اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

انتقال جنسی دلیل ٣٥‌درصد ابتلا به ایدز در ایران



اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

سال‌ها از آن زمان می گذرد؛ از وقتی که ورود ویروس اچ آی وی به ایران خبرساز شده بود و حرف مگو درباره آن زیاد بود. در همه این سال‌ها این مسئولان سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت بوده اند که هر چند وقت یک بار آمارهای مربوط به مبتلایان به ایدز در ایران را اعلام کرده اند؛ آمارهایی که البته تا سالها جزو خطر قرمزها بود و حرف زدن درباره اش ممنوع.

 

حالا اما رویه کمی عوض شده؛ حالا کسانی مانند «مجید رضازاده»، رئیس مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور می گویند دوره پنهانکاری ها در این باره گذشته و با ورود ایران به موج سوم ایدز وقت آن است که تا جایی که می شود آمار دقیق مبتلایان به ایدز و راههای انتقال آن را اعلام کرد.

 

او در گفتگو با «شهروند» می گوید که در حال حاضر دلیل ٣٥ درصد موارد جدید ابتلا به ایدز در ایران انتقال جنسی است و نزدیک به پنج درصد کودکان و زنان خیابانی و ١٣ درصد معتادان تزریقی مبتلا به ایدز هستند. به گفته او در حال حاضر ٢٨ هزار نفر در ایران ایدز دارند و ایران در حال حاضر جزو کشورهای متمرکز درباره مبتلایان به اچ آی وی   است.

*آقای دکتر در چند وقت گذشته آمارهایی درباره‌ درصد ابتلای کودکان کار به ایدز اعلام شده است. ظاهرا قرار بود سازمان بهزیستی پژوهش جدیدی را درباره آسیب‌های اجتماعی در میان این کودکان  انجام دهد. آیا این پژوهش انجام شده و آمار جدیدی دراین‌باره در دست شما وجود دارد؟


هنوز نتایج پژوهش‌های جدید به دست ما نرسیده است، ولی قبل از پاسخ به پرسش شما باید توضیحی کلی بدهم. همان‌طور که می‌دانید درحال حاضر ما در موج سوم ایدز در ایران قرار داریم. از موج اول عبور کرده‌ایم و البته هنوز موج دوم را رد نکرده ایم، ولی وارد موج سوم هم شده‌ایم؛ یعنی همزمان در موج دوم و سوم هستیم.

 

موج اول، انتقال اچ‌آی‌وی از طریق خون و فرآورده‌های خونی بود، در موج دوم راه‌های انتقال به تزریق و اعتیادهای تزریقی تغییر یافت که به‌ویژه در زندان‌ها وجود داشت و بعدا در بیرون این موضوع گسترش پیدا کرد که آمار ایدز ما را این موضوع به شدت افزایش داد؛ چراکه هر ساله این روش انتقال، تعداد زیادی را به آمار افراد مبتلا به ایدز در ایران اضافه کرد. طبیعی بود که بعد از آن ما موج سوم را خواهیم داشت که راه انتقال آن از طریق روابط جنسی است. با توجه به جمعیت جوان و بالا بودن تعداد معتادان و به‌ویژه معتادان تزریقی در ایران، این موضوع غیرقابل پیش‌بینی نبود. این موج الان اتفاق افتاده است.


*مشخص است که درحال حاضر چه تعداد بیمار مبتلا به ایدز داریم که از طریق روابط جنسی، ویروس اچ‌آی‌وی به آنها انتقال یافته است؟
در حال حاضر بیش از ٣٥‌درصد موارد جدید اچ‌آی‌وی ناشی از انتقال جنسی این ویروس است.

 

*بر اساس آخرین آمارهای شما کل مبتلایان به این ویروس در ایران چند نفرند؟
کل مبتلایان حدود ٢٨‌هزار نفر است.


*البته این رقمی است که هرگاه اعلام شده، کارشناسان ایدز گفته‌اند که باید این رقم را دو تا سه برابر کرد.
بله، این موضوع وجود دارد و از نظر من بحث مخفی کردن و پوشاندن نیست؛ در همه دنیا این‌طور است. ماهیت بیماری ایدز این است که از وقتی که ویروس اچ‌آی‌وی وارد بدن می‌شود تا وقتی که خودش را در بدن نشان می‌دهد، چیزی حدود ١٥‌سال طول می‌کشد.


*درست است ولی همیشه این شائبه در ایران وجود داشته که به دلیل بعضی خط‌قرمزها یا ملاحظاتی که وجود دارد، چندان میلی برای اعلام آمار دقیق مبتلایان به ایدز وجود ندارد.
این پنهان‌کاری‌ها مربوط به گذشته بود و دیگر چنین موضوعی وجود ندارد که بخواهیم آماری را مخفی کنیم، چون دوره این پنهان‌کاری‌ها گذشته است. درحال حاضر آمارها دراین‌باره مشخص است. در همه دنیا این آمار از تعدادی از مبتلایان که ثبت شده‌اند، وجود دارد و در کنار آنها آمارهایی براساس یک فرمول ثبت شده‌اند که مثلا نشان می‌دهد چقدر معتاد تزریقی، کودک خیابانی، افرادی که رفتار جنسی پرخطر دارند و براساس آنها می‌گویند که احتمالا چه تعدادی مبتلا هستند که رقم‌شان کاملا مشخص است.


*براساس همین فرمول، این تعداد حدودی درباره معتادان تزریقی در ایران چقدر است؟
البته این را باید بگویم که به دلیل برنامه‌های کاهش آسیب که انجام داده‌ایم درحال حاضر تعداد معتادان تزریقی مبتلا به ایدز کمتر شده است. حدود ١٣‌درصد معتادان تزریقی اچ‌آی‌وی مثبت دارند و ٢ گروه پرخطر در این زمینه داریم که یکی زنان دارای رفتارهای پرخطر جنسی‌اند و یکی کودکان خیابانی که در آنها هم آمار حدود ٤,٥‌درصد است که اگر به ٥‌درصد برسد، ما به آن فاز متمرکز می‌گوییم که هنوز به آن نرسیده‌ایم.

 

البته به‌طورکلی در دنیا به کشور ما می‌گویند که در حالت متمرکز از نظر اچ‌آی‌وی هستیم؛ یعنی ایدز در ایران نه شایع است مانند بوتسوانا و دیگر کشورها، نه نادر. درحال حاضر در گروه اعتیاد تزریقی،‌درصد ابتلا بالای ٥‌درصد رفته است و اگر در کودکان و زنان هم بالا برود، آن موقع می‌گوییم شایع شده است. ما باید مراقب باشیم و به همین دلیل هم است که ما می‌گوییم باید برنامه‌های پیشگیری از ایدز در زنان و کودکان خیابانی جدی‌تر دنبال شود. منظور از این برنامه‌ها، برنامه‌های مشارکتی است.


*این زنان و کودکان دقیقا با چه سازوکارها و روش‌هایی باید در این برنامه‌ها شرکت کنند؟
آنها از طریق روش‌های مختلف شناسایی شده‌اند. از طرف دیگر گروه رفاه دانشکده بهزیستی درحال کمک کردن به ما دراین‌باره است. از طرف دیگر زنان دارای رفتارهای پرخطر جنسی از طریق ان‌جی‌او‌ها شناسایی می‌شوند و خود این ان‌جی‌او‌ها راه‌حل‌هایی را شناسایی می‌کنند، آنها را به ما ارایه می‌دهند و ما بودجه‌اش را تأمین می‌کنیم.


*وضعیت اچ‌آی‌وی درمیان زندانیان چطور است؟ آیا آمارش نسبت به سال‌های قبل پایین آمده است؟
بله، این آمار کم شده است. ما در موج اول ایدز، کلا بالاترین‌ درصد ابتلا را در میان زندانی‌ها داشتیم.


*این اتفاق دقیقا به چه دلیل در آن زمان افتاد؟
به‌دلیل سختگیری‌هایی که در آن زمان وجود داشت چون افراد را می‌گرفتند و به زندان می‌فرستادند و در زندان اتفاقات بدی دراین‌باره می‌افتاد؛ مثلا ممکن بود چند صد نفر از یک سوزن مشترک و غیراستریل برای تزریق مواد استفاده کنند و این باعث بالا رفتن ابتلا به ایدز در میان زندانیان شد ولی بعد از آن برنامه مترقی کاهش آسیب اجرا شد؛

 

برنامه‌ای که با دستور مستقیم رئیس وقت قوه‌قضائیه اجرا شد و با توزیع سرنگ، کاندوم و ... ایدز در زندان‌ها کنترل شد و ما درحال حاضر مشکل حادی دراین‌باره نداریم.


*مشخص است که درحال حاضر چه تعداد از زندانیان ایدز دارند؟
من این آمار را در دست ندارم. فکر نمی‌کنم دراین‌باره کاری شده باشد و اگر هم آماری وجود داشته باشد در دست سازمان زندان‌ها است.

 

 

اخبار اجتماعی - شهروند


ویدیو مرتبط :
خبر شبکه 3 - 15 آذر - کاهش سن ابتلا به ایدز در ایران

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

افزایش آمار انتقال جنسی ایدز در ایران


رییس اداره کنترل ایدز و بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت گفت: انتقال جنسی ایدز در کشور رو به گسترش است و به همین دلیل آموزش روش‌های پیشگیری از آن جزو برنامه‌های پررنگ وزارت بهداشت، قرار گرفته است.

خبرگزاری ایسنا: رییس اداره کنترل ایدز و بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت از ارتقای برنامه‌های پیشگیری و کنترل ایدز در حوزه نوجوانان و جوانان و همچنین زنان آسیب پذیر با همکاری سایر ارگان‌ها خبر داد.

پروین افسر کازرونی گفت: انتقال جنسی ایدز در کشور رو به گسترش است و به همین دلیل آموزش روش‌های پیشگیری از آن جزو برنامه‌های پررنگ وزارت بهداشت، قرار گرفته است.

وی درباره آمار افراد مبتلا به ایدز در کشور، اظهار کرد: تا اول مهرماه 94، 30هزار و 183 مورد شناسایی شده است که 67 درصد انتقال از طریق اعتیاد تزریقی و 18 درصد از طریق جنسی صورت گرفته است. از میان کل موارد ابتلا به ایدز در سال 93 نیز،41 درصد از طریق اعتیاد تزریقی و 36 درصد از طریق جنسی صورت گرفته است. همچنین 15 درصد از کل آمار افراد مبتلا به ایدز از سال 67 تا 94 را زنان و 85 درصد را مردان تشکیل داده‌اند.

تحقق سه هدف اصلی تا پایان سال 2030

وی درباره برنامه‌های اداره ایدز وزارت بهداشت برای ارتقای مراقبت و درمان این بیماری گفت: ایران همراه با سایر کشورها در راستای اهداف بین المللی خود، برای رسیدن به پایان همه‌گیری ایدز تا سال 2030 متعهد به انجام سه هدف شده است. شناسایی 90 درصد موارد آلوده به ایدز، مراقبت و درمان 90 درصد موارد مبتلا و همچنین درمان 90 درصد از افرادی که حجم ویروس در بدن آنها به حدی رسیده که قابلیت انتقال و عفونت‌زایی به دیگران را نداشته باشد؛ سه هدف اصلی این برنامه هستند.

کازرونی افزود: بازنگری دستورالعمل‌های مراقبت و درمان اچ آی وی ایدز و بیماری‌های آمیزشی با آخرین اطلاعات علمی روز و همچنین پیشنهاد بخش‌های علمی و بین المللی صورت گرفته است. بر این اساس اطلاعات به دست آمده از گزارشات اجرایی، تطبیق و تدوین شده است.

رییس اداره ایدز وزارت بهداشت، آموزش پیشرفته پزشکان درمانگر ایدز و ارتقای کیفیت فعالیت‌ها و برنامه‌های کاهش آسیب را از برنامه‌های آینده برای پیشگیری از گسترش ایدز در کشور عنوان کرد که جمعیت‌های کلیدی مثل معتادان تزریقی که در معرض خطر انتقال جنسی اچی آی وی / ایدز هستند را هدف گرفته است.

به گفته وی، برنامه‌های ارتقای کیفیت کاهش آسیب، مراکز ماده 16 که مربوط به ترک اجباری اعتیاد هستند، مراکز ماده 15 که به عنوان مراکز اقامتی میان مدت فعالیت می‌کنند و همچنین DICها را در بر می‌گیرد.

رییس اداره ایدز وزارت بهداشت، ارزیابی وضعیت HIV و مشاوره، آموزش و وصل کردن موارد شناسایی شده جهت مراقبت و درمان جمعیت کارتن خواب، با همراهی سایر سازمان‌های متولی را بسیار مهم خواند.

کازرونی افزود: برنامه‌ریزی برای گسترش پایگاه‌ها و مراکز مشاوره، گسترش برنامه‌های آموزش و اطلاع رسانی با مشارکت گسترده سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی و غیردولتی که این رسالت را برعهده دارند، از اولویت‌های این وزارتخانه برای پیشگیری از گسترش ایدز در کشور است.

برنامه ریزی برای ورود آموزش پیشگیری از ایدز به مدارس

کازرونی گفت: جلب مشارکت بخش‌های مختلف، تاکید بر برنامه‌های پیشگیری و کنترل ایدز در گروه نوجوانان و جوانان به صورت آموزش در مدارس و خارج از مدارس در قالب بسته‌های آموزشی که با هماهنگی وزارت آموزش و پرورش شروع شده نیز در دست اقدام است.

کازرونی همچنین به گسترش برنامه‌های پیشگیری از انتقال مادر به کودک به صورت پایلوت در 16 دانشگاه علوم پزشکی کشور نیز اشاره کرد و افزود: در حال حاضر این اقدامات در تمام مناطق حاشیه نشین نیز انجام می‌شود. در مراکز سلامت جامع، تمام زنان باردار این مناطق در زمینه ایدز آموزش می‌بینند و مورد ارزیابی قرار می‌گیرند که در صورت ابتلا، تشخیص و درمان دارویی آن آغاز شود و انتقال آن از 30 تا 40 درصد به کمتر از دو درصد کاهش دهد.

راه‌اندازی پنج مرکز پایلوت مشاوره ایدز، ویژه نوجوانان و جوانان

رییس اداره ایدز وزارت بهداشت همچنین از راه‌اندازی پنج مرکز مشاوره ویژه نوجوانان و جوانان در مناطق پرخطر استان‌های تهران، کرمانشاه، شیراز و اهواز خبر داد و ادامه داد: استفاده از روش‌های نوین آموزشی مثل تهیه کلیپ و فیلم‌های کوتاه که بتواند به طور گسترده در اختیار افراد خصوصا نوجوانان و جوانان قرار گیرد جزو برنامه‌های ما قرار دارد. امیدواریم بتوانیم این کلیپ‌ها را از دانشگاه تا پادگان‌ها و هرنقطه‌ای که این گروه سنی حضور داشته باشند و همچنین از طریق شبکه‌های اجتماعی اطلاع رسانی کنیم.

وی آموزش مهارت‌های مختلف به خانواده و خود نوجوانان را عنصری کلیدی در پیشگیری از ابتلای نوجوانان به ایدز عنوان کرد.

ارتقای برنامه مراقبت از زنان آسیب پذیر با همکاری معاونت امور زنان ریاست جمهوری

کازرونی هچنین اظهار کرد: یکی از اقدامات کلیدی ما که از قبل شروع شده و ادامه دارد، گسترش برنامه مراقبت از زنان آسیب پذیر به صورت آموزش و مشاوره و توانمند سازی است. این برنامه با همکاری معاونت امور زنان ریاست جمهوری در دست اجراست. دراین برنامه استراتژیک وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مختلفی همراهی می‌کنند.

وی با بیان اینکه بحث پیشگیری و کنترل اچ آی وی/ ایدز نه به عنوان یک بیماری، بلکه به عنوان معضلی اقتصادی - اجتماعی - فرهنگی - بهداشتی مطرح است، پیشگیری و کنترل آن را نیازمند همکاری سایر سازمان‌ها و بخش‌های مختلف جامعه عنوان کرد.

ابلاغ چهارمین برنامه استراتژیک پیشگیری و کنترل ایدز به دستگاه‌ها

کازرونی در ادامه، با اشاره به تدوین برنامه پیشگیری و کنترل ایدز در قالب چهارمین برنامه استراتژیک از سال 94 تا 98، در خصوص جزییات آن گفت: این برنامه پنج هدف نهایی برای رسیدن به کاهش شیوع ابتلا در گروه‌های مختلف دارد. قرار است شیوع ابتلا به عفونت HIV در جمعیت عمومی به کمتر از 0.15، درسوء مصرف کنندگان تزریقی به کمتر از 13 درصد و در افراد در معرض خطر انتقال جنسی به کمتر از پنج درصد برسد. همچنین بروز عفونت HIV در نوزادان زنده متولد از زنان باردار مبتلا به HIV به میزان 90 درصد و مرگ منتسب به ایدز در مبتلایان به HIV نیز به میزان 20 درصد کاهش پیدا کند.

وی افزود: این برنامه اسفند ماه سال گذشته با حضور رییس جمهورتصویب و ابلاغ شده است. یکی از مهم ترین اقدامات آن نیز تشکیل کمیته‌های اجرایی کردن برنامه استراتژیک، به خصوص کمیته پایش و ارزشیابی برای رصد فعالیت‌های آن‌ها است.