اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تعیین مشمولان مسکن اجتماعی



اخبار ,اخبار اقتصادی ,مسکن اجتماعی

 

اخبار اقتصادی -  تعیین مشمولان مسکن اجتماعی

وزیر راه‌وشهرسازی در سالروز صدور فرمان حضرت‌امام(ره) مبنی‌بر راه‌اندازی نهضت‌ ساخت خانه‌های ارزان‌قیمت، بنیاد‌مسكن را متولی اجرای طرح‌ «مسكن‌اجتماعی» تعیین كرد.

 در قالب این طرح، طی 10 سال، یك میلیون و 500 هزار خانوار اجاره‌نشین كه همگی در دهك‌های یك و دو (كم‌‌درآمدترین مستاجران) عضو هستند، مخاطب برنامه دولت قرار می‌گیرند.

 

این برنامه كه سالانه به 150هزار خانوار، سرویس می‌دهد در دو محور شامل «ساخت مسكن‌اجاره‌ای با حداقل استاندارد» و «پرداخت كمك‌هزینه اجاره‌بها» تعریف شده؛ طوری‌ كه بار حجمی مخاطبان، بین این دو، نصف می‌شود.


متولی اجرای «مسكن اجتماعی» تعیین شد؛ رونمایی از مختصات جایگزین «مسكن مهر»

 چك یك میلیارد تومانی آخوندی به تابش در سالگرد حساب 100
 یارانه اجاره‌بها و مسكن اجاره‌ای برای 150 هزار مستاجر در هر سال

وزیر راه‌وشهرسازی پنج‌شنبه گذشته به مناسبت سالگرد صدور فرمان تاریخی حضرت امام(ره) در 21فروردین سال 1358 -كه منجر به افتتاح یك حساب به شماره 100 نزد بانك‌ملی برای راه‌اندازی نهضت خانه‌سازی برای محرومان و پیگیری آرمان «هر خانوار، یك مسكن» شد- به ساختمان بنیاد مسكن رفت و این نهاد انقلابی را مسوول اجرای طرح «مسكن‌اجتماعی» معرفی كرد.


حضرت امام خمینی(ره) 35سال پیش، هنگام افتتاح حساب100، چند نكته تاریخی و كلیدی درباره شرایط بازار مسكن قبل از انقلاب مطرح كردند، از جمله اینكه: مساله مسكن یكی از مصیبت‌بارترین مشكلات اجتماعی مردم بوده و قشر عظیمی از مستضعفان جامعه از داشتن خانه، محروم و در اسارت تهیه یك قطعه زمین و داشتن یك لانه بودند و بخش مهمی از درآمدشان را صرف اجاره‌بها می‌كردند.


حضرت امام آن زمان، فرمان تاریخی تشكیل كمیته‌های سه نفره در محله‌های شهرها مركب از یك مهندس‌ساختمان، یك روحانی محل و یك نماینده دولت برای ساخت خانه‌های ارزان‌قیمت جهت خانه‌دار كردن همه محرومان را با رعایت اصل «زمین‌رایگان» و «اختصاص زمین‌های وسیع در مناطق مرغوب و قابل‌سكونت» صادر كردند كه این فرمان یك ماه بعد منجر به تاسیس بنیاد مسكن انقلاب اسلامی شد.


در طول این سال‌ها كمتر مسوول دولتی، درباره میزان همراستایی برنامه‌های خود با روح این فرمان صحبت كرده و كمتر گزارشی از بهبود شرایط تامین مسكن محرومان و اینكه آیا سهم سنگین اجاره‌بها از سبد هزینه خانوار طی این سال‌ها سبك شده یا نه، منتشر یا اعلام كرده است.


با این حال، آخوندی از آنجا كه سازوكار فنی- اقتصادی طرح مسكن‌اجتماعی را سازگار با همین فرمان تدارك دیده است و به‌شدت مخالف هدایت سكان طرح توسط دولت و وزارتخانه‌اش و تكرار شیوه اجرای مسكن‌مهر است، بنیاد مسكن را مامور و متولی مسكن‌اجتماعی كرده و در عین‌حال از رئیس بنیاد خواسته شهرداری‌ها را در اجرای این طرح سهیم كند.


برنامه وزیر راه‌وشهرسازی در قالب «مسكن‌اجتماعی»، تامین مسكن‌اجاره‌ای برای حداكثر 150 هزار خانوار مستاجر در هر سال است كه این تعداد مخاطب فقط از دهك‌های یك و دو كه كم‌درآمدترین قشر هستند، انتخاب می‌شوند.


كار شناسایی مخاطبان مسكن‌اجتماعی اولین ماموریت بنیاد مسكن است و بعد از آن، طراحی شكل‌اجرا باید در اولویت قرار گیرد.


آخوندی از تابش (رئیس بنیاد مسكن) خواسته، طرح مسكن‌اجتماعی را در بافت‌فرسوده كه دارای هویت فرهنگی و سابقه سكونتی است و از همه مهم‌تر دارای خدمات زیربنایی است و اشكالات زمین‌های 99 ساله مسكن‌مهر را ندارد، پیاده‌سازی كند و عملا دو طرح مسكن‌اجتماعی و نوسازی بافت‌فرسوده را با هم پیوند‌ بزند.


وزیر همزمان با ابلاغ ماموریت‌های بنیاد مسكن در طرح مسكن‌اجتماعی، یك میلیارد تومان چك نقد برای واریز به حساب 100، تحویل رئیس بنیاد داد تا مقدمات اولیه تامین‌مالی این طرح را فراهم كرده باشد.


همه چیز درباره مسكن‌اجتماعی
گزارش «دنیای‌اقتصاد» از پیش‌نویس طرح مسكن‌اجتماعی كه اواخر سال گذشته در وزارت راه‌وشهرسازی تهیه و منتشر شد، حاكی است: دولت یازدهم با علم به اینكه دو دهك اول جامعه با كمترین درآمد، هیچ شانسی برای پس‌انداز و تامین وجوه مورد نیاز برای خانه‌دار شدن ندارند، به این عقیده است كه این افراد باید توسط دولت برای دوره‌ای موقت مسكن‌رایگان یا ارزان‌قیمت در اختیار آنها قرار بگیرد تا پس‌از این دوره، امكان بازگشت به چرخه‌ عادی اقتصاد خانوار برای این افراد فراهم شود.


در این پیش‌نویس كه به زودی توسط وزیر تایید‌ می‌شود و برای تصویب‌نهایی به هیات‌دولت می‌رود، گروه‌های معلولان، سالمندان، خانوارهای بی‌سرپرست و زوج‌های فاقد مسكن كه عمدتا در دهك یك و دو قرار دارند، مخاطبان اصلی مسكن‌اجتماعی شناخته شده‌اند كه 2/28 درصد از كل 5 میلیون خانوار اجاره‌‌نشین در كشور را تشكیل داده‌اند.


بنابراین كل جامعه مخاطب مسكن‌اجتماعی عبارت است از یك میلیون و 410 هزار خانوار در این مقطع – بدون احتساب ازدواج‌های جدید- كه طی10 سال از طریق تامین حداكثر 150هزار واحد مسكن‌اجتماعی در هر سال، مشكلات‌شان مرتفع خواهد شد.


به گزارش «دنیای‌اقتصاد» برخلاف تصور و برداشت عموم جامعه و حتی رسانه‌ها درباره شكل اجرای طرح مسكن‌اجتماعی، آنچه مد نظر وزارت راه‌وشهرسازی قرار دارد، صرفا ساخت یكسری آپارتمان نیست.


مطابق متن پیش‌نویس نسخه جدید طرح جامع مسكن، مسكن‌اجتماعی در دو فاز «ساخت مسكن‌اجاره‌ای» و «پرداخت یارانه اجاره‌بها» كه منابع هر دو توسط دولت، بنیاد مسكن و شهرداری‌ها تامین می‌شود، به اجرا درمی‌آید طوری كه قرار است از همین امسال به 70 هزار اجاره‌نشین كم‌درآمد، یارانه‌اجاره‌بها و برای 80 هزار مخاطب دیگر از همین طیف، واحد مسكونی اجاره‌ای با استاندارد حداقلی ساخته شود.


یارانه 400 هزارتومانی در ماه
محاسبات كارشناسان وزارت راه‌وشهرسازی در پیش‌نویس طرح مسكن‌اجتماعی نشان می‌دهد: متوسط هزینه سالانه تامین مسكن (اجاره‌بها) هر خانوار شهری در سال90 رقمی كمتر از 5 میلیون تومان بوده كه اگر نرخ رشد این هزینه در سال‌های قبل كه به طور میانگین 19درصد بوده، برای محاسبه این هزینه در سال93 در نظر گرفته شود در این صورت متوسط هزینه سالانه اجاره‌‌نشینی در سال93 برای خانوارهای شهری به حدود 8 میلیون تومان می‌رسد.


در طرح مسكن‌اجتماعی، قرار است دولت 60درصد هزینه‌ اجاره‌بهای سكونت خانوارهای دو دهك اول را در قالب «كمك‌پرداخت اجاره‌بها» تقبل و پرداخت كند.


با احتساب متوسط هزینه اجاره‌نشینی و سهم 60درصدی دولت در تامین آن، چنانچه این طرح تصویب‌نهایی شود، در سال 93 ماهانه حدود 400 هزار تومان «یارانه‌اجاره‌بها» توسط دولت به 70 هزار اجاره‌نشین كم‌درآمد در قالب طرح مسكن‌اجتماعی پرداخت خواهد شد. برآورد‌های انجام شده حكایت از آن دارد كه دولت برای طرح مسكن‌اجتماعی در سال اول اجرا به بیش از 1000 میلیارد تومان منابع‌مالی نقد نیاز دارد.


مشاركت مردم در طرح
آخوندی، وزیر راه‌وشهرسازی پنج‌شنبه گذشته بدون آنكه به ریز این ارقام و جزئیات طرح اشاره كند، تامین مسكن را مساله اجتماعی تلقی كرد و گفت: این مساله باید در چارچوب نوعی نظام «رفاه‌اجتماعی» و دركنار عوامل دیگر برنامه جامع مبارزه با فقر مانند بهداشت، آموزش، رفاه و اشتغال حل شود.


كارشناسان وزیر نیز در پیش‌نویس این طرح تاكید كرده‌اند: وزارت رفاه باید نقش موثری در تامین مسكن‌اجتماعی به مثابه بخشی از چتر عمومی تامین اجتماعی داشته باشد.


وزیر راه‌وشهرسازی پنج‌شنبه گذشته در بنیاد مسكن با بیان اینكه گفتمان حضرت امام خمینی(ره) و سیاست‌های ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب در اجرای اصل 44 قانون اساسی و اقتصاد مقاومتی، پایه‌های طرح مسكن اجتماعی هستند، گفت: نباید فراموش كنیم كه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران همواره از مسکن به عنوان موضوعی اجتماعی یاد کرده‌اند و ابعاد اجتماعی این مساله برای ایشان بسیار مهم‌تر از ابعاد فنی آن بوده است.


اما متاسفانه آنچه در قالب طرح مسكن مهر در تصدی‌گری اجرایی شاهد شكل‌گیری و اجرای آن بودیم، برخلاف گفتمان امام خمینی(ره) و سیاست‌های ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری بود.
وی با اعلام اینكه در طرح مسكن اجتماعی پایین‌ترین گروه‌های درآمدی را مد نظر قرار داده‌ایم، به تشریح مشكلات اساسی طرح مسكن مهر پرداخت و گفت: متاسفانه برخلاف گفتمان حضرت امام(ره) مبنی بر ساخت واحدهای مسکونی در مناطق مرغوب و قابل سکونت، واحدهای مسکونی مهر در مکان‌هایی با كیفیت متفاوت و گاهی كیفیت نازل سكونتی احداث شد. 


وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: به نظر می‌رسد نوعی غوغا سالاری همراه با عبور از فرمان امام (ره)  و سیاست‌های ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری بزرگ‌ترین مشکل مسکن مهر است که مبنای مخالفت من با آن است چرا که اكنون دولت را درگیر ساخت‌وسازهای گسترده با کیفیت و مکان‌یابی‌های متفاوت و بسیار پرمساله کرده است.


وی تصریح كرد: نباید فراموش كنیم كه تاکید بر افزایش بهره‌وری و کارهای خلاقانه توسط مردم نیز از اصلی ترین محورهای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و مجری آن بخش خصوصی است.

 

اخبار ,اخبار اقتصادی ,مسکن اجتماعی

وزیر می‌گوید آنچه در مسكن‌مهر اجرا شد در راستای فرمان تاریخی حضرت امام (ره) نبوده ولی مسكن اجتماعی همسو با این گفتمان است.

اخبار اقتصادی - دنیای اقتصاد

 


ویدیو مرتبط :
تعیین تکلیف وام مسکن در هفته جاری

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

توضیح درباره مشمولان مسکن اجتماعی


مدیرکل تعاونی‌های توزیعی وزارت تعاون با اشاره به اینکه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی براساس آیین‌نامه مسکن اجتماعی در حال شناسایی مشمولان طرح مسکن اجتماعی است، گفت: همکاری با بخش تعاون هم در مسکن اجتماعی دیده شده است.

خبرگزاری تسنیم: مدیرکل تعاونی‌های توزیعی وزارت تعاون با اشاره به اینکه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی براساس آیین‌نامه مسکن اجتماعی در حال شناسایی مشمولان طرح مسکن اجتماعی است، گفت: همکاری با بخش تعاون هم در مسکن اجتماعی دیده شده است.

احمد بیگدلی شاملو درباره همکاری تعاونی‌ها در اجرای طرح مسکن اجتماعی اظهار داشت: اکنون تفاهم‌نامه بین وزرا برقرار شده و کار اجرایی در حال انجام است. نحوه اجرا به این صورت است که گروه‌های مخاطب که مشمول این طرح می‌شوند، براساس آیین نامه از سوی وزارت کار تعیین می‌شوند.

مدیرکل تعاونی‌های توزیعی وزارت تعاون افزود: ثبت‌نام برای مسکن اجتماعی در تعاونی امر اختیاری است. به میزانی که تسهیلات و زمین برای اشخاص مدنظر مشخص شود، مشکلی برای تشکیل تعاونی نداریم. اینکه چه تعداد تعاونی در این طرح فعالیت می‌کنند، هنوز مشخص نیست.

بیگدلی با بیان اینکه تعاونی‌های توزیعی در حوزه‌های مصرف، مسکن‌، اعتبار و تامین فعالیت می‌کنند، گفت: هم اکنون حدود30 درصد ساخت و ساز مسکن در کشور از طریق تعاونی‌ها صورت می‌پذیرد که مطابق سند توسعه تعاون این سهم باید به 50 درصد ارتقا پیدا کند.

وی با بیان اینکه دستگاه‌ها باید افراد مشمول خود برای مسکن اجتماعی را به وزارت کار معرفی کنند، افزود: در حال حاضر اول سال هستیم. اجرای این طرح نیازمند ارائه دستور العمل مشخص است که پس از ابلاغ می‌توان آن را عملیاتی کرد. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی براساس آیین‌نامه مسکن اجتماعی در حال شناسایی مشمولان طرح مسکن اجتماعی است.

سال گذشته در هفته کارگر، علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی وعده از بین بردن فقر مسکن کارگران را در قالب اجرای این طرح داده بود. وی درباره جزییات این طرح چندی پیش گفت:در حال حاضر شناسایی 8550 خانوار دارای دو معلول را برای انجام این طرح آغاز کرده‌ایم.

ربیعی تاکید کرد: این طرح در چند بخش دنبال می‌شود که یکی از آنها مسکن کارگری و دیگری مسکن معلولان است. در مرحله اول بحث مسکن معلولان را آغاز کرده‌ایم. با توجه به اینکه مشکلات خانواده‌‌های معلول بسیار زیاد است، تاکنون 8 هزار و 550 خانوار دارای بیش از دو معلول را شناسایی کرده‌‌ایم.

وزیر کار بیان داشت: با همکاری بنیاد مسکن، بنیاد مستضعفان و وزارت راه و شهرسازی قصد داریم طی چند سال آینده تمام این افراد صاحبخانه شوند.

وی تاکید کرد: بسته بعدی در راستای طرح مسکن امید، تامین مسکن کارگری است که این موضوع را با شناسایی دهک‌‌های پایین آغاز خواهیم کرد.