اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

از تحریم شکن تا میلیاردر فخرفروش: زنجانی چگونه این مسیر را پیمود؟



 اخباراقتصادی,خبرهای اقتصادی, زنجانی

صدور حکم اعدام برای "زنجانی" احتمالا برای دولت ایران پول نخواهد شد اما می تواند به صورت نمادین پایان یک دوران باشد پایان پارتی بازی و فسادی که در دوران احمدی نژاد تشدید شده بود.

نشریه آمریکایی "نیوزویک" با انتشار گزارشی به حکم صادر شده اعدام برای "بابک زنجانی" میلیاردر معروف اشاره کرده است. این نشریه به چگونگی تبدیل شدن او به یک غول اقتصادی و روند آن پرداخته است.

به گزارش خرداد، نیوزویک درباره زنجانی می نویسد:"در دو سال گذشته او در زندان اوین در تهران در بازداشت به سر می برد. به نظر می رسد جهان این میلیاردر معروف را فراموش کرده است. اما در 6 مارس بار دیگر نام بابک زنجانی به تیتر اصلی خبرگزاری ها و روزنامه ها تبدیل شد. در ان روز دادگاهی در ایران او را به اعدام محکوم کرد. داستان زنجانی داستان مردی است که از هیچ به ثروتی افسانه ای رسید. به دولت ایران خدماتی را برای دور زدن تحریم ها ارائه کرد و گفته می شود که در بزرگترین پولشویی شناخته شده در تاریخ معاصر ایران نقش داشته است. زنجانی روزگاری راه حلی برای یکی از بزرگترین مشکلات ایران بود. او برای سال ها به دولت کمک کرده بود تا از تحریم های بین المللی علیه برنامه هسته ای فرار کرده و به به فروش نفت در بازارهای جهانی بپردازد. زمانی که تحریم های غرب علیه ایران به پایان رسید ناگهان تغییر رویه ای ایجاد شد.اعلام شد که متهم از پرداخت 2.7 میلیارد دلار پول به دولت خودداری می کند. در اوایل ماه مارس اتهام مفسد فی الارض به او وارد شد که مجازاتش اعدام است. اعدام در ایران اغلب از طریق حلق آویز کردن انجام می شود".

خبرنگار نیوزویک در ادامه می نویسد:"پس از بازداشت او در اواخر سال 2013 میلادی من ماه ها وقت صرف ردیابی معاملات زنجانی با استفاده از مصاحبه های صورت گرفته و منتشر شده در رسانه های ایران با منابع کسب و کار، تحلیلگران و دیپلمات ها در چندین کشور از جمله ایران و مالزی کردم. مشخص شد که زنجانی در تاجیکستان، امارات و ترکیه نیز حضوری فعال داشته است. او در سال 2013 میلادی، پیش از دستیگری در گفت و گو با نشریه ایرانی "آسمان" با فخرفروشی ارزش دارایی هایش را 13.5 میلیارد دلار اعلام کرد . اظهار کرده بود که کسب و کارش پررونق است و بیش از 60 شرکت وابسته از جمله بانک، خطوط هوایی و شرکت های لوازم آرایشی و بهداشتی را تحت کنترل و مدیریت دارد".

نیوزویک با "درخشان" خواندن اقدامات زنجانی در دور زدن تحریم ها می گوید:"او احتمالا تنها تحریم شکن برای ایران نبود اما شاید بهترین در این زمینه بوده است. او به ایران کمک کرد تا شرایط دشوار اقتصادی در دوران تحریم را پشت سر گذارد. به باور برخی از ایرانیان زنجانی نمونه بارز رفیق بازی و نمادی از نفوذ فساد در رده های بالا در ایران بود. آنان معتقدند در حالی که همطوطنان زنجانی زیر بار فشار تحریم های بین المللی بودند او فخرفروشی می کرد و ثروت خود را به رخ می کشید. اتومبیل های لوکس، ساعت رولکس و هواپیمای جت خصوصی او عکس های زنجانی هستند که منتشر می شدند".

این نشریه می افزاید:"برای برخی دیگر زنجانی یک قهرمان بود. او خوب بلوف می زد و به کارگردانان و سرمایه گذاران در باشگاه های فوتبال پول می داد. خود را "بسیجی اقتصادی" می خواند و در نظرسنجی سال 2013 خوانندگان دو روزنامه در ایران نامش در مقام سوم پس از روحانی و ظریف از نظر محبوبیت و شناخته شدن قرار رفت. زنجانی در گفت و گو با "اسمان" گفته بود که همه چیزی که برایش روی داده با کمک خدا بوده و در زندگی او معجزه اتفاق افتاده است".

نیوزویک اشاره می کند که او از طبقه کارگر در جنوب تهران بوده است. مدتی را راننده رییس بانک مرکزی بوده و به خرید و فروش ارز در بازار می پرداخته و مدتی نیز فروشنده طلا و جواهر بوده است. این نشریه می نویسد:"زنجانی" در دهه 90 میلادی با توجه به اختلاف زیاد میان نرخ ارز خارجی در بازار و نرخ رسمی پول هنگفتی بدست آورد. او با استفاده از این درآمد کسب و کار خود را آغاز کرد. موفقیت او در واردات اما زمانی آغاز شد که با یک شرکت مهندسی وابسته به نهادهای خاص اشنا شد. این نشریه با اشاره به کمک زنجانی در دور زدن تحریم ها می گوید:"او از طریق جزیره ای در مالزی این کار را انجام می داد." زنجانی کاری کرده بود که کشتی های ایرانی در آن جزیره میلیون ها بشکه نفت را در تاریکی شب بوسیله تانکرها با پرچم کشورهای دیگر به نقاط دیگر انتقال می دادند. علیرغم ممنوعیت استفاده از سوئیفت برای ایران زنجانی و مقام های ایرانی می گویند که او با استفاده از کدهای سوئیفت توانسته بود از طریق کشورهای آسیایی بخصوص مالزی و تاجیکستان و هم چنین در ترکیه با استفاده از خرید یک بانک گردش مالی را هموار سازد. البته گفته شده که او پول ها را در ترکیه به طلا تبدیل کرده و از طریق دبی به ایران قاچاق می کرده است".

این نشریه در بخش پایانی گزارش اشاره می کند که همه چیز برای زنجانی و بدبختی های او از اواخر سال 2012 میلادی و همزمان با لغو تحریم های اتحادیه اروپا علیه ایران اغاز شد و در این باره می نویسد:"وزش بادهای سیاسی تغییر می کرد و شانس زنجانی نیز برای فرار از دست قانون کم شده بود. حسن روحانی وعده مبارزه با فساد را داد. زنجانی دستگیر شد. او اصرار دارد که تلاش کرده تا بدهی هایش را به دولت بپردازد. زنجانی نماد پارتی بازی و فساد مالی در دوران احمدی نژاد بود. با این حال، هنوز اعدام او قطعی نیست. اجرای حکم زنجانی مسلماً برای دولت  ایران پول نخواهد شد اما احتمالا پایان نمادین یک دوران خواهد بود".


 اخباراقتصادی  -  خرداد 


ویدیو مرتبط :
بریتانیا نام بابک زنجانی را از تحریم خارج کرد

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

افغانستان، مسیر جدید ایران برای دور زدن تحریم ها



افغانستان، مسیر جدید ایران برای دور زدن تحریم ها

از زمان تشدید تحریم های غرب علیه بخش های مالی و انرژی ایران، بحث درباره راه های دور زدن این تحریم ها از سوی ایران و شیوه های ادامه حیات اقتصادی کشور، به یکی از مباحث مورد توجه رسانه ای تبدیل شده است. در جدیدترین مطلب از این دست، گزارشی از افغانستان، از استفاده ایران از این کشور به منظور دور زدن تحریم ها حکایت دارد.

 

اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

به گزارش «تابناک»، طی هفته های اخیر موضوع تجارت طلا در افغانستان، به یکی از موضوعات مهم و بحث برانگیز تبدیل شده است. خروج مقادیر زیادی طلا از این کشور، به شدت مورد توجه مقامات افغان و کارشناسان اقتصادی قرار گرفته و ایران به عنوان یکی از عوامل دخیل در این ماجرا معرفی شده است.

روزنامه «نیویورک تایمز» که گزارشی را در این زمینه منتشر کرده، می نویسد موضوع قاچاق طلا، از تابستان گذشته در افغانستان به طور جدی بروز پیدا کرده است. مسافرانی که کیف های پر از طلا با خود حمل می کنند، به خارج از افغانستان پرواز کرده و اغلب به دبی می روند.

بر اساس این گزارش، تنها طی دو هفته آخر ماه اکتبر، بیش از 250 کیلوگرم طلا به ارزش بیش از 14 میلیون دلار از این کشور خارج شده است.

این نقل و انتقالات کاملاً شفاف و به طور قانونی صورت می گیرد و هیچ منعی در خروج طلا از افغانستان وجود ندارد. با این حال، «نورالله دلاوری»، رئیس بانک مرکزی افغانستان معتقد است افزایش شدید حجم این تجارت، موضوعی مشکوک است و دولت این موضوع را در دست بررسی دارد.

با این حال، از آنجا که بیشتر بخش های اقتصاد افغانستان با شفافیت اندکی عمل می کنند، ردیابی این موضوع امری دشوار است. حدود 90 درصد فعالیت مالی خارج از چارچوب بانک های رسمی انجام می گیرد. وجود قراردادهای مکتوب و دفاتر حسابداری، امری نادر است و همین موارد، کار مقامات افغان را سخت می کند.

با این حال، به اعتقاد تحلیلگران و همچنین فعالان اقتصادی حاضر در افغانستان، دو گزینه عمده، به عنوان مهمترین عوامل دخیل در افزایش تجارت طلا در افغانستان موثر است. عامل اول، انجام فعالیت های پولشویی از سوی گروه های قاچاقچی مواد مخدر و نیز طالبان و عامل دوم، استفاده ایران از فضای اقتصادی افغانستان به منظور دور زدن تحریم هاست.

نیویورک تایمز با اشاره به اینکه ایران هم اکنون با هدف دور زدن تحریم های غرب، اقدام به خرید دلار و یورو در افغانستان می کند، می نویسد ممکن است این کشور از طریق خرید و فروش طلا نیز در پی تأمین هدفی مشابه باشد.

این روزنامه به نقل از یک دلال در کابل می نویسد تاجران طلا به ایران کمک می کنند تا در افغانستان فلزات گرانبها خریداری کند. ایران بهای این فلزات را در قالب نفت و یا ریال پرداخت می کند؛ زیرا ریال ایران در غرب افغانستان پولی رایج به شمار می رود.

به گفته وی، پس از انجام این کار، طلای خریداری شده به دبی منتقل می شود تا با فروش در آنجا، وجه آن به صورت دلار دریافت شود. این دلارها سپس برای خرید کالاهای مورد نیاز ایران، به چین منتقل می شود و یا به همان صورت به ایران ارسال می گردد.

گزارش ها درباره استفاده ایران از طلای افغانستان به منظور دور زدن تحریم ها، تنها چند هفته پس از آن منتشر می شود که دولت ترکیه نیز به طور رسمی مبادله طلای خود با نفت ایران را تأیید کرد. البته تفاوت در این زمینه، رسمی بودن این تجارت درباره ترکیه و غیررسمی بودن آن در رابطه با افغانستان است.

به این ترتیب، باید افغانستان را جدیدترین کانالی دانست که به منظور دور زدن تحریم های یکجانبه وضع شده از سوی غرب، مورد استفاده ایران قرار می گیرد./تابناک