اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

اینترنت از اردیبهشت ارزان می شود



 اخباراجتماعی  ,خبرهای اجتماعی , اینترنت

آخرین وضعیت اینترنت در ایران و مقایسه سرعت و قیمت این پروتکل ارتباطی با سایر کشورهای جهان که از سوی سایت نت‌ایندکس - معروف‌ترین مرجع ارائه آمار از سرعت و قیمت اینترنت در جهان - منتشر شده (اواخر سال گذشته) از رتبه 46 ایران در رده بندی قیمت اینترنت حکایت دارد.

 وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات کاهش قیمت اینترنت را از پایان اردیبهشت ماه عملیاتی می‌کند که با اجرای این طرح، اینترنت بیش از ۱۵ درصد برای کاربران، ارزان خواهد شد.

 به گزارش مهر،  دسترسی ارزان، مطمئن و با کیفیت به اینترنت، از جمله عوامل اصلی در توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشورها محسوب می شود. به همین دلیل نیز نهادهای بین المللی در مقایسه شاخص های توسعه کشورها، سرعت، کیفیت و قیمت پهنای باند را در هر کشور مبنا قرار می دهند.در کشور ما با وجود اینکه در اهداف اسناد بالادستی نظام، بر گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان ابزار توسعه تاکید شده اما شواهد نشان می دهد که هنوز با آنچه که دسترسی ارزان و قیمت پایین در استفاده از این خدمات عنوان می شود، فاصله زیاد است و کاربران از وضعیت قیمت اینترنت رضایت کامل ندارند.

آخرین وضعیت اینترنت در ایران و مقایسه سرعت و قیمت این پروتکل ارتباطی با سایر کشورهای جهان که از سوی سایت نت‌ایندکس - معروف‌ترین مرجع ارائه آمار از سرعت و قیمت اینترنت در جهان - منتشر شده (اواخر سال گذشته) از رتبه 46 ایران در رده بندی قیمت اینترنت حکایت دارد.

رتبه بندی نت ایندکس از قیمت اینترنت به‌ازای دلار بر مگابیت بر ثانیه و اطلاعاتی که کاربران 62 کشور در اختیار این سایت گذاشته‌اند، ثبت‌ شده است؛ در این رتبه‌بندی کشورها به ترتیب اینترنت ارزان‌تر رتبه‌بندی شده‌اند. ایران در این رتبه‌بندی در جایگاه 46 قرار داشته و تنها 16 پله با انتهای رتبه‌بندی فاصله دارد؛ ایتالیا، عربستان، اسپانیا و نیوزیلند بالاتر از ایران و مکزیک، فرانسه، آرژانتین و کلمبیا پایین‌تر از ایران قرار دارند. در ابتدای رتبه‌بندی بلغارستان با قیمت اینترنت   .٤٣ دلار بر مگابیت بر ثانیه لقب ارزان‌ترین اینترنت در دنیا را به خود گرفته است. پس از بلغارستان، روسیه، اوکراین، رومانی، رژیم صهیونیستی و مجارستان قرار دارند.

در انتهای جدول رتبه‌بندی، آفریقای‌جنوبی به‌عنوان گران‌ترین اینترنت دنیا شناخته می‌شود. اینترنت در آفریقای‌جنوبی به‌ازای هر مگابیت بر ثانیه ١٩.  ٦ دلار است. در این فهرست فیلیپین، اندونزی، مصر، مالزی و امارات به ترتیب بالاتر از آفریقای جنوبی قرار گرفته‌اند. در 27 کشور ابتدایی این فهرست، قیمت اینترنت کمتر از سه دلار، یعنی حداقل نصف قیمت اینترنت در ایران است.

علل گرانی پهنای باند در ایران از نگاه مرکز پژوهشهای مجلس

مهدی فقیهی رئیس دفتر فناوریهای نوین مرکز پژوهشهای مجلس در گفتگو با مهر، به بررسی های صورت گرفته از سوی این مرکز در خصوص قیمت اینترنت در ایران اشاره می کند و می گوید: موضوع قیمت اینترنت و گرانی آن از دو منظر گرانفروشی پهنای باند و کم فروشی، در مرکز پژوهشهای مجلس مورد بررسی قرار گرفته است و به نظر می رسد گرانی قیمت اینترنت به گران خریدن پهنای باند مربوط می شود که از خارج کشور تامین می شود.

وی با بیان اینکه شرکت ارتباطات زیرساخت به صورت قرارداد چندساله پهنای باند اینترنت را از درگاههای بین المللی خریداری می کند اضافه کرد: این قرارداد بلند مدت باعث می شود پهنای باند به نرخ واقعی خود در گیت وی بین الملل به زیرساخت واگذار نشود.

فقیهی با اشاره به اینکه هر لینک stm1 پهنای باند در خارج از کشور حدود 800 دلار قیمت داده می شود افزود: این درحالی است که شرکت ارتباطات زیرساخت هر stm1 را در داخل کشور حدود 20 میلیون تومان می فروشد.

رئیس دفتر فناوریهای نوین مرکز پژوهشهای مجلس، تنها راه حل کاهش قیمت پهنای باند اینترنت را آزادسازی تامین پهنای باند و واگذاری این امر به بخش خصوصی عنوان کرد و گفت: بخش خصوصی می تواند در تامین پهنای باند از درگاههای خارجی اقدام کند و آن را در گیت وی کشور به شرکت ارتباطات زیرساخت بفروشد. این طرح سبب کاهش قیمت و کارآمدی انتقال پهنای باند به داخل کشور می شود و در نهایت شرکت ارتباطات زیرساخت به عنوان حاکمیت، پهنای باند را توزیع می کند.

وی گفت: اگر این طرح اجرایی شود قیمت خرید پهنای باند کاهش یافته و در نهایت قیمت اینترنت مصرف کننده نهایی کاهش می یابد. از سوی دیگر، کم فروشی پهنای باند که منجر به افزایش هزینه کاربران می شود نیز باید از سوی رگولاتوری مورد نظارت قرار گیرد. این موضوع باعث می شود سرعت واقعی اینترنت با قیمت واقعی آن در اختیار مصرف کننده قرار گیرد.

براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، با احتساب ضریب اشتراک 8 که پهنای باند در سطح 3 شرکتهای اینترنتی، یعنی پس از شرکت ارتباطات زیرساخت به عنوان تامین کننده و پس از شرکتهای اصلی به عنوان توزیع کننده، به فروش می رسد، یک stm1 معادل 188 مگابیت اینترنت، حدود 25 برابر قیمت اولیه پهنای باند، برای مصرف کننده نهایی محاسبه می شود.

در این گزارش به قیمت اینترنت در افغانستان نیز اشاره شده است که در این کشور که پهنای باند را از شرکتهای ایرانی و یا پاکستانی دریافت می کند، قیمت اینترنت به مراتب پایین تر از ایران است.

تعرفه خدمات ارتباطی بازنگری می شود

صادق عباسی شاهکوه، معاون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در گفتگو با مهر، درخصوص وضعیت نرخ های ارتباطی از جمله اینترنت، تاکید کرد: نظام تعرفه گذاری خدمات ارتباطی به زودی بازنگری خواهد شد که این موضوع تمامی تعرفه های مربوط به تلفن ثابت، موبایل و اینترنت را شامل می شود. به این معنی که براساس یک چارچوب مشخص تمامی خدمات ارتباطی و اینترنتی تعرفه گذاری خواهد شد.

وی ادامه داد: برای تدوین چارچوب نظام تعرفه گذاری در راستای بازنگری تعرفه ها، نظرخواهی از کارشناسان این بخش صورت گرفته است و این طرح در مراحل نهایی قرار دارد و پیش نویس آن آماده ارائه به کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات برای تصویب است.

عباسی شاهکوه گفت: با اجرای این طرح ممکن است برخی تعرفه ها بازنگری شود و تغییر کند که در زمینه اینترنت و تلفن ثابت با توجه به انتقاداتی که به نرخ های این دو بخش می شود در اولویت قرار دارد.

اینترنت 15 درصد ارزان می شود

از آنجایی که وزارت ارتباطات طی دو سال اخیر بر موضوع کاهش قیمت اینترنت بارها تاکید کرده است، سال گذشته نرخ پهنای باند را برای مصرف کننده 20 درصد کاهش داد که البته این کاهش قیمت، آنطور که باید برای کاربران خانگی محسوس نبود. در این زمینه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بار دیگر از تصمیم برای ارزان شدن قیمت اینترنت در کشور خبر داد و به مهر گفت: تا پایان اردیبهشت قیمت جدید اینترنت اعلام می‌شود. این کاهش قیمت بیش از 15 درصد است.

محمود واعظی در مورد برنامه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای کاهش قیمت اینترنت مصرفی کاربران در کشور، اظهار داشت: از اواخر سال 94 کمیته ای با همکاری سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برای بررسی قیمت اینترنت و نحوه کاهش آن، تشکیل شده است و تمامی تلاش این است که مکانیزمی درنظر گرفته شود تا تعرفه اینترنت کاهش یابد.

وی با بیان اینکه اوایل اردیبهشت ماه این کمیته، نتیجه بررسی و پیشنهاد خود را برای کاهش تعرفه اینترنت اعلام خواهد کرد ادامه داد: پیش بینی می کنیم که نتیجه نهایی برای کاهش قیمت اینترنت تا پایان اردیبهشت ماه اعلام شود.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکید کرد: هنوز درصد نهایی کاهش قیمت اینترنت به دست نیامده است اما به طور قطع، این کاهش، کمتر از 15 درصد نخواهد بود.

واعظی با اشاره به روند افزایش مصرف اینترنت از سوی کاربران در کشور، گفت: پیش از این نیز قیمت اینترنت را 20 درصد کاهش دادیم اما به دلیل استفاده زیاد مردم از اینترنت، این تغییر قیمت محسوس نبود.

وی با بیان اینکه در دو سال اخیر میزان و نحوه استفاده از اینترنت افزایش یافته است خاطرنشان کرد: تا پیش از این امکان دانلود عکس، صدا و فیلم برای کاربران کمتر بود اما هم اکنون آمار دانلود محتوای چندرسانه ای توسط کاربران افزایش یافته که هر یک از اینها، معادل چندین هزار صفحه متن محسوب می‌شود. این موضوع سبب شده کاربران فکر کنند که اینترنت گران شده اما به هیچ وجه اینطور نیست و طی دو سال قبل، اینترنت، کاهش قیمت داشته است.

وزیر ارتباطات تاکید کرد: کاهش قیمت اینترنت را برای پهنای باند اینترنت و کل اینترنت مصرفی کاربران درنظر گرفته ایم و در صورت اجرای این طرح، به طور قطع کاربران اینترنت موبایل نیز متوجه این تغییر قیمت خواهند شد.

 

 اخبار اجتماعی  -  مهر 


ویدیو مرتبط :
لگ و تاخیر بسیار شدید بعد از محدودیت های اردیبهشت 92 در اینترنت

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اینترنت ارزان نمی شود.



 

اینترنت ارزان نمی شود

 

 

کاهش قیمت اینترنت داستان جدیدی نیست چراکه هر سال مسئولان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از عزم این وزارتخانه برای کاهش قیمت اینترنت خبر می دهند؛ خبری که تنها در حد یک خبر می ماند و هیچ گاه اجرا نمی شود.

 


امسال نیز همچون سال های گذشته مدیر عامل شرکت ارتباطات زیرساخت در فروردین ماه بود که به کاربران اینترنت این نوید را داد که در سال جاری این شرکت سعی می کند در رابطه با قیمت اینترنت، تجدید نظر کند و تا جایی که امکان دارد، قیمت لینک ها و شبکه اینترنت را کاهش دهد. اما درست چند ماه بعد از انتشار این خبر، یعنی ۲۱ تیرماه، صمد مومن بالله، رئیس هیات مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت، آب پاکی را روی دست کاربران ریخت و اظهار داشت امسال از کاهش قیمت اینترنت خبری نیست. وی در گفت وگویی بیان کرده بود؛ «تجدیدنظر در نرخ اینترنت از جمله برنامه های شرکت ارتباطات زیرساخت است، اما در این برهه زمانی و به دلیل فراهم نبودن شرایط بحث کاهش تعرفه مطرح نیست. شرکت ارتباطات زیرساخت به دنبال توسعه ارتباطات بین الملل است و پس از آن باید برنامه ریزی مدونی برای کاهش قیمت داشته باشد تا بازتاب آن از سوی شرکت های ارائه دهنده خدمات اینترنت به کاربران نهایی احساس شود.» کمال محامدپور، معاون سابق وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در خصوص فراهم نبودن شرایطی که زیرساخت از آن صحبت می کند، می گوید؛ «در این خصوص خود مسوولان باید پاسخگو باشند چرا که در حال حاضر تصمیمات شرکت ارتباطات زیرساخت را هیات مدیره و مجمع می گیرد و در این بین توصیه وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان یک سیاستگذار این است که شرکت حداقل منافعی را که از سرمایه گذاری انجام می دهد، ببرد. طبیعی است که شرکت باید درآمدزا و سودده باشد، اما این سوددهی باید به صورتی باشد که منافع کاربران هم تامین شود. در واقع ما هرچه قیمت را کاهش دهیم، در نتیجه این سرویس بیشتر در سبد کالای کاربران قرار می گیرد و تعداد استفاده کنندگان افزایش پیدا می کند. بنابراین زیرساخت به عنوان تنها تامین کننده پهنای باند نباید خیلی به دنبال سود باشد و تا حدی قناعت کند تا توسعه در این حوزه دچار مشکل نشود.»

 


در همین زمینه محمودرضا خادمی رئیس کمیسیون اینترنت سازمان نظام صنفی اظهار می کند؛ «در حال حاضر ما شرایط خاصی را نمی بینیم که نتوان قیمت اینترنت را کاهش داد. در واقع در شرایط کنونی شرایط برای کاهش قیمت وجود دارد و می توان قیمت را به سطح معمولی خود رساند تا هم رقابت در بازار افزایش پیدا کند و هم کاربران سودی ببرند.»

 


بسیاری از کارشناسان و فعالان این حوزه معتقدند نرخ گذاری اینترنت در ایران مطابق با نیاز اقتصادی کشور نیست چراکه دولت اینترنت را با قیمت ارزان از خارج خریداری می کند و اگر یارانه یی برای آن پرداخت نمی کند، باید آن را ارزان به دست مصرف کنندگان رسانده یا در غیر این صورت ورود آن از خارج از کشور را به دست بخش خصوصی بسپارد.

 


مسعود ریاضیات، رئیس انجمن شرکت های اینترنتی ایران، با تاکید بر این اظهارات می گوید؛ «شرکت مخابرات باید پهنای باند را به قیمتی که برایش تمام می شود، به شرکت ها به فروش رسانده و به مصرف کننده واگذار کند. نباید در این کار کاسبی انجام شود. برای اینترنت نیز باید همان روش دولت در ارزان فروختن اینترنت اعمال شود چراکه با این کار در بسیاری زمینه ها صرفه جویی خواهد شد زیرا اگر مردم در خانه ها کارهایشان را انجام دهند هزینه بنزین و دیگر هزینه ها نیز کاهش می یابد و دارای هوایی سالم، ترافیک کمتر و صرفه جویی بیشتر خواهیم بود.» وی در ادامه می افزاید؛ «در حال حاضر سرعت اینترنت در کشور کره از امریکا و اروپا جلوتر است و پیشرفت این کشور را رقم می زند. به اعتقاد من قیمت اینترنت اگر قرار است در دست دولت باشد، باید با قیمت تمام شده به فروش برسد.»

 


وی با بیان اینکه متاسفانه در کشورمان به اینترنت به عنوان کالای لوکس نگاه می شود، تاکید کرد اگر چند دهه گذشته بزرگراه به عنوان شاهراه ارتباطی بوده، امروزه اینترنت این کار را انجام می دهد و به عنوان شاهراه اقتصادی است بنابراین باید ارزان به دست مصرف کننده برسد. در همین زمینه مسوول امور مالی و اجرایی یک شرکت اینترنتی در گفت وگویی اظهار داشته بود هزینه یی که شرکت های ارائه دهنده اینترنت در کشور برای خرید اینترنت از مخابرات پرداخت می کنند، بسیار گران تر از قیمت های جهانی است. وی با اعتقاد به گران بودن هزینه اینترنت در ایران افزوده بود هزینه اینترنت در کشور ما حتی نسبت به کشورهای همجوار همچون افغانستان بسیار بالاست. در این کشور قیمت اینترنت با کاربرد فیبر نوری به یک ششم قیمت پیشین کاهش یافته است. وی با تاکید بر اینکه گران بودن هزینه اینترنت مشکلی اساسی برای شرکت های ISDP و کاربران است، عنوان کرد؛ وعده های زیادی مبنی بر کاهش قیمت اینترنت به شرکت های ISDP داده شده اما تاکنون این وعده ها عملی نشده است.

 

 


● پهنای باند مقصر اصلی

 


همان طور که از اظهارات اکثر کارشناسان پیداست، مهم ترین دلیل قیمت بالای این سرویس در ایران را می توان گران بودن پهنای باند مورد نیاز ISP ها دانست که از طریق شرکت ارتباطات زیرساخت تامین می شود. بعد از این اظهارات و اینکه شرکت ارتباطات زیرساخت پهنای باند را ارزان وارد کشور می کند اما آن را گران به توزیع کنندگان به فروش می رساند، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در ۲۱ مردادماه ۸۷ طی یک فراخوان رسمی اعلام کرد شرکت های خصوصی و مخابراتی که می توانند پهنای باند اینترنت را حتی چهار هزار دلار بیش از رقم ادعا شده یعنی هر STM۱ را تا ۱۰ هزار دلار نیز تامین کنند، به آنها مجوز داده می شود علاوه بر نیاز خود، پهنای باند مورد نیاز کشور را با همین رقم پیشنهادی خریداری و به کشور وارد کنند؛ پیشنهادی که به گفته مسوولان شرکت ارتباطات زیرساخت با هیچ واکنشی از سوی فعالان بخش خصوصی همراه نبود.

 


به باور اکثر فعالان بخش خصوصی، در حال حاضر فضای کاهش قیمت وجود دارد و مخابرات اگر بخواهد، می تواند این کار را انجام دهد اما کاهش قیمت تنها معضل این حوزه نیست چرا که اگر جنس ارزانی را به بازار عرضه کنیم که جوابگوی نیاز کاربران و بازار نباشد، دیگر آن کاهش قیمت فایده یی ندارد. در واقع تقاضا افزایش پیدا می کند اما عرضه همچنان با مشکل مواجه است. بنا بر اظهارات این فعالان اگر عرضه افزایش پیدا کند به طور اتوماتیک کاهش قیمت مورد نظر نیز اتفاق می افتد.

 


به گفته کارشناسان، کاهش قیمت اینترنت زمانی می تواند برای فعالان و دست اندرکاران این بخش سودآور باشد که تعداد کاربران به حد قابل توجهی رسیده باشد. بنا بر اظهارات این افراد علاوه بر مشکلات فنی موجود در این بخش، مشکلات غیرفنی که جنبه اجتماعی و فرهنگی دارند نیز باید حل شود تا بتوان اینترنت پرسرعت را در اختیار کاربران قرار داد. در واقع کاهش قیمت زمانی موثر و مفید است که کاربران به نحو مناسب از آن استفاده کنند.

 


محمودرضا خادمی در خصوص راهکارهایی برای کاهش واقعی قیمت اینترنت در کشور می گوید؛ «برای رقابتی کردن بازار و کاهش قیمت تنها کاری که می توان کرد از بین بردن انحصار موجود در این بازار است یعنی به جای یک تامین کننده پهنای باند باید چندین تامین کننده در بازار فعالیت کنند تا کاهش قیمت واقعی صورت بگیرد. در این بین هم زیرساخت به وظیفه اصلی خود که همان نگهداری، بهره برداری از زیرساخت و نظارت بر دروازه های بین المللی است، برسد. فعالان این بخش اظهار می دارند بخش خصوصی به دنبال جذب مشتری است و برای این کار طی چند سال گذشته قیمت سرویس های خود را کاهش داده است.» به گفته وی در برخی موارد بخش خصوصی برای بالا بردن رقابت در بازار، سرویس های خود را زیر قیمت نیز به فروش رسانده است و در ادامه توان این را هم دارد که زیر قیمت مخابرات نیز پهنای باند را به فروش برساند. بنا بر اظهارات فعالان این بخش، حاشیه سودی که شرکت های فعال در این بخش به دست می آورند، چیزی حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد است در مقابل، تورمی که در بازار وجود دارد ۲۰ درصد است. با این اوصاف چه انتظاری می توان از این بخش داشت. به باور این افراد در واقع مسوولان دولتی نباید با ادعاهایی نظیر همکاری نکردن بخش خصوصی در حق این بخش بی انصافی کنند.

 


طرح کاهش قیمت اینترنت در حال حاضر چه در کشورهای پیشرفته و چه در کشورهای جنگ زده یی مثل افغانستان یا پاکستان در حال اجرا است اما در کشور ما این طرح همچون طرح های دیگر حوزه آی تی هنوز به مقصد معینی نرسیده و همچون توپی بین بخش خصوصی و شرکت دولتی زیرساخت در حال پرتاب است. زیرساخت به عنوان تنها تامین کننده پهنای باند کشور معتقد است به مسوولیت خود در این زمینه عمل کرده و در دو مقطع اقدام به کاهش قیمت اینترنت کرده و این بخش خصوصی بوده که هیچ گاه همکاری نکرده است. در آن سو نیز بخش خصوصی معتقد است کاهش قیمت اینترنت در زیرساخت تنها در حد یک ادعا و شایعه بوده و از مردادماه سال ۸۶ این شرکت یک ریال هم پهنای باند را کاهش نداده است اما در بین تمامی این کش و قوس ها بین بخش خصوصی و زیرساخت این کاربران نهایی هستند که بهای سنگینی را در مقابل کیفیت پایین اینترنت خود پرداخت می کنند.