اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

خیابان­‌های شهر، بهشت گمشده متکدیان!



اخبار,اخبار اجتماعی,متکدیان

با نگاه ملتمسانه گوشه لباس رهگذران را می‌گیرد تا شاید از دل‌رحمی کسی پولی عایدش شود.

در این سن و سال شاید اصلاً نداند پول چیست یا چه ارزشی دارد، اما یاد گرفته است که این کار را انجام دهد، چون اگر پولی به‌دست نیاورد باید زیر مشت و لگد کتکی بخورد که آن سرش ناپیدا است.

 

کارش را خوب یاد گرفته از پدر و مادری که صبح‌ها شال و کلاه می‌کنند و دست او و دو برادر را می‌گیرند تا سر کار بروند. کودک کار نیست، کودکی است که گدایی می‌کند چون کاری به‌جز این را بلد نیست.

 

همه اطرافیانش گدایی را برای امرار معاش برگزیده‌اند. سال‌ها است وقتی در شهر قدم می‌زنی افرادی را می‌بینی که هر کدام بساط گدایی خود را در گوشه‌ای از خیابان پهن کرده‌اند و هزینه طمع و راحت‌طلبی خود را از تو می‌طلبند.

منطقه زنجان، تکدی‌گری جلوه نازیبایی از فقر و نیاز در کشور است، فرقی نمی‌کند که این افراد واقعاً نیازمند هستند و یا صرفاً به علت طمع و راحت‌طلبی تن به شکستن عزت خود داده‌اند، هر کدام لکه‌ای بر چهره جامعه هستند که دل را اندوهگین و وجدان را ناآرام می‌سازد. حال آنکه چه کسی مسئول ساماندهی این افراد است، سئوالی است که در مواجهه با این پدیده به ذهن هر فردی خطور می‌کند.

انجام اقدامات لازم برای جمع‌آوری متکدیان از سطح شهر
شاید مهم‌ترین دغدغه مسئولان در این حیطه، جمع‌آوری متکدیان از سطح شهر باشد، موضوعی که مسئول اردوگاه متکدیان بناب نیز به آن صحه گذاشته و اظهار می‌کند: وظیفه جمع‌آوری متکدیان از کوچه و خیابان و اماکن عمومی به عهده شهرداری است. بعد از جمع‌آوری و ساماندهی این افراد از سطح شهر آنان را به اردوگاه‌های مربوطه عودت می‌دهیم.

شیرالله ملایی تصریح‌ می‌کند: مجموعه‌هایی در این راستا فعال‌اند‌، مثل کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی که با فرستادن نمایندگانی به این مراکز، افرادی را که نیازمند هستند، معلولیتی دارند و یا سالمند و از کارافتاده محسوب می‌شوند را شناسایی و به مراکز مربوطه معرفی می‌کنند تا اقدامات لازم در خصوص آنان صورت گیرد. همچنین گدایانی که مجرم هستند را نیروی انتظامی تحویل می‌گیرد.

این مسئول در رابطه با افرادی که از روی عادت این کار را انجام می‌دهند نیز خاطرنشان می‌کند: کار ما جمع‌آوری روزانه گدایان از سطح شهر است و افرادی که از روی عادت این کار را می کنند، اغلب با دیدن ما متواری می‌شوند و اگر موفق به دستگیری این اشخاص شویم، بدون شک چون طمع‌کاری و راحت‌طلبی عادت‌شان است و تکدی‌گری را شغل خود می‌دانند، دوباره برای گدایی به سطح شهر برمی‌گردند و ما بیش از این کاری نمی‌توانیم انجام دهیم.

ملایی در خصوص متکدیان غیربومی نیز می‌گوید: با گرفتن تعهدنامه از این افراد و پرداخت هزینه سفرشان، آنان را به شهرشان برمی‌گردانیم.

حال این سئوال مطرح است که متولی اصلی این کار (جمع‌آوری متکدیان) کدام ارگان است که فرزانه عطایی، معاون امور اجتماعی بهزیستی با بیان اینکه کمیته‌ای با عنوان سازمان‌دهی متکدیان در استانداری در حال فعالیت است، می‌افزاید: طبق آیین‌نامه کار، بهزیستی جزو این کمیته و امور کارشناسی در رابطه با متکدیان به عهده این ارگان است، بعد از جمع آوری متکدیان توسط شهرداری، کارشناسان بهزیستی به مراکز مربوطه می‌روند و افراد مورد نظر همانند سالمندان، معلولان و زنان بدسرپرست و یا بی‌سرپرست را شناسایی و به مراکزی مثل اورژانس اجتماعی، مراکز توان‌بخشی و مراکز سالمندان معرفی می‌کنند و این مراکز اقدامات لازم را برای این افراد انجام می‌دهند.

علت پیدایش تکدی‌گری در جامعه چیست؟
یک جامعه‌شناس، علت اصلی پیدایش تکدی‌گری در جامعه را کسب درآمد، از کارافتادگی، معلولیت، فقر فرهنگی و اعتیاد دانسته و می‌گوید: تکدی‌گری در لغت یعنی دست‌درازی به سرمایه و مال دیگران.

بهروز صالحی خاطرنشان می‌کند: در بحث تکدی‌گری دو بخش اصلی دخالت دارد. کمک‌کننده که همان مردم هستند و کمک‌گیرنده که همان متکدیان هستند. مردم به علل مختلفی از جمله به علت شرعی، انسانی، نذر و صدقه به این افراد کمک می‌کنند.

وی می‌افزاید: علل و عوامل موثر در این معضل اجتماعی به عوامل روانی، اقتصادی و فرهنگی برمی‌گردد که مهم‌ترین عامل در استان زنجان عوامل اجتماعی و اقتصادی است.

این جامعه‌شناس تاکید می‌کند: حتی اگر دولت برای این افراد شغل ایجاد کند به علت عادی شدن این مسئله برای آنان و درآمد حاصل از آن، متکدیان راغب به انجام کار نیستند و نیاز و هزینه‌های خود را از این طریق به دست خواهند آورد، این در حالی است دولت نیز با قوانین و مقررات بازدارنده می‌تواند در این مسیر موفق باشد.

صالحی با اشاره به وظیفه مردم در رابطه با این افراد، می‌گوید: مردم با رفتار خود فرهنگ‌سازی می‌کنند و اگر به روش درست و مراجعه به سازمان‌های مرتبط کمکی را که مد نظرشان است را به نیازمندان واقعی بدهند این لکه بر چهره جامعه این‌گونه نمایانگر نخواهد بود.

 

مردم به خاطر احساسات و کمک به این افراد سطح تواقعات متکدیان را بالا برده‌اند. اگر مردم در مسیر درست به نیازمندان کمک کنند باعث جلوگیری از این پدیده شوم که در بطن خود بزه‌کاری، روابط جنسی نادرست، خودکشی و اعتیاد را می‌پرورد، خواهد شد.

نگاه اسلام به فقر و تکدی‌گری
معاون مراکز مدیریت حوزه‌های علمیه استان زنجان با تکیه بر روایت معصومین(ع) در رابطه با مقوله تکدی‌گری، می‌گوید: در روایت داریم اگر کسی دست نیاز به سمت‌تان دراز کرد آن را خالی برنگردانید، ولی افراد در آن زمان اگر دست به چنین کاری می‌زدند واقعا از سر نیاز و نداری بود، ولی حال، افرادی با داشتن توان جسمانی لازم برای کار، تن به چنین ذلتی می‌دهند؛ گدایی می‌کنند و مردم نیز به این فرهنگ غلط بدون آگاهی از تاثیرات ثانویه آن کمک می‌کنند، در حالی که اول باید بدانند آیا این شخص واقعاً نیازمند است یا نه.

حجت‌الاسلام علی ناصر می‌افزاید: نگاه اسلام به فقر نگاه ارزشمندی است و دین اسلام، دینی است که حامی مظلومان و محرومان است و به برکت این دین و این انقلاب است که کمیته امداد امام خمینی (ره) بر پا شده و وظیفه آن کمک به نیازمندان است.

 

افرادی در جامعه هستند که واقعاً نیازمندند، ولی به علت عزت‌نفس و آبرو به سمت گدایی نمی‌روند؛ وظیفه ما در قبال این افراد این است که این اشخاص را به مراکز مربوطه که کمک‌های مردمی را سازمان‌دهی و بین نیازمندان تقسیم می‌کنند، معرفی کنیم.

وی در ادامه یادآور می‌شود: نباید اجازه دهیم این رویه نادرست تبدیل به عادت و فرهنگ برای مردم شود و اگر الان پدری این کار را انجام می‌دهد فرزندش از او می‌آموزد و در آینده او است که دنبال‌رو پدرش خواهد بود، لذا با اقدامات صحیح مردم و مسئولان، این فرهنگ نادرست برچیده می‌شود.

اما ...
تکدی‌گری در زمره زشت‌ترین و ناپسندترین کارهای اجتماعی است. قانون‌گذار بر حسب فرهنگ و آداب و سنن موجود برای مجازات آنان قوانینی را تعیین کرده است و هر شخصی اگر با خود فکر کند که هر کدام از ما مردم و مسئولان اگر نقش خود را به خوبی ایفا کرده و بکنیم هیچ زمانی شاهد چنین منظره‌ای در شهر نخوایم بود

نهادهای مسئول با توسعه اشتغال، گسترش عدالت اجتماعی، رفع نواقص موجود و تامین اعتبارات لازم برای نیازمندان به نظر می‌رسد می‌توانند در ریشه‌کن کردن فقر مؤثر باشند و این معضل اجتماعی از جامعه پاک شود.

اخبار اجتماعی - ایسنا


ویدیو مرتبط :
مشگین شهر /بهشت گمشده

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

جنجال در ساختمان خیابان آزادی ؛ اوراق گمشده کجاست؟



جنجال در ساختمان خیابان آزادی ,اوراق گمشده سازمان تامین اجتماعی

جنجال در ساختمان خیابان آزادی ؛ اوراق گمشده کجاست؟

پس از پخش مناظره تلویزیونی روز جمعه شبکه یک سیما با موضوع بررسی عملکرد سازمان تامین اجتماعی و انتقاد برخی از مدعوین مبنی بر ساز و کار این سازمان بخصوص ابهاماتی که در بخش درآمد و امور مالی این سازمان وجود دارد ، علیرضا محجوب ، رییس کمیته تحقیق و تفحص از این سازمان روز گذشته با برگزاری نشست خبری  پس از گذشت نزدیک به دو ماه از تشکیل کمیته جدید در مجلس نهم نسبت به  تخلفات صورت گرفته در این سازمان لب به انتقاد گشود.

هرچند تحقیق و تفحص از این وزارت خانه و شرکت های زیر مجموعه آن در مجلس هشتم کلید خورد ، اما برخی مانع تراشی ها و مقاومت ها باعث شد تا تحقیق از این وزارتخانه در مدت تعیین شده به سرانجام نرسد و در آخر هم با پایان کار مجلس هشتم بدون نتیجه باقی بماند.

صندوق تامین اجتماعی که در گذشته با عنوان سازمان تامین اجتماعی فعالیت می کرد جزو اصلی ترین نهادهای وزارت  تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که بیش از35 میلیون نفراز جمعیت کشور را که اغلب ازسطح آسیب پذیر جامعه هستند تحت پوشش دارد.


طی  سال های اخیر بخصوص در 8 سال دولت احمدی نژاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی  و مجموعه های تابعه آن با حاشیه ها و حرف و حدیث های فراوانی روبرو بود تا جایی که منجر به استیضاح و برکناری وزیر وقت شد.

گزارش ها همچنان با کندی پیش می رود
علیرضا محجوب روز گذشته با انتقاد نسبت به نحوه عملکرد گروه تحقیق مجلس هشتم  از این سازمان و شرکت های تابعه اش گفته است: اگر گزارش اول هیات تحقیق و تفحص در مجلس هشتم قرائت می شد امروز جلوی بسیاری از تخلفات گرفته می شد اما به هر دلیلی وقتی به پایان مجلس نزدیك شدیم، امكان قرائت این گزارش فراهم نشد و من نیز به عنوان یكی از اعضای این هیات در این خصوص گلایه دارم، چرا كه مجلس هزینه زیادی برای تهیه آن گزارش پرداخت.


وی با اشاره به مفقود شدن 20 هزار صفحه پرونده كه مربوط به این تحقیق و تفحص  بوده است به كسانی كه در گم شدن این پرونده ها مسوول هستند هشدار داده كه در صورت عدم همكاری به دادگاه فرا خوانده می شوند.

همچنین با بیان اینكه برخی از مسوولان خود را مقدم بر قانون می دانند، گفت: گزارش ها همچنان با كندی به ما ارائه می شود و با اینكه دو ماه به پایان بررسی پرونده در هیات تحقیق و تفحص مانده مدارك زیادی هنوز به ما ارائه نشده است.

همچنین محجوب از درخواست خود از سازمان تامین اجتماعی برای دریافت گزارشات و تخلفات از طرز كار مسوولان تامین اجتماعی، شركت شستا و سایر شركت ها توسط  مردم گفت و در این باره افزود: این اطلاعیه اعلام نشد و به همین دلیل مجبور شدم نشست خبری برگزار كرده و این موضوع را اعلام كنم.


نماینده مردم تهران در مجلس خاطرنشان كرد: این همكاری نكردن از سوی هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی در دولت قبل شروع شده و در حال حاضر نیز به دلیل اینكه تنها مدیرعامل این سازمان عوض شده كار به خوبی پیش نمی رود. با وجود اینكه مدیرعامل جدید نیز حسن نیت خود را نشان دادند، اما این حسن نیت برای پیشبرد كارها كافی نیست.

برخی نمایندگان با خوش خدمتی به دولت وقت به 40 میلیون نفر خیانت کردند

پیش از این نیز سلیمان جعفرزاده رییس کمیسیون اجتماعی مجلس هشتم و رییس کمیته تحقیق و تفحص از تامین اجتماعی  با رسانه ای  کردن گوشه کوچکی از تخلفات صورت گرفته دروزارت خانه مطروحه و سازمان تامین اجتماعی و بازنشستگی کشور از برخی رانت بازی ها و فسادهای مالی پرده برداشت که البته این اقدام وی با انتقاد بسیاری روبرو شد ، اما با این حال در مجموع بسیاری از مسائل مطرح شده پیرامون این موضوع  در هاله ای از ابهام باقی ماند ، بدون این که قانون برخورد جدی با متخلفان داشته باشد.

وی  با تاکید بر این که بیش از 2 هزار میلیارد تومان تخلف در این سازمان صورت گرفته است گفت: در آن دوران برخی از نمایندگان وابسته به دولت نسبت به اظهارات من مخالفت کردند و عکس العمل هایی نشان دادند که به اصطلاح خودشان قصد خوش  خدمتی به دولت را داشتند در حالی که به بیش از 40 میلیون نفر از مردم این مملکت خیانت کردند.

جعفرزاده با اشاره به رشوه های  رد و بدل شده در این سازمان اظهار داشت: متاسفانه هیئت رئیسه مجلس به هیچ عنوان با تیم تحقیق همکاری نداشت و موانعی را سد راه ما می کرد. حتی زمانیکه از یک شرکت خواستیم تا اسناد بلاتکلیفی 70 میلیارد تومان از سرمایه خود را ارائه کند هیئت رئیسه مجلس دستور داد تا کار همان جا متوقف شده و دیگر ادامه ندهیم؟

همچنین برخی مواردی که از سوی کامران دستجردی یکی از مدعوین مناظره روز جمعه شبکه یک سیما  مطرح شد جای تامل دارد:
وی با اشاره  به عمر 64 ساله تامین اجتماعی در کشور و تغییر 7 مدیر در این مدت  گفت :نوع کار در این سازمان بیشتر  سیاسی کاری و باند بازی بوده و افرادی زور بیشتری داشتند املاکی را گرفته‌اند، حتی نماینده‌ای ملکی را که متعلق به سازمان تامین اجتماعی بود برای خود گرفته که بعد سازمان متوجه شد که آن ملک برای این سازمان است.

 کامران یادآور شد: 2 میلیارد دلار یعنی 30 درصد سازمان تامین اجتماعی سهام خرید که نوعی کلاه‌گذاری به وجود آمد.

هتل هایی برای از ما بهتران
 وی افزود: 12 هزار میلیارد با سود 2 تا سه درصد برای سازمان تامین اجتماعی را شاهد بوده‌ایم که رجا و هما که زیان‌ده بوده‌اند از آن‌ها استفاده کرده‌‌ایم.


ویلاهایی که در شمال در عکسی که ارائه شد شاهد آن بودیم 400 میلیون تومان تنها خرج مبلمان آن بوده‌است که متعلق به از ما بهتران است.


وی گفت: انواع هتل‌ها با امکانات زیاد برای از ما بهتران بوده و در بحث مطالبات کارگران مثل بیمه و درمان آن‌ها دچار مشکل هستیم.


 دستجردی یادآور شد: 6 هزار میلیارد تومان به شستا دادیم که کارچاق کند که این بودجه به صورت چرب و نرم در اختیار برخی افراد قرار گرفت و ظلمی به کارگران شد.

 وی افزود: از ما بهتران از امکانات استفاده کردند و ما شاهد زیرمیزی بوده و کارگران دچار مشکلاتی از جمله تهیه قرص و دارو شده‌اند.


 نماینده مردم اصفهان با انتقاد از این که چرا عنوان می‌شود سازمان تامین اجتماعی همانند دریاچه ارومیه خشک شده است  گفت: بنده می‌گویم که شستا که عنوان می‌شود ضررده است صورت‌حساب‌هایی را درست می‌کنند با عنوان سوددهی تا پاداش دریافت کنند.همچنین برای همسان سازی حقوق کارگران در اصفهان 1 هزار میلیارد توما ن به تامین اجتماعی پرداخت کردیم اما آن را هدر دادند.

مدیرعاملی که ماهانه 15 میلیون تومان حقوق می‌گیرد
 کامران  در ادامه با اشاره به حقوق 15 میلیون تومانی  مدیران یکی از شرکت  تامین اجتماعی گفت: این بجز پاداش‌های سوری است که درست می‌کند و کمترین مبلغ آ ن400 میلیون تومان است و حیف و میل های بسیاری در این سازمان در حال اتفاق است.


حال با تمام موارد مطرح شده انتظار می رود وزیرتعاون ، کار و رفاه اجتماعی دولت تدبیر و امید،  طبق وعده ای که در روزهای نخست حضورش در این وزارتخانه داده بود مبنی بر همکاری با هیات تحقیق و تفحص ، و همچنین جدیت نمایندگان پیگر این پرونده رسیدگی به تخلفات این سازمان و نهادهای زیر مجموعه آن  هرچه زودتر به نتیجه برسد تا شاهد پایمال حقوق مردم و بیت المال در کشور و حکومت اسلامی نباشیم./آریا