اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

آرامش غذایی بر سر سفره‌های ایرانی هست؟



اخبار,اخبار اجتماعی , محصول غذایی سالم

با وجود تردیدهایی که مردم برای مصرف مواد غذایی دارند، در این شرایط واقعا خیلی ها نمی دانند که کدام محصول غذایی سالم است و کدام ناسالم؟

گویی این روزها هر خوردنی و آشامیدنی را باید با احتیاط و تردید مصرف کرد.
 
به گزارش جام جم، در حالی که متولیان نظام سلامت تاکید دارند که امسال سلامت مواد غذایی در اولویت کاری قرار دارد، اما همین هفته قبل هم مسئولان سازمان استاندارد اعلام کردند که ماست صادراتی به عراق به دلیل وجود روغن غیرمجاز پالم در آن مرجوع شده است، یعنی عراقی ها هم دیگر به سلامت محصولات غذایی در ایران شک کرده اند؛ محصولاتی که البته در داخل کشور خودمان بدون سختگیری به فروش می رسد.

با وجود تردیدهایی که مردم برای مصرف مواد غذایی دارند، در این شرایط واقعا خیلی ها نمی دانند که کدام محصول غذایی سالم است و کدام ناسالم؟

در این اوضاع و احوال، خبر خوش این است که رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور از روی کار آمدن برچسب جدید غذایی خبر داده است.

دکتر مجید حاج فرجی در برنامه زنده ذره بین که با موضوع سلامت و ارتقای ایمنی غذا از شبکه سلامت پخش شد، خبر داد که از این پس روی همه مواد غذایی، برچسب «چراغ راهنمایی سلامت» نصب می شود؛ برچسبی که خطرآفرین بودن یا نبودن آن مواد غذایی را توضیح می دهد. آگاهی دادن به مردم در حوزه سلامت برای کاهش بار بیماری ها، هدف عمده این برچسب اعلام شده است. سازمان غذا و دارو و انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی و دانشگاه ها با کمک «چراغ راهنمایی سلامت» اقدام به طرح برچسب کرده اند که البته این برچسب هم اکنون در دنیا رایج است.

به اعتقاد حاج فرجی، چراغ راهنمایی سلامت باعث می شود تا مردم با هر سطح سوادی براحتی تشخیص دهند که یک فرآورده غذایی برای آنها مناسب است یا نه.

این چراغ سلامت، در سه رنگ قرمز، زرد و سبز طراحی شده است. مواد غذایی که چراغ سبز می گیرد، در همه ابعاد از ایمنی و سیاست های تغذیه سالم برخوردار است.

اما به گفته حاجی فرجی، اگر برچسب مواد غذایی زرد باشد، یعنی واجد سطح پایین تری از سلامت بوده، ولی در کل استاندارد است. همچنین اگر رنگ چراغ قرمز باشد، کسی که آن مواد غذایی را مصرف می کند، باید خطر را احساس کند. درکل انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور در تلاش است که این علامت قرمز روی مواد غذایی را به زرد و در نهایت به سبز تبدیل کند.

داشتن استاندارد؛ شرط یک محصول سالم
نکته ای که نباید فراموش کرد، این است که چه چراغ راهنمایی وجود داشته باشد و چه وجود نداشته باشد. مواد غذایی همواره باید از یک استاندارد لازم برخوردار باشند، به همین دلیل است که به گفته این مقام مسئول، برای تولید هر ماده غذایی باید استانداردی در نظر گرفته شود، اما گاهی استانداردها نیز باید تغییر کنند که این امر به خاطر نوع و میزان مصرف یک محصول در سطح کشور است. هر پنج سال یک بار سازمان استاندارد، بازنگری و اصلاح استاندارد ها را انجام می دهد تا محصولات غذایی با استاندارد جدید وارد بازار شوند.

البته با توجه به افزایش روزافزون مراکز غذایی در کشور، برخی اوقات این استانداردها دور زده می شود. رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی بر این باور است که متاسفانه کمترین نظارت در مراکز تهیه غذا و رستوران ها صورت می گیرد که لازم است بیش از پیش بر این مراکز نظارت انجام شود.

بوفه مدارس؛ تهدید یا فرصت
یکی از عمده جاهایی که احتمال دارد محصول غذایی ناسالم و عاری از استاندارد لازم به دست شهروندان برسد، بوفه های مدارس است.

اما رئیس مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور در برنامه زیر ذره بین عنوان کرد که در 55 درصد از بوفه های مدارس سراسر کشور مواد غذایی سالم توزیع می شود، این حرف یعنی این که هنوز در برخی بوفه های مدارس کشور، محصول ناسالم به دست دانش آموزان می رسد.

دکتر خسرو صادق نیت توضیح داده که در بازرسی های انجام شده در نیمه اول سال تحصیلی از مدارس کشور مشخص شد که تنها در کمتر از 5 درصد مدارس کشور مواد غذایی نامناسب توزیع می شود که با آنها برخورد شده است و در این راستا، تاکنون بیش از 80 هزار بوفه در مدارس سراسر کشور مورد بازرسی قرار گرفته اند.

همچنین با توجه به تفاهم نامه بین وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش، قرار بر این شده است که از مصرف مواد غذایی نامناسب مثل سوسیس و کالباس و نوشابه در مدارس خودداری شود.

در سال گذشته هم به گفته صادق نیت، سه قلم مواد غذایی سوسیس، کالباس و نوشابه از بوفه ها حذف شد و در ادامه اجرای این تفاهم نامه بزودی مواد غذایی مثل چیپس و همبرگر هم از بوفه ها حذف می شود.

براساس این تفاهم نامه قرار است به جای خوراکی های نامناسب در مدارس، خوراکی های سالم مثل شیر توزیع شود. گرچه این تفاهم نامه ها کارساز و اقدامی موثر به حساب می آید، اما باید دید آیا در مقام عمل هم بوفه داران مدارس، مفاد این تفاهم نامه را در سال 94 رعایت می کنند یا خیر؟

تشدید بازرسی ها در بازار مواد غذایی
جدای از مدارس، سلامت دیگر مراکز عرضه مواد غذایی نیز باید زیر ذره بین قرار بگیرد تا جامعه ای سالم تر داشته باشیم که این کار نیز جز با بازرسی و نظارت های مداوم، شدنی نیست.

صادق نیت گفته که در بازرسی های انجام شده در ایام نوروز بیش از 2588 مرکز توزیع مواد غذایی به دلیل تخلف و رعایت نکردن نکات بهداشتی پلمب شدند.

جدای از این مراکز توزیع، کنترل مواد غذایی باید در صنایع بزرگ و صنایع کوچک و خانگی هم انجام شود و به همین دلیل هم هست که صادق نیت می گوید لازم است برای این کار مردم نیز در این بازرسی ها همکای لازم را داشته باشند. او می گوید مردم هم می توانند در صورت مشاهده هرگونه تخلف از سوی مراکز توزیع مواد غذایی در سراسر کشور گزارش دهند تا در کوتاه ترین زمان رسیدگی شود.

همه این نظارت ها در مدارس و مراکز توزیع مواد غذایی، یک پیام ساده دارد و این پیام این است که برای عرضه مواد غذایی یک سری استاندارد هایی در نظر گرفته شده و چنانچه این استانداردها از سوی مراکز توزیع رعایت نشود، باید با آنها برخورد شود.

ارائه قلیان در رستوران ها غیرقانونی است
اگر سری به رستوران های سنتی و غذاخوری ها بزنید، احتمالا شما هم با رستوران هایی برخورد خواهید کرد که همراه با غذا، قلیان هم به مشتری عرضه می کنند، اما رئیس مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور می گوید که ارائه قلیان در رستوران ها ازجمله رستوران های سنتی کاملا غیرقانونی است.

افزایش مصرف قلیان در سطح کشور، واقعیتی است که این مقام مسئول هم آن را قبول دارد. حتی او تاکید دارد که مصرف قلیان در پنج سال گذشته افزایش زیادی داشته که همین موضوع، تهدید بزرگی برای خانواده هاست.

گرایش جوانان به مصرف زیاد قلیان، واقعیتی انکارناپذیر است و به گفته صادق نیت، نگرانی بیشتر وقتی است که دختران هم درگیر مصرف قلیان شده اند و از آن بدتر این که در خانواده ها نیز مصرف قلیان رواج زیادی یافته است؛ یعنی شرایطی که فرزند خانواده هم بدون هیچ خجالتی مقابل چشم والدینش قلیان می کشد.

افزایش مصرف قلیان در بین خانم ها و همچنین کاهش سن مصرف قلیان در جوانان خطر بزرگی است که بسیاری از کارشناسان هم به آن تاکید ویژه دارند.

دکتر صادق نیت هشدار می دهد که مصرف قلیان در خانواده ها نه تنها سلامت کودکان را به خطر می اندازد، بلکه باعث می شود بچه ها در آینده خیلی سریع به مصرف قلیان یا سیگار گرایش پیدا کنند. مصرف یک بار قلیان معادل مصرف 2 تا 5 بسته سیگار است که این موضوع خودش باعث ابتلای فرد به بیماری ها و سرطان می شود؛ بی تعارف این که شیوع سرطان و افزایش مرگ ومیر از پیامدهای مهم مصرف قلیان است که تا این موضوع حل نشود، نمی توان گفت جوان ایرانی سبک زندگی سالمی را در پیش گرفته است.

اخبار اجتماعی - جام جم

 


ویدیو مرتبط :
خندوانه - برنامه غذایی "هم سفره"

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

حرف‌های نوروزی کی‌روش سر سفره هفت‌سین ایرانی



 کی‌روش ,حرف‌های نوروزی کی‌روش سر سفره هفت‌سین ایرانی

حرف‌های نوروزی کی‌روش سر سفره هفت‌سین ایرانی

سرمربی تیم ملی ایران در آغاز سال نو، پای سفره ایرانی حرفهای جالبی برای مردم دارد.

کارلوس کی روش که به همراه تیم ملی ایران در اردوی دوبی حضور دارد، در خصوص رسوم ایرانیان در زمان سال نو گفت: اولین سالی که در ایران بودم و نخستین موضوع بسیار جذابی که برای من اتفاق افتاد ، توضیحاتی بود که در مورد هفت سین دادند و البته معنا و مفهوم این هفت سین برای من بسیار جذاب و شنیدنی بود و قشنگ ترین چیزی که در مورد نوروز متوجه شدم همان هفت سین بود و در درجه دوم در مورد ریشه و قدمت این تاریخ و این مراسم سنتی باستانی تحقیق کنم.

چیز بسیار جذاب و شنیدنی برای من این بود که وقتی عید ایرانی را با عید میلادی مقایسه کردم، دریافتم که نمی توان آنها را با هم مقایسه کرد و تنها این مراسم را می توان با عید سال نو چینی ها مقایسه کرد و این نشان دهنده قدمت، تاریخ و عمق زیبایی این فرهنگ بسیار غنی ایرانی ها است.

چیز جالب تر برای من این است که پیش از حضورم در ایران، سالی یکبار سال نو را جشن می گرفتم و در حال حاضر دوبار این کار را انجام می دهم و از همه جالبتر اینکه در این تحویل سال ها در یک سال، سن من تغییری نمی کند.

وی در ادامه در خصوص رسم زیبای خانه تکانی ایرانی ها گفت: در این خصوص چیزهایی شنیده بودم و می دانم که ایرانی ها پیش از شروع سال، کل خانه هایشان را تمیز کرده و آن را نظافت می کنند و البته معتقدم که آقایان استحقاق این را دارند که حداقل سالی یکبار تنبیه شوند و این رسم خانه تکانی جای بسیار خوبی برای این تنبیه است، البته تا جایی که این تنبیه، به تنبیه فیزیکی تبدیل نشود( با خنده).

کی روش در ادامه در خصوص مسافرتهای نوروزی مردم در تعطیلات سال نو افزود: اجازه دهید به یک ضرب المثل پرتغالی اشاره کنم که "یک روز خوب به اندازه صد سال با ارزش است" و پیغام من به مردم خوب ایران این است که مهم موقع رسیدن نیست بلکه مهم رسیدن به مقصد است و اینکه خانواده شما از رسیدنتان به مقصد خوشحال باشند.

بهتر است بدانید که من دردی بزرگ را سالیان سال درون قلبم دارم و این ناراحتی همیشه با من بوده است، چرا که من سالها پیش برادر کوچکترم را در یک سانحه رانندگی از دست دادم و سالیان سال اندوهگین آن هستم و تاکید می کنم که در هنگام رانندگی در همه حال و بخصوص در زمان سال نو با آرامش کامل ، صبر و احتیاط رانندگی کنید، چرا که مهمترین چیز برای هر فرد اصل زندگی است و زندگی سالم و درست داشتن بالاترین هدف هر انسانی است و من با همه کسانی که عزیزانشان را در سانحه رانندگی از دست داده اند، همدردی می کنم چرا که این ضایعه بزرگ را در خانواده ها از اعماق وجودم حس می کنم و امیدوارم با صبر و احتیاطی که همه ایرانیان در مسافرتهای نوروزی خواهند داشت، این اتفاقات برایشان تکرار نشود.

کی روش در خصوص آرزویش برای مردم ایران گفت: برای مردم ایران بهترین ها را آرزو می کنم و امیدوارم همیشه و در همه حال در آرامش و سلامتی زندگی کنند ، چرا که دو فاکتور آرامش خاطر و سلامتی، مهمترین فاکتورها در زندگی افراد است و آرزوی سالی سرشار از موفقیت برای مردم و کشور ایران دارم (با خنده).

سرمربی تیم ملی در پایان در خصوص آرزویش برای فوتبال در سال آینده به سایت فدراسیون فوتبال گفت: من فکر می کنم که جهان در حال گذر از یک مرحله سخت است و کل جهان روزهای سختی را پیش روی خود دارد. واقعیت این است که در دوران نه چندان دور، بیشترین مشکلات جامعه بشری، محدود به بیماریهای همه گیر و سختی مانند ایدز، سرطان، مالاریا و ... بود ولی امروزه بزرگترین مشکلی که جامعه بشری با آن مواجه است، ناهماهنگی ها و خودخواهی های برخی از افراد است که صدمه زیادی را به جوامع بشری خواهد زد.

 

فوتبال این فرصت را به من داد که با جوامع مختلف بشری مانند سیاه پوستان، سفید پوستان، مسلمانها، مسیحیان و بسیاری دیگر از ملیتهای مختلف زندگی کنم و من متوجه شدم که در همه این قومیتها و ملیتها، جدا از فرهنگ ها و آداب و رسوم آنها، یک چیز مشترک وجود دارد و آن این است که آنها قدرت خندیدن و گریه کردن را دارند و در نهایت به این نتیجه رسیدم که مهمترین راه برای رسیدن به سعادت، تکامل وجودی و تغییر در سبک زندگی افراد، بردبار بودن و تحمل داشتن و صبور بودن در مسیر زندگی است و اینکه بتوانیم پذیرای تمام افراد باشیم و در مقابل ظلم و ناعدالتی ها بایستیم و عدالت را برقرار کنیم.

 

هفت میلیارد انسان در کره زمین زندگی می کند که انتخاب دیگری جز در کنار هم زندگی کردن ندارند و باید با بردباری و تحمل مسیر زندگی خود را ادامه داده و زندگی خوبی داشته باشند و من امیدوارم که فوتبال بتواند در این مسیر ما را یاری دهد و به ما بیاموزد که بتوانیم در کنار هم زندگی خوبی داشته باشیم و امیدوارم سیاست مداران کل دنیا از فوتبال چیزهای بیشتری یاد بگیرند./ایسنا