اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

بازی فرامرزی بازار دلار



روز گذشته، شاخص بازار ارز تحت تاثیر دو عامل روانی فرامرزی بیشترین رشد خود از 4 مرداد را ثبت کرد. رشد 15 تومانی نخستین روز هفته که دلار را به قیمت 3345 تومان رساند، ناشی از نوسان‌گیری معامله‌گران با دو عامل بیرونی «بالا بودن ارزش دلار در کشورهای همسایه» و «کاهش قیمت نفت» بود. به این ترتیب، در حالی که در گذشته ردپای افزایش قیمت در عوامل مستقیم و داخلی پی گرفته می‌شد، روز شنبه دلار تحت‌تاثیر عوامل بیرونی و ذهنیت افزایشی برخی معامله‌گران غیررسمی بالا رفت. ذهنیتی که عمدتا با هدف نوسان‌گیری و کسب سود در کوتاه‌مدت صورت می‌گیرد.

اولین افزایش سکه در 6 روز گذشته ثبت شد
گروه بازار پول: در اولین روز هفته، قیمت دلار تحت تاثیر 2 عامل روانی فرامرزی بالا رفت تا شاخص بازار ارز دومین رشد پیاپی خود را تجربه کند. روز شنبه، بهای دلار با 15 تومان رشد به قیمت 3345 تومان رسید؛ رشدی که بیشترین میزان افزایش روزانه این ارز از 4 مرداد بود. فعالان بازار ارز این افزایش را بیشتر ناشی از اثرات روانی دو عامل فرامرزی «بالا بودن ارزش دلار در کشورهای همسایه» و «کاهش قیمت نفت» دانستند.

به این ترتیب در حالی که در گذشته رد پای افزایش قیمت دلار در عوامل مستقیم و داخلی پی گرفته ‌می‌شد، روز شنبه دلار تحت تاثیر عوامل بیرونی بالا رفت. البته اثرات این عوامل بیرونی بیشتر روانی و ناشی از ذهنیت معامله‌گران داخلی بود.

به‌عنوان مثال، بالا بودن ارزش دلار در بازار کشورهای همسایه موجب شده بود که معامله‌گران داخلی نیز ذهنیت افزایشی پیدا کنند.


در اولین روز هفته، با وجود بالا بودن ارزش دلار در کشورهای همسایه، نشانه‌ای از خروج ارز به این مناطق نبود تا افزایش قیمت بازار داخلی به جای کاهش حجم ناشی از این خروج بیشتر حاصل تحرکات معامله‌گران باشد، معامله‌گرانی که سعی داشتند با استفاده از اثرات روانی این عامل بیرونی «نوسان‌گیری» کنند. عامل دوم فرامرزی که این معامله‌گران برای نوسان‌گیری از آن استفاده کردند، کاهش قیمت نفت بود؛ معامله‌گران در حالی از کاهش قیمت نفت برای نوسان‌گیری استفاده کردند که اثرات این کاهش معمولا در آینده مشخص می‌شود.  با توجه به بالا رفتن قیمت دلار و افزایش قیمت اونس در روز جمعه، سکه بهار آزادی نیز روز شنبه به روند کاهشی خود پس از 4‌افت متوالی خاتمه داد و با 6 هزار تومان رشد به قیمت 878 هزار تومان رسید.

مثلث رشد دلار
فعالان بازار ارز، دو عامل بیرونی و فرامرزی «بالا بودن ارزش دلار در کشورهای همسایه» و «کاهش قیمت نفت» را از عوامل رشد دلار در روز شنبه دانستند. به گفته فعالان، در مقاطعی از روز شنبه، ارزش دلار در سه منطقه «کردستان عراق»، «دبی امارات» و «هرات افغانستان» بالاتر از بازار داخلی بود. برخی فعالان به بالا بودن ارزش دلار در بازار ترکیه نیز اشاره کردند.


 به اعتقاد فعالان، بالا بودن قیمت‌ها در بازار دبی و افغانستان، میان معامله‌گران بازار تهران بیشتر اثر روانی داشت و به‌عنوان علامت افزایشی عمل کرد، حال آنکه بالا بودن قیمت دلار در منطقه سلیمانیه عراق نسبت به بازار داخلی موجب خروج ارز ارزان‌تر از بازار تهران به سمت کشور همسایه شد.

آربیتراژ ارز از بازار داخلی به سمت این منطقه جغرافیایی نزدیک به 2 ماه است که قیمت دلار بازار تهران را تحت تاثیر قرار داده است؛ به گفته برخی کارشناسان، ناامنی‌های منطقه‌ای موجب شده است که تقاضا برای خرید ارز در منطقه کردستان عراق بالاتر رود.

پایین آمدن قیمت نفت یکی دیگر از ضلع‌های افزایشی روز شنبه بود. به گفته فعالان، رسیدن قیمت نفت به زیر 50 دلار و نزدیک شدن آن به قیمت 45 دلار موجب شد برخی معامله‌گران خریدهای ارزی خود را افزایش دهند. به اعتقاد فعالان، از آنجا ‌که کاهش قیمت نفت در آینده موجب کاهش درآمدهای ارزی کشور می‌شود، این دسته از معامله‌گران خریدهای ارزی خود را بالا بردند. افت قیمت نفت در آذرماه نیز اثرات افزایشی در بازار ارز داشت.

اثرات کاهش قیمت نفت در دراز مدت به‌طور واقعی می‌تواند بازار را تحت تاثیر قرار دهد؛ اما اثرات فعلی آن میان معامله‌گران بیشتر روانی بوده است تا با استفاده از آن نوسان‌گیری کنند.
اما ضلع سومی که به افزایش قیمت روز شنبه کمک کرد، تحرکات معامله‌گران آتی بود. در مقاطعی از روز شنبه، فاصله گرفتن نرخ آتی دلار با نرخ نقدی آن موجب شد که هیجان رشد در بازار ارز افزایش بیشتری پیدا کند.

به‌عنوان مثال در حالی که ساعت 12 ظهر روز شنبه نرخ نقدی دلار حدود 3351 تومان بود، نرخ آتی این ارز با 5 تومان اختلاف با قیمت 3356 تومان معامله شد. جدا از سه عامل ذکر شده، گروه کوچکی از فعالان کاهش عرضه درهم در بازار دبی را عامل رشد بازار داخلی دانسته بودند.

شروع افزایشی شاخص
در اولین روز هفته معاملات شاخص بازار ارز در پاساژ افشار با قیمت 3342 تومان آغاز شد که افزایشی 12 تومانی نسبت به قیمت بسته شده پنج‌شنبه داشت. این روند افزایشی در ادامه روز دنبال شد و دلار تا قیمت 3355 تومان نیز بالا رفت. هر چند که نهایتا با عرضه بازیگران بازارساز رسمی از اوج روزانه پایین آمد و به قیمت 3345 تومان رسید.

 در حالی که قیمت عرضه و تقاضای عمده 3345تومان بود، قیمت 3360 تومان برتابلوی صرافی‌های نقش بست. این قیمت در حالی ثبت شد که صرافان بازار در روزهای اخیر بیشتر درگیر و دار هماهنگ کردن خود با دستورالعمل بانک مرکزی هستند. صرافان تا 28 مرداد فرصت دارند که خود را با دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی‌ها مصوب مرداد ماه سال 93 تطبیق دهند. در این دستورالعمل، تقسیم‌بندی صرافی‌ها به نوع اول و دوم حذف و میزان سرمایه برای کلان‌شهرها چهار میلیارد و برای سایر شهرها دومیلیارد تومان تعیین شده است. با این حال، برخی صرافی‌ها، همچنان درخواست بازنگری در دستورالعمل جدید را دارند. روز جمعه انتخابات مجمع عمومی این صنف به دلیل نرسیدن اعضا به حد نصاب لازم برگزار نشد.

کاهش حباب سکه
در اولین روز هفته، قیمت سکه اولین افزایش خود پس از 4 افت متوالی را تجربه کرد و با 6 هزار تومان افزایش به 878 هزار تومان رسید. سکه بهار آزادی که یکشنبه گذشته با هزار تومان افزایش به قیمت 880 هزار تومان رسیده بود، از دوشنبه پیشین در مسیر کاهشی قرار گرفت و تا روز پنج‌شنبه تا قیمت 872 هزار تومان پایین آمد. به این ترتیب روند قیمتی سکه در روز شنبه پس از گذشت 6 روز تغییر کرد.


افزایش قیمت سکه ناشی از رشد دو عامل اثرگذار بر آن یعنی اونس و دلار بود. بهای جهانی اونس روز جمعه به 1093 دلار رسید. در کنار رشد بهای اونس نسبت به روز پنج‌شنبه، چنانکه اشاره شد روز شنبه قیمت دلار نیز با 15 تومان رشد به 3345 تومان رسید تا سکه برای رشد بیشتر تحریک شود.

با وجود این، قیمت سکه متناسب با رشد دو عامل اثرگذار بالا نرفت تا حباب مثبت قیمتی این کالای گرانبها کاهش بیشتری پیدا کند. روز شنبه ارزش ذاتی سکه 866 هزار تومان بود و اختلافی 12 هزار تومانی با قیمت بازار داشت. این در حالی است که پنج‌شنبه اختلاف این دو رقم حدود 14هزار تومان بود. 

اخبار,اخباراقتصادی  , بازار  سکه

 

اخبار,اخباراقتصادی  , بازار  سکه

 اخبار اقتصادی  -  دنیای  اقتصاد


ویدیو مرتبط :
گزارشی پیرامون قیمت دلار در بازار

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

بازی دلار در بازار‌های جهانی چگونه است؟


در حالی که ارزش دلار در بازار ایران در مقابل ریال قدری تضعیف شده است ولی گزارش‌های سایت بین‌المللی کیتکو نشان می‌دهد که دلار حداقل در مقابل 5 ارز مطرح جهانی تقویت شده است. البته در آخرین معاملات بازار ایران و پس از سخنرانی حسن روحانی نیز دلار قدری بر ارزش خود افزود.

تابناک: در حالی که ارزش دلار در بازار ایران در مقابل ریال قدری تضعیف شده است ولی گزارش‌های سایت بین‌المللی کیتکو نشان می‌دهد که دلار حداقل در مقابل 5 ارز مطرح جهانی تقویت شده است. البته در آخرین معاملات بازار ایران و پس از سخنرانی حسن روحانی نیز دلار قدری بر ارزش خود افزود.

آسمان نوشت؛ با این حال برآورد‌ها نشان می‌دهد، ارزش ریال طی یک ماه گذشته در برابر دلار 20 درصد تقویت شده است. گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد، اعلام آمار رشد اشتغال توسط وزارت کار آمریکا و همچنین ادامه سیاست‌های انبساطی و محرک‌های پولی این کشور منجر به رشد ارزش دلار در مقابل طلا شد. همچنین موج خبر‌ها در مورد حمله احتمالی آمریکا به سوریه موجب شد تا در یک ماه گذشته سایر ارز‌های جهان با کاهش ارزش در مقابل دلار مواجه شوند.

پوند

پوند که یکی از معتبر‌ترین ارز‌های بین‌المللی به حساب می‌آید از حواشی اخیر اقتصادی در امان نمانده است، هرچند افزایش ارزش دلار در مقابل پوند هم دوام چندانی نداشته است و ارز مطرح انگلیسی پس از مدت کوتاهی جایگاه سابق خود در مبادلات بین‌المللی را به دست آورد. براساس پیش‌بینی و تحلیل اقتصاددانان روند کاهشی ارزش این ارز در مقابل دلار دوامی نخواهد داشت.

یورو

منطقه یورو به دلیل بحران‌های مالی و اقتصادی نوسانات زیادی را تجربه کرده است. خبر‌های اقتصادی نشان می‌دهد، یورو همچنان تحت تأثیر سیاست‌های اقتصادی آمریکا قرار دارد. حواشی پیرامون دلار هم براسا س آخرین برآورد‌ها منجربه کاهش ارزش بیشتر یورو در مقابل دلار شده است. در همین حال اعلام شده که بانک مرکزی اروپا تصمیم گرفته به 6 هزار بانک منطقه یورو نظارت بیشتر و سختیگرانه‌ای داشته باشد هدف اصلی از این اقدام کنترل نوسانات ارزش یورو در زمان بحران است. براساس گزارش‌های رسمی بیشترین روند افزایشی نرخ دلار در برابر یورو در 5 سپتامبر همین ماه با 763/0 رقم خورد. اما مطابق تحلیل کارشناسان، پیروزی آنجلا مرکل در انتخابات پارلمانی اخیر آلمان می‌تواند توسعه اقتصادی بیشتر آلمان را به دنبال داشته باشد و در نهایت به کشور‌هایی که با بحران مالی و پولی زیادی در منطقه یورو دست‌وپنجه نرم می‌کنند، کمک‌های جدیدی ارائه شود.

یوآن

محدوده نوسانات نرخ یوآن نسبت به دلار بسیار متغیر بوده است. روند نوسانات نرخ یوآن حاکی از تأثیر‌پذیری این ارز از سیاست‌های اقتصادی آمریکاست. چین در حالی حاضر یکی از طلبکاران بزرگ آمریکا به شمار می‌آید. این در حالی است که به باور اقتصادانان یکی از دلایل اصلی اتخاذ سیاست افزایش ارزش دلار آمریکا تلاش برای کاهش میزان بدهکاری‌های این کشور به چین است. فراز و فرود نرخ یوآن نسبت به دلار در یک ماه گذشته بسیار پردامنه بوده است. پایین‌تنرین ارزش یوآن در برابر دلار در 17 سپتامبر با 1210 و بالاترین ارزش نیز در 12 سپتامبر با 1080 واحد ثبت شد. پیش‌بینی می‌شود با توجه به نشست اخیر فدرال رزرو و اتخاذ سیاست محرک پولی و تثبیت ارزش دلار آمریکا، بر روند کاهشی ارزش یوآن افزود شود. چین باید با توجه به روند کاهشی ارزش یوآن در مقابل دلار سیاست جدیدی را برای وصول مطالبات خود از آمریکا پیش گیرد.

ین

تقویت ارزش دلار در برابر ارز‌های دیگر باعث رشد شدید بورس توکیو شده است. سهام شرکت‌هایی مانند سونی، کانن و سایر شرکت‌هایی که به صادرات وابسته هستند در پی کاهش ارزش ین و افزایش ارزش دلار با افزایش مواجه شده‌اند کاهش ارزش ین نسبت به دلار در 20 آگوست با 97 درصد واحد خود را نشان داد که تا 24 سپتامبر با تداوم التهابات اقتصادی بر میزان آن افزوده شد. در نهایت افزایش ارزش دلار نسبت به ین در بالاترین سطح خود در 10 سپتامبر با 100 واحد خورد.

روپیه

هند بزرگترین خریدار طلا در جهان محسوب می‌شود. این خرید‌ها نیز در زمانی ادامه می‌یابد که طلا در پایین‌ترین سطح ارزش خود به سر می‌برد. سیاست‌های اخیر فدرال رزرو، ارزش دلار در مقابل طلا را تثبیت کرده است. ارزش روپیه هند در مقابل دلار آمریکا در یک ماه اخیر  روند کاهشی را دنبال کرده و به تضعیف شدن بیشتر روپیه دامن زده است. ت. هرچند افزایش موقتی ارزش روپیه در 28 آگوست با 68 درصد نوسان اتفاق افتاد اما این روند تداوم نداشت. کارشناسان بر این باورند که هند باادامه خرید طلا همچنان روند کاهش ارزش روپیه را دنبال می‌کند البته این امر تا زمانی ادامه خواهد داشت که فدرال رزرو همچنان به سیاست‌های خود برای افزایش ارزش دلار در مقابل طلا ادامه دهد.