اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

حریق اتوبوسهای ولوو در سکوت مسئولان



اخبار,اخبار اجتماعی ,اتوبوس‌های اسکانیا

در حالی که حریق اتوبوس‌های اسکانیا طی یکسال اخیر جنجال‌ ساز شده بود، حریق سایر اتوبوس‌های مسافربری چندان مورد توجه مسئولان و رسانه ها قرار نگرفته است.

به گزارش مهر، سرهنگ رحیم فرشاد کارشناس رسمی دادگستری در حوزه وسایل نقلیه زمینی( تصادفات) معتقد است که در میان انتشار اخبار مربوط به تصادفات اتوبوس‌های اسکانیا در جاده های کشور، حوادث سایر اتوبوس‌ها به حاشیه رانده شد. به شکلی که حریق اتوبوس‌های ولوو که آمار قابل توجهی از اتوبوس‌های در حال تردد را به خود اختصاص داده‌اند به رغم فراوانی قابل توجه، از دید رسانه‌ها و مسئولان غافل ماند.

وی افزود: هرچند تا کنون آماری از حریق اتوبوس‌های ولوو به صورت جمع‌بندی از سوی مراجع ذی ربط منتشر نشده اما با نگاهی به اخباری که از این حوادث در سال جاری منتشر شده، متوجه می شویم که تعداد حریق اتوبوس های ولوو در جاده های کشور کم نبوده است.

بطوریکه ۳۰ اردیبهشت ۹۴ در محور مشهد - تربیت حیدریه یک دستگاه اتوبوس ولوو B۱۲ دچار حریق شد و ۱۰۰ درصد در آتش سوخت. همچنین ۲۴ تیر امسال نیز یک دستگاه اتوبوس ولوو در محور شیراز - مشهد به دلیل آنچه فرمانده پلیس راه فردوس نقص فنی عنوان کرد، در آتش سوخت و بیش از ۵۰ درصد صدمه دید. در کمتر از ۳ هفته بعد یعنی در هفته دوم مرداد ۹۴ یک دستگاه اتوبوس ولوو دیگر با ۱۵ مسافر در آزادراه قزوین - رشت دچار حریق شد که به گفته فرمانده انتظامی شهرستان قزوین علت این حادثه نیز نقص فنی بود.

به گفته فرشاد، این حریق‌های پی در پی هشداری جدی به مسئولان است که اگر برنامه‌ای برای اتوبوس های مسافربری دارند باید برای تمامی اتوبوس‌ ها اجرا شود. موضوعی که می‌تواند در ارتقای ایمنی حمل و نقل مسافربری جاده‌ای کشور نقش موثری داشته باشد.

این کارشناس تصادفات با طرح این سئوال که چرا مسئولان مربوطه به رغم تعدد حریق اتوبوس‌های ولوو هیچ اقدامی در خصوص این اتوبوس‌ها ترتیب نداده‌اند، افزود: این سئوال نیز مطرح است که آیا نقص فنی علت حریق اتوبوس‌هاست و یا عوامل دیگری همچون دستکاری رانندگان عامل اصلی این حوادث ناگوار در کشور است. موضوعی که متاسفانه به رغم تهدید جان مسافران تا کنون به طور جدی مورد برخورد مسئولان قرار نگرفته است.

اخبار اجتماعی - مهر

 


ویدیو مرتبط :
شلوغی اتوبوسهای بی ار تی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

قیمت لبنیات در سکوت خبری مجددا گران شد!/ مسئولان پاسخ دهند



اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

قیمت لبنیات در سکوت خبری مجددا گران شد!/ مسئولان پاسخ دهند

قیمت فرآورده‌های لبنی در حالی در یک هفته اخیر در سکوت خبری برای چندین بار گران شده که هنوز هیچ مسئولی در این باره موضع‌گیری نکرده است.

مشاور انجمن صنفی صنایع فرآورده های لبنی ایران درگفتگو با مهر درخصوص افزایش قیمت فرآورده های لبنی در بازار اظهارداشت: متاسفانه باوجود همه تمهیداتی که در رابطه با موضوع قیمت شیرخام اندیشیده شد، نه تنها قیمت این محصول در بازار کاهش نیافت بلکه شاهد افزایش قیمت شیرخام و به تبع آن قیمت فرآورده های لبنی در بازار بودیم.

قیمت هرکیلوگرم شیرخام 1100 تومان شد!حسین چمنی با اشاره به اینکه هم اکنون به دلیل افزایش قیمت نهاده های دامی هرکیلوگرم شیرخام در حدود 1100 تومان از سوی دامداران به کارخانجات تولید فرآورده های لبنی عرضه می شود، درعین حال گفت: البته به نظر می رسد که در حدود 200 تا 250 تومان حباب قیمتی برای شیرخام وجود داشته باشد، چون تولید شیرخام در کشور به اندازه نیاز مصرف انجام نمی شود.

مشاور انجمن صنفی صنایع فرآورده های لبنی ایران، عدم تولید شیرخام به اندازه کافی در کشور را موجب برهم خوردن تعادل عرضه و تقاضای این محصول در بازار دانست و افزود: بر این اساس، قرار بود برای برقراری تعادل عرضه و تقاضا اقدام به واردات شیرخشک شود که علی رغم صدور مجوز واردات شیرخشک اما هنوز به میزان مورد نیاز این فرآورده به کشور وارد نشده به گونه ای که تاکنون فقط در حدود چندصدتن شیرخشک به کشور وارد شده که تاثیری در ایجاد تعادل نداشته است.

چرا قیمت لبنیات افزایش یافت؟

وی با اعلام اینکه عدم ثبات قیمتی شیرخام موجب افزایش قیمت فرآورده های لبنی در بازار شده است، گفت: البته با اقدام قهری و برخورد تعزیراتی نمی توان قیمت فرآورده های لبنی را در بازار کاهش داد، چون این اقدام نه تنها موجب کاهش قیمت این فرآورده ها نخواهد شد بلکه موجب به وجود آمدن تنش در بازار هم خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه آمارهای بیماریهای ناشی از عدم مصرف شیر و لبنیات به دلیل کمبود آن در کشور بسیار وحشتناک است، گرانترین هزینه درمان را برای بیماریهای ناشی از عدم مصرف این محصولات عنوان کرد و افزود: کمبود تولید شیر و فرآورده های لبنی در کشور نه تنها شاخص‌های اقتصاد خرد بلکه شاخصهای اقتصاد کلان را نیز تحت تاثیر خود قرار می دهد. چمنی خواستار تشکیل کارگروه دائمی برای سیاستگذاری در بخش شیر و لبنیات کشور شد و اظهارداشت: اعضای این کارگروه می توانند نمایندگان دولت، مجلس، دامداران و صنایع فرآورده های لبنی باشند.

مشاور انجمن صنفی صنایع فرآورده های لبنی ایران خاطرنشان کرد: اگر به پیش نیازهای تولید شیر و فرآورده های لبنی در کشور توجه همه جانبه نشود، برخورد با حلقه نهایی یعنی قیمت تمام شده محصولات لبنی مشکلی را از این صنعت حل نخواهد کرد چراکه تنها نتیجه، کاهش و غیراقتصادی شدن تولید ونهایتا وابستگی مجدد کشور به واردات این محصول استراتژیک خواهد بود.

وی با تاکید براینکه افزایش نرخ شیر و محصولات لبنی باید آسیب شناسی شود، گفت: به عنوان مثال، باید به صورت شفاف مشخص شود که تاکنون چه میزان نهاده دامی و علوفه به کشور وارد شده است؟ چگونه بین دامداران توزیع شده است؟ و چرا این اقدام تاثیری در کاهش قیمت شیرخام نداشته است؟!

چمنی تصریح کرد: درحال حاضر حتی آدرس دامدارانی که به آنها نهاده و علوفه یارانه ای اختصاص داده شده است موجود نیست که کارخانجات صنایع لبنی برای تامین شیرخام خود به آنها مراجعه کنند و با قیمت مصوب شیرخام را تهیه کنند.

به گزارش مهر، گفته می شود قیمت فرآورده‌های لبنی در یک هفته اخیر و در سکوت خبری با افزایش بین 8 تا 40 درصدی روبرو شده است./مهر