اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تحلیل توماس فریدمن از مذاکرات هسته‌ای



توماس فریدمن

توماس فریدمن روزنامه‌نگار مشهور آمریکایی:
آمریکا نباید در مذاکرات هسته‌ای وکیل اسرائیل و کشورهای عربی باشد/ منافع آمریکا در توافق هسته‌ای خلل‌ناپذیر با ایران است

توماس فریدمن روزنامه‌نگار مشهور آمریکایی در مقاله‌ای در نیویورک تایمز ضررهای عدم توافق هسته‌ای با ایران به منافع آمریکا را مورد بررسی قرار داد و نوشت که آمریکا نباید در مذاکرات هسته‌ای وکیل اسرائیل و کشورهای عربی باشد.

به گزارش خبرگزاری فارس، توماس فریدمن، روزنامه‌نگار مشهور آمریکایی در یادداشتی در روزنامه نیویورک‌تایمز ، ضمن اذعان به اینکه منافع ملی آمریکا در توافق هسته‌ای با ایران تعریف شده است از رویکرد منفعلانه آمریکا در برابر اسرائیل و کشورهایی عربی که به دنبال به شکست کشاندن مذاکرات هستند، انتقاد کرد.

این روزنامه‌نگار آمریکایی می‌نویسد: «ما آمریکایی‌ها تنها وکیل‌های استخدام‌شده‌ای نیستیم که برای توافقی مورد پسند اسرائیل و کشورهای عربی مذاکره کنیم.»

وی می‌افزاید: «ما، یعنی آمریکا، هم از لحاظ عدم جلوگیری از  توانایی سلاح‌های هسته‌ای ایران و هم از لحاظ پایان دادن به جنگ سرد 34 ساله با ایران ـ که به منافع ما و منافع دوستان اسرائیلی و عرب ما لطمه زده ـ منافع ملی خودمان را داریم.»

در ادامه این یادداشت از رویکرد منفعلانه آمریکا برای ابراز منافع ملی خودش در مذاکرات هسته‌ای انتقاد شده است: «بنابراین، ما نباید در برابر تلاش‌های اسرائیلی‌ها و اعراب برای سد کردن توافقی که به نظر خودمان به نفعمان است اکراهی از بیان صریح منافعمان داشته باشیم.»

این نویسنده آمریکایی می‌نویسد: «امروز منافع آمریکا در یک توافق هسته‌ای خلل‌ناپذیر با ایران قرار دارد که چنین توافقی می‌تواند مباحث دیگری را بین واشنگتن و تهران مطرح کند.»

وی در ادامه تصریح می‌کند که با فشارهایی که تاکنون به ایران وارد شده موافق است زیرا به باور او همین فشارها بوده که تهران را وادار به عقب‌نشینی از برنامه هسته‌ایش کرده است.

علی‌رغم این فریدمن می‌نویسد قرار نبوده که این فشارها خودشان هدف باشند.

فریدمن به نوشته‌ای از کریم سجادپور در اندیشکده کارنگی اشاره می‌کند که «فقط به این دلیل که بازیگران منطقه‌ای دیپلماسی با ایران را یک بازی جمع صفر می‌بینند، آمریکا هم نباید چنین بکند.»

روزنامه‌نگار آمریکایی نیویورک‌تایمز درباره دلایل اینکه این استدلال درست است چنین می‌نویسد: «ایران نفوذ زیادی بر برخی از بزرگترین دغدغه‌های امنیت ملی آمریکا دارد، از جمله سوریه، عراق، افغانستان، درگیری فلسطین ـ اسرائیل، تروریسم، امنیت انرژی و اشاعه هسته‌ای.»

وی می‌افزاید: «جنگ سرد ایران و آمریکا ما را از اقدام موثر در زمینه تمامی این منافع بازداشته است. گفتن اینکه ما باید هر وقت چیزی را که خواستیم به دست آوریم آسان است، اما منزوی کردن ایران هم به آسانی گذشته نیست.»

وی تأکید می‌کند: «چین، روسیه، هند و ژاپن منافعی از قبال ایران دارند که با منافع ما در مقابل این کشور متفاوت است.»

/فارس

 

 


ویدیو مرتبط :
استاد رائفی پور// طرح توماس فریدمن

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تحلیل آسوشیتدپرس از چشم انداز مذاکرات هسته ای/ شرایط وخیم تر شده است



اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب

تحلیل آسوشیتدپرس از چشم انداز مذاکرات هسته ای

شرایط وخیم تر شده است

به نظر نمی رسد که در مذاکرات پیش رو چیزی فراتر از منع مذهبی تولید سلاح هسته ای، برای گفتن داشته باشد. این رویکرد می تواند بار دیگر به شکست مذاکره ها منجر شود و در مقابل فشار را برای اقدام نظامی علیه تاسیسات هسته ای جمهوری اسلامی افزایش دهد.

دیپلماسی ایرانی: در صورتی که توسعه هسته ای ایران مورد قضاوتی عادلانه قرار گیرد، باید گفت تحریم ها تنها موانعی اندک در راه پیشرفته هسته ای ایران ایجاد کرده اند و در مقابل وضعیت معیشتی مردم را دشوار ساخته اند. همچنین دیپلماسی نیز نتوانسته است روند سعودی فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی را متوقف کند. در شرایطی که گفت و گو های بیشتری برای اواخر ماه جاری میلادی برنامه ریزی شده، نگرانی فزاینده ای وجود دارد که بن بست جاری بین ایران و جامعه بین المللی به اوج خود رسیده باشد.

ایران به طور نظری می تواند عقب نشینی کند. اما از آنجایی که بر صلح آمیز بودن اهداف هسته ای خود تاکید دارد ، به نظر نمی رسد که در مذاکرات پیش رو چیزی فراتر از منع مذهبی تولید سلاح هسته ای، برای گفتن داشته باشد. این رویکرد می تواند بار دیگر به شکست مذاکره ها منجر شود و در مقابل فشار را برای اقدام نظامی علیه تاسیسات هسته ای جمهوری اسلامی افزایش دهد.

اکنون هر دو طرف می خواهند دیگری به مذاکرات 7 اسفند در قزاقستان بیاید و مشکل این است که هر دو می خواهند نخست طرف دیگر تایید کننده این مذاکره باشد. برای گروه 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان)، این ایران است که باید اقداماتی متعددی برای اعتمادسازی انجام دهد. این گروه از ایران می خواهد غنی سازی 20 درصدی را متوقف کرده، ذخایر موجود را به خارج از کشور منتقل کند و سایت غنی سازی فوردو در نزدیکی قم را تعطیل کند. تنها در این صورت است که 1+5 برای تعدیل تحریم ها آماده مذاکره خواهد بود.

اما تهران که بر اهمیت غنی سازی برای تولید سوخت مورد نیاز راکتورهای دارویی تاکید دارد، خواستار لغو تحریم ها در مقابل برخی همکاری ها است. درخواست ها و درخواست های متقابل در تاریخچه یک دهه ای مذاکرات هسته ای  ایران همواره به شکل های مختلفی مطرح بوده اما آنچه همیشه ثابت بوده شکست است. شکستی که نه در مورد توافق بلکه حتی در زمینه پیشرفت جزئی نیز به چشم می خورد.

به گزارش آسوشیتدپرس، هیچ یک از طرف ها پیشنهاد تازه ای در مقایسه با آنچه آخرین بار در ماه ژوئن در مسکو ارائه شده بود، در اختیار ندارد. از سوی دیگر با توجه به نامه ارسالی ایران به آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر نصب سانتریفوژهای بیشتر در سایت غنی سازی نطنز و زمان کوتاه باقی مانده تا اعمال تحریم های جدید آمریکا علیه ایران، شانس توافق اندک به نظر می رسد.

مارک فیزپاتریک، کارشناس منع اشاعه و مقام سابق وزارت خارجه آمریکا بر این باور است کهدر مقایسه با فصل تابستان، شرایط برای هر دو طرف وخیم تر شده است. به گفته وی، با انجام عملیات غنی سازی در سطح گسترده، اینک ایران مقادیر قابل توجهی اورانیوم غنی شده برای تولید سلاح در اختیار دارد و از سوی دیگر از آخرین باری که نشست ایران و 1+5 در سطح عالی برگزار شد، تحریم های بسیار سنگینی علیه جمهوری اسلامی اعمال شده است.

در آستانه اعمال تحریم های جدید آمریکا علیه ایران که واردات هرگونه ارز رایج ناشی از فروش نفت به ایران را ممنوع می کند، درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز ایران 45 درصد کاهش یافته است. از سوی دیگر ارزش ریال در مقایسه با سال گذشته 45 درصد کاهش یافته و این کاهش ارزش در دوره ای 3 ساله به 350 درصد می رسد.

اما باوجود این شرایط ، نشانه ای از تغییر رفتار در مقامات ایرانی مشاهده نمی شود. اسرائیل همچنان تهدید می کند که در صورت شکست مذاکرات به ایران حمله خواهد کرد و به طور حتم آمریکا نیز به این مداخله نظامی وارد می شود.

برای موفقیت دیپلماسی، هر دو طرف باید با فوریت و انعطاف بیشتری در جهت راهکاری بادوارم گام بردارند. دریل کیمبال،  کارشناس انجمن کنترل تسلیحاتی بر این باور است که ایران نمی خواهد به طور حتم سلاح هسته ای تولید کند اما توانایی های هسته ای این کشور در حال توسعه است./دیپلماسی ایرانی