایجاد کرد. نمایندگان مجلس با تصویب مصوبه‌ای معادل معوقات در کشور معوقه درست کردند و مدام به بانک ها حمله می‌کنند.

او تصریح کرد: این‌ها با بالا بردن سود سپرده می‌خواهند مشکلات خود را به بعد منتقل کنند. مردم بدانند هر موسسه و بانکی که سود بیشتری می‌دهد آن موسسه یا بانک یک گام بیشتر تا ورشکستگی فاصله ندارد.

 

به گفته مدیر عامل یکی از بانک‌های خصوصی بانک‌های دیگر مجبورند که با این 10 بانک و موسسه مالی ورشکسته رقابت کنند وگرنه پول از بانک‌های دیگر به سمت این بانک‌ها سرازیر می‌شود.

وی ادامه داد: به عبارت دیگر بانک‌ها در حال حاضر برای غرق شدن در حال رقابت با یکدیگر هستند. استراتژی بانک مرکزی نیز این است که می‌گوید ما نباید دخالت کنیم و باید عملکرد بازار نشان دهد کدام یک سود بیشتری بدهد. عملکرد بازار هم یعنی غرق شدن بانک‌ها.

این اقتصاددان گفت: به گفته معاون نظارتی بانک مرکزی آب از سر این 10 بانک و موسسه گذشته و هیچ چیزی برای آن‌ها مهم نیست. وگرنه در حال حاضر هیچ فعال اقتصادی نمی‌تواند نرخ بهره 20 تا 27 درصدی را پرداخت کند.

این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: سود سپرده ای که بانک‌ها در حال حاضر در حال پرداخت آن هستند در اقتصاد قابل توجیه نیست. به گفته معاون بانک مرکزی 50 درصد وام‌های بانکی به شرکت‌های بزرگ داده شده و این وام‌ها را پس نمی‌دهند.

 

این شرکت‌ها اگر بخواهند وام خود را پس دهند، از یک بانک دیگر وام می‌گیرند و به بانک دیگری پس می‌دهند. اگر به وام‌هایی که از بانک‌ها گرفته شده، شرکت‌های دولتی را نیز اضافه کنیم، بیشتر این وام‌ها به 2000 شرکت داده شده است.

وی در مورد حمایت نمایندگان مجلس از موسسات مالی غیرمجاز گفت: 90 نماینده مجلس نامه‌ای به بانک مرکزی نوشتند و ابراز کردند که اعلام نکنید موسسه‌ای که اخیراً ورشکست شده غیر مجاز است.

ادیب همچنین با بیان این‌که مشکل، صنایع کوچک ما نیست افزود: مشکل 2000 شرکت دولتی است که از 10 سال پیش به این سو به مرور باید ورشکسته می‌شدند و با گرفتن وام ادامه فعالیت کرده‌اند.

 

تا الان دو عامل باعث شده بود که این‌گونه شرکت‌های زیان ده سرپا باشند، ولی تا سال آینده این شرکت‌ها اگر استراتژی خود را تغییر ندهند دیگر قادر به ادامه حیات نخواهند بود. این دو عامل نیز این بود که اولاً در کشور تورم بود و ما تا سال 1391 دومین کشور دارای بالاترین نرخ تورم در جهان بودیم لذا 80 درصد سودی که این شرکت‌ها کسب می‌کردند ناشی از تورم بود.

او خاطرنشان کرد: سه روز گذشته آقای سیف در یک جلسه خصوصی با مسئولان اعلام کردند که چهار ماه است در کشور تورم منفی شده و ما جرات نمی‌کنیم آن را اعلام کنیم؛ به خاطر اینکه تولیدکنندگان اعتراض می‌کنند. مگر ممکن است که نرخ بهره 27 درصد باشد و نرخ تورم منفی باشد؟ در همه جای دنیا نرخ بهره و سود سپرده 2 تا 3 درصد بیشتر از تورم است.

این اقتصاددان همچنین تاکید کرد: علت دوم نیز این است که ما روزانه 400 هزار بشکه انرژی به داخل اقتصاد وارد می‌کنیم.

 

قبل از سقوط قیمت‌ها، قیمت هر بشکه 110 دلار بود و معدل قیمتی که انرژی در داخل کشور فروش می‌رفت 10 دلار بود. یعنی بابت هر بشکه ما 100 دلار به اقتصاد ضرر می‌زنیم.

وی ادامه داد: ما سالانه 140 میلیارد دلار به اقتصاد انرژی می‌دادیم و پول آن را نمی‌گرفتیم. امروز نفت اوپک بشکه‌ای 23 دلار است؛ یعنی 10 دلار آن را می‌دهیم و 13 دلار را نمی‌گیریم.

 

اینکه 100 دلار نمی‌گرفتیم و حالا 13 دلار نمی‌گیریم، مهم‌ترین عاملی بود که به صورت سود در صورت مالی شرکت‌ها شناسایی شد، چون یارانه انرژی از بشکه‌ای 100 دلار به 13 دلار رسیده و تورم هم نیست. این سیستم به بن بست رسیده و مسئول آن بانک مرکزی است.

اخبار اقتصادی - ایسنا


ویدیو مرتبط :
نمایندگان از کاهش نرخ سود بانکی دفاع کنند

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

وزیر اقتصاد: افزایش نرخ "سود تسهیلات بانکی "در دستور کار نیست/ دولت در تعیین" نرخ ارز آزاد" دخالت نمی کند



سود تسهیلات بانکی ,سود بانکی

وزیر اقتصاد در جمع خبرنگاران: افزایش نرخ "سود تسهیلات بانکی "در دستور کار نیست/ دولت در تعیین" نرخ ارز آزاد" دخالت نمی کند

موضوع نرخ سود تسهیلات بانکی یکی از موارد مهم اقتصادی است که از سوی دولت یازدهم مورد بررسی قرار گرفته اما به هیچ عنوان افزایش نرخ سود تسهیلات بانکی در دستور کار نیست.

 علی طیب نیا وزیر اقتصاد در حاشیه همایش بهبود فضای كسب و كار در جمع خبرنگاران با بیان این مطلب گفت: به هیچ عنوان موضوع افزایش نرخ سود تسهیلات بانکی در دستور کار شورای پول و اعتبار نیست.

وزیر اقتصاد گفت: شوای پول و اعتبار امروز جلسه دارد اما این جلسه در مورد نرخ سود تسهیلات بانکی نیست.

***واگذاری 150 هزار میلیارد تومان سهام دولت به بخش خصوصی
وی در رابطه با روند اجرای خصوصی سازی در کشور گفت: در واگذاری های انجام شده در دهه 80 مجموعا 150 هزار میلیارد تومان از سهام دولت به بخش خصوصی واگذار شده است.

وی ادامه داد: توسعه بخش خصوصی و فعالیت بنگاه های اقتصادی خصوصی یکی از برنامه های مهم دولت یازدهم است اما متأسفانه تا کنون از مجموع واگذاری های انجام شده فقط 17 درصد به بخش خصوصی واقعی واگذار شده است.

طیب نیا ادامه داد: در رابطه با بخش خصوصی توانمند سازی این بخش مورد توجه مسئولان است ضمن آنکه در حال حاضر درحال انجام یک آسیب شناسی اجرای سیاست های اصل 44 هستیم.

طیب نیا با بیان آنکه دولت مصمم است که واگذاری ها کاملا به بخش خصوصی انجام شود، تصریح کرد: بخش عمده واگذاری های انجام شده در قالب سهام عدالت با هدف گسترش مالکیت در بین مردم انجام شده که بالغ بر حدود 41 میلیون نفر دارای سهام عدالت شدند.

وزیر اقتصاد ادامه داد: متأسفانه این 41 میلیون نفر هیچگونه اعمال حق مدیریت در رابطه با سهام خود ندارند.

***دولت در تعیین نرخ ارز آزاد دخالت نمی کند
وی در رابطه با بحث نرخ ارز طی روزهای گذشته در مجلس انجام داده گفت: من به هیچ عنوان چنین اظهار نظری در خصوص تعیین نرخ 2600 تومانی برای ارز نکرده ام بحث من این است که سیستم تعیین نرخ ارز باید سیستم شناور مدیریت شده باشد.

طیب نیا تأکید کرد: اتفاقی در رابطه با بازار ارز افتاد كه ما به شدت با این موضوع مخالف هستیم چرا كه افزایش نرخ ارز اگرچه در مقطعی کوتاه به سود برخی از مردم بوده اما ارز بلند مدت به نفع هیچ کس نیست.

وی افزود: دولت به هیچ عنوان در تعیین نرخ ارز بازار ارز آزاد دخالت نمی کند.

***تأکید بانک مرکزی در اجرای گشایش ال سی با حداکثر 30 درصد
وزیر اقتصاد در ادامه بحث گشایش ال سی های بانک مرکزی تأکید کرد: مبلغ ریالی تعیین شده از سوی بانک مرکزی حداکثر 30 درصد نظر گرفته شده و بخش عمده بانک ها در حال حاضر در حال اجرای گشایش اعتبار براساس دستورالعمل بانک مرکزی هستند و این بانک به طور حتم با بانک های متخلف برخورد می کند که اگر مشکلی در رابطه با گشایش ال سی ها وجود داشته باشد عموما این موضوع مربوط به سایر راه کارهای بانکی غیر از ال سی است.

وی در پایان در خصوص بحث برگزاری جلسه درباره ایران کد گفت: مقرر شد که موضوع حذف ایران کد یا تغییر در آن در یک جلسه بررسی شود که هنوز این جلسه برگزار نشده است. 

/باشگاه خبرنگاران