اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

افت ارزش ریال در سال۲۰۱۴



اخبار,اخبار اقتصادی , ارزش ریال ایران

درحالی‌ بانک جهانی از افت ۳۰درصدی ارزش ریال ایران در سال۲۰۱۴ خبر داد که ایران از رتبه نخست در سال٢٠١٣ یک‌پله ارتقا پیدا کرده است.

بانک جهانی اعلام کرد ریال ایران بین ۲۷پول ملی مقام دوم از نظر افت ارزش را در سال٢٠١٤ داشته است.

 

براین اساس جدیدترین اطلاعات منتشرشده از سوی بانک جهانی نشان می‌دهد ریال ایران پس از پزوی آرژانتین بیشترین میزان افت ارزش در سال٢٠١٤ را بین ٢٧ارز مهم داشته است.

 

درواقع ارزش پزوی آرژانتین در برابر دلار در سال میلادی گذشته ٧/٢٣درصد کاهش یافته است و ریال ایران با افت ٣٠درصدی ارزش خود در رتبه دوم از این نظر قرار گرفته است.

 

پول ملی ایران در حالی طی سال٢٠١٤ رتبه دوم افت ارزش را داشته است که در سال٢٠١٣ با افت ١/٣٢درصدی در جایگاه نخست از این نظر قرار گرفته بود.

 

ارزش ریال ایران در برابر دلار طی سال٢٠١٢ نیز ١٣درصد و در سال قبل از آن ١/٥درصد کاهش یافته بود. براساس این گزارش از ٢٧ پول ملی که آمار تغییرات ارزش آنها توسط بانک جهانی منتشر شده است، ٢٣ارز در سال٢٠١٤ با افت ارزش در برابر دلار مواجه شده‌اند.


حجم پول و تورم مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در میزان برابری نرخ ارز
مهدی تقوی اقتصاددان درخصوص عوامل تاثیرگذار در نرخ برابر ارز در برابر دلار گفت: طبق نظریه‌ مالی بین‌المللی با عنوان «نظریه برابری قدرت خرید» هرگاه نرخ تورم در کشوری افزایش ‌یابد، با افزایش نسبت تورم این کشور با کشور آمریکا، ارزش پول ملی این کشور و به تعبیری نرخ برابری آن با دلار کاهش می‌یابد.

 

از طرفی نظریه‌ای با نام «نظریه‌ پولی» مطرح است که براساس آن هرگاه سرعت افزایش حجم پول در برابر این سرعت در آمریکا پیشی بگیرد، ارزش واحد پول ملی آن کشور روبه کاهش می‌گذارد و ارزش آن نسبت به دلار کاهش می‌یابد.

 

تقوی با اشاره به افزایش افسارگسیخته تورم در سال‌های اخیر گفت: در دولت گذشته ارزش پول ملی در ایران به کمتر از یک‌سوم کاهش یافت. می‌توان دلیل اصلی این اتفاق را افزایش شدید تورم در این سال‌ها دانست، این در حالی بود که تورم در اقتصاد آمریکا با سرعتی ثابت رشد کرد و براساس نظریه برابری قدرت خرید همین موضوع منجر به کاهش ارزش ریال شد. 

 

وی ادامه داد: در دولت پیشین نرخ تورم به بیش از ٤٠درصد رسید. یکی از مهم‌ترین دلایل این اتفاق اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها و افزایش قیمت حامل‌های انرژی بود. اجرای ناقص این طرح باعث شد حجم پول در کشور نیز افزایش بی‌رویه یابد و طبق نظریه پولی موجب کاهش دوباره ارزش پول ملی شد. 

 

این اقتصاددان با اشاره به نقش سیاست‌های دولت‌ها در حفظ ارزش پول ملی گفت: در زمان جنگ تحمیلی قیمت دلار با جهشی به ١٠٠تومان رسید، اما پس از امضای قطع‌نامه این نرخ به ٥٠تومان کاهش یافت. همچنین دولت اصلاحات دلار را با نرخ ٩٠٠تومان به دولت دهم تحویل داد، اما در این دولت و به دلیل سوءمدیریت‌ها نرخ دلار به بیش از چهارهزار‌و‌٥٠٠تومان رسید. باید توجه داشت که متغیر‌های کلان اساسی مانند نرخ بیکاری، رشد اقتصادی، میزان تورم بر ارزش پول ملی اثرگذار است. 

 

وی با اشاره به کاهش افت ارزش پول ملی در دوسال اخیر گفت: با توجه به سیاست‌هایی که بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و امور دارایی اتخاذ کرده‌اند، تلاش‌های زیادی صورت گرفته تا نرخ تورم کاهش پیدا کند. این سیاست‌ها برای کاهش نرخ تورم موفقیت‌آمیز بوده و شاهد بوده‌ایم که میزان تورم به مقدار زیادی کاهش یافته است. کاهش نرخ تورم را در یک‌‌سال اخیر می‌توان مهم‌ترین عامل تاثیرگذار در بهبود کاهش ارزش پول ملی در سال٢٠١٤ دانست.


وابستگی شدید به درآمدهای نفتی، عامل اصلی کاهش ارزش پول ملی
حیدر مستخدمین‌حسینی، کارشناس بانکی در گفت‌وگو با «شرق» با بررسی علل افت ارزش ریال در برابر دلار گفت: افت ارزش ریال از اواخر سال٩٠ آغاز شد که نرخ برابری دلار را از ١٠هزارریال به بالای ٣٥هزارریال رساند و پس از آن کمی تعدیل شد و به کمی بیش از ٣٤هزارریال رسیده است.

 

مستخدمین‌حسینی ادامه داد: علت این کاهش ارزش به متغیرهای اقتصادی و ضعیف‌بودن ساختارها و بنیادهای اقتصاد کشور بازمی‌گردد. یکی از این متغیرها وابستگی جدی و شدید به درآمدهای نفتی در بودجه است که در طول سالیان اخیر در حدود ٧٠ تا ٨٠درصد در نوسان بود. وقتی بودجه تا این حد به درآمدهای نفت وابسته باشد، نتیجه طبیعی آن سنگینی بار این متغیر بر دیگر متغیرهای اقتصادی کشور خواهد بود و موجب عدم تعادل در نرخ برابری ریال ایران با ارزهای مختلف جهان خواهد شد. 

 

وی افزود: یکی از شرایطی که از وظایف بانک مرکزی به شمار می‌رود، حفظ ارزش پول است. براین‌اساس بانک مرکزی باید در ساختاربندی سیاست‌های پولی خود به‌نحوی عمل کند که کاهش ارزش ریال را شاهد نباشیم، اما وابستگی اداره کشور به درآمد حاصل از نفت و همچنین مالیات که خود به‌نوعی به درآمدهای نفت بازمی‌گردد، زیرا فعالیت واحدهای اقتصادی نیز به‌نوعی وابسته به درآمدهای حاصل از نفت است، ساختار به شدت وابسته به نفت و تاثیرگذار بر دیگر متغیرهای اقتصادی را برای کشور به ارمغان آورده است.

 

وی با اشاره به اینکه در گذشته عواملی وجود داشتند که تعادل اقتصادی را برهم زدند، اظهار کرد: ازاین‌میان، تصمیم‌های نادرست در اقتصاد به لحاظ عدم توجه به تولید و گرایش به واردات بیشتر بود که سبب شد تا بخش مهمی از درآمدهای حاصل از فروش نفت به این بخش سرازیر شود. در کنار آن به‌دلیل تحریم‌ها نتوانستیم درآمدهای حاصل از فروش نفت را به اقتصاد کشور تزریق کنیم. این امر سبب شد تا تقاضاها برای ارز خارجی برای بنگاه‌های اقتصادی و مردم عادی با کمبود مواجه شود که این امر باعث افزایش قیمت دلار شد.

 

این کارشناس بانکی تصریح کرد: در عین‌حال سیاست‌های وقت دولت نیز به کمک آمد، زیرا بانک مرکزی و دولت وقت نیز واکنش به‌موقعی را نشان ندادند و به این خاطر با افزایش روزانه قیمت دلار در مقابل ریال مواجه شدیم. علاوه‌برآن کاهش قیمت نفت نیز در این زمینه بی‌تاثیر نبوده است و روند کاهش ارزش پول ملی را تشدید کرد.

 

مستخدمین‌حسینی با بیان اینکه دولت کنونی در قیاس با دولت گذشته سیاست‌های معقول‌تری را در پیش گرفته که خود منجر به بهبود وضعیت نسبت به سال گذشته شده است، گفت: با وجودی که سیاست‌های دولت کنونی منطقی‌تر از دولت گذشته است، اما جهتی که این دولت در پیش گرفته تنها کنترل شاخص تورم است و دیگر شاخص‌ها مورد نظر دولت قرار نگرفته است که البته به نظر می‌رسد دولت در انتظار نتایج مذاکرات هسته‌ای به سر می‌برد، اما نادیده‌گرفتن دیگرشاخص‌ها وضعیت اقتصاد را وخیم‌تر خواهد کرد و در نهایت منتهی به کاهش بیشتر ارزش ریال در برابر دلار خواهد شد.
اخبار اقتصادی - شرق

 


ویدیو مرتبط :
افت ارزش بیت کوین !!!

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

واکنش آمریکا به افت بی سابقه ارزش ریال



انگلیس جزئیات تحریم های جدید را اعلام کرد

واکنش آمریکا به افت بی سابقه ارزش ریال

دیپلمات ها با توجه به حساسیت مدت زمان بین حال حاضر تا پایان سال جاری هشدار می دهند این زمان آسیب پذیر است و در صورتی که طی آن تهران بار دیگر از افزایش ظرفیت های غنی سازی خبر دهد، این اقدام از نظر آمریکا و اتحادیه اروپا بسیار تحریک کننده خواهد بود.

 



اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

دیپلماسی ایرانی: در حالی که هنوز تاریخی برای ادامه مذاکرات هسته ای ایران با غرب مشخص نشده و احتمال می رود این گفت و گو ها تا پس از انتخابات 6 نوامبر آمریکا نیز انجام نشود، انگلیس برای نخستین بار جزئیات پیش نویس تحریم های جدید اتحادیه اروپا علیه ایران را فاش کرد. برخی بر این باورند بحث علنی بر سر تحریم های جدید نشان می دهد که احتمالا دیپلماسی با ایران تا اواخر سال جاری میلادی به تعویق خواهد افتاد.

رکورد شکنی های روزانه یا حتی ساعت به ساعت بهای دلار در ایران در حالی صورت می گیرد که انگلیس، فرانسه و آلمان قصد دارند در دو هفته آینده بر سر بسته جدید تحریم ها علیه ایران به توافق برسند.

یک مقام آمریکایی در واکنش به افزایش بی سابقه ارزش دلار در مقابل ریال مدعی شد این روند موفقیت تحریم های اعمالی علیه جمهوری اسلامی را نشان می دهد.

خبرگزاری فرانسه به نقل از ویکتوریا نولاند، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ادعا کرد، از دید ما، این به معنی موفقیت فشار بین المللی بر اقتصاد ایران است. نولاند اظهار داشت: ایران به طور ملموسی از سیستم مالی جهانی کنار گذاشته شده و بخش قابل توجهی از نفت ایران به بازار های جهانی دسترسی ندارد. وی همچنین اذعان کرد که تحریم هایی که علیه ایران اعمال می شود در زمره سخت ترین تحریم ها قرار دارد.

در 12 ماه گذشته، آمریکا و اتحادیه اروپا سنگین ترین انواع تحریم ها را علیه ایران به اجرا گذاشته و صنعت بانکداری و نفت جمهوری اسلامی را با مشکلاتی مواجه کرده اند.

به گزارش روزنامه فایننشال تایمز تازه ترین نشانه پیامد تحریم ها ، کاهش 15 درصدی ارزش ریال در مقایسه با روز گذشته است. از سوی دیگر طرحی در حال بررسی در مجلس شورای اسلامی است که به موجب آن هر گونه خرید و فروش ارز در بازار آزاد ممنوع اعلام می شود.

دیپلمات های انگلیسی می گویند وزیران خارجه اتحادیه اروپا بسته تحریم های جدید علیه ایران را در نشست 15 اکتبر خود بررسی می کنند. آنها خاطرنشان می کنند در صورتی که در این نشست توافق قطعی حاصل نشود به طور حتم این توافق تا پایان سال جاری به دست می آید. به گفته این گروه از دیپلمات ها تحریم های پیشنهادی شامل 4 بخش می شوند.

در بخش مالی، انگلیس، فرانسه و آلمان از اتحادیه اروپا می خواهند گام های بیشتری در جهت ممنوعیت مبادلات مالی با بانک های ایرانی بردارد.

در بخش تجاری، آنها می خواهند راه دستیابی ایران به مواد مورد نیاز برای استفاده در برنامه های هسته ای را محدود تر کنند.

در بخش انرژی دیپلمات ها از به عمل آوردن اقداماتی سخن می گویند که راه دور زدن تحریم های نفتی و استفاده از درآمد های نفتی برای پیشبرد برنامه های هسته ای را محدود می کند.

در بخش حمل و نقل، اتحادیه اروپا خواستار بررسی اقداماتی است که دور زدن تحریم های قبلی در این بخش را متوقف می کند.

کلیف کاپچان، تحلیلگر موسسه اوراسیا بر این باور است که باتوجه به نرخ تورم، تحریم های جدید پیامد های جدی برای اقتصاد ایران به همراه خواهد داشت.

از سوی دیگر دیپلمات ها با توجه به حساسیت مدت زمان بین حال حاضر تا پایان سال جاری هشدار می دهند این زمان بسیار آسیب پذیر است و در صورتی که طی آن تهران بار دیگر از افزایش ظرفیت های غنی سازی خبر دهد، این اقدام از نظر آمریکا و اتحادیه اروپا بسیار تحریک کننده خواهد بود.

این در حالی است که تهران بر صلح جویانه بودن اهداف هسته ای خود تاکید داشته و معتقد است برای به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته ای، آمریکا و اروپا باید تحریم ها را لغو کنند. دور آخر مذاکرات هسته ای ایران  و گروه (1+5) اواخر خرداد ماه در مسکو برگزار شد و با توجه به اختلاف نظر های عمیق از آن پس مذاکرات در سطح کارشناسان و معاونان دنبال شد.

البته کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و عضو ارشد مذاکرات هسته ای اواخر ماه گذشته در استانبول ملاقات کوتاهی داشتند و بنا شد اشتون در مورد تعیین چشم انداز گفت و گو ها با جلیلی تماس بگیرد. اما با وجود ابراز تمایل تهران به ادامه گفت و گو ها هنوز این تماس تلفنی برقرار نشده و تاریخی برای مذاکرات ایران و گروه 1+5 یا ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز تعیین نشده است./دیپلماسی ایرانی