اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

احتمال قطع سهمیه‌های بنزین



قطع سهمیه‌های بنزین, کارت‌های سوخت

 احتمال قطع سهمیه‌های بنزین

  سومین سهمیه بنزین دولت یازدهم شب گذشته در حالی به کارت‌های سوخت واریز شد که مصرف این فرآورده روزبه‌روز در حال افزایش است و در حال حاضر برای تامین نیاز روزانه کشور چاره‌ای جز واردات پنج تاهفت‌میلیون‌لیتر بنزین در روز نیست.

  سومین سهمیه بنزین دولت یازدهم شب گذشته در حالی به کارت‌های سوخت واریز شد که مصرف این فرآورده روزبه‌روز در حال افزایش است و در حال حاضر برای تامین نیاز روزانه کشور چاره‌ای جز واردات پنج تاهفت‌میلیون‌لیتر بنزین در روز نیست.


دولت یازدهم در حالی در شش‌ماهه دوم امسال برای تامین نیاز بنزین کشور به بودجه‌ای حدود چهار‌هزار‌میلیاردتومان نیاز دارد که هم‌اکنون ماهانه با کسری‌ هزار‌میلیاردتومانی برای پرداخت یارانه نقدی مواجه است.  بنابراین با توجه به تکلیف قانون بودجه 92 مبنی بر افزایش 38‌درصدی قیمت حامل‌های انرژی، دولت چاره‌ای جز افزایش قیمت این فرآورده نخواهد داشت.

 

هرچند مخالفت نمایندگان مجلس با افزایش قیمت‌ها این روزها منجر به تعویق اجرای افزایش قیمت‌ها شده است. تلاش دولت برای همراهی با مجلس این روزها بر مشکلات افزوده است چرا که مجلس‌نشینان با وجود تاکید و موافقت بر افزایش 38‌درصدی قیمت حامل‌های انرژی در سال‌جاری بازهم با اجرای این قانون مخالف هستند و همواره سعی دارند تا دولت را به سمتی سوق دهند که مشکلات را به شکلی دیگر برطرف کند.

 

این درحالی است که کمبود منابع مالی راه هر نوع تصمیم‌گیری جدیدی را درخصوص وضعیت بنزین سد کرده تا جایی‌که تنها راه پیشروی دولت درخصوص وضعیت بنزین قطع سهمیه‌ها عنوان می‌شود. هرچند این تصمیم نیز تنها می‌تواند در کوتاه‌مدت مصرف بنزین را کاهش دهد و قطعا باید به دنبال راهی دیگر برای مهار وضعیت بنزین بود چراکه کارشناسان راه‌اندازی پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس را راه نجات وضعیت فعلی تامین نیاز بنزین کشور می‌دانستند با این حال زنگنه وزیرنفت تاکید کرد تا یک‌سال دیگر این پالایشگاه وارد مدار تولید نخواهد شد. 

 

بر اساس آمارهای موجود متوسط مصرف بنزین کشور به حدود 75‌میلیون‌لیتر در روز رسیده که تنها 55‌میلیون‌لیتر آن تولید می‌شود. در این‌صورت کسری 20‌میلیون‌لیتری بنزین کشور در هر روز از طریق تولید این فرآورده در پتروشیمی‌ها و واردات آن تامین می‌شود.  اگرچه پیش‌بینی می‌شود مصرف بنزین در زمستان با روند کاهشی مواجه شود و به مرز 68‌میلیون‌لیتر در روز برسد،

 

اما تامین همین میزان نیز کار چندان آسانی نخواهد بود.  بنابراین به‌نظر می‌رسد «بیژن نامدارزنگنه» با تغییر معاون خود در امور پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و انتصاب «کاظمی» مدیرعامل سابق بهینه‌سازی مصرف سوخت بر این مسند سعی دارد تا با ایجاد سبد سوختی متنوع، مصرف بنزین در کشور را کاهش دهد هرچند این‌کار نیز در برنامه‌ای کوتاه‌مدت محقق نخواهد شد.  بر همین اساس بهترین راهکار در شرایط فعلی قطع سهمیه‌های بنزین و تک‌نرخی‌کردن این فرآورده خواهد بود.

 

در حال حاضر کمیته‌ای در حال بررسی و تصمیم‌گیری درخصوص وضعیت بحرانی عرضه این فرآورده است که البته پیش‌بینی‌ها حکایت از قطع سهمیه‌های بنزین با توجه به مخالفت مجلس با افزایش قیمت این فرآورده دارد.  اگرچه بسیاری از کارشناسان نیز معتقدند قطع سهمیه‌ها هم در کوتاه‌مدت می‌تواند مصرف را تا حدودی کاهش دهد، اما این راهکار می‌تواند تا زمان تنوع سوخت‌ها در کشور مصرف را تا حدودی مهار کند.


بنابراین این احتمال این روزها قوت گرفته که به‌زودی سهمیه‌های بنزین قطع و بنزین به صورت تک‌نرخ و با نرخ 700‌تومان به‌فروش برسد. هرچند زنگنه وزیر نفت معتقد است هزینه تولید هر لیتر بنزین در کشور حدود سه‌هزار‌تومان است و نرخ 700‌تومانی نیز با این رقم فاصله بسیار دارد.  با این‌حال تا زمان ایجاد تنوع در سبد سوختی کشور در قالب سوخت دیزل، سی‌‌ان‌جی و ال‌پی‌جی که در حال حاضر امکان تولید آنها وجود دارد، قطع سهمیه‌ها بهترین راهکار عنوان می‌شود.


در عین حال باید تاکید کرد طی دوسال گذشته خودروسازها با کاهش تولید و افزایش قیمت خودرو به وضعیت عرضه بنزین کمک بسزایی کرده‌اند چرا که در صورت آنکه عرضه خودرو همانند سال‌های گذشته صورت می‌گرفت، مصرف بنزین کشور تا مرز 80‌میلیون‌لیتر در روز افزایش می‌یافت و در این‌صورت چاره‌ای جز افزایش قیمت بنزین و به‌تبع آن افزایش تورم برای کشور باقی نمی‌ماند.


با این‌حال از امروز سهمیه بنزین آبان‌ماه خودروها قابل برداشت است و شاید این سهمیه آخرین سهمیه بنزینی باشد که به کارت‌ها واریز خواهد شد هر چند هنوز قطع سهمیه‌ها به تصویب نهایی دولت نرسیده و باید منتظر شد تا دید دولتمردان برای مهار مصرف بنزین چه چاره‌ای اتخاذ خواهند کرد. اما در این بین نباید فراموش کرد که افزایش قیمت با سیاست کاهش مصرف روشی کوتاه‌مدت است و تنها راه برای جلوگیری از افزایش قیمت بنزین توسعه جدی حمل‌ونقل عمومی و فرهنگ‌سازی در این خصوص است./شرق

 


ویدیو مرتبط :
بنزین سهمیه ای سوخت

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

سهمیه بنزین برای آبان ماه ثابت ماند/ احتمال حذف سهمیه از آذر



 

 

سهمیه بنزین برای آبان ماه ثابت ماند/ احتمال حذف سهمیه از آذر

 

به دلیل اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها در نیمه دوم سالجاری، تصمیم بر این شده است تا سهمیه بندی ماه به ماه ادامه پیدا کند؛ بنابراین در آبان ماه همچون مهرماه سهمیه بنزین تغییری نمی کند.

براساس اعلام رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور، سهمیه بنزین خودروهای شخصی برای آبان ماه بدون تغییر 60 لیتر تعیین شد.

به گزارش مهر، سردار محمدرضا رویانیان امروز چهارشنبه در جمع خبرنگاران از تعیین سهمیه بنزین آبان سال جاری خودروهای شخصی، وانت بارها، آژانسها و تاکسی های عمومی خبر داد و گفت: به دلیل اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها در نیمه دوم سالجاری، تصمیم بر این شده است تا سهمیه بندی ماه به ماه ادامه پیدا کند؛ بنابراین در آبان ماه همچون مهرماه سهمیه بنزین تغییری نمی کند.

به گزارش مهر، سهمیه سواری های بنزینی و دوگانه سوز شخصی ماهیانه 60 لیتر، موتورسیکلت ها 25 لیتر، تاکسی بنزینی 500 لیتر، دوگانه سوز و ال پی جی سوز 200 لیتر، آژانس (بنزینی 300 لیتر)، دوگانه سوز و ال پی جی سوز 200 لیتر،  است، همچنین سهمیه بنزین مسافربر شخصی دوگانه سوز و ال پی جی سوز نیز 200 لیتر است.

وانت بنزینی نوع ماهیانه 200 لیتر، وانت دوگانه سوز 100 لیتر، بنزینی نوع دو 400 لیتر و دوگانه سوز نوع دو نیز 200 لیتر است. همچنین کامیون و کامیونت بنزینی نیز هم اکنون ماهیانه 400 بنزین یارانه ای خواهند داشت که در این ارتباط سهمیه خودروهای دوگانه سوز در این گروه 200 لیتر است.

هم اکنون قیمت هر لیتر بنزین یارانه ای 100 تومان، بنزین سوپر یارانه ای 150 تومان، بنزین نیمه یارانه ای 400 تومان و بنزین نیمه یارانه ای سوپر 550 تومان است...../تحلیل:عصرایران