اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

آمار اعتیاد زنان در آستانه دورقمی شدن



اخبار ,اخبار اجتماعی ,اعتیاد زنان

 

اخبار اجتماعی - آمار اعتیاد زنان در آستانه دورقمی شدن

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر کشور گفت: نیازمند بازنگری در اقدامات بازدارنده‌ای هستیم که طی سال‌های گذشته تاکنون به شکلی گسترده، انجام شده است و تداوم دارد.

به گزارش ایسنا، بابک دین‌پرست در حاشیه نشست تخصصی کارشناسان فرهنگی و پیشگیری ستادهای مبارزه با موادمخدر استان‌های کشور در شیراز، گفت: برای افزایش اثرگذاری فعالیت‌های پیشگیرانه باید واقعیت‌های اعتیاد را به جامعه منعکس و تصویری دقیق از روند اعتیاد به افراد ارائه داد.

وی ادامه داد: نمی‌توانیم به افراد بگوییم مواد مخدر نشاط‌آور، لذت‌بخش، ارتقا دهنده توان جنسی و ... نیست اما باید آنان را آگاه کرد که این تاثیرات کوتاه مدت خواهد بود و بعد از چندماه مصرف مواد مخدر، فرد اسیر اعتیاد شده و شاهد هیچ یک از این اثرات نخواهد بود.

وی با بیان اینکه ما هنوز تصویر درستی از پایان اعتیاد برای افراد و جامعه ایجاد نکرده‌ایم، گفت: در بیان عوامل موثر بر اعتیاد همواره تاهل، داشتن شغل و میزان تحصیلات را به‌عنوان عوامل بازدارنده مطرح کرده‌ایم اما امروز آمارها نشان می‌دهد بیش از 21 درصد کل معتادان کشور دارای تحصیلات لیسانس و بالاتر هستند، 63 درصدشان متاهل و 53 درصد افراد شاغل هستند.

دین‌پرست با تصریح اینکه باید در این آمارها با دقت و حساسیت نگاه و آنها را تحلیل کرد، گفت: نمی‌توانیم بگوییم هیچ اقدامی انجام نشده یا حتی اثربخشی را به شکل کامل نادیده بگیریم، اما باید باور کنیم که اثربخشی اقدامات آنگونه که انتظار داریم نبوده است.

وی در عین‌حال پدیده اعتیاد و بزه قاچاق موادمخدر را با سایر جرایم و بزه‌های اجتماعی بسیار متفاوت دانست و گفت: در تمام بزه‌ها ما یک بزهکار داریم یک بزه‌دیده، یک متهم یا مجرم داریم و یک‌سمت شاکی و زیان‌دیده، اما در موضوع موادمخدر و خصوصا بحث قاچاق، یک سمت قاچاقچی سودجو قرار دارد و در سمتی اعضای خانواده‌های ما به‌عنوان معتاد که به قاچاق‌چی کمک می‌کنند.

دین‌پرست اضافه کرد: در جرایم مواد مخدر متاسفانه معتاد مانند ستون پنجم عمل می‌کند حال آنکه بزه‌دیده است. بنابراین فرآیند مبارزه با قاچاق و پیشگیری از اعتیاد، بسیار متفاوت است.

او اضافه کرد: من هم منتقد وضع موجود هستم اما باید واقع‌بینانه به مسئله نگاه کرد، پدیده موادمخدر و اعتیاد را باید به‌درستی شناخت و با دقت شناساند، اعتیاد یک بیماری مزمن، پیش‌رونده و عودکننده است، حتی درکشوری مانند سویس با تمام ظرفیت‌هایش، ماندگاری معتادان پس از ترک بین 25 تا 26 درصد اعلام می‌شود.

این مقام مسئول همچنین گفت: به طور میانگین 40 درصد از زندانیان کشور به شکل مستقیم مرتبط با جرایم موادمخدر هستند و 25 درصد نیز به شکل غیرمستقیم با موضوع ارتباط دارند به‌طوریکه 10 درصد جرایم مالی، 55 درصد طلاق‌ها یا 20 درصد جرایم منکراتی ریشه در مواد مخدر دارد.

وی با تصریح اینکه برنامه‌هایی با کمک سازمان زندان‌ها برای مراقبت از زندانیان معتاد پس از خروج از زندان انجام می‌شود، گفت: ایران اسلامی در مبارزه با مواد مخدر، حجم کشفیات مواد مخدر، انجام مطالعات و اجرای برنامه‌های مختلف برای مقابله با قاچاق مواد مخدر و پیشگیری از اعتیاد و درمان معتادان، در سطح جهان پیشتاز است.

او اضافه کرد: در ایران 6300 مرکز درمان اعتیاد فعال است که 750 هزار معتاد را تحت پوشش دارد و 92 درصد از این مراکز توسط سمن‌ها و بخش خصوصی ایجاد شده و اداره می‌شود و 89 درصد کل 750 هزار معتاد در این مراکز تحت پوشش هستند.

دین‌پرست با تصریح اینکه برخی معتقدند مقابله با ترانزیت مواد مخدر به ما چه ارتباطی دارد و چرا ما هزینه‌های این موضوع را پرداخت کنیم، گفت: در سیاست‌های نظام اسلامی، در آموزه‌های دینی و حتی انسانی، اینکه ما در مقابل چنین موضوعی بی‌تفاوت باشیم، منع شده است، از طرفی به هیچ‌عنوان در شان جمهوری اسلامی نیست که دست کمک به سمت سایر کشورها و مجامع برای این مبارزه، دراز کند.

وی در خصوص آمار اعتیاد و معتادان کشور گفت: براساس اطلاعات آخرین طرح شیوع‌شناسی اعتیاد که در سال 90 توسط جهاددانشگاهی کشور اجرا شد، یک میلیون و 325 هزار نفر در ایران معتاد هستند که 9.3 درصد از آنان را زنان و 90.7 درصد را مردان تشکیل می‌دهند.

وی ادامه داد: البته تحلیل این آمار و مقایسه آن با آمار سال 86 که درصد اعتیاد زنان را 5 درصد نشان می‌داد، دلیل بر افزایش دو برابری اعتیاد در زنان نیست زیرا شیوه‌های آمارگیری در دو طرح شیوع‌شناسی اجرا شده، متفاوت است.

دین‌پرست البته اذعان‌داشت که شاهد رشد اعتیاد در زنان و جوانان بوده‌ایم اما تاکید کرد که نمی‌توان به‌صرف وجود اعتیاد در برخی سنین، اعلام کرد که سن اعتیاد از کودکی یا نوجوانی یا جوانی است.

این مقام مسئول با بیان اینکه هم‌اینک قاچاقچیان از قاچاق موادمخدر سنتی سالانه بالغ بر 3 میلیارد دلار سود به جیب می‌زنند، گفت: تاکنون در ایران 270 هزار قاچاقچی دستگیر و بالغ بر 570تن موادمخدر کشف شده است اما باید قبول کرد که حداقل 500 تن مواد مخدر هم در کشور توزیع و مصرف شده است.

معاون فرهنگی و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد هماهنگی مبارزه با موادمخدر کشور موضوع افزایش گرایش به موادمخدر صنعتی را یکی از دغدغه‌های مهم جامعه دانست و با بیان اینکه هر روز در جهان شاهد ساخت یک ماده مخدر صنعتی جدید هستیم، گفت: امروز NPS ها به‌عنوان یک ماده روانگردان معضل اصلی جهان است زیرا مواد تشکیل‌دهنده این ماده هیچکدام ممنوعیت عرضه را ندارند.

دین‌پرست گفت: متاسفانه امروز اگر آمار مصرف موادمخدر سنتی در میان معتادان بیشتر ایران بیشتر است، ما ابراز خوشحالی می‌کنیم، زیرا به عوارض و عواقب بسیار بسیار خطرناک موادمخدر صنعتی واقف هستیم.

معاون فرهنگی و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد هماهنگی مبارزه با موادمخدر کشور همچنین از تلاش برای عضویت و حضور نمایندگانی از رسانه‌های مکتوب و خبرگزاری‌ها در کمیته‌های این ستاد خبر داد و ابراز امیدواری کرد که با توجه به تاثیرگذاری فعالیت‌های رسانه‌ای در امر مبارزه با اعتیاد و مواد مخدر، از ظرفیت رسانه‌ای کشور استفاده مطلوب انجام شود.
اخبار اجتماعی - ایسنا

 


ویدیو مرتبط :
آموزش ترفندی برای ضرب کردن اعداد دورقمی در دورقمی به روشی ساده

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آمار اعتیاد زنان اصفهان دو برابر میانگین کشوری



اخبار,اخباراجتماعی, درمان اعتیاد


اخباراجتماعی - آمار اعتیاد زنان اصفهان دو برابر میانگین کشوری

44روز است که پس از پنج‌سال مصرف مواد، پاک شده است. هانیه 16ساله می‌گوید: «ترک کردم چون هرچه پیش می‌رفتم فقط بیشتر نابود می‌شدم. پس تصمیم گرفتم ترک کنم؛ الان 44 روزه که پاکم.» احتمالا هانیه یکی از خوش‌شانس‌ترین دختران نوجوان اصفهانی است چراکه با وجود پنج‌سال اعتیادبه‌شیشه وقتی تصمیم به ترک گرفت، توانست از حداقل امکانات موجود برای ترک اعتیاد زنان در استان اصفهان بهره‌مند شود.

شانسی که بسیاری از زنان و دختران معتاد اصفهانی برای ترک ندارند. بنابه گفته رسول زرگرپور، استاندار اصفهان «درحالی‌که آمار زنان معتاد در کشور 16درصد است؛ این آمار در استان اصفهان دوبرابر میانگین کشوری است.»

با فرض جمعیت پنج میلیون نفری استان اصفهان طبق برآورد تحقیقی 95هزارنفر در این استان معتاد به مواد مخدر هستند که هشت‌هزارو800نفر آنان را زنان معتاد تشکیل می‌دهند. این را مجتبی ناجی، کارشناس مسوول پیشگیری و امور اعتیاد اداره کل بهزیستی استان اصفهان می‌گوید و ادامه می‌دهد: «این آمار معتادان شامل کسانی است که طبق تعریف «معتاد»، اگر مواد مصرف نکنند علایم خماری در آنها بروز می‌کند و برای رسیدن به حال سرخوشی به‌طور پیوسته میزان مصرف خود را افزایش می‌دهند و به‌دلیل وابستگی به مواد مجبور به مصرف مداوم هستند.‌»

اما طبق برآورد حدود یک‌ونیم‌برابر این تعداد، سوءمصرف‌کنندگان هستند که بالفعل معتاد نیستند، اما بالقوه معتادند.

با وجود اینکه سال‌هاست از اعتیاد به‌عنوان یک بیماری نام برده می‌شود اما این بیماری وقتی به زنان می‌رسد بیشتر از هرچیز انگ اجتماعی و طردشدن از خانواده و جامعه است تا بیماری.

مینا 42ساله و مطلقه است. می‌گوید: «17سالم بود که شوهر کردم، از غم تنهایی و غربت، شوهرم مصرف‌کننده بود، پیشنهاد داد که مواد مصرف کنم اما دوسال بعد به‌خاطر اعتیاد طلاقم داد. 22سال معتاد بودم. دوسال پاک بودم اما چون جایی نداشتم، نه خونه و خونواده، رفتم سراغ دوستای قدیمی. بعد از 22سال اعتیاد تصمیم گرفتم دوباره ترک کنم چون دیگه چیزی برای باختن ندارم.»

نسرین با تایید حرف مینا وارد بحث می‌شود، می‌گوید: «شرایط روحی برای ترک خیلی مهمه، من هفت‌ساله که بهبود یافته‌ام. ماه دیگه تولد هفت‌سالگیمه. 12سال مصرف‌کننده بودم، 27سالگی، پاک شدم؛ نمی‌دونم شما می‌فهمید حال بد یعنی چه؟ اصطلاح ما وقتی که بعد از ترک، وسوسه میشی دوباره مصرف کنی. مصرف من تریاک بود هیچ اطلاعی نداشتم. الان دختربچه 11‌ساله داریم که همه نوع مواد رو می‌شناسه و خودش رو، ساقی معرفی می‌کنه و می‌گه مواد کی بهتره.»

نسرین که پس از بهبودی با ایجاد کانون، چندسالی است با همکاری سازمان بهزیستی به زنان معتاد برای ترک کمک می‌کند، ادامه می‌دهد: «سه، چهارسال قبل آمار مراجعه ماهانه حداکثر30 مورد بود، در حال حاضر آمار ماهانه 60نفر به بالاست همه در سن‌های خیلی کم.»

ناجی می‌گوید: «در‌حال‌حاضر سن شیوع اعتیاد در خانم‌ها 13سال است و طبق آمار 73درصد از زنان معتاد، بین 18 تا 29ساله هستند.»

ناجی با بیان اینکه عواملی از قبیل تغییرات اجتماعی، وجود فرد معتاد در خانواده، مشکلات عاطفی، مشغولیت و سرگرمی کمتر زنان و پیدایش مواد روانگردان صنعتی سبب شده تا شیوع اعتیاد در زنان بیشتر شود، می‌گوید: «اعتیاد در زنان، آسیب‌ها و عوارض بیشتری نسبت به مردان دارد چراکه جامعه نسبت به اعتیاد زنان حساس‌تر است.»

اما با وجود درمان سخت در زنان و آسیب‌پذیربودن آنها نسبت به اعتیاد در مقایسه با مردان معتاد، خدمات درمانی بسیار اندکی به آنها در استان ارایه می‌شود.

از مجموع 35کمپ ترک اعتیاد در استان، 33کمپ مخصوص آقایان و 67مرکز درمان سرپایی اعتیاد همگی مردانه است.

ناجی می‌گوید: «سال گذشته از هشت‌هزارو800 زن معتاد استان تنها 478 نفر برای درمان به کمپ (مرکز اقامتی میان‌مدت) مراجعه کرده‌اند در‌حالی‌که در استان، زنان معتاد بسیاری داریم که برای ترک به سیستم درمانی دسترسی ندارند.»

 ناجی می‌گوید: «امسال یک مرکز توانمندی‌سازی و جامعه‌پذیری بهبودیافتگان معتاد که یک مرکز اقامتی خاص بانوان است، افتتاح شده تا از زنان و دخترانی که سیستم حمایتی‌ای مثل خانواده یا فامیل ندارند یا کمی پذیرای آنها نیست، نگهداری کند. مرکزی که درحال‌حاضر هانیه و مینا در آن سکونت دارند.»

نسرین می‌گوید: «الان دیگه فقط زنان بی‌سواد و عادی، معتاد نیستن، خانم‌هایی میان کمپ که از نظر خونوادگی خیلی سطح بالا هستند. یکی از مراجعه کننده‌ها استاد دانشگاهه. الان، مواد نقل هر مجلسی شده.»

به طور متوسط چند ساعت طول می‌کشد که مواد تهیه کند؟
هانیه می‌گوید: «چندساعت؟ شناس باشی ظرف پنج‌دقیقه. شناس نباشی حداقل 20 تا 30دقیقه، توی خیابون، سانت‌به‌سانت مواد می‌فروشند.»

در شهر سنتی‌ای مثل اصفهان آمار اعتیاد در زنان بالاست. نسرین می‌گوید: «نمی‌دونم چیزی که می‌گم درست باشه یا نه اما به تجربه خودم کسی که اعتیاد و سختی ترک آن را درک کرده به نظر من بیشتر از فساد و فقر، ناآگاهیه که باعث اعتیاد میشه. الان آگاهی نیست. اینکه می‌گن توی آرایشگاه‌ها مواد توزیع می‌شه خنده داره.»

نسرین می‌گوید: «چندوقت پیش از طرف ستاد خواستن چند تا از بچه‌ها برن توی مدرسه درباره اینکه دانش‌آموزان مواد مصرف نکنند، صحبت کنند. من می‌گم این کار اشتباهه. دانش‌آموز چیزی که می‌بینه اینه که یکی همسن خودش شیشه و سیگار مصرف کرده الان هم ترک کرده و خوب شده پس چرا اون تجربه نکنه، وقتی خوب‌شدن اینقدر راحته.»

او ادامه می‌دهد: «اما کسی از واقعیت اعتیاد هم چیزی می‌گه. الان هزینه مصرف روزانه یک معتاد حداقل 50هزار تومنه. این واقعیت گفته می‌شه که یه زن و دختر چطور روزی 50هزارتومن پول مواد را جور میکنه.

این واقعیت یه زن معتاده نه اون چیزی که توی سریال، فیلم‌ها و سخنرانی‌هاست. وقتی به یه دختر 14ساله داخل کمپ می‌گم خیلی درد‌داری می‌گه نه به اندازه دردی که ساقی به من می‌داد. این بحث‌ها باید توی جامعه باز بشه. حتما اگر هانیه آگاه بود واقعیت اعتیاد چیه از 11سالگی نمی‌شد مصرف‌کننده. در مقابل آسیب‌هایی که بعد از اعتیاد برای یک زن معتاد هست، خماری اعتیاد هیچی نیست.»

ناجی، کارشناس اداره بهزیستی اصفهان، می‌گوید: «با وجود اینکه تعداد زنان معتاد در استان قابل توجه است اما امکان ارایه خدمات درمانی برای آنها ناچیز است. حرکت دولت به‌سمت خصوصی‌سازی شامل‌حال درمان اعتیاد هم شده. در حال حاضر متقاضی برای تاسیس مراکز ترک اعتیاد مردان بیش از نیاز است اما در مورد زنان به‌دلیل حساسیت‌هایی که وجود دارد درخواستی نیست.

درحالی‌که درمان اعتیاد در زنان سخت‌تر است. پس اگر دولت از نظر طبی پذیرفته که اعتیاد یک بیماری است باید برای درمان آن در زنان که بسیار آسیب‌پذیرتر هستند، یک استراتژی داشته باشد.

ناجی با توجه به پراکندگی زنان معتاد در استان اصفهان می‌گوید: «با برنامه‌ریزی می‌توان از طریق خانه‌های بهداشت، خدمات درمانی اعتیاد را در سطح استان در دسترس زنان قرار داد. چراکه با بودجه یک‌میلیاردو200میلیون‌تومانی اعتیاد، بهزیستی در سال نمی‌تواند بیشترازاین به زنان خدمات ارایه دهد.»

این خدماتی است که مینا به وجود آنها بسیار نیازمند است. او می‌گوید: «بار دومه که ترک کردم، امید دارم که ما هم خوب بشیم اما نیازه که دیگران هم به ما کمک کنن؛ چون تنهایی نمی‌تونیم. عوارض روحی و روانی اعتیاد چیزی نیست که به‌راحتی خوب بشه واقعیت اینه ما بهبود پیدا نمی‌کنیم، فقط بهتر می‌شویم.»
 اخبار اجتماعی -  روزنامه شرق