اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

المانیتور تحلیل کرد: چرا قیمت دلار در بازار ایران افزایش یافت؟



اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

المانیتور نوشت: بررسی کلی نرخ برابری ریال در برابر دیگر ارزهای مهم در دو سال گذشته نشان می دهد که احتمالا افزایش اخیر قیمت دلار در ایران باعملکرد دولت روحانی و بانک مرکزی ارتباطی ندارد.

به گزارش تیک، در ایران ارزش پول ملی تنها به سیاست های بانک مرکزی، توازن تجاری و تورم بستگی ندارد.

در نبود شاخص اطمینان مصرف کننده و تجارت، ارزش واحد پول عامل کلیدی نشان دهنده اوضاع اقتصادی و از آن گسترده تر جایگاه بین المللی کشور است.

در حقیقت تقریبا غیر ممکن است در تهران وارد یک بحث خصوصی در مورد ارزش پول ملی بشوید بدون آن که به این موضوع اشاره نشود که قیمت دلار زمانی 70 ریال بوده است.

در سال 2002 ایران پس از سال ها بازار ارز را تک نرخی اعلام کرد و در یک دهه پس از آن به یمن مداخله بانک مرکزی ارزش پول ایران تقریبا از ثبات برخوردار بود اما این نظام در سال 2012 سقوط کرد یعنی زمانی که اتحادیه اروپا و آمریکا بخش های مالی، اقتصادی و نفت ایران را تحریم کردند. در این زمان بود که بازار ارز باز هم چند نرخی شد.

بین سال های 2012 و 2013 اختلاف بین نرخ رسمی ارز و نرخ بازار تا 300 درصد افزایش یافت. در مبارزات انتخاباتی سال 2013 حسن روحانی بهبود اوضاع اقتصادی را اولویت اول خود اعلام کرد و گفت چرخش سانتریفوژها مهم است اما چرخ زندگی مردم هم باید بچرخد.

در حقیقت در دوره روحانی ایران از یک رکود شدید خارج شد به گونه ای که میزان تورم که تا حدود 40 درصد افزایش یافته بود، به شدت کاهش یافت. به دنبال امضای برنامه جامع اقدام مشترک بسیاری از مردم عادی ایران انتظار یک ارتقای اقتصادی فوری را داشتند که عدم موفقیت دولت در مدیریت انتظارات نیز به آن دامن زد. به هرحال با متوقف شدن فعالیت بیشتر سانتریفوژهای ایران به دنبال اجرای برجام رشد اقتصادی کشور هم متوقف شد.

اقدامات مالی و پولی که به منظور کاهش تورم انجام شده بود، رشد اقتصادی را نیز کاهش داد به گونه ای که روحانی اخیرا مجبور شد کاملا تغییر جهت دهد و یک بسته محرک اقتصادی را به اجرا درآورد. البته برخی تحلیلگران معتقدند این اقدامات که در راستای تشویق بخش خصوصی به گرفتن وام برای اجرای پروژه ها است، احتمالا برای تحریک اقتصاد کافی نخواهد بود.

نویسنده در ادامه با اشاره به افزایش قیمت دلار در ایران در ماه های اخیر برخلاف آنچه انتظار می رفت، درصدد یافتن علت آن برآمده و افزوده است: یک روز پیش از انتخاب روحانی به ریاست جمهوری در 14 ژوئن سال 2013 نرخ دلار در بازار آزاد 36 هزار و 450 ریال بود. اکنون حتی به دنبال افزایش قیمت دلار در ماه های اخیر نرخ آن در بازار آزاد تقریبا همان میزان یعنی 36 هزار و 500 ریال است.
کاهش تورم 34/7 درصدی سال مالی 1392 (مارس 2013 تا مارس 2014) تا 15/5 درصد در سال پس از آن نشان دهنده آن است که بانک مرکزی توانسته است کاری بیش از حفظ ثبات در بازار ارز انجام دهد.

علاوه بر آنکه تصور عموم از کاهش ارزش ریال پس از برجام تنها زمانی معنی پیدا خواهد کرد که نرخ دلار به تنهایی مورد توجه قرار گیرد.

درحقیقت بررسی کلی قیمت ریال در برابر دیگر ارزهای مهم در دو سال گذشته نشان می دهد که احتمالا دلیل اولیه افزایش اخیر قیمت دلار در ایران باعملکرد دولت روحانی و بانک مرکزی ارتباطی ندارد. بررسی ها نشان می دهد درحالیکه نرخ دلار در مقایسه با پیش از ریاست جمهوری روحانی ثابت مانده است اما قیمت یورو 10 درصد کاهش یافته است. در حقیقت افزایش قیمت دلار بیش از آنکه به کاهش ارزش ریال بستگی داشته باشد به تقویت دلار مربوط است. در سال 2013 شاخص قیمت دلار 83/2 بود در حالیکه اکنون این رقم به بیش از 98 رسیده که بیشترین میزان از اواخر سال 2003 است.

 

اخبار اقتصادی -  تیک

 


ویدیو مرتبط :
قیمت ارز در بازار تهران افزایش یافت

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

قیمت برنج در بازار 5 درصد افزایش یافت



اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

قیمت برنج در بازار 5 درصد افزایش یافت

دبیر انجمن حمایت از برنج ایران با بیان اینکه وعده افزایش 10 درصدی نرخ خرید تضمینی برنج از سوی دولت محقق نشد، در عین حال از افزایش 5 درصدی قیمت برنج در بازار خبر داد.

جمیل علیزاده شایق در گفتگو با مهر درخصوص وضعیت خرید تضمینی برنج اظهار داشت: متاسفانه وزارت صنعت، معدن و تجارت به صورت نامحسوس ادعا کرد که خرید تضمینی برنج را از 25 مردادماه سال جاری آغاز کرد درحالی که خیلی از کشاورزان برنجکار از این موضوع بی اطلاع بودند.

وی با بیان اینکه نرخ خرید تضمینی برنج بسیار کمتر از هزینه تمام شده این محصول است و کشاورزان از این اقدام استقبال نکردند به طوری‌که حاضرند برنج خود را دور بریزند اما با نرخهای تعیین شده از سوی دولت آن را عرضه نکنند، گفت: با این وجود، وزارت صنعت، معدن و تجارت ادعا می کند تاکنون در خدود 700 تن برنج خریداری کرده است.

دبیر انجمن حمایت از برنج ایران خاطرنشان کرد: پس از اعتراض کشاورزان برنجکار نسبت به پائین بودن نرخ خرید تضمینی برنج، وزارت صنعت، معدن و تجارت وعده داد که این نرخ را 10 درصد افزایش دهد اما متاسفانه تاکنون هیچ اقدامی در این رابطه انجام نشده است.

به گزارش مهر، شرکت بازرگانی دولتی ایران چندی پیش قیمت پایه خرید برنج تضمینی از نوع پر محصول از کشاورزان را برای گروه اول شامل برنج های فجر، شیرودی و خزر با 10 درصد شکستگی 17 هزار و 200 ریال، برای گروه دوم که برنج های ندا و نعمت را شامل می‌شود با 10 درصد شکستگی 12 هزار و 800 ریال و گروه سوم برنج های سفید رود و آمل به ترتیب 15 هزار و 100 و 10 هزار و 700 ریال اعلام کرده بود.

افزایش 5 درصدی قیمت برنج

علیزاده شایق در بخش دیگری از این گفتگو درخصوص وضعیت قیمت برنج در بازار اظهارداشت: درحال حاضر قیمت هر کیلوگرم برنج طارم درجه یک با داشتن 2 تا 3 درصد خرده و بدون ناخالصی در بازارهای شهرهای شمالی کشور در حدود 3750 تومان است درحالی که قیمت هر کیلوگرم از این نوع برنج با کیفیت پائین تر در پایتخت بین 4500 تومان تا 6000 تومان به فروش می رسد.

وی درعین حال تصریح کرد: البته به دلیل اینکه فصل برداشت این محصول دربرخی مناطق به پایان رسیده، قیمت برنج نسبت به هفته قبل درحدود 5 درصد افزایش یافته است.

به گزارش مهر، قیمت هرکیلوگرم برنج طارم درجه یک در بازارهای شمالی کشور با احتساب افزایش 5 درصدی قیمت در حدود 3885 تومان و قیمت همین نوع برنج با کیفیت پائین تر در بازارپایتخت در حدود 6300 تومان محاسبه می‌شود./مهر