اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

بنزین 2300 تومانی در باک خودروهای صفر



خودروهای صفر

بنزین 2300 تومانی در باک خودروهای صفر

در حالی خودروسازان از جانب دستگاه‌های دولتی موظف به اجرای استاندارد یورو۴ برای محصولات تولیدی خود از ابتدای تیر ماه امسال هستند، که از کارخانه‌های خودروسازی خبر می‌رسد حداقل بنزین یورو۴ مورد نیاز آنها برای پر کردن باک خودروهای صفرشان هنوز تامین نشده است.

هرچند طبق اعلام شركت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، قرار بوده از اول خرداد امسال بنزین یورو۴ در تهران و پس از آن در کلانشهرهایی از جمله مشهد و اصفهان و چند شهر دیگر نیز آغاز شود، خودروسازان برای تامین سوخت مورد نیاز خودروهای صفر خود در کارخانه با مشکل مواجه هستند.

بر همین اساس آن طور که از کارخانه‌های خودروسازی خبر می‌رسد، این روزها با وجود نامه‌نگاری‌های فراوان خودروسازان با شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، این شرکت هنوز برای تامین سوخت یورو۴ خودروسازان در کارخانه اقدام نکرده ‌است، البته سوخت مورد نیاز خودروسازان با یک شرط تامین خواهد شد و آن هم پرداخت مبلغی بیش از ۲۳۰۰ تومان برای هر لیتر بنزین یورو۴ است.

با احتساب قیمت در نظر گرفته شده برای این بنزین و ۳۰ لیتر بنزینی که از کارخانه در باک بنزین هر خودرو وجود دارد، می‌توان به این نتیجه رسید که هر خودرو با افزایش قیمتی نزدیک به 48 هزار تومان همراه خواهد بود.

البته مشکل خودروسازان برای تامین سوخت مورد نیاز خود در کارخانه تنها به قیمت بالای این سوخت باز نمی‌گردد. یکی دیگر از مشکلات آنها این است که شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی حاضر به تامین این سوخت برای سایت‌های شهرستان خودروسازان نیست.

استدلال نفتی‌ها در این رابطه این است که با توجه به اینکه شهرستان‌هایی که در آنها خودرو تولید می‌شود جزو کلانشهرها نیستند، توزیع سوخت در آنها انجام نمی‌شود. این در حالی است که بسیاری از تولیدات خودروسازان در این سایت‌ها به کلانشهرها نیز ارسال می‌شود./دنیای اقتصاد

 

 


ویدیو مرتبط :
تمدید اعتبار بنزین یارانه ای 700 تومانی خودروهای سواری

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

باک‌ها بنزین چند تومانی می‌نوشند؟!



اخبار,اخبار اقتصادی ,هدفمندی یارانه‌ها

 

اخبار اقتصادی - باک‌ها بنزین چند تومانی می‌نوشند؟!

رفته رفته با نزدیک شدن به اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها زمان اعلام نرخ جدید سوخت فرا می‌رسد و علاوه بر مجریان و مسئولان مصرف کنندگان نیز منتظر اعلام این نرخ‌ها هستند.

گمانه‌زنی‌ها درباره نرخ جدید حامل‌های انرژی ادامه دارد به گونه‌ای قیمت بنزین سهمیه‌ای از 400 به 800 تومان و بنزین آزاد از 700 به 1000 و 1100 تومان متغیر است و قرار است تا 10 روز آینده نرخ جدید بنزین اعلام شود.

به گزارش ایسنا، رفته رفته با نزدیک شدن به اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها زمان اعلام نرخ جدید سوخت فرا می‌رسد و علاوه بر مجریان و مسئولان مصرف کنندگان نیز منتظر اعلام این نرخ‌ها هستند.

با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها و تعییین قیمت سوخت مصرفی گمانه‌زنی‌ها بر سر افزایش حداقل 400 تومانی هر لیتر بنزین چه آزاد و چه سهمیه‌ای اعمال می‌شود.

در حالی که بنزین سهمیه‌ای در کارت‌های سوخت لیتری 400 تومان عرضه می‌شود و گفته می‌شود احتمال افزایش قیمت این حامل تا سطحی معادل 800 تومان وجود دارد،‌ گفته می‌شود بنزین آزاد نیز که با قیمت فعلی 700 تومان عرضه می‌شود، با افزایش قیمت‌های اعمال شده حدود 1000 تا 1200تومان خواهد شد که بیانگر افزایش 400 تومانی هر لیتر بنزین است.

در این میان برخی مسئولان و صاحبنظران معتقد به اجرای افزایش قیمت بنزین و تک نرخی شدن آن هستند اما می گویند بهتر است تفاوت قیمتی مصرف کنندگان آزاد و وسایل نقلیه عمومی مشخص شود.

صاحبنظران همچنین درباره اجرای افزایش قیمت حامل‌های انرژی در پی اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها معتقدند افزایش قیمت‌ها باید همان‌گونه که دولت در نظر دارد، با شیب ملایم باشد و افزایش قیمت ناگهانی اتفاق نیفتد که تاثیر زیادی در سبد خانوار بگذارد.

برخی درباره افزایش قیمت گازوئیل در کنار افزایش قیمت دیگر حامل ها بر این باورند، برای افزایش قیمت گازوئیل باید توجه لازم صورت گیرد چرا که افزایش قیمت ناگهانی آن می‌تواند نوعی جهش قیمت در اقلام مصرفی مردم ایجاد کند.

به گفته برخی نمایندگان مجلس، بهتر است در سال جاری برخی حامل‌های انرژی عمومی مثل برق، گازوئیل و آب کمترین افزایش قیمت را داشته باشند چرا که میزان مصرف بنزین از سوی خانوارها قابل کنترل است و می‌توان میزان مصرف را کم یا زیاد کرد.

یکی از نمایندگان مجلس با اشاره به اینکه مصرف کنندگان بنزین و گازوئیل متفاوت هستند و برخی وسیله نقلیه شخصی دارند و برخی ندارند، گفته است افزایش قیمت گازوئیل می‌تواند بر قیمت کالاها که همگی از طریق سیستم حمل و نقل جابجا می‌شوند تاثیرگذار باشد و جهش قیمتی غیرقابل تحملی را در کالا و خدمات ایجاد کند.

در این میان نیز رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی ایران در پیشنهاد خود مبنی بر افزایش قیمت بنزین در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها و دو نرخی شدن این حامل انرژی اظهار کرد که بهتر است قیمت بنزین عرضه شده برای وسایل نقلیه عمومی و شخصی متفاوت باشد تا افزایش 24درصدی قیمت سوخت مصرفی منجر به افزایش کرایه وسایل نقلیه عمومی نشود و مصرف کنندگان هزینه زیادی بابت کرایه و استفاده از این وسایل پرداخت نکنند.
اخبار اقتصادی - ایسنا