اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

توقف هیجان در بازار آتی



اخبار ,اخبار اقتصادی ,ریزش دلار

 

اخبار اقتصادی - توقف هیجان در بازار آتی

دیروز بازار آتی متاثر از ریزش دلار، روندی كاهشی را در پیش گرفت. در ساعات ابتدایی معاملات، بازار آتی كار خود را با افت قیمت آغاز كرد و در حدود 5 تا 20 هزار تومان ریزش داشت؛ اما در ادامه روز و تقریبا از میانه معاملات، اقدام به اصلاح روند خود كرده و تا حدودی ریزش‌ها را جبران كرد.

به گزارش دنیای اقتصاد؛ روز شنبه به دلیل تشدید وضعیت بحرانی عراق؛ از یك سو فعالان و سرمایه گذاران بازار آتی از احتمال تاثیرپذیری ایران از این تنش‌ها و ایجاد شرایطی مشابه وضعیت بازارها پس از مطرح شدن قضیه حمله نظامی آمریكا به سوریه بیم داشتند و افزایش قیمت را پیش‌بینی كردند كه در نتیجه این پیش‌بینی سررسیدهای مختلف بازار آتی با رشد صعودی قیمت همراه بودند و تا بیشینه 35 هزار تومان نیز افزایش ثبت كردند.


اما به تدریج شاهد توقف این روند بودیم به طوری كه بازار همگام با ریزش دلار، مقداری از این افزایش‌ها را تعدیل كرد. در نهایت در ادامه همین روند ریزشی، دیروز بازار آتی قرمز دنبال شد. به‌طور كلی از روز پنج‌شنبه تا دیروز، بازار آتی دقیقا طی یك روند نوسانی، یك حركت شدید رو به‌ بالا داشت؛ سپس یك ریزش تند را در ابتدای هفته پشت سر گذاشت و سرانجام دیروز به جای خود بازگشت.

 

همچنین دیروز صحبت‌های سیف، رئیس كل بانك مركزی، در مورد افزایش عرضه ارز طی ماه‌های آینده و نیز مخالفت دولت با سیاست تثبیت نرخ ارز و رد آن با تاثیر بر دلار، به كاهش بیشتر قیمت‌های آتی دامن زد. سیف در این زمینه گفت: به‌منظور حفظ ثبات بازار ارز، بانك مركزی تلاش دارد نسبت به افزایش عرضه ارز در اقتصاد اقدام كند؛ لیكن تثبیت نرخ ارز در رقم مشخصی برنامه بانك مركزی نیست، بلكه بنا داریم در مسیر آرام و متناسب با عوامل اقتصادی نرخ ارز را مدیریت كنیم.

 

وی در اظهارات خود تاكید كرد كه قطعا تعدیل نرخ ارز با كمترین نوسان‌ها همراه خواهد بود و هیچ شوكی در كار نخواهد بود.  دیروز در بازار آتی، سودهای آربیتراژی در حدود 14 تا 15 درصد رقم خورد. همچنین در ادامه روند حباب منفی سكه؛ دیروز سكه نقدی در حدود 10 هزار تومان پایین‌تر از قیمت طلای موجود در آن معامله می‌شد. همچنین جو خوش‌بینی ناشی از صحبت‌های امیدوار‌كننده رئیس‌جمهور و ظریف در مورد احتمال دستیابی به توافق در همین دوره از مذاكرات در بحبوحه آغاز دور جدید گفت‌وگوها، بر بازارهای داخلی به‌طور عام و بازار آتی سایه افكنده است. در بازارهای جهانی اما؛ آخرین حركت اونس، تحت تاثیر متغیرهای ژئوپلتیك، صعودی بود.

 

از یك سو بحران عراق و درگیری‌های داخلی این كشور در روزهای اخیر تاثیر زیادی بر افزایش قیمت‌های جهانی به‌خصوص نفت و طلا داشته و از سوی دیگر ادامه تنش‌ها در شرق اوكراین نیز عامل مهم تعیین كننده دیگری برای قیمت طلا به شمار می‌رود. نشست فدرال رزرو آمریكا در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه نیز تاثیر زیادی بر قیمت جهانی طلا خواهد داشت. بانك مركزی آمریكا در این جلسه برای افزایش نرخ بهره تصمیم خواهد گرفت. بسیاری از كارشناسان براین باورند كه مانند نشست‌های قبلی، فدرال رزرو 10 میلیارد دلار دیگر از محرك‌های مالی خود خواهد كاست. نكته خاص این نشست این است كه علاوه‌بر اعلام سیاست‌های كلی فدرال رزرو؛ نظر و تحلیل تك‌تك اعضای این بانك در مورد متغیرهای كلیدی تاثیرگذار بر بازارها منتشر خواهد شد.

اخبار اقتصادی - دنیای اقتصاد

 


ویدیو مرتبط :
بازار آتی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

توقف بازار آتی ارز در ایستگاه بورس/مشتقات ارز کجا معامله می‌شود؟



 اخباراقتصادی ,خبرهای  اقتصادی , ارز تک نرخی

در حالی به زمان اجرای ارز تک نرخی و پس از آن راه‌اندازی بازار مشتقات ارزی نزدیک می‌شویم که حال ابهام تازه‌ای درباره اینکه معاملات ارزی در بورس کالا یا بورس تهران باشد، پدیدار شده است.

به گزارش مهر، ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی بارها از اجرای برنامه دولت برای یکسان سازی نرخ ارز ۶ ماه پس از رفع تحریم‌ها یاد کرده و براساس همین وعده نیز مسئولان بازار سرمایه از تدارک و برنامه ریزی برای راه اندازی معاملات آتی ارز در بورس یا راه اندازی بازار مشتقات ارزی خبر می دهند.

این وعده ها سرانجام پس از چند سال رایزنی بورسی ها برای آمدن معاملات ارزی در بازار سرمایه برای رونق بیشتر بورس و در عین حال تعادل بخشی به نرخ های بازار ارز داده می شود، این در حالی است که پیش از این بانک مرکزی مخالف سرسخت معاملات ارزی در بورس بود اما سرانجام بانک مرکزی و در راس آن ولی الله سیف موافقت خود را با راه اندازی بازار مشتقات ارزی در بورس اعلام کرده اند.

حال پس از این کشمکش‌های فراوان میان بورس و بانک مرکزی برای نهایی شدن وضعیت معاملات ارزی در بازار سرمایه و رسیدن به یک تصمیم نهایی، حال جدالی جدید بر سر اینکه معاملات ارزی (مشتقات ارزی) در بورس کالا باشد یا بورس تهران آغاز شده است.

گرچه اولین اخبار برای راه اندازی بورس آتی ارز حاکی از این بود که تاسیس آن در بورس کالا خواهد بود اما حال اخباری مبنی بر اینکه امکان معاملات آتی ارز در بورس تهران هم وجود دارد، شنیده می شود. ناگفته نماند که بورس تهران از حدود بیش از دو سال پیش پیشنهادی در راستای راه‌اندازی معاملات ارز به شورای عالی بورس ارائه کرده بود که البته آن زمان با راه اندازی بورس ارز موافقت نشد.

محمدرضا پورابراهیمی عضو شورای عالی بورس برای اولین بار از راه اندازی بورس ارز و تصویب آن در جلسه شورای عالی بورس و اینکه کار خود را با معاملات آتی در بورس کالای ایران آغاز خواهد کرد، خبر داده و گفته بود: با توجه به تجربه و پتانسیل بالای بورس کالا به عنوان یکی از ارکان بازار سرمایه، معاملات آتی ارز در این بورس راه اندازی خواهد شد.

آغاز رایزنی‌های ایجاد بازار آتی ارز از کجا بود؟
اما حال حسن قالیباف اصل مدیرعامل بورس تهران درباره اینکه بازار آتی ارز در بورس تهران راه اندازی می شود یا در بورس کالا می گوید: به خاطر دارم معاملات واریز نامه ها و گواهینامه های ارزی در دوره ای از طریق بورس انجام می شد.

وی تصریح کرده است: کلیات راه اندازی بازار آتی ارز در نهایت امسال در شورای عالی بورس مطرح و تصویب شد؛ منتهی بر سر اینکه در کدام بازار راه اندازی شود، هنوز بحثی نشده است اما اعتقاد دارم این ابزار می‌تواند در بورس تهران و در راستای پوشش ریسک سرمایه گذاران خرد مورد استفاده قرار گیرد.

قالیباف اصل افزود: اعتقاد دارم بازار آتی ارز نمی تواند در ساختار معاملاتی جداگانه سامان یابد و باید برای سرمایه‌گذاری که اوراق بهادار و سهام معامله می‌کند و می خواهد یک استراتژی سرمایه‌گذاری مشخصی برای خود در سبد پرتفوی بچیند با پلتفرم یکسان همراه باشد.

این در حالی است که حامد سلطانی نژاد مدیرعامل بورس کالای ایران از راه اندازی سامانه مجازی انجام معاملات مشتقه ارز برای آموزش داخلی خبر داده و گفته است: این کار برای این است که اگر در روند معاملات مشکلی وجود دارد، شناسایی شده و برطرف شود. در صورت ابلاغ شدن زمان راه اندازی، بورس کالا در یک هفته آماده راه اندازی این بازار است.

از راه اندازی سامانه تا طراحی روبات در بورس کالا
وی از طراحی یک روبات به عنوان یک شخصیت مجازی در موقعیت های خرید و فروش خبرداده و می گوید: این امکان را در گام بعدی می توانیم در اختیار فعالان اقتصادی قرار دهیم تا بتوانند پیش از راه اندازی رسمی این بازار، با روش خرید و فروش در آن آشنا شوند.

مدیرعامل بورس کالای ایران ادامه داد: اکنون بخش عمده ای از ارز در قالب ارز آزاد در بازار مورد معامله قرار می گیرد که عرضه کننده این ارز نیز بانک مرکزی است. کانون صرافان نیز اعلام کرد که این بازاری در حال حاضر وجود دارد اما قرار است «مدیریت ریسک و استاندارد شدن این ابزارها» اضافه شوند.

وی گفت: سازوکار کنونی بورس کالا برای راه اندازی بازار مشتقه ارز به مذاق فعالان این بازار خوش آمده است و به نظر می رسد می توان توقعات آنها را برآورده کرد و این بازار را شکل داد. هدف اصلی بعد از شکل گیری این بازار، پوشش نوسانات ریسک بازار، پوشش ریسک فروش ارز شرکت های تولیدی و پوشش ارز واردکنندگان و صادرکنندگان است.

سلطانی نژاد با بیان اینکه از مهلت تعیین شده نیز زمان زیادی می گذرد، افزود: به هر حال در صورت ابلاغ شدن این موضوع، بورس کالا در یک هفته آماده راه اندازی این بازار است.

در عین حال محمد فطانت به تازگی اعلام کرده است که جمع بندی های کارشناسی در سازمان بورس این است که راه اندازی این بازار پس از یکسان سازی صورت گیرد گرچه از لحاظ نرم افزاری، سخت افزاری و دستورالعمل ها آمده ایم.

رئیس سازمان بورس با بیان اینکه با فرض عدم اجرای یکسان سازی نرخ ارز، بازار مشتقات ارزی قابلیت اجرا دارد اما دارای پیچیدگی هایی است که ممکن است در برخی موارد به نقض غرض منجر شود افزود: بانک مرکزی اجرای یکسان سازی نرخ ارز را متعهد شده و ما هم زمینه های ایجاد بازار مشتقات ارزی را فراهم کرده ایم.

وی خاطرنشان کرد: یکی از مباحث کمیته فرعی شورای عالی بورس الزامات راه اندازی بازار مشتقات ارزی است، این در حالی است که ما با جدیت در حال کار و بررسی بر روی این موضوع هستیم و با تک نرخی شدن ارز راه اندازی بازار مشتقات ارزی امکان پذیر خواهد شد.

فعالان بازار ارز و بورس در انتظار تصمیمات نهایی
به هر حال با نزدیک شدن به اجرای وعده سیف یعنی تک نرخی کردن ارز و همچنین با رفع تحریم‌ها، تحقق وعده مسئولان بورس برای راه‌اندازی بازار ارز در بورس رنگ و شکل جدیدی به خود خواهد گرفت، این در حالی است که فعالان بازار ارز و بورس در انتظار تصمیمات جدید و نهایی برای مشخص شدن زمان، نحوه و مکان راه اندازی بورس ارز یا بازار مشتقات ارزی هستند.

کارشناسان بازار ارز هم بر این موضوع که در بحث بازار مشتقه ارز، موضوع مارجین و وجه تضمین از اهمیت بالایی برخوردار است، تاکید می‌کنند و می گویند که باید مراقب بود پلتفرم بازار آتی ارز جدای از دیگر بازارها نشود، یعنی هر جا فرآیند تسویه و اتاق پایاپای پس از معاملات سرمایه‌گذار در هر بازاری انجام شود معاملات بازار مشتقه ارزی نیز در همان بازار باشد.

براساس تبصره ماده ۲۰ لایحه خروج از رکود، تشکیل بازاری برای پوشش نوسانات نرخ ارز تاکید و مهلتی نیز برای آن در نظر گرفته شده است.


اخبار اقتصادی  -   مهر