اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

استراتژی جدید عربستان علیه ایران: جمع آوری متحد تا جای ممکن



اخبار,اخبار سیاست خارجی,توافق هسته ای با ایران

اگر توافق هسته ای با ایران زلزله ای بود که چشم انداز راهبردی خاورمیانه را تغییر داد، ورود غافلگیرکننده هیات بلندپایه حماس به عربستان سعودی از چشمگیرترین پس لرزه های آن بود.

نیویورک تایمز نوشت: اگر توافق هسته ای با ایران زلزله ای بود که چشم انداز راهبردی خاورمیانه را تغییر داد، ورود غافلگیرکننده هیات بلندپایه حماس به عربستان سعودی از چشمگیرترین پس لرزه های آن بود.

 سفر هیات حماس جدیدترین نشانه عقب گرد در سیاست عربستان در قبال جنبش اخوان المسلمین در منطقه است.

عربستان مدت ها به اخوان المسلمین بی اعتماد بود. ریاض به طور سنتی اسلام گراها را تهدیدی سیاسی و رقیبی در حوزه مسایل اسلامی در منطقه قلمداد می کرد، بدگمانی که در پی قیام های بهار عربی سال 2011 در تونس و مصر و تهدید اخوان المسلمین به فتح پایتخت های عربی تشدید شد.

بنابراین سعودی ها از برکناری محمد مرسی، رئیس جمهور مصر و از رهبران اخوان المسلمین، در سال 2013 استقبال کردند؛ رویدادی که نخستین مانع پیش روی اخوان در منطقه بود. بدترین زمان در روابط ریاض با اخوان المسلمین سال گذشته و وقتی رقم خورد که ریاض اخوان را گروهی تروریستی اعلام کرد. حماس تنها حزبی از اخوان است که آشکارا مسلح است و از توسل به زور به ویژه علیه اسرائیل حمایت می کند.

هرچند عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان تاکید کرد دیدار هیات حماس صرفاً با اهداف مذهبی و نه سیاسی برگزار شده و «موضع پادشاهی [سعودی] در قبال حماس تغییر نکرده است،» زیارت مکه معمولاً دیدارهای مفصل با رهبری عربستان از پادشاه تا ولیعهد و وزیر دفاع را شامل نمی شود.
هیات حماس را نمایندگان این جنبش در مصر و ترکیه همراهی می کردند و معنایش این است که همه جناح های اصلی در سفر به ریاض حضور داشته اند و صرفاً یک بازی قدرت با هدایت جناحی خاص نبوده است.

 

علاوه بر این در جریان این دیدار سعودی ها به نشانه احترام هشت عضو حماس را که به سبب فعالیت های سیاسی غیرقانونی در عربستان زندانی بودند، آزاد کردند.

دیگر نشانه تغییر سیاست ریاض در قبال اخوان المسلمین وقتی پدیدار شد که ماه گذشته نیروهای مورد حمایت عربستان در یمن نایف البکری، عضو حزب الاصلاح را که به اخوان متمایل است، به سمت فرماندار عدن منصوب کردند که به تازگی از تصرف حوثی ها خارج شده بود.

سه شخصیت مهم اخوان المسلمین-راشد الغنوشی از حزب النهضه تونس، عبدالمجید الزندانی از حزب الاصلاح و همام سعید از اخوان المسلمین اردن، همگی در هفته های اخیر از عربستان دیدن کرده اند. حتی شایعه ای مطرح بود که اخوان المسلمین بی سرو صدا از فهرست گروههای تروریستی عربستان سعودی خارج شده است.

مجموعه ای از شرایط می تواند عامل تغییر دیدگاه سعودی ها در مورد اخوان المسلمین باشد. ملک سلمان بیش از سلف خود با محافظه کاران مذهبی همدلی می کند. اخوان المسلمینِ تضعیف شده، اکنون در مقایسه با داعش تهدید ضعیف تری محسوب می شود. از همه مهم تر در پی توافق هسته ای، رویکرد جدید سعودی ها بر پایه رویارویی منطقه ای با تهران شکل گرفته است.

توافق هسته ای با ایران، عربستان را به این فکر انداخته است که کاهش نفوذ منطقه ای ایران را در اولویت خود قرار دهد. استراتژی ریاض این است که تا انجاکه می تواند متحد جمع آوری کند. این  راهبرد شاید تاثیرگذار باشد اما موجب تفرقه فرقه ای بیشتر در خاورمیانه می شود.

اخبار سیاست خارجی - انتخاب


ویدیو مرتبط :
جمع آوری اطلاعات توسط خبرنگار صهیونیستی در ایران

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

جمع آوری امضا در کنگره برای به تعویق انداختن رای گیری تحریم های جدید علیه ایران



 تحریم های جدید علیه ایران

جمع آوری امضا در کنگره برای به تعویق انداختن رای گیری تحریم های جدید علیه ایران: با این اقدام اعتدالگرایان تضعیف و تندروها تقویت می شوند

این نامه نشانگر اختلافی عمیق تر بین کنگره و کاخ سفید بر سر ایران است. از یک سو، دولت اوباما تحریم ها علیه تهران را در هفته ی گذشته کاهش داد و قصد تعامل با ایران را بر سر مسئله ی هسته ای در ماه سپتامبر دارد و از سوی دیگر، کنگره که تحت تسلط جمهوریخواهان است، به دنبال افزایش بیشتر تحریم ها علیه صادرات نفت ایران است.

فارین پالسی نوشت: درحالیکه نمایندگان کنگره به دنبال رای گیری در خصوص تحریم های جدید ایران هستند، گروهی از لیبرال دموکرات ها با نگارش نامه ای به دنبال توقف این رای گیری و تحریم ایران هستند.

به گزارش انتخاب، جیم مک درموت، جان کانیرز، کیث الیسون و جیم مک گاورن از رهبری کنگره خواسته اند که رای گیری در مورد تحریم جدید ایران را به تعویق اندازد تا از این طریق تلاش ها برای تعامل با رئیس جمهور جدید ایران از بین نرود.

این نامه نشانگر اختلافی عمیق تر بین کنگره و کاخ سفید بر سر ایران است. از یک سو، دولت اوباما تحریم ها علیه تهران را در هفته ی گذشته کاهش داد و قصد تعامل با ایران را بر سر مسئله ی هسته ای در ماه سپتامبر دارد و از سوی دیگر، کنگره که تحت تسلط جمهوریخواهان است، به دنبال افزایش بیشتر تحریم ها علیه صادرات نفت ایران است.

در نامه ی این گروه آمده است: ما معتقدیم که این امر می تواند پیش از تحلیف رئیس جمهور جدید ایران نتیجه ی عکس و غیرمسئولانه ای داشته باشد.

در ادامه این نامه آمده است: راه حل دیپلماتیک همچنان بهترین ابزار ممکن برای حصول اطمیمان از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای است و کنگره نباید فرصتی بالقوه برای دستیابی به نتیجه در خصوص ایران را از دست دهد.
در حال حاضر، یکی از دستیاران کیث الیسون در حال جمع آوری امضا برای به تعویق انداختن رای گیری بر سر لایحه مذکور است.

در بخش دیگری از این نامه آمده است: تصویب تحریم های جدید در بدترین زمان صورت می گیرد. حسن روحانی رئیس جمهور منتخب ایران که از بهبود روابط با غرب سخن گفته دو هفته دیگر پست ریاست جمهوری را تحویل می گیرد.
این نمایندگان همچنین خواستار تغییر لحن آمریکا در قبال ایران شده اند.

این گروه از لیبرال دموکرات های کنگره در این نامه آورده اند: با تصویب این لایحه، سیگنال تحریم های بیشتر به ایران داده می شود که تنها می تواند به تضعیف اعتدالگرایان در ایران و قدرت بخشیدن به تندروها منجر شود./انتخاب