اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

حداقل قیمت بنزین در فاز دوم هدفمندی یارانه ها



اخبار,اخبار اقتصادی ,قیمت بنزین

 

اخبار اقتصادی - «حداقل قیمت بنزین باید 1400 تومان باشد»

 بنزین در سال های پیش از انقلاب با نرخی بالاتر از قیمت جهانی آن به فروش می رسید. در بحبوحه انقلاب و وقوع جنگ تحمیلی، نرخ تورم به شدت بالا رفت. با کاهش ارزش ریال، نرخ بنزین نیز کاهش یافت، به طوری که در سال 1359 دولت قیمت بنزین را 3 برابر کرد و از یک تومان به سه تومان رساند.

از آن زمان به بعد هرچند سال یک بار، بنزین افزایش قیمت را تجربه می کند، اما افزایش نرخ تورم و کاهش ارزش ریال با شتاب بیشتری به پیش رفته اند. به طوری که بهای بنزین که زمانی بیشتر از قیمت جهانی آن بود در سال 1389 و پیش از اجرای فاز اول طرح هدفمندی یارانه ها به 10 درصد قیمت جهانی رسید، دولت با اجرای فاز اول هدفمندی و افزایش قیمت بنزین از 100 به 400 تومان، سعی کرد بهای آن را به نرخ منطقه ای برساند.

با اجرای نادرست فاز اول هدفمندی، نرخ تورم به شدت افزایش یافت و بعد از گذشت سه سال قیمت بنزین دوباره عقب گرد داشته و در حال حاضر تنها 14درصد نرخ جهانی است. در چند ماه اخیر در آستانه اجرای فاز دوم طرح هدفندی یارانه ها، کاهش یارانه دولتی بنزین نقل محافل شده است.

کارشناسان اقتصادی درباره افزایش قیمت این کالا نظرات متفاوتی دارند. برخی از آنان بر این باورند که افزایش یک باره قیمت بنزین نادرست بوده و باعث افزایش شدید نرخ تورم می شود. اما عده ای دیگر به شوک قیمتی معتقدند و به باور آنها باید بهای بنزین تک نرخی و بالای 1000 تومان تعیین شود تا دولت بتواند از هزینه های ناشی از یارانه سوخت رها شود و با پولی که از برداشتن یارانه ها عایدش می شود، مسیر تولید را بهبود بخشید.

پدرام سلطانی، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران بر این باور است که اگر دولت قیمت بنزین را کمتر از 1400 تومان تعیین کند، اصلا برای کشور توجیه اقتصادی نخواهد داشت.

سلطانی در گفت وگو با شانا اعلام کرد: افزایش نرخ بنزین، سالانه 2 تا 3 درصد، عدد تورم را بالا می برد و در درازمدت اثر مثبتی روی اقتصاد کشور دارد.

وی با تاکید بر اینکه بیشترین میزان آزادسازی نرخ حامل های انرژی باید روی بنزین باشد، گفت: بنزین یک فرآورده مصرف نهایی است و کمترین میزان مصرف را در تولید و شبکه حمل ونقل عمومی دارد. زیرا در حال حاضر گاز و گازوئیل بیشترین میزان سوخت مصرفی حمل ونقل عمومی کشور را به خود اختصاص داده و خودروهای شخصی بیشترین مصرف نهایی را از این فرآورده دارند.

به اعتقاد وی، اکثر مصرف کنندگان خودروهای شخصی از دهک های بالای جامعه هستند و بیشترین میزان درآمد را دارند، اما در دهک های پایین درآمدی شاید از هر پنج خانوار یک خانوار دارای خودروی شخصی باشد.

سلطانی در ادامه گفت: با افزایش قیمت بنزین، هم آلودگی هوا و ترافیک شهری کاهش می یابد و هم هزینه دولت برای سرمایه گذاری در امر بهداشت و سلامت کم می شود.

به گفته وی، هم اکنون دولت ناچار است به دلیل افزایش آلودگی هوای کلان شهرها مبالغ کلانی را برای سلامت شهروندان و خدمات رسانی به آنها هزینه کند.

به اعتقاد وی افزایش قیمت بنزین روی تورم اثر چندانی ندارد، سلطانی در این باره گفت: اگر دولت بار فشار تغییر قیمت حامل های انرژی را به بنزین منتقل کند، این فرصت نیز ایجاد می شود تا قیمت حامل هایی مانند برق و گاز که تاثیر مستقیمی روی تولید دارند کمتر افزایش یابد، در نتیجه با توجه به رکود تورمی، هزینه تولید هم افزایش نمی یابد.

نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران از مخالفان تک نرخی شدن بنزین در حال حاضر است و در این باره گفت: بهتر است در فاز دوم هدفمندی یارانه ها، بنزین با دو نرخ اعلام شود، زیرا دارندگان خودروهای ارزان و کم مصرف از دهک های میانه جامعه هستند، ضمن اینکه حمل ونقل عمومی نیز به سرعت قابلیت جایگزینی ندارد و باید در یک بازه زمانی دولت و شهرداری به توسعه این ناوگان اقدام کنند.

وی در این خصوص افزود: ناوگان حمل ونقل عمومی باید به قدری توسعه و صرفه اقتصادی پیدا کند که طبقه متوسط جامعه دیگر ضرورتی برای استفاده از خودروی شخصی خود نداشته باشند.

به گفته وی، پس از اینکه زیرساخت هایی از جمله فرهنگ استفاده از وسایل نقلیه عمومی در جامعه ایجاد شد آن گاه دولت می تواند در یک دوره زمانی به تدریج سهمیه بنزین های کارتی را کم و به مرور حذف کند.

سلطانی، نرخ بنزین در ایران را حدود ٢٢ سنت اعلام کرد و افزود: ایران یکی از ارزان ترین بنزین های دنیا را در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهد، بنابراین دولت می تواند این نرخ را به نرخ های بین المللی نزدیک کند.

به اعتقاد وی بهتر است دولت در فاز دوم هدفمندی، کف ١٤٠٠ تومان را برای بنزین آزاد در نظر بگیرد و اگر بخواهد کمتر از این رقم را در فاز دوم نهایی کند، اصلا توجیه ندارد.

وی گفت: با فرض اینکه بنزین سهمیه ای پس از مدتی حذف شود، دولت می تواند در فاز دوم هدفمندی نرخ بنزین آزاد را بین ١٢٠٠ تا ١٤٠٠ تومان تعیین کند.

نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران درباره افزایش تورم در صورت افزایش قیمت بنزین بر این باور است که ممکن است در کوتاه مدت افزایش نرخ بنزین روی تورم و نرخ ارز اثر بگذارد، اما در بلندمدت در صورتی که رشد اقتصادی روند صعودی داشته باشد، تاثیر مثبتی خواهد داشت.

سلطانی با اشاره به تورم انتظاری ناشی از افزایش قیمت بنزین تصریح کرد: باید به این مساله توجه داشت که قیمت بنزین به تنهایی سطح عمومی قیمت ها را افزایش نمی دهد، به نحوی که حتی اگر دولت نرخ بنزین را ٤ برابر هم کند اثر آن روی تورم سالانه بیشتر از ٢ تا ٣ درصد نخواهد بود.

در ابتدا با افزایش قیمت، نرخ حمل ونقل شهری و مسافری افزایش می یابد، اما این نرخ عدد تورم عمومی را بالا نمی برد.
اخبار اقتصادی - دنیای اقتصاد


ویدیو مرتبط :
فاز دوم هدفمندی یارانه ها

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها با چراغ خاموش ، افزایش قیمت بنزین توسط دولت کلید خورد؟



 

افزایش قیمت بنزین , قیمت بنزین

 

بنزین و قیمت بنزین در فاز دوم هدفمندی یارانه ها به یکی از دغدغه های فکری مردم تبدیل شده است .همزمان با نزدیک شدن فاز دوم هدفمندی یارانه ها حرف و حدیث های بنزینی قوت گرفته و گمانه زنی ها درباره نرخ بنزین ادامه دارد. بعد از اختلافات زنجیره ای دولت با مجلس هشتم بر سر قانون بودجه و اجرایی شدن فاز دوم ...

شفاف: بنزین و قیمت بنزین در فاز دوم هدفمندی یارانه ها به یکی از دغدغه های فکری مردم تبدیل شده است .همزمان با نزدیک شدن فاز دوم هدفمندی یارانه ها حرف و حدیث های بنزینی قوت گرفته  و گمانه زنی ها درباره نرخ بنزین ادامه دارد.

بعد از اختلافات زنجیره ای دولت با مجلس هشتم بر سر قانون بودجه و اجرایی شدن فاز دوم هدفمندی یارانه ها، دولتی ها مطابق قانون مصوب مجلس باید همزمان با آغاز خرداد ماه، فاز دوم هدفمندی را اجرایی می کردند اما این اتفاق عملا نیافتاد تا شایعه اجرایی شدن فاز دوم هدفمندی با چراغ خاموش قوت بگیرد.

آخرین اخبار بنزینی حاکی از این است که، مراحل نهایی بررسی تراکنش و تجمیع اطلاعات کارت‌های هوشمند سوخت در حال انجام است وبه این ترتیب پیش بینی می‌شود تا ابتدای مردادماه دستور افزایش قیمت بنزین صادر شود.

گفتنی است پیش از این نیز در طی چند روز گذشته قیمت نان افزایش یافته که بسیاری آ را ناشی از تبعات اجرایی شد فاز دوم هدفمندی یارانه ها بدون ابلاغ رسمی می دانند هر چند دولتی ها اعلام کره  اند که گرانی نان ربطی به هدفمندی ندارد و مربوط به قیمت گندم و آرد است تا به این ترتیب احتمال افزایش مجدد قیمت نان نیز وجود داشته باشد.

در هر حال اخبار رسیده حاکی از این است که  طرح افزایش قیمت بنزین به عنوان اولین حامل انرژی در قالب فاز دوم اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها در  تیر ماه سالجاری آغاز می‌شود.

بر این اساس زیرساخت‌های افزایش قیمت بنزین در تیر ماه سالجاری آماده شده است که از تجمیع اطلاعات سامانه هوشمند سوخت می‌توان به عنوان مهمترین اقدام دولت به منظور افزایش قیمت بنزین یاد کرد.

برای اجرای فاز دوم هدفمند سازی یارانه‌ها و اصلاح مجدد قیمت بنزین از ابتدای سالجاری تاکنون 2 اقدام اساسی در سطح سامانه هوشمند سوخت انجام شده است به طوری که در فاز اول بنزین 100 تومانی از چرخه عرضه سوخت کشور حذف شد.

در گام دوم هم با ابلاغ ستادهدفمندی یارانه‌ها به شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، فراخوانی برای ثبت مشخصات کارت، محاسبه سهمیه باقیمانده و حفظ آن در کارتهای هوشمند سوخت ابلاغ شده است.

با اجرای این طرح تا پایان خرداد ماه سالجاری وضعیت تراکنش بیش از 17 میلیون و 716 هزار کارت هوشمند خودرو و موتورسیکلت ارزیابی و سپس کارتهای سوخت غیر فعال از رده خارج می شوند.

در همین حال شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در روزهای اخیر تاکید کرده است: در صورت عدم سوخت گیری تا پایان خرداد ماه سالجاری سهمیه کارت هوشمند سوخت کارتها به‌طور کامل حفظ نخواهد شد.

محسن روحانی مدیر سامانه هوشمند سوخت هم اخیرا هدف از اجرای این طرح را مشخص شدن سهمیه‌های باقیمانده و ذخیره شده در کارتهای هوشمند سوخت و آمادگی برای اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها اعلام کرده و یادآور شده است: با این روش تمامی سهمیه ماه‌های گذشته دارندگان کارت سوخت محاسبه و در کارت آنها درج خواهد شد.

در هر حال خبر گزاری مهر خبر داده  که در حال حاضر سناریوی نهایی قیمت و نحوه عرضه بنزین در قالب اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها نهایی شده است به طوری که این فرآورده استراتژیک و پرطرفدار نفتی در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها با دو نرخ نیمه یارانه‌ای و آزاد عرضه می‌شود، ضمن آنکه نظام سهمیه بندی بنزین هم با قیمت‌های جدید بنزین ادامه می یابد.

گفتنی است، پیش از این هم عبدالله جلالی قائم مقام ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور هم از سیاست کلان دولت برای آزادسازی قیمت بنزین و عرضه تک نرخی این فرآورده پرطرفدار نفتی در بلند مدت خبر داده بود.

بسیاری از کار‌شناسان اقتصادی در گمانه زنی‌های خود اعلام می‌کنند در صورت تک نرخی شدن قیمت بنزین، بهای این فرآورده استراتژیک به منظور نزدیک شدن به قیمت در کشورهای همسایه و مقابله با هرگونه انحراف و قاچاق تا مرز ۱۰۰۰ تومان در هر لیتر افزایش می‌یابد.

محمود احمدی نژاد رئیس جمهور در یکصدمین سفر استانی هیئت دولت در استان خراسان رضوی با وجود تکذیب افزایش قیمت بنزین به لیتری 2000 هزار تومانی که توسط رئیس مجلس عنوان شده بود ،  به طور تلویحی بنزین 1000 تومانی را تایید کرد تا شایعه 1000 تومانی شدن بنزین رنگ وبی واعی تری به خود بگیرد.

حالا اما باید منتظر ماند و دید نرخ بنزین که از مدت ها پیش اعلام شده، روی میز رئیس جمهور  منتظر یک امضاست، چه خواهد بود و آیا سرانجام فاز دوم هدفمندی یارانه ها با افزایش قیمت بنزین رسما کلید می خورد یا خیر؟...... / خبرگزاری شفاف