اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

اعدامی زنده شده، دوباره اعدام می‌شود؟



اعدامی زنده شده ,زنده شدن اعدامی

اعدامی زنده شده، دوباره اعدام می‌شود؟

دارش زدند و زنده شد، اما پایان این قصه شیرین نیست. داستان این مرد 37 ساله را تا آنجا که پس از اعدام زنده شده است، دیگر همه مردم ایران شنیده اند و می‌دانند که به اتهام قاچاق مواد مخدر به مجازات اعدام محکوم شده اما پس از به دار آویخته شدن و انتقال به پزشکی قانونی زنده شده است اما خیلی ها نمی دانند که به حکم قانون باید بار دیگر اعدام شود.

قرار بود چهارشنبه هفته گذشته، آخرین روز به طلوع نرسیده از زندگی «علیرضا- م» قاچاقچی مواد مخدری باشد که 3 سال پیش به اتهام حمل و نگهداری یک کیلو شیشه به مجازات اعدام محکوم شده بود اما بخت با او یار بود تا چند روز بیشتر زندگی کند و به همین علت گرچه در زندان بجنورد به دار آویخته شد و 12 دقیقه بالای دار ماند، پزشک مستقر در محل مرگش را تایید کرد، قاضی و مسئولان زندان و پزشک، صورتجلسه مربوط به اعدامش را امضا کردند تا جسدش به خانواده اش تحویل داده شود، اما صبح روز بعد که جسدش به  خانواده اش تحویل داده شد، بار دیگر در سردخانه نفس کشید و به دنیا برگشت.

حکم اعدام لغو می شود؟
علیرضا پس از بازگشت به زندگی، به بیمارستان امام علی (ع) بجنورد منتقل شد تا اقدامات اولیه پزشکی درباره اش انجام شود. در پی انتشار خبر این اتفاق نادر، بسیاری از مخاطبان در نظراتی که برای این خبر در جام جم آنلاین منتشر کردند، خواستار عفو این محکوم شدند و حتی برخی افراد بخشایش او را حکمی شرعی خواندند.

برای پاسخ به این گمانه زنی ها درباره لغو حکم اعدام این مرد با قاضی بهروز مهاجری، بازپرس دادسرای عمومی انقلاب اسلامی گفتگو شده است.

این حقوقدان توضیح داد که اعدام از دیدگاه قانون به معنای صلب حیات است و بنابر این از آنجا که در مراسم صبح روز چهارشنبه صلب حیات رخ نداده است، به حکم قانون محکوم باید بار دیگر اعدام شود.

به گفته او اصل بر این است که احکام قطعی تصویب شده اجرا شود و به طور کلی نمی توان اجرای یک حکم قانونی را به تعویق انداخت یا از انجامش خودداری کرد مگر آنکه مستند قانونی برای این عمل وجود داشته باشد. 

البته موارد استثنائی در اجرای احکام قطعی وجود دارد. مهاجری در این باره به آیین نامه اجرایی مجازات مصوب سال 1382 رجوع می کند و مثال می زند : اگر بیماری فرد در حدی باشد که مانع انجام تشریفات اجرای حکم شود ، برای نمونه فرد بیهوش یا در کما باشد، اجرای حکم تا رفع مانع به تأخیر می افتد.

او می افزاید: در زمان بارداری و نفاس زن نیز حکم اعدام به تعویق می افتد و پس از زایمان هم اگر پزشکی قانونی یا پزشک معتمد تشخیص دهند که قطع شیر به واسطه اجرای حکم  برای نوزاد ضرر دارد، با اجازه قاضی، اعدام تا سن 2 سالگی نوزاد متوقف می شود. 

همچنین از دیگر استثنائات قانونی که حکم صلب حیات در آن لغو می شود، سنگسار (رجم) در شرایط خاص است. در این مورد، اگر شاهدانی که به زنای محکوم گواهی داده اند، از محل اجرای حکم فرار کنند یا محکومی که خودش به زنا اقرار کرده از گودال بگریزد، حد ساقط می شود و محکوم نجات پیدا می کند.

قاضی مهاجری پس از مرور این موارد نتیجه می گیرد که پرونده علیرضا، جزو هیچکدام از موارد به تعویق افتادن یا لغو اعدام نیست و مسلماً وقتی او سلامتی اش را به دست بیاورد بار دیگر حکم اعدام درباره اش اجرا می شود چرا که بر اساس اصلاحیه قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب سال 1389، مجازات حمل و نگهداری بیش از 30 گرم شیشه، مرگ است و استثنائی نیز در این زمینه وجود ندارد./جام جم

 


ویدیو مرتبط :
مرد اعدامی که بعد از 24 ساعت زنده شد ..!!

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

درخواست عفو بین الملل از ایران: مردی که یک روز بعد از اعدام زنده شد؛ دوباره اعدام نشود



درخواست عفو بین الملل از ایران

درخواست عفو بین الملل از ایران: مردی که یک روز بعد از اعدام زنده شد؛ دوباره اعدام نشود

عربستان که شب گذشته به عنوان عضو غیر دائمی شورای امنیت انتخاب شده بود، از این عضویت کناره‌گیری کرد.

سازمان عفو بین الملل در بیانیه ای از ایران خواست از اعدام دوباره یک زندانی که بعد از اعدام، زنده شده است خودداری شود.

به گزارش عصر ایران به نقل از خبرگزاری یونایتدپرس، سازمان عفو بین الملل از مقامات ایرانی خواست این زندانی که برای یک بار اعدام شده و پزشکی قانونی نیز مرگ او را تایید کرده است؛ دوباره اعدام نشود.

در بیانیه این سازمان آمده است: این زندانی اعدامی به نام علی رضا، 37 ساله در زندان بجنورد در شمال شرق ایران به دار آویخته شد و پزشکی قانونی نیز مرگ او را تایید کرد اما خانواده علی رضا به هنگام مراجعه برای دریافت جنازه وی، متوجه شدند او زنده است. وی به بیمارستان منتقل شده است.

جزئیات خبر
رسانه های ایرانی از جمله خبرگزاری مهر و ایسنا هم نوشته اند: مرد 37 ساله ای به نام علیرضا- م بود که 3سال قبل به جرم حمل یک کیلوگرم مخدر شیشه به اعدام محکوم شده و تا چهارشنبه هفته قبل در زندان بجنورد بود.

 

سحرگاه چهارشنبه اعدام شد و 12 دقیقه بالای دار بود تا در نهایت با تایید پزشک، به سردخانه منتقل شد. اما یک روز بعد، کارگر سردخانه متوجه شد کاور پلاستیکی یکی از جسدها بخار گرفته و این یعنی جنازه نفس می کشد.

 با اطلاع مسئولان پزشکی قانونی مجرم بلافاصله به بیمارستان امام علی(ع) بجنورد منتقل شد تا اقدامات درمانی روی او انجام گیرد.

برخی رسانه نیز نوشته اند علیرضا-م بعد از بهبودی باید دوباره پای چوبه دار برود و اعدام شود اما این نظر مخالفان زیادی یافته است.

اعدام دوباره علیرضا این روزها بهانه گمانه زنی های زیادی در فضای مجازی شده است. عده ای از کاربران معتقدند اجرای حکم متهم باید متوقف شود و عده ای دیگر خواستار عفو متهم هستند.

 توضیحات آیت الله صافی گلپایگانی
دفتر استفتائات آیت الله العظمی صافی گلپایگانی در خصوص مطالب مطرح شده از سوی این مرجع تقلید پیرامون اعدام مجدد شخص قاچاقچی اطلاعیه ای صادر کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، در این اطلاعیه آمده است: در پی سؤالات تعدادی از مردم از دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی در رابطه با اعدام دوباره قاچاقچی، دفتر استفتائات معظم له اعلام نمود: مسأله‌ای كه در كتاب جامع الأحكام جلد دوم می‌باشد ارتباطی به موضوع مذكور ندارد و معظم له نسبت به این مسئله نظر دیگری دارند.

مرد اعدامی دوباره اعدام نشود
محمدحسین شاملو، قاضی بازنشسته در شرق نوشت: خبر زنده‌شدن مرد اعدامی که چند روز قبل حکم اعدامش در زندان بجنورد اجرا شد، بحث‌های زیادی را بین حقوقدانان به‌وجود آورده و برخی معتقدند این حکم باید دوباره اجرا شود و برخی معتقدند نباید این حکم را بار دیگر اجرا کرد.

من نیز با این گروه موافقم و معتقد هستم این حکم برای‌بار دوم نباید اجرا شود. هرچند قانون صراحتا در مورد این موضوع صحبت نکرده و سکوت کرده ‌است اما بر اساس قاعده در «هرگونه شبهه‌ای اعم از موضوعیه یا مصداقیه در رابطه با حدود و تعزیرات منجر به برداشته‌ شدن حکم حد یا تعزیر می‌شود و قاضی حق اجرای مجازات را ندارد.»

 

می‌توان گفت که این حکم نباید دوباره اجرا شود. همچنین مطابق قاعده شرعی «احتیاط در نزول دما و فروج» که از مسلمات فقه جزایی اسلام است به موجب آن تمام مواردی که ابهامی در رابطه با حکم موضوعی پیدا می‌شود که مستلزم تعرض به جان یا ناموس اشخاص است باید به‌گونه‌ای عمل شود که کمترین آسیب به جان و ناموس اشخاص وارد شود.

زنده‌شدن این مرد جان دوباره‌ای بوده که خداوند به او بخشیده ‌است. ما درخصوص مجازات سنگسار هم این مساله را می‌بینیم. وقتی فرد سنگساری بتواند خود را نجات دهد دیگر نمی‌توان او را دوباره سنگسار کرد.

 

در مورد اعدام هم می‌توان به همین قانون استناد کرد و با توجه به اینکه سلب حیات در مورد مرد اعدامی انجام گرفته و مدارک پزشکی نیز آن را تایید کرده ‌است بنابراین مجازات یک‌بار برای او انجام گرفته و زندگی دوباره او نمی‌تواند باعث شود تا دوباره حکم اجرا شود.

 

نکته دیگر اینکه در قانون بازدارنده بودن بسیار مهم است. در مورد مرد اعدامی هم از آنجایی که قانون در مورد او اجرا شده و قوه‌قضاییه حکم را اجرا کرده، تردیدی هم در اجرای حکم و نحوه آن وجود نداشته‌ است، بنابراین نمی‌توان یک‌بار دیگر از این مرد سلب حیات کرد. او مجازاتش را تحمل کرده و حالا به هرنحوی مرگ در مورد او منقضی شده ‌است، بنابراین اجرای دوباره حکم قانونی و شرعی نیست. /عصرایران