اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

بنزین طغیان كرد



اخبار,اخباراقتصادی ,بنزین

فاز سوم هدفمندی یارانه‌ها با تک نرخی شدن بنزین از راه رسید. بر این اساس دیگر چیزی به نام بنزین سهمیه‌ای که به قیمت 700 تومان عرضه می‌شد وجود نخواهد داشت و بنزین به صورت تک‌نرخی و به قیمت 1000 تومان عرضه خواهد شد.

موضوعی که  عباس کاظمی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در گفت و گو با ایسنا آن را این‌گونه تایید کرده است: «در جلسه برگزار شده در مورد تعیین تکلیف قیمت بنزین تصمیم گرفته شد که بنزین با نرخ 1000 تومان تک‌نرخی شود.» بر اساس گفته‌های  مدیر عامل شرکت ملی پخش و پالایش فرآورده‌های نفتی، سهمیه بنزین 700 تومانی که در ماه‌های پیشین واریز شده می‌توانند سهمیه خود را تا شهریورماه مصرف کنند و طبق تصمیم گرفته شده از پایان شهریور به بعد سهمیه‌های بنزین 700 تومانی اعتبار نخواهد داشت.

 

قیمت گازوئیل با  20 درصد افزایش به 300  تومان در هر لیتر رسید و  قیمت بنزین سوپر 1200 تومان تعیین شده است. این تصمیم‌گیری زمینه جبران بخشی از کسری بودجه دولت را رقم خواهد زد چرا که  3100 میلیارد تومان از کسری منابع هدفمندی با این تصمیم جایگزین خواهد شد.

 

بنزین تک‌نرخی پس از آنکه هیات دولت در جلسه هفته قبل خود کلیات تغییر در قیمت حامل‌های انرژی را تصویب کرد از راه رسید. هیات دولت در جلسه هفته قبل خود با تصویب کلیات تغییر در قیمت حامل‌های انرژی این ماموریت را به نهادهای کارشناسی واگذار کرد تا سناریوی مربوطه را تدوین کنند. این مسئولیت در حالی از سوی دولت یازدهم به نهاد های کارشناسی واگذار شد که پیش از آن مجلس شورای اسلامی بر اساس قانون هدفمندی یارانه‌ها دولت را مکلف کرد تا در سال 94 رقمی معادل 48 هزار میلیارد تومان کسب درآمد از محل هدفمندی یارانه‌ها داشته باشد.

 

این ماموریت مجلس، دولت را بر آن داشته تا برای کسری بودجه مورد نیاز سال جاری فاز سوم هدفمندی یارانه‌ها را کلید بزند که این اتفاق با تک نرخی شدن بنزین رقم خورد. اغلب اقتصاددانان با سیاست پرداخت یارانه، به ویژه برای اقلامی همچون بنزین،‌موافق نیستند اما برخی از آنان حذف یارانه بنزین در شرایط کنونی را مناسب نمی‌دانند. حسین راغفر با اعلام این که این تصمیم دولت را دارای هیچ پیامد مثبتی نمی‌داند می‌گوید: «به طور طبیعی قیمت‌ها افزایش پیدا خواهد کرد. هنوز که افزایش قیمت حامل‌ها را در سال کنونی نداشته‌ایم افزایش قیمت حمل و نقل در بخش خصوصی و عمومی را شاهد بوده‌ایم. با در نظر داشتن این که چیزی حدود 60 تا 70 درصد مصرف بنزین کشور از محل این بنزین 700 تومانی بوده است علی‌الاصول باید افزایش قیمت قابل توجهی را انتظار داشت.

 

این موضوع افزایش قیمت حمل و نقل و به دنبال آن افزایش دیگر هزینه‌های زندگی را در پی خواهد آورد.» راغفر تاثیر این موضوع روی رفاه خانوار را منفی ارزیابی می‌کند و می‌گوید: «این بهترین بهانه خواهد بود که بنگاه‌ها قیمت محصولات خود را افزایش بدهند و گروه‌های متوسط و پایین درآمدی بیشترین آسیب را خواهند دید چرا که فرصت‌های جایگزینی فشار درآمدی را نخواهند داشت.» او در گفت‌وگو با «قانون» تاکید می‌کند: «علت اصلی این که من هیچ پیامد مثبتی برای این تصمیم نمی‌بینم این است که ما یک مارپیچ تورمی افزایش هزینه‌ها را شاهد خواهیم بود اما هیچ سیاست کنترل تورمی نداریم.» با این حال بسیاری از اقتصاددانان نظر متفاوتی دارند.

 

مهدی پازوکی با بیان این که «من قطعا موافق تک نرخی شدن بنزین هستم» به «قانون» می‌گوید: «در شرایط فعلی این تغییر قیمت هیچ تاثیری روی تورم نخواهد داشت و اعتقاد دارم اگر دولت جلوی رانت‌ها را بگیرد و مدیریت اقتصادی کند، قیمت بنزین تفاوت چندانی در قیمت‌ها ایجاد نخواهد کرد، چرا که اکنون هم شاهد هستیم قیمت بنزین در حامل‌های سوخت کمتر از 20 درصد هزینه آنان است.» او با بیان این که «به عنوان شخصی که در حوزه اقتصاد فعال هستم معتقدم مدت‌ها بوده که بنزین احتیاج به تک‌نرخی شدن داشته است» می‌گوید: «توجه کنید که دولت هم اکنون رقم بالایی در حدود 3500 میلیارد تومان هزینه یارانه پرداخت می‌کند و درآمد حاصل از حامل‌های انرژی قطعا کفاف این هزینه‌ها را نمی دهد.

 

در این میان دولت یا مجبور بوده است کسری بودجه را تحمل کند یا از طریق بنزین این کسری را جبران کند.» پازوکی با تاکید بر این که «من معتقد به اقتصاد محیط‌زیست هستم» می‌گوید: «هم‌اکنون و با همین بنزین 1000 تومانی هم قیمت بنزین ما از قیمت بنزین در کشورهای خلیج فارس پایین‌تر است و نرخ مناسبی نیز محسوب می‌شود. بنابراین فکر می‌کنم دولت در این رابطه کار درستی انجام داده است و حتی در ادامه این رویه باید یارانه‌ها را نیز حذف کند و تنها به اقشار تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی یارانه پرداخت کند.»

 

البته او می‌پذیرد که «با وضعیت فعلی و در اختیار داشتن رسانه‌ها توسط گروه‌های تندروی محافظه کار، این امکان برای حسن روحانی فراهم نیست چرا که طرف مقابل تبلیغاتی پوپولیستی را به راه خواهد انداخت و با توجه به این شرایط اکنون فضا مهیا نیست. اما امیدوارم در ادامه طرح تک نرخی شدن در سال 96 شاهد حذف یارانه ها نیز باشیم.» همه ارزیابی ها نشان می دهد كه افزایش حامل های سوخت و حذف یارانه ها برای مردم قابل تحمل خواهد بود  اگر دولت بتواند از هزینه های اضافی خود بكاهد و جلوی رانت ها و انحصارها در سطوح مختلف را  بگیرد.

 

 اخباراقتصادی  -  قانون


ویدیو مرتبط :
داس اعتدال به بنزین هم رحم نکرد! **بنزین آزاد شد**

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

کاهش سهمیه‌ها مصرف بنزین را افزایش داد




 

کاهش سهمیه بنزین

 


با وجود کاهش ۲۰ لیتری سهمیه بنزین و پیش بینی کاهش مصرف این فرآورده سوختی در کشور، آمارهای رسمی از افزایش بیش از ۴۰ میلیون لیتری میزان مصرف بنزین در هفته گذشته نسبت به هفته ماقبل از آن حکایت دارد.

 


با وجود کاهش ۲۰ لیتری سهمیه بنزین و پیش بینی کاهش مصرف این فرآورده سوختی در کشور، آمارهای رسمی از افزایش بیش از ۴۰ میلیون لیتری میزان مصرف بنزین در هفته گذشته نسبت به هفته ماقبل از آن حکایت دارد.

 


به گزارش خبرنگار مهر، متوسط مصرف بنزین کل کشوردر هفته گذشته (۲۸ آذر تا ۴ دی ماه امسال ) بیش از ۴۰ میلیون لیتر افزایش یافته است.

 


این افزایش مصرف بنزین در حالی حاصل شده است که بر اساس تصمیم دولت از ابتدای دی ماه سالجاری میزان سهمیه های بنزین خودروهای شخصی با ۲۰ درصد کاهش در دوره زمستانی به ۲۴۰ لیتر رسید که پیش بینی می شد با کاهش سهمیه ها و پایین بودن حجم سفرهای درون و برون شهری در فصل زمستان متوسط مصرف بنزین در کشور کاهش یابد.

 


اما آمارهای منتشر شده توسط شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران حاکی از آن است که مصرف کل بنزین کشور از ۲۸ آذر تا ۴ دی ماه جاری به ۴۵۶.۱ میلیون لیتر رسید که نسبت به هفته ما قبل از ان ۴۰.۲ میلیون لیتری افزایش یافته است.همچنین در هفته گذشته متوسط مصرف روزانه بنزین کشور به ۶۵ میلیون و یکصد هزار لیتر افزایش یافته است.

 


در همین حال بیشترین مصرف بنزین در هفته گذشته به پنج‌شنبه (۳دی) با مصرف ۷۷.۷ میلیون لیتر و کمترین مصرف این حامل انرژی نیز مربوط به روز دوشنبه (۳۰ آذر) با مصرف ۵۵.۵ میلیون لیتر بوده است.

 


در این میان سهم شهروندان تهرانی از مصرف بنزین کل کشور به بیش از ۲۱.۷ درصد رسیده است و این در حالی است که کل مصرف بنزین تهران در هفته گذشته با افزایش ۸.۷ میلیون لیتری نسبت به هفته پیش از آن به ۹۹ میلیون لیتر رسید که حاکی از از متوسط مصرف روزانه ۱۴.۱ میلیون لیتر این فرآورده نفتی در کشوراست.

 


● افزایش ۳ میلیون لیتری فروش بنزین سوپر

 


در همین حال، متوسط مصرف بنزین سوپر در هفته گذشته در کل کشور نسبت به هفته قبل از آن ۳.۳ میلیون لیتر افزایش یافت به طوری که مصرف این حامل انرژی به ۱۸.۴ میلیون لیتر رسید.

 


همچنین مصرف بنزین سوپر در هفته پیش‌از آن ۱۵.۱ میلیون لیتر بود که حاکی از آن است که متوسط مصرف روزانه بنزین سوپر در هفته گذشته ۲.۶ میلیون لیتر بوده است.

 


● کاهش مصرف گازوئیل با افزایش برودت هوا

 


به گزارش مهر، مصرف گازوئیل کل کشور در هفته گذشته بیش از ۱۵۶میلیون لیتر رسید که حاکی از کاهش ۱۷ درصدی مصرف این حامل انرژی در کشور است، به طوری که کل مصرف گازوئیل کشور در هفته گذشته به ۷۴۷.۱ میلیون لیتر رسید.

 


این در حالی است که این رقم در دو هفته گذشته ۹۰۳.۵ میلیون لیتر بوده است. میانگین مصرف روزانه گازوییل در هفته گذشته ۱۰۶.۷ میلیون لیتر بود.

 


بر اساس آمارهای موجود، بیشترین مصرف گازوییل در هفته گذشته مربوط به روز شنبه (۲۸ آذر) با مصرف ۱۴۸.۹ میلیون لیتر بوده و کمترین مصرف نیز مربوط به روز جمعه (۴ دی) با مصرف ۷۶.۱ میلیون لیتر بوده است.