اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

توضیحات ظریف درباره ماجرای دست دادن با اوباما



اخبار,اخبارسیاسی, ظریف

وزیر خارجه ایران می‌گوید که اگر اینگونه تلقی شود که اوباما به عنوان رئیس یک نظام برای دست دادن با وی به عنوان یک وزیر خارجی برنامه‌ریز کرده باشد، به اوباما توهین شده است.

 وزیر خارجه ایران در مصاحبه‌ای با یک نشریه آمریکایی در خصوص آخرین ماجرای رسانه‌ای در خصوص روابط ایران و آمریکا یعنی دست دادن «اتفاقی» خود با باراک اوباما در راهروهای سازمان ملل و تحولات سوریه سخن گفت.

خبرنگار ابتدا به داستان دست دادن پرداخت و پرسید: «آیا می دانستید اوباما می‌آید و با شما دست می‌دهد؟»
ظریف پاسخ داد: «نه، این برای رئیس یک نظام معمول نیست که برای دست دادن با یک وزیر خارجی، برنامه‌ریزی کند. اوباما دو ساعت قبل از آن در مجمع عمومی سخنرانی کرده بود و من انتظار نداشتم ببینم که وی به سالن عمومی سازمان بازگردد.»

وزیر خارجه ایران در خصوص جزئیات این ماجرا باز هم سخن گفت و ادامه داد: «در حال بیرون رفتن بودم که به دلیلی که از آن اطلاع ندارم، اوباما وارد سالن مجمع عمومی شد و ما اتفاقا با هم روبرو شدیم، چه این صحبت مرا ضبط کنید و چه نه، باز هم می‌گویم که این یک تصادف بود.»

خبرنگار پرسید که آیا این کار برای شما در خانه (ایران) هزینه خواهد داشت؟
محمدجواد ظریف پاسخ داد: «هزینه داشته، البته من هر کاری که بکنم برایم در ایران هزینه خواهد داشت، پس چیز جدیدی واقع نشده است.»

خبرنگار در ادامه محور سوالات را که اوباما-ظریف بود به اوباما-روحانی تغییر داد و پرسید: «چرا رئیس‌جمهور روحانی مایل به دیدار با پرزیدنت اوباما نیست؟ مقامات کاخ سفید به روشنی به من و کسان دیگر گفته‌اند که علاقه‌مند بودند این دیدار این بار صورت بپذیرد.»
ظریف پاسخ داد: «چون که ما اعتقاد داریم که الان، کارِ درست عبارت است از قرار دادن بحث اجرای توافق  هسته‌ای در دستور کار و این اولویت شماره یک ماست. شما نباید کاری کنید که این مسئله را پیچیده کند. برای ما محتوای کار مهم است و نه ظاهر آن.»

در ادامه خبرنگار در خصوص طرح چهارمحله‌ای ایران برای حل بحران سوریه سوالی پرسید و جزئیات آن را خواستار شد.
ظریف گفت که «تشکیل دولت وحدت ملی، آتش‌بس، مبارزه با تروریسم، اصلاح قانون اساسی و ایجاد ساختار دائمی دولت بر اساس قانون اساسی جدید»، گام‌های اصلی طرح ایران را تشکیل می‌دهد.

خبرنگار پرسید که آیا ایالات‌متحده هم از این طرح اطلاع دارد که ظریف اینگونه پاسخ داد: «ایالات‌متحده معمولاً توسط هم‌پیمانان اروپایی‌اش و سازمان ملل در جریان امور قرار می‌گیرد و این‌ها از تفکرات ما آگاه بودند.»
خبرنگار از ظریف پرسید که آیا وقتی خبر شروع حملات روسیه به سوریه را شنیدید، تعجب کردید؟

وزیر خارجه ایران پاسخ داد: «نه لزوماً، چون به تلاش بین المللی برای مقابله با داعش و دیگر سازمان‌های مشابه مانند جبهه‌النصره و احرارالشام نیاز بود.»

خبرنگار باز هم سوال روسی-سوری پرسید و گفت که روسیه بالاخره از این بمباران‌ها چه می‌خواهد؟
ظریف پاسخ داد: «همان چیزی که حتماً آمریکا از این بمباران‌ها می‌خواسته و آن نابودی داعش است.»

وزیر خارجه ایران در این جمله از گونه‌ای از ساختار گرامری در زبان انگلیسی استفاده کرده که برای اتفاقات واقع ‌نشده به کار می‌رود (Unreal Conditioning) و می‌توان از این ساختار اینگونه برداشت کرد که آمریکا به واقع «خواستار» نابودی داعش نبوده است.

خبرنگار پرسید که هدف روسیه از این حملات داعش بوده یا جبهه‌النصره؟
ظریف پاسخ داد: «اولین هدف جیش‌الفتح بود که از ادغام النصره و احرارالشام درست شده است.»

ظریف در پاسخ به ادعاها در خصوص حضور نظامی ایران در روسیه هم گفت که ماهیت حضور ایران به هیچ‌وجه تغییر نکرده و مستشاران نظامی ایران همچون قبل به ارتش سوریه مشاوره می‌دهند.

در ادامه خبرنگار آمریکایی تأثیر عملیاتی برجام بر کاهش تنش‌ها در خاورمیانه را جویا شد.

ظریف گفت که برجام هنوز نتوانسته مسیر را برای گفت‌وگوی گسترده‌تر ایران بر سر موضوعاتی مانند عراق، سوریه و یمن باز کند ولی «امیدواریم اجرای برجام باعث کاهش بی اعتمادی‌های موجود در ایران نسبت به اهداف و سیاست‌های کلی آمریکا در منطقه شود.»

ظریف بدون نام آوردن از نهاد خاصی، منتقدان آمریکایی برجام را هم مورد حمله قرار داد و گفت: «مشخصاً نظراتی که در دو ماه اخیر شنیدیم و خطاب اکثرشان هم به حوزه‌های داخلی آمریکا بود، کمکی به کاهش بی‌اعتمادی (ایرانیان نسبت به آمریکا) نکرد.»

خبرنگار پرسید که آیا با توافق ایران و آمریکا بر سر نحوه حل و فصل معضلات مربوط به برنامه هسته‌ای ایران، فصلی جدید در روابط دو کشور آغاز شده است؟
ظریف پاسخ داد: «هنوز پاسخ این سوال مشخص نیست ولی امیدوارم که 2 سال از زندگی‌ام را برای هیچ هدر نداده باشم، مطمئن‌ام که وزیر (جان) کری هم امیدواری مشابهی دارد.»

ظریف در انتهای مصاحبه خود از «ایجاد اعتماد» و مذاکره با آمریکایی‌ها در خصوص «مسائل دیگر» هم سخن گفت.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: « ... اگر با حسن نیت، اجرای برجام را ادامه دهیم، امکان ایجاد نوعی از اعتماد که ما را برای تعامل بر سر موارد دیگر توانمند سازد، وجود خواهد داشت.»


  اخبار سیاسی  -  فارس


ویدیو مرتبط :
دست دادن ظریف با اوباما ...

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

توضیحات ظریف درباره رد و بدل شدن پیام هایی بین روحانی و اوباما



روحانی و اوباما,پیام اوباما به روحانی,نامه اوباما به روحانی

ظریف؛
واکنش به خبر نامه اوباما به روحانی/ تشریح اصول مذاکرات هسته ای بعد از انتقال پرونده به وزارت خارجه

رئیس دستگاه سیاست خارجی ایران با اشاره به برنامه رئیس جمهور برای حضور در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل گفت: بنده در نیویورک در کنار برنامه های مجمع عمومی با تعدادی از وزرای خارجه و خانم اشتون دیدار خواهم داشت و جناب آقای روحانی نیز با همتایان خود دیدار خواهند کرد.

محمد جواد ظریف در گفتگو با مهر، در مورد برنامه های سفر رئیس جمهور و وزیر امور خارجه به نیویورک و دیدارها در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل گفت: یکی از اخبار منتشر شده در این زمینه از اصل اشتباه بود زمانی که من از هیات دولت خارج شدم یکی از خبرنگاران از من سوال کرد که آقای ویلیام هگ درخواست کرده است که با شما مذاکره کنم و آیا شما مذاکره خواهید کرد که من پاسخ دادم بله! ظاهراً بعضی از دوستان که در حال راه رفتن مصاحبه می گیرند دیرتر رسیده باشند و پاسخ کامل را دریافت نکرده و متوجه سوال بعدی که از من شد نشده باشند.

وی افزود: به هر حال بنده در نیویورک در کنار برنامه های مجمع عمومی طبق روندی که وجود دارد با تعدادی از وزرای خارجه دیدار خواهم کرد، با خانم اشتون دیدار خواهم داشت و جناب آقای دکتر روحانی نیز با همتایان خود دیدار خواهند کرد. قبل از اجلاس نیویورک در اجلاس بیشکک نیز آقای رئیس جمهور با همتایان خود منجمله آقای پوتین و رئیس جمهور چین ملاقات خواهند داشت و لذا مجموعه ای از تماس های سطح بالای دیپلماتیک در دو هفته آینده برنامه ریزی شده است.

ظریف در پاسخ به این سوال که آیا اوباما نامه ای برای آقای روحانی ارسال کرده است؟، بیان کرد: ممکن است پیام هایی به صورت شفاهی و یا غیر از آن انحای مختلف برای آقای رئیس جمهور ارسال شده باشد پیام هایی که به صورت علنی ارسال شده باشد به صورت علنی نیز به آن پاسخ داده شده است و پیام های دیگری که احتمالاً در ملاقات ها و برداشت هایی که از دیدگاه های طرف آمریکایی در ملاقات ها برای ما مطرح شده به صورت مناسب در همان ملاقات ها پاسخ داده شده است، این مجموعه موضوعی است که پیگیری شده.

وزیر  امور خارجه ادامه داد: به نظر من مهم ابزارها نیست، پیام و یا ارایه برداشت و انتقال برداشت همه ابزار است. آن چه مهم است وجود یک اراده سیاسی در ایالات متحده است که نحوه برخورد خود را با جمهوری اسلامی ایران عوض کند و در واقع رهبران ایالات متحده به جای اینکه دنباله روی گروه های فشار داخلی باشند که منافع دیگران غیر از منافع آمریکا را برای خودشان در اولویت قرار می دهند باید رهبری کنند و برای پیگیری آن چه منافع بین المللی، منافع ایالات متحده و فهم مشترک درک متقابل و احترام مبتنی بر روابط یا تعاملات بر اساس منافع مشترک است تلاش کنند. در این صورت همه ابزارها می تواند در اختیار چنین خدمتی باشد و اگر این روش را پیش نگیرند همه ابزارها بی نتیجه است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا مشخصاً آقای روحانی نامه ای دریافت کرده اند، اظهار داشت:  دیپلماسی یک ابعاد آشکاری دارد که بنده ابعاد آشکار آن را خیلی روشن بیان می کنم. بخش هایی از دیپلماسی ممکن است پنهان باشد و لذا نیازی نیست که در مورد ابعاد پنهان بنده اظهار نظری بکنم نفیاً و اثباتاً چون در غیر این صورت ما همه دیپلماسی را می توانستیم در رسانه انجام بدهیم.

ظریف تصریح کرد: دیپلماسی ابعاد مختلفی دارد و کار رسانه یک بعد بسیار مهم است، یکی از ابعاد حیات اجتماعی در جوامع مردم سالار بعد نظارتی است و ما نیز موظفیم که شفاف پاسخ دهیم، یک بعدهای دیگری نیز در زندگی هست که باید آن ابعاد را نیز در نظر بگیریم و اجازه دهید که همه ابعاد این کار به صورت هماهنگ و منسجم و البته با نیت پاسخگویی در مقابل مردم شریف مان پیش برود. شما نقش تان را خیلی خوب ایفا می کنید و برای این کار از شما تشکر می کنم.

وی در مورد سفر های پیش روی خود به سفر هفته آینده به عراق اشاره کرد و گفت: برای ما دولت عراق و کشور عراق همسایه بسیار مهمی است و ما روابط حیاتی با  عراق داریم و این سفر در راستای تداوم همفکری ها و گفتگو ها با رهبران عراق است و در واقع برای نزدیک کردن دیدگاه ها و تبادل نظر درباره موضوعات منطقه ای و دو جانبه شکل می گیرد حتماً نگرانی های مشترکی ما و برادران و خواهران عراقی مان در مورد جنگ افروزی جدید در منطقه داریم و همان طور که از مذاکرات گروه 20 نیز برداشت می شود کل دنیا نگران این مطلب هستند و تعداد انگشت شماری نگران این جنگ افروزی نیستند که آقای کری با اغراق گفته است که 10 کشور آماده همکاری با ما هستند که این نشان دهنده انزوای قطعی آمریکا و گروه های جنگ طلب در دنبال کردن جنگ و استفاده غیرقانونی از زور برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی (البته یک گروه محدودی نه همه سیاست خارجه ایالات متحده آمریکا) است.

وزیر امور خارجه گفت: لذا این نگرانی که دنیا دارد ما در منطقه شاید بیش از بقیه کشورها داشته باشیم چرا که این آتش افروزی ها در همسایگی ما رخ می دهد و این هم از موضوعات بسیار مهمی است که سفر بنده را در این ابتدای کار به عراق ضروری کرده است.

وی تاکید کرد: ما در پایان هفته نیز در خدمت ریاست محترم جمهوری برای حضور در جلسه سازمان همکاری شانگهای به بیشکک خواهیم رفت.

رئیس دستگاه سیاست خارجی ایران درباره انتقال پرونده هسته ای به وزارت امورخارجه گفت: پیشرفت مذاکرات هسته ای بستگی به اراده سیاسی طرف مقابل دارد. ما در وزارت امورخارجه توان کارشناسی داریم البته حتما با هماهنگی شورای عالی امنیت ملی و سایر دستگاههای ذیربط این کار را انجام خواهیم داد.

وی ادامه داد: همانطور که ریاست محترم جمهوری اعلام کردند ما خواهان حل موضوع هستیم و بنابراین اگر طرف مقابل اراده سیاسی برای حل موضوع داشته باشد کار به راحتی قابل پیشرفت است و من این مسئله را در تماس تلفنی صبح امروز با خانم اشتون نیز مطرح کردم.

ظریف با اشاره به اینکه اشتون صبح امروز با وی تماس گرفته است اظهار داشت: در صحبت امروز با خانم اشتون تاکید کردم اگر این اراده سیاسی روشن شود و آمادگی لازم برای حل مسئله به این شکل که حقوق ایران رعایت شود وجود داشته باشد و آنها آماده باشند  ما هم آماده ایم که این اقدام را انجام دهیم.

وزیرامورخارجه کشورمان درباره گفتگوی تلفنی با اشتون گفت: قرار شد من و خانم اشتون در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل دیدار کنیم و برای نحوه پیگیری کار صحبت کنیم.

ظریف درباره کمیته تشکیل شده برای پیگیری پرونده هسته ای اظهار داشت: ما در داخل وزارت امورخارجه یک هماهنگی را شروع کرده ایم اما حتما باید دستگاههای ذیربط نیز نمایندگان خود را تعیین بکنند تا ما بتوانیم به یاری خدا کار را پیش ببریم.

وی درباره برنامه های خود برای پیگیری پرونده هسته ای اظهار داشت: ما اصول مذاکرات را اعلام کرده ایم. مذاکرات باید بر مبنای سه اصل کلی باشد موضوع برابر، احترام متقابل و منابع مشترک. سیاست دولت تدبیر و امید تعامل سازنده با دنیا بر اساس این سه اصل است.

ظریف افزود: در حوزه هسته ای دو اصل مشخص داریم، احترام به حقوق مردم ایران در مورد فناوری هسته ای که شامل همه حوزه فناوری هسته ای از جمله غنی سازی می شود و همچنین رفع نگرانی که ما معتقدیم رفع نگرانی اگر در حوزه بین المللی وجود داشته باشد به نفع ما است به این دلیل که سیاست جمهوری اسلامی از طریق تکیه بر سلاح های هسته ای تامین نمی شود و درواقع ما معتقدیم برای امنیت ملی جمهوری اسلامی مضر است و لذا ما منافع خود را در این می بینیم که اگر سوءتفاهمی در مورد برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران است مرتفع شود و از این طریق به یک فهم مشترک در دنیا برسیم.

وزیرامورخارجه کشورمان تصریح کرد: ما باید به اینجا برسیم که دنیا نمی تواند با فشار و تحریم حق مردم ایران را پایمال کند و از طرف دیگر نیز ما هیچ ترسی نداریم که دنیا فکر کند که سیاست ما در حوزه هسته ای غیر از سیاست صرفا پیگیری صلح آمیز برنامه هسته ای است و از این طریق ما معتقدیم که تحریم های ظالمانه ای که علیه مردم ایران شده است و در واقع بر اساس شعارهایی که تاکنون داده اند تنها هدفش فشار بر مردم است و انتخابات اخیر نیز نشان داد که هیچ تاثیری بر اراده مردم ایران نخواهد داشت؛ این تحریم ها رفع شود و ما امیدواریم  با پیگیری مذاکرات سازنده محملی برای ادامه این تحریم ها نداشته باشند.

وی تاکید کرد: ما معتقدیم هم اکنون نیز این تحریم ها غیر قانونی است ولی با مذاکرات سازنده هرگونه بهانه ای را از کسانی که تلاش کردند به مردم ایران فشار بیاورند گرفته خواهد شد و محملی برای ادامه تحریم ها نخواهد بود به شرط آنکه اراده سیاسی برای حل موضوع وجود داشته باشد./مهر