اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

خط و نشان​های آمریکا و آژانس دو روز قبل از مذاکرات آلماتی دو



مذاکرات آلماتی دو,نتایج مذاکرات آلماتی دو

خط و نشانهای آمریکا و آژانس دو روز قبل از مذاکرات آلماتی دو

انرژی‌هسته‌ای - دیپلماتهای هستهای ایران در حالی روز جمعه پشت میز مذاکره با 1+5 خواهند نشست که طرف غربی، نسبت به اعلام نتایج این نشست پیشدستی کرده است.

نسرین وزیری: چهار دور مذاکرات ایران و نمایندگان پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان در سال 91 در ایستگاه آلماتی قزاقستان در اسفندماه متوقف شد و ادامه مذاکرت به 16 و 17 فروردین در «آلملتی دو» موکول شد.

اگرچه طرفین پس از نشست پیشین نسبت به آینده مذاکرات کما فی السابق ابراز امیدواری کردند اما همچون ادوار گذشته شاهد کوک شدن ساز مخالف غرب قبل از برگزاری دور جدید مذاکرات هستیم.

کما اینکه مشاور هسته‌یی اوباما گفت: اگر دو طرف (ایران و 1+5) توافق کنند که دور بعدی از مذاکرات برگزار شود در این صورت پیشرفتی در روند مذاکرات ایجاد شده است.

به گزارش ایسنا به نقل از سایت خبری آنتی‌وار، گری سیمور، یکی از مشاوران هسته‌ای باراک اوباما درباره مذاکرات "آلماتی 2" گفت: پیشنهاد ارائه شده از سوی 1+5 پیشنهاد خوبی است و فرصتی را برای ایران ارائه می‌دهد. او مدعی شد که واشنگتن و سه کشور اروپایی مصمم هستند که در صورت دست نیافتن به توافق تحریم‌های بیش‌تری را علیه ایران اعمال کنند.

وی ادامه داد: اگر دو طرف توافق کنند که دور بعدی از مذاکرات برگزار شود در این صورت پیشرفتی حاصل می‌شود اما من فکر می‌کنم که این تصور غیرواقعی است که انتظار داشته باشیم در این دوره از مذاکرات به یک پیشرفت غیرمنتظره دست یابیم.

این در حالی است که پس از نشست آلماتی یک ایران با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که «گروه 1+5 پیشنهاد کرد گام‌های ملموسی برای 6 ماه آینده و در جهت اعتمادسازی متقابل برداشته شود و پیشنهادهایی نیز در این زمینه ارائه شد. تاکید جمهوری اسلامی ایران بر متوازن و هم‌زمان بودن گام‌ها بود و این‌که پیشنهادها نباید نافی حقوق جمهوری اسلامی ایران باشد.

 1+5 نیز در بیانیه‌ای که در نشست 35 عضو شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین خوانده شد اعلام کرد:« ما به دنبال نتایج ملموس در مراحل اولیه روند دیپلماتیک هستیم. ما بار دیگر حمایت‌مان از یک راه‌حل دیپلماتیک برای موضوع هسته‌ای ایران را اعلام می‌کنیم».

با این حال مشاور اوباما بر این باور است که دو طرف از دیپلماسی برای دست‌یابی به اهداف خود استفاده می‌کنند. ایرانیان از دیپلماسی به عنوان ابزاری برای دست‌یابی به پیشرفت در مذاکرات و جلوگیری از اعمال هرگونه تحریم بیش‌تر استفاده می‌کنند اما آمریکا و 1+5 دیپلماسی را در جهت نشان دادن این که ایران غیرمنطقی بوده و نیاز به تحریم‌های بیش‌تر دارد به‌کار می‌برند.

هم صدا با این مقام آمریکایی جنگ روانی آمانو علیه ایران نیز کلید خورده است. مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در آستانه مذاکرات آلماتی دو گفت که ایران «احتمال دارد» به‌دنبال سلاح هسته‌ای باشد و آژانس شواهدی در دست دارد که نشان می‌دهد که فعالیت‌هایی در این خصوص در گذشته و حال جریان داشته است.

آنگونه که فارس به نقل از آسوشیتدپرس نوشته است؛ این ادعای آمانو در حالی مطرح می‌شود که گزارش‌های آژانس سند روشنی بر ادعاهایش ارائه نمی‌کند. از آنجا که آمانو بر اساس احتمالات سخن می‌گوید، می‌توان سخنان وی را نوعی جنگ روانی علیه ایران توصیف کرد چرا که در عمل، مدیر کل یک نهاد فنی – حقوقی نمی‌تواند بر اساس احتمالات کشوری دیگر را محکوم کند.

به گزارش ایرنا، علی اصغر سلطانیه نماینده ایران درآژانس نیز به سخنان آمانو واکنش نشان داده و تاکید کرد: ایران در چارچوب پیمان ان.پی.تی تاکنون با آژانس بین المللی انرژی هسته ای همکاری های گسترده ای داشته و در همین چارچوب همچنان به همکاری خود ادامه می دهد. بازرسان آژانس تاکنون بدون هیچ محدودیت و مانعی طبق پیمان ان. پی.تی، بازرسی های خود را از مراکز هسته ای ایران انجام داده اند و آژانس نیز در تمام گزارش های خود به صراحت اعلان داشته انحرافی در برنامه های هسته ای ایران ندیده است.

اما به نظر میرسد که دیپلماتهای اروپایی هم با ساز آمریکا و آژانس هم نوایی میکنند. چه آنکه خاویر سولانا رییس پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا در موسسه بروکینگز نیز با بیان اینکه «فکر می‌کنم میزان ثبات و پیوستگی میان اعضای 1+5 کاهش یافته» ادامه داده است: اولین دلیل این کاهش به‌خاطر مساله سوریه است زیرا در این مساله چین، روسیه،‌آمریکا و اتحادیه اروپا در یک موضع یکسان قرار نگرفتند. مساله سوریه مهم است زیرا ایران و سوریه روابط بسیار مهمی با یکدیگر دارند.

وی دستیابی به یک توافق در مذاکرات آتی آلماتی درباره موضوع هسته‌یی ایران را تنها با بررسی مساله سوریه امکان‌پذیر دانسته و تاکید دارد که مساله سوریه تنها موضوع دخیل در مذاکرات ایران و 1+5 نیست. مسائلی مانند احتمال حمله نظامی و یا اعمال تحریم‌های یک جانبه علیه ایران ممکن است اختلافاتی را میان اعضای 1+5 به وجود آورد اما تنها راه حل اختلافات به‌کارگیری ابزار دیپماتیک و سیاسی است.

به گزارش ایسنا به نقل پایگاه اینترنتی آنتی‌وار، از نگاه سولانا اگر تفاهم و پیوستگی تا زمان برگزاری مذاکرات میان اعضای 1+5 باقی بماند، این یک معجزه است اما در حال حاضر این تفاهم در خطر از هم پاشیدن قرار گرفته است.

با وجود این منفیبافیهای طرف غربی؛ مقامات دیپلماتیک ایران نگاه امیدوارانهای به مذاکرات فردا در آلماتی دارند. کما اینکه رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امورخارجه با بیان این که این مذاکرات 5 به راحتی قابل رسیدن به تفاهم است، گفت: اگر رفتار این کشورها درجهت کامل کردن رویکردهای آنان در اجلاس «آلماتی 1» باشد به خواسته های ایران نیز نزدیک می شویم. او به ایرنا گفت که این مذاکرات پیچیدگی بسیاری ندارد و باید برای این مذاکرات یک دورنمای روشن و شفاف ترسیم شود مبنی بر این که تا پایان، حقوق ملت ما به رسمیت شناخته می شود و در همین زمان نگرانی ها و ادعاهای مطرح شده از طریق گام های طرفین برطرف شود.

از نگاه وی، علت اصلی به نتیجه نرسیدن مذاکرات خواسته های غیر منطقی گروه 1+5 بوده است که در مقابل این خواسته های غیر منطقی، به ایران پیشنهاد می کردند تا اقدامات متقابلی انجام دهد اما در واقع این اقدامات قابل مقایسه با درخواست های آنها نبود.  اما اگر رفتار این کشورها در جهت کامل کردن رویکردهایشان در اجلاس «آلماتی 1» باشد به خواسته های ایران نیز نزدیک می شویم./خبرآنلاین

 

 


ویدیو مرتبط :
چشم اندار مذاکرات؛حق وتو دادن به آژانس اتمی برای ایران

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

موضع آمریکا، انگلیس و رژیم اسرائیل در قبال مذاکرات آلماتی/ ناکامی و شکست مذاکرات آلماتی



موضع آمریکا، انگلیس و رژیم اسرائیل در قبال مذاکرات آلماتی

با پایان یافتن دومین روز از مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 در آلماتی، یکی از مطالب اصلی همه مطبوعات و رسانه های انگلیسی زبان به این موضوع اختصاص یافته و همگی نیز به اتفاق از ناکامی مذاکرات در رسیدن به نتیجه مطلوب سخن گفته اند. در این میان، برخی با دیدگاهی بدبینانه تر، از «شکست» مذاکرات سخن به میان آورده و برخی موضوع «ناکامی» یا «پابرجا بودن اختلاف نظرها» را مطرح کرده اند.

با پایان یافتن دومین روز از مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 در آلماتی، یکی از مطالب اصلی همه مطبوعات و رسانه های انگلیسی زبان به این موضوع اختصاص یافته و همگی نیز به اتفاق از ناکامی مذاکرات در رسیدن به نتیجه مطلوب سخن گفته اند. در این میان، برخی با دیدگاهی بدبینانه تر، از «شکست» مذاکرات سخن به میان آورده و برخی موضوع «ناکامی» یا «پابرجا بودن اختلاف نظرها» را مطرح کرده اند.

 

اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب

 

به گزارش «تابناک»، هرچند همان طور که اشاره شد این موضوع تقریباً در همه مطبوعات بین المللی بازتاب یافته، اما می توان به عنوان مثال به «واشنگتن پست» اشاره کرد که مذاکرات آلماتی در فضایی ناامیدکننده پایان یافته، زیرا هرچند دو طرف این گفت و گوها را سازنده دانسته اند، اما اشاره کرده اند که در نهایت این مذاکرات در حل موضوع هسته ای ایران بی نتیجه بوده است.

این روزنامه در ادامه به اظهارات شرکت کنندگان در این دور از مذاکرات اشاره کرده است؛ از کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که درباره پابرجا بودن فاصله بسیار میان طرفین سخن گفته تا سرگئی ریابکف، نماینده روسیه در مذاکرات که می گوید مذاکرات قطعاً گامی رو به جلو و دارای بحث های ماهوی بوده، اما اختلافات میان طرفین هنوز حل نشده است. 

 

اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب

 

خبرگزاری «آسوشیتدپرس» نیز در گزارش خود از مذاکرات می نویسد به طول انجامیدن مذاکرات و ادامه آن در نوبت بعدازظهر، این امید را به وجود آورد که می توان انتظار پیشرفت را داشت؛ اما اظهارات مطرح شده توسط طرفین پس از مذاکرات، آشکار کرد که آن ها هنوز به آن میزان از پیشرفت دست نیافته اند که بتوان از آن با عنوان موفقیت یاد کرد.

این خبرگزاری در ادامه به بخش هایی از سخنان کاترین اشتون و سعید جلیلی پس از مذاکرات اشاره می کند و می افزاید ایران در مذاکرات خواستار امتیازاتی بیش از آن چیزی است که تاکنون از سوی طرف مقابل مطرح شده است. این خبرگزاری همچین اشاره می کند که سعید جلیلی با بیان اینکه طرف مقابل باید تمایل و صداقت خود را نشان دهد، این موضوع که ایران باید گام اول اعتمادسازی را بردارد رد کرده است. 

 

اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب

 

سایت شبکه خبری «راشا تودی» نیز محور مطلب خود درباره مذاکرات را سخنان سعید جلیلی قرار داده و می نویسد تهران از قدرت های جهانی خواسته اعتماد مردم ایران را به دست آوردند. این سایت ضمن اشاره به بخش هایی دیگر از سخنان جلیلی به نقل از وی می نویسد فرایند اعتمادسازی یک مسیر دوطرفه است و ایران تاکنون گام هایی را برای ایجاد اعتماد برداشته است.

این سایت همچنین با مقایسه سخنان جلیلی با اظهارات اشتون، می نویسد جلیلی دیدگاه های خوشبینانه تری را مطرح کرده است. راشاتودی اشاره می کند در جریان مذاکرات آلماتی، دو بسته پیشنهادی مجزا که از سوی ایران و گروه 1+5 ارائه شده بود مورد بحث قرار گرفته است. 

 

اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب

 

اما موضع دولت انگلیس نسبت به مذاکرات، موضوعی است که مورد توجه خبرگزاری کویت قرار گرفته است. به نوشته این خبرگزاری، انگلیس نیز همچون دیگر طرف های حاضر در مذاکرات، از فاصله زیاد دیدگاه های طرفین و ناکامی مذاکرات در رسیدن به نتیجه لازم سخن گفته است.

ویلیام هیگ، وزیر خارجه انگلیس در این زمینه اظهار داشته: «بحث هایی طولانی درباره برخی موضوعات انجام گرفت؛ اما فاصله زیادی میان طرفین باقی مانده است. موضع کنونی ایران بسیار کمتر از آن چیزی است که برای رسیدن به یک پیشرفت دیپلماتیک مورد نیاز است». وی در ادامه با لحنی تهدیدآمیز گفته: «ما از ایران می خواهیم با دقت این موضوع را در نظر بگیرد که آیا می خواهد به رویه کنونی خود ادامه داده و فشار و انزوای بیشتر از جامعه بین المللی روبرو شود و یا وارد مذاکراتی معنادار شود». 

 

اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب

.

روزنامه اسرائیلی «یدیعوت آحارانوت» هم به موضع مقامات آمریکایی نسبت به مذاکرات و چشم انداز انجام گفت و گوهایی دیگر میان طرفین پرداخته است.

این روزنامه به نقل از یک مقام عالیرتبه آمریکایی که از وی نام نبرده می نویسد هنوز مشخص نیست که آیا پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران در ماه ژوئن، دور جدیدی از مذاکرات هسته ای با این کشور برگزار خواهد شد یا خیر. این روزنامه می نویسد به اعتقاد برخی تحلیلگران، آماده شدن ایران برای انتخابات، ممکن است روند تصمیم گیری در تهران را پیچیده کرده و ارائه هرگونه امتیاز از سوی این کشور درباره برنامه هسته ای را دشوار سازد. 

 

اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب

 

در نهایت، خبرگزاری فرانسه نیز اظهارات یک مقام اسرائیلی را بازتاب داده که با استفاده از فرصت، خواستار تشدید فشارها بر ایران شده است. به نوشته این خبرگزاری، «یووال استینیتز»، وزیر اطلاعات و امور راهبردی رژیم اسرائیل گفته اکنون زمان آن رسیده که قدرت های جهانی «موضعی سخت تر» در قبال برنامه هسته ای ایران اتخاذ کنند.

وی ضمن تکرار ادعاهای پیشین مقامات این رژیم گفته ایران از روند مذاکرات برای خرید زمان جهت پیشبرد برنامه غنی سازی اورانیوم خود و دستیابی به سلاح هسته ای استفاده می کند. وی مدعی شده باید برای جلوگیری از این امر، تهدیدی معتبر و مهم علیه ایران وجود داشته باشد./تابناک