اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

بنزین یارانه ای نفس های آخر را می کشد


سهمیه بنزین نیمه یارانه ای خودروهای شخصی در آبان ماه امسال تثبیت شده است و سهمیه60 لیتری خودروها تا ساعت 24 فردا شب (شنبه 30 مهر) به کارتهای هوشمند سوخت واریز خواهد شد.

برای دهمین ماه متوالی سهمیه و قیمت بنزین خودروهای شخصی ثابت مانده است و پیش بینی می شود این سهمیه تا ساعت 24 فردا شب شنبه 30 مهر ماه در کارتهای هوشمند سوخت خودروها واریز شود.

بر این اساس آبان ماه سالجاری بنزین سهمیه ای خودروهای شخصی 60 لیتر و با نرخ نیمه یارانه ای 400 تومان تعیین شده است.
 
همچنین در دومین ماه فصل پاییز، برای موتورسیکلتها 25 لیتر سهمیه بنزین نیمه یارانه ای و برای خودروهای شخصی 500 لیتر سهمیه بنزین آزاد (700 تومانی) پیش بینی شده است.
 
در همین حال سهمیه بنزین آزاد خودروهای شخصی در صورت اتمام سهمیه بنزین نیمه یارانه ای 400 تومانی خودروها از طریق کارت هوشمند سوخت خودرو قابل برداشت است ضمن آنکه برای آبان ماه سالجاری هم هیچگونه محدودیت زمانی برای استفاده از سهمیه بنزین 100 تومانی ذخیره شده در کارتها تعیین نشده است.
 
در حال حاضر بنزین 100 تومانی ذخیره سازی شده در کارتهای هوشمند سوخت خودروهای شخصی به حدود 200 میلیون لیتر کاهش یافته و از این رو شمارش معکوس برای به پایان رسیدن ذخیره بنزین 100 تومانی کارتها و عرضه بنزین 2 نرخی آغاز شده است.
 
آمارهای رسمی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نشان می دهد که در شرایط فعلی به طور متوسط کمتر از 2 میلیون لیتر بنزین با نرخ 100 تومانی در سطح جایگاههای سوخت به خودروها عرضه می شود و بیش از 90 درصد بنزین کشور با نرخ نیمه یارانه ای و آزاد 400 و 700 تومان به فروش می رسد.
 
از ابتدای سالجاری تاکنون به طور متوسط روزانه 60 میلیون لیتر بنزین در سطح کشور مصرف شده است که استفاده از این فرآورده استراتژیک نفتی نسبت به مدت مشابه سال گذشته با حدود 5 درصد کاشه مواجه شده است.
 
پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، بنزین معمولی یارانه ای 400 تومان، بنزین معمولی آزاد 700 تومان، بنزین سوپر نیمه یارانه ای 500 تومان و بنزین سوپر آزاد 800 تومان در سطح جایگاههای کشور عرضه شده است.
 
احتمال کاهش سهمیه بنزین تاکسی ها
 
همچنین با توجه به اجرای اختصاص سهمیه بنزین منطقه ای خودروهای عمومی و تاکسی، از مرداد ماه سالجاری هم سهمیه بنزین نیمه یارانه ای تاکسی‌های استانهای خوزستان، سیستان و بلوچستان، بوشهر، هرمزگان و شهر تهران حدود 20 درصد افزایش یافته بود.
 
در این مدت سهمیه بنزین تمامی تاکسی های برون شهری کشور حدود 20 درصد نسبت به تیر ماه افزایش یافت ضمن آنکه دولت با افزایش این سهمیه ها در مجموع 400 هزار لیتر سهمیه بیشتر بنزین در اختیار ناوگان حمل و نقل عمومی قرار می دهد.
 
پیگیری خبرنگار مهر حاکی از آن است با توجه به پایان رسیدن فاز اول (دوره سه ماهه) افزایش 20 درصدی سهمیه بنزین خودروهای عمومی و تاکسی با توجه به کاهش تدریجی دمای هوا احتمال توقف اجرای فاز دوم این طرح برای ادامه سالجاری وجود دارد.
 
در حال حاضر هیچ گونه تصمیم نهایی در مورد کاهش قطعی 20 درصدی سهمیه بنزین تاکسی ها در سطح کلان دولت اتخاذ نشده است و حداکثر تا فردا شنبه 30 مهر ماه در این رابطه تصمیم گیری نهایی خواهد شد.

منبع: مهر





ویدیو مرتبط :
ماشینی که مثل من و شما نفس می کشد

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اجرای هدفمندی یارانه‌ها نفس پالایش و پخش را گرفت/ زنگنه خواستار احداث جایگاه‌های کوچک بنزین شد



انتقاد زنگنه از آسیب های وارد شده به شرکت ملی پالایش

اجرای هدفمندی یارانه‌ها نفس پالایش و پخش را گرفت/ زنگنه خواستار احداث جایگاه‌های کوچک بنزین شد

وزیر نفت با انتقاد از آسیب های وارد شده به شرکت ملی پالایش و پخش بر اثر اجرای نادرست قانون هدفمندی یارانه ها گفت: این شرکت نیازمند مرمت فوری و اصلاح ساختار بودجه ای در لایحه بودجه سال آینده است.

 بیژن زنگنه امروز در مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل جدید شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به مشکلات موجود برسرراه صنعت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، اظهار داشت: به دلیل نبود برنامه ریزی دقیق و کارشناسان متخصص صنعت پالایش و پخش فرآورده های با چالش های زیادی دست و پنجه نرم کرده است.
 
وی تصریح کرد: ارزشمند ترین چیزی که از شرکت پالایش و پخش مانده است نیروی انسانی آن است؛ زیرا هر چیز مادی که این شرکت داشت نابود کردند، آنها مکرر در مکرر این کار را با زیر پا گذاشتن قانون انجام داده اند.
 
زنگنه گفت: در سالهای اخیر برای اجرای هدفمندی یارانه‌ها پول‌های زیادی بر خلاف قانون از شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی گرفته شد و متاسفانه چون چاره ای ندارند امسال هم این پول را از این شرکت می گیرند، اما سعی می کنیم این مشکل خارجی که مثل یک بختک عظیم روی گلو و سینه این شرکت قرار گرفته را از بین ببریم؛ اگر این مشکل رفع شود وضعیت داخلی شرکت پالایش و پخش طوری است که می توان با همدلی و بدون تنش کارها را به جلو برد.
 
وزیر نفت با بیان این که من سر عهد خود هستم و تاکنون مدیران جدید صنعت نفت را از بدنه این صنعت انتخاب کرده ام، گفت: بنده در آینده نیز به این عهد وفادار خواهم بود.
 
وی با اشاره به این که ساختار بودجه ای شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی باید به سمت عقلانیت برود، گفت: وقتی عقل و تدبیر بر کارها حاکم نیست کار جلو نمی رود، در جریان هدفمندی یارانه ها پولی به زور از این شرکت گرفته شد و باعث شد بی اعتمادی و بی اعتنایی در این شرکت حکم فرما شود، نمی شود با سیستمی کار کرد که یک عده خود را برتر بدانند و آن عده به بقیه با زبان زور و توهین رفتار کنند، و این دوران به پایان رسید.
 
زنگنه تصریح کرد: ما باید در سال آینده که تنظیم بودجه خیلی اهمیت دارد تلاش کنیم تا بنیان های درستی در آن گذاشته شود و دیگر شاهد تکرار این موارد و اشتباهات نباشیم، البته این موضوع ممکن است چند سالی نیز طول بکشد.
 
جلوی صدمات ناشی از اجرای نادرست اصل ٤٤ را باید گرفت
وزیر نفت گفت: اجرای سیاست های اصل ٤٤ در صنعت پالایش و پخش کشور به صورت غلط و بدون آینده نگری صدمات جبران ناپذیری را به کشور وارد کرده است، ما نخستین کشوری نبودیم که که این سایست را در دنیا اجرا می کردیم بایستی با استفاده از فکر و  تجربیات دیگران این کار را اجرا می کردیم.
 
وی با بیان این که در شرکت پالایش و پخش دیگر قرار نیست دولت هزینه پالایشگاه های جدید و بهینه سازی را پرداخت کند، گفت: قرار است به مرور زمان آزاد سازی قیمت های حامل های انرژی در ایران اجرا شود و نه به صورت یکباره، در آن زمان باید همکاری خود با بخش های خصوصی را برای ساخت پالایشگاه های جدید تعریف کنیم.
 
زنگنه با بیان این که روز به روز باید نقش حاکمیتی شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی افزایش و نقش توسعه ای کاهش یابد، گفت: هم اکنون شرکت ملی صنایع پتروشیمی در زمینه واگذاری و توسعه نقش حاکمیتی از همه شرکت ها جلوتر است.
 
سال استثنایی در تامین سوخت کشور
وی با تاکید بر این که در سال آینده با راه اندازی فازهای جدید در پارس جنوبی و شروع مقداری واردات سوخت فشارها به پالایش و پخش برای تامین سوخت بخش حمل و نقل کم خواهد شد، گفت: امسال استثنایی ترین سال تاریخ کاری شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران است زیرا اوج حمل و نقل  و مصرف سوخت مایع در سال جاری را خواهیم داشت.
 
وی ادامه داد: امسال نزدیک به ٣٠ میلیون تن گازوئیل و مازوت به نیروگاه های کشور تحویل داده خواهد شد، زیرا نزدیک به ٣٦ میلیارد متر مکعب کمبود گاز در شبکه خواهیم داشت.
 
وی افزود: امسال ٤٨ درصد از سوخت نیروگاه‌های کشور را سوخت مایع تشکیل خواهد داد، درحالی که این موضوع در ٢٠ سال اخیر بی سابقه بوده است، به طوری که رکورد مصرف سوخت مایع با ١٩ درصد در سال ١٣٧٨ بوده است.
 
وزیر نفت گفت: صنعت نفت به صورت مستقیم تاثیری بر زندگی مردم ندارد به جز گاز و سوخت مایع که در این میان نماد شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی جایگاه های سوخت است.
 
تاکید بر راه اندازی جایگاه های کوچک سوخت
با بیان اینکه بر اساس برآوردهای انجام شده برای زمستان سالجاری با 40 میلیارد متر مکعب کسری گاز طبیعی روبرو هستیم، گفت: با توجه به اینکه در طول 4 سال گذشته تاکنون هیچ طرح افزایش تولیدی در پارس جنوبی به بهره برداری نرسیده است، زمستان امسال با کمبود شدید گاز روبرو هستیم.
 
وزیر نفت با اعلام اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون هم متوسط مصرف فرآورده های نفتی در نیروگاه‌های کشور نزدیک به 50 درصد افزایش یافته است، تصریح کرد: از این رو برای زمستان سالجاری به منظور تامین پایدار و مطمئن سوخت مورد نیاز مشترکان به ویژه صنایع و نیروگاهها، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی باید اقدامات گسترده ای را انجام دهد.
 
این عضو کابینه دولت یازدهم همچنین با یادآوری اینکه یکی از اولویت‌های کاری وزارت نفت افزایش ظرفیت عرضه CNG در کشور است، اظهار داشت: هم اکنون حدود 20 میلیون متر مکعب در روز CNG در جایگاهها توزیع می‌شود که عرضه این حجم گاز معادل ساخت یک پالایشگاه 400 هزار بشکه ای نفت است.
 
این مقام مسئول از افزایش شبکه های گازرسانی و شبکه توزیع سی ان جی، مشارکت بخش خصوصی در ساخت جایگاه و تولید خودروهای پایه گازسوز به عنوان مهمترین محورهای توسعه صنعت سی ان جی یاد کرد و افزود: همزمان با افزایش ظرفیت عرضه و توزیع سی ان جی باید اقداماتی هم به منظور زیباسازی، افزایش حاشیه سود جایگاههای بنزین و گازوئیل هم به عنوان ویترین صنعت نفت در دستور کار قرار گیرد.
 
زنگنه با اشاره به ضرورت افزایش کارمزد فروش فرآورده های نفتی، خواستار طراحی و ساخت جایگاههای مقیاس کوچک بنزین و گازوئیل در کلانشهرهای کشور شد و بیان کرد: علاوه بر افزایش تعداد جایگاهها، باید به منظور مدیریت مصرف بنزین، عرضه گازوئیل برای خودروهای سواری را هم در اولویت کار خود قرار دهیم.
 
وزیر نفت با یادآوری اینکه در شرایط فعلی گازوئیل کافی برای عرضه در ناوگان حمل و نقل به ویژه خودروهای سواری وجود دارد، تبیین کرد: از سوی دیگر تاکنون مجوزهای قانونی لازم توسط دولت صادر شده و می توان با اولویت 4 تا 5 کلانشهر اصلی کشور عرضه گازوئیل برای خودروهای سواری آغاز شود.
 
به گفته این عضو کابینه دولت یازدهم، عرضه گازوئیل برای خودروها، گفت: از این رو اگر شرایط لازم فراهم شود هیچ گونه نگرانی بابت تامین منابع مالی ساخت پالایشگاه‌های جدید وجود ندارد.
 
این عضو کابینه دولت در پایان با اعلام اینکه باید تمرکز دولت بیشتر بر روی سرمایه گذاری در ساخت خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده‌های نفتی و مخازن ذخیره‌سازی سوخت مایع باشد، خاطر نشان کرد: از این رو باید ماموریت ساخت پالایشگاه‌های جدید نفت و طرح‌های بهینه سازی پالایشگاهی را به شرکت های خصوصی صاحب صلاحیت و توانمند واگذار کرد./باشگاه خبرنگاران