اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

بار مالی «مسكن‌اجتماعی»



اخبار,اخبار اقتصادی,مسكن‌اجتماعی


اخبار اقتصادی  - هزینه‌دولت در اجرای طرح جدید مسكن

بار مالی «مسكن‌اجتماعی»+ جدول

آیا بانك‌ها قادر خواهند بود سالی 4 هزار میلیارد‌تومان برای ساخت مسكن‌اجتماعی تسهیلات پرداخت كنند؟

  بعد از هفته‌ها كلی‌گویی درباره مسكن‌اجتماعی -طرحی كه قرار است جایگزین مسكن‌مهر شده و تامین مسكن كم‌درآمدها را دنبال كند- سرانجام سكوت عوامل تنظیم و تدوین طرح‌ جدید، شكست و سه نقطه اتكای این طرح شامل «نوع مخاطبان»، «مساحت‌واحدها» و «نحوه‌ساخت» كه به ترتیب تكلیف بازار تقاضا و دولت را از بابت چگونگی اجرای طرح روشن می‌كند، معلوم شد.


نقشه فنی‌ومالی طرح «مسكن‌اجتماعی» را دو روز پیش رییس سازمان ملی زمین‌ومسكن اعلام كرد و برمبنای آنچه این سازمان به عنوان هدایت‌كننده مسكن‌مهر در دولت قبل و مسوول تنظیم و اجرای برنامه‌های جدید حوزه مسكن در دولت یازدهم، برای مسكن‌اجتماعی تدارك دیده، قرار است هزینه اجرای این طرح از محلی غیراز آورده‌نقدی متقاضیان تامین شود.

 

به این ترتیب از امروز یك موضوع‌كاری جدید روی میز مذاكرات مقامات وزارت‌ راه‌وشهرسازی و بانك‌مركزی اضافه می‌شود تا طرفین علاوه بر همفكری برای اتخاذ راهكار مشترك بابت مسائلی همچون ایجاد بازار رهن، افزایش سقف وام خرید و افزایش سقف وام مسكن‌مهر برای تكمیل پروژه‌های نیمه‌تمام، تصمیم بگیرند چقدر و از كجا منابع‌مالی برای ساخت مسكن‌اجتماعی تامین كنند.


سازمان ملی زمین‌ومسكن با حكمی كه وزیر راه‌وشهرسازی مهرماه امسال برای رییس جدید این سازمان صادر كرد، ماموریت دارد به حوزه‌های مرتبط با اقتصاد‌مسكن شامل طرح‌های تجهیز و تامین‌مالی مسكن و مدیریت زمین، خودداری از تمركز شدید جمعیت در شهرهای بزرگ و همچنین طرح‌های توسعه مسكن نگاه یكپارچه‌ای داشته باشد.


این ماموریت هم‌اكنون آغاز شده است به طوری كه سازمان ملی از یك‌سو تدوین ضوابط و دستورالعمل ساخت مسكن‌اجتماعی را در دست گرفته و از سوی دیگر با اقدامی فراتر، سفارش تدوین یك برنامه پنج ساله جامع مسكن را به یك دانشگاه دولتی برای نیازسنجی استانی در سطح كشور ارائه كرده است. در این برنامه با طبقه‌بندی انواع تقاضای مسكن متناسب با درآمد سالانه خانوارها، جدول استانی نیاز به مدل‌های مختلف ساخت‌وساز تدوین خواهد شد.


اما آنچه در حال‌حاضر از طرف سازمان ملی زمین‌ومسكن درباره مسكن‌اجتماعی اعلام شده، عبارت است از: ساخت مجموعه‌هایی پراكنده از آپارتمان‌های مسكونی برای دهك‌ اول و دوم و بخشی از دهك سوم با میانگین مساحت‌خالص 50مترمربع (بدون احتساب مشاعات)، آن هم به شكل اجاره‌ای.


پیش‌تر برداشتی كه از مسكن‌اجتماعی مطابق مفاد قانون ساماندهی مسكن وجود داشت، نحوه ساخت این واحدها را اجاره‌ای قلمداد می‌كرد. رییس سازمان ملی زمین نیز با اعلام سومین نقطه‌ اتكای طرح مسكن‌اجتماعی، بر واگذاری واحدهای مشمول این طرح به صورت اجاره‌‌ای یا اجاره به‌شرط تملیك تاكید كرده است.

 

هر چند هنوز جزئیات بیشتری درباره تیراژ سالانه ساخت مسكن‌اجتماعی یا قیمت تمام‌شده آن، اعلام نشده است، اما با مشخص‌شدن نوع دهك‌های مشمول این طرح و همچنین متوسط هزینه ساخت یك واحدمسكونی معمولی در كل‌كشور،

 

می‌توان برآوردی از ظرفیت ساخت و همچنین بارمالی ناشی از این طرح برای دولت را محاسبه كرد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد: هم‌اكنون قیمت تما‌م‌شده یك واحدمسكونی با احتساب سود معقول برای سازنده -به‌شرط نظارت دولت بر هزینه‌كردها- مترمربعی حداقل 500 هزار تومان است. این عدد به نوعی در گزارش اخیر بانك‌مركزی درباره میزان سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در كشور طی سال91، مورد تایید قرار گرفته است.

 

بانك‌مركزی میانگین هزینه‌ساخت مسكن در سال گذشته را متری 400 هزار تومان اعلام كرده كه با احتساب كمترین تورم (25درصد) در سال‌جاری، 100 هزار تومان به آن اضافه خواهد شد.

 

از طرفی مطابق كارنامه مالی مسكن‌مهر، واحدهای مسكونی این طرح كه با قیمت مقطوع مترمربعی 300 هزار تومان ساخته شده، عملا با نرخ متری 500 هزار تومان در حال تحویل به متقاضیان است كه این نیز نشان می‌دهد مجموع هزینه‌های اصلی و حاشیه‌ای ساخت‌وسازهای حمایتی، تقریبا همین مقدار تمام می‌شود. با این حساب برای ساخت مسكن‌اجتماعی حداقل معادل مترمربعی 500 هزار تومان منابع‌مالی لازم است.


برآوردی كه از تیراژ سالانه این طرح می‌توان داشت با توجه به هدفگذاری سال85 مبنی بر ساخت 50 هزار مسكن‌اجتماعی در آن سال‌ها و همچنین نیازی كه امروز از طرف دهك‌های یك و دو و بخشی از دهك سه طبق میزان ازدواج‌‌های سالانه در كشور احساس می‌شود، حدود 140 تا 150 هزار واحدمسكونی خواهد بود.


هر چند امروز برخی كارشناسان معتقدند دولت باید سالی حداقل 200 هزار واحدمسكونی ارزان‌قیمت برای دهك‌‌های مرتبط احداث كند، اما اگر ملاك تعیین تیراژ مسكن‌اجتماعی، نیاز 20 درصدی (دو دهك اول) از 750 هزار تقاضای جدید در بازارمسكن ناشی از ازدواج‌های سالانه باشد، در این صورت ظرفیت مسكن‌اجتماعی در حد 150 هزار واحدمسكونی در یكسال برای كل‌كشور تعریف خواهد شد.


با فرض اینكه این حجم ساخت‌وساز حمایتی با متراژ 50مترمربع خالص و 60مترمربع ناخالص به قیمت ساخت متری 500 هزار تومان در دستور كار دولت قرار بگیرد، در این صورت برای سال93 رقمی معادل چهار هزار و 500 میلیارد تومان منبع‌مالی مورد نیاز دولت خواهد بود.


این میزان اعتبار علی‌القاعده باید توسط سیستم‌بانكی به‌شكل وام ساخت یا از طریق سرمایه‌نقدی نهادهای عمومی و شاید توان مالی انبوه‌سازان تامین شود.


این در حالی است كه بانك‌‌مركزی نه‌تنها در ارائه دوباره خط‌اعتباری برای تكمیل پروژه نیمه‌كاره مسكن‌مهر مخالف است كه به‌شدت بر رعایت انضباط‌مالی از طرف دولت برای مهار نقدینگی و تورم نیز تاكید دارد. در این صورت تنها راه موجود رجوع به منابع داخلی بانك‌ها است كه این مدل نیز به‌دلیل میل منطقی بانك‌ها به سود، بیشتر برای مسكن‌حمایتی و صندوق‌سپرده‌گذاری كارآیی دارد نه مسكن‌اجتماعی.


آنچه مسوولیت بار مالی مسكن‌اجتماعی را یك راست متوجه دولت كرده، ساخت اجاره‌ای آن است. در این حالت، مخاطبان طرح، با اجاره ماهانه، عملا اقساط تسهیلات ساخت واحدها را پرداخت می‌كنند، اما تامین منابع‌مالی ساخت عملا روی دوش دولت، سیستم‌بانكی و نهادهای اجتماعی همچون شهرداری‌ها خواهد بود. ضمن‌اینكه برآورد 4500 میلیاردتومانی بدون محاسبه قیمت زمین‌ و هزینه حداقل یک هزار میلیارد تومانی برای تامین آن است.


به نظر می‌رسد وزارت راه‌وشهرسازی تركیبی از انواع مدل‌های تامین‌مالی را برای مسكن‌اجتماعی درنظر بگیرد كه شاید یكی از آنها خط‌اعتباری باشد.


در چهار سال ساخت‌وساز مسكن‌مهر، سالی 10 هزار و 700 میلیارد تومان خط‌اعتباری بانك‌مركزی به طرح تزریق شد، در حالی كه برای مسكن‌اجتماعی در بدترین حالت، نصف این رقم مورد نیاز است.

 

اخبار,اخبار اقتصادی,مسكن‌اجتماعی

اخبار اقتصادی - دنیای اقتصاد


ویدیو مرتبط :
پایان نامه ارتباط ی بین مسیولیت پذیری اجتماعی با عملکرد مالی شرکت ...

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

رئیس جدید سازمان تامین اجتماعی منصوب شد/معاون اداری مالی وزارت علوم تغییر کرد



دکتر سید تقی نوربخش,دکتر سید تقی نوربخش رئیس سازمان تامین اجتماعی

رئیس جدید سازمان تامین اجتماعی منصوب شد

دکتر سید تقی نوربخش با حکم وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان رئیس جدید سازمان تامین اجتماعی منصوب شد.

به گزارش مهر، این حکم به دنبال جلسه دکتر نوربخش با دکتر علی ربیعی که در دفتر وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد، ابلاغ گردید.

دکتر نوربخش سابقه عضویت در هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی را دارد.

بیمارستان میلاد، با تلاش وی برای ارائه خدمات تخصصی و فوق تخصصی به بیمه شدگان تامین اجتماعی افتتاح شد.
نوربخش عضو سابق شورای عالی نظام پزشکی و رئیس انجمن جراحان ارتوپدی ایران است.

وی با بیش از 20 سال سابقه مدیریتی در نظام سلامت و بیمه تامین اجتماعی، از کارنامه موفقی در بخش بهداشت و درمان کشور برخوردار است.

 

اولین مدیر تامین اجتماعی از خانواده بیمه شدگان/ سوابق نوربخش
به گزارش مهر، سازمان تامین اجتماعی بزرگترین سازمان بیمه ای و اقتصادی کشور محسوب می شود که به صورت سازمان عمومی غیردولتی تحت نظر دولت اداره می گردد و بیش از 35 میلیون نفر را تحت پوشش دارد که اغلب قشر آسیب پذیر جامعه هستند.

در دولتهای نهم و دهم ، اغلب کسانی که برای مدیرعاملی سازمان تامین اجتماعی برگزیده شدند، از بیرون از خانواده بیمه شدگان آمده بودند که آخرین آنها سعید مرتضوی بود.

منابع این سازمان توسط بیمه گذاران به صورت صندوق بین المللی تامین می گردد و با این گستردگی و حجم عملیات، هیچگونه بودجه ای از دولت دریافت نمی کند.

سازمان تامین اجتماعی با تحت پوشش داشتن مجموعه شرکتها و کارخانجات تولیدی، خدماتی و همچنین معادن، هتلها و کارخانجات دارویی و...، تحت عنوان "شستا"، توانسته منابع درآمدی بالایی کسب کند.


سوابق دکتر سیدتقی نوربخش مدیرعامل جدید سازمان تامین اجتماعی
اخذ درجه دکترای پزشکی عمومی 1368 دانشگاه تهران.
اخذ درجه دکترای تخصصی پزشکی در رشته جراحی ارتوپدی 1372 دانشگاه تهران.
دبیر ستاد جنگ و جهاد دانشگاه تهران 1363 تا 1367
مسئول جهاد دانشگاهی 1369 تا 1372
مدیر گروه ارتوپدی دانشکده پزشکی علی بن ابیطالب یزد.
مدیرکل درمان تامین اجتماعی استان یزد 1374 تا 1376
عضو هیئت مدیره و قائم مقام مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی 1376 تا 1380
مدیر نمونه ملی در سال 1380
عضو منتخب شورای عالی نظام پزشکی (سه دوره) 1379 تا 1391
قائم مقام رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران 1382 تا 1384
رئیس انجمن جراحان ارتوپدی ایران
اهم اقدامات انجام شده در زمان عضویت در هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی 1376 تا 1380
پرداخت به روز بدهیهای دولت به سازمان تامین اجتماعی
تدوین سطح بندی خدمات درمانی سازمان تامین اجتماعی در کشور
استاندارد کردن خدمات درمانی در سازمان و اخذ اولین گواهینامه ایزو خدمات درمانی در کشور
طراحی نظام ارجاع درمان تامین اجتماعی در سال 1377
عدم انتصاب جناحی مدیران ستادی و استانی و استفاده فراجناحی از مذیران
راه اندازی بیمارستان میلاد.

معاون اداری مالی وزارت علوم تغییر کرد

وی یادآور شد: مراسم تودیع و معارفه معاونت اداری مالی وزارت علوم به زودی در هفته آینده برگزار می شود.

علی اکبر متکان معاون اداری مالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری استعفا داد و محمدحسین امید از صبح فردا کار خود را  در وزارت علوم آغاز می کند.


به گزارش مهر، علی اکبر متکان عصر دیروز از سمت معاونت اداری مالی وزارت علوم استعفا داد و محمدحسین امید (رئیس پردیس ارس دانشگاه تهران) مسئولیت وی را برعهده گرفت.

امید در این باره به مهر گفت: امروز دکتر متکان استعفا داد و من از صبح فردا کار خود را در وزارت علوم آغاز می کنم.

وی یادآور شد: مراسم تودیع و معارفه معاونت اداری مالی وزارت علوم به زودی در هفته آینده برگزار می شود.

امید همچنین درباره حکم اش گفت: من پس از صدور حکم هرچه زودتر فعالیت خود را آغاز کرده و امور مربوط به بودجه را پیگیری می کنم.
به گزارش مهر، متکان پیش از این اخباری مبنی بر تغییر اش را تکذیب کرده بود. 

مهر