سرگرمی
2 دقیقه پیش | تصاویری که شما را به فکر فرو میبرد (34)یک عکس، یک طرح یا یک نقاشی؛ بعضاً چنان تاثیری روی بیننده دارد که شنیدن ساعت ها نصیحت و یا دیدن ده ها فیلم نمیتواند داشته باشد. هنرمندانی که به ساده ترین روش ها در طول تاریخ ... |
2 دقیقه پیش | دیدنی های امروز؛ سه شنبه 18 خرداد ماهدیدنی های امروز؛ سه شنبه 18 خرداد ماه وبسایت عصرایران: نماز تراویح مسلمانان اندونزی در نخستین شب آغاز ماه رمضان – آچهمعترضان عوارض زیست محیطی یک پروژه انتقال آب در کاتالونیا ... |
عجایب دنیای مارها
زمانی که مار حمله میکند، سرعتش آنقدر زیاد است که شاید حتی در تصور نگنجد. مارها میتوانند در لحظهای که پلک میزنید، چهار بار حمله کنند.
صبورترین شکارچیهای دنیا
مارهای زنگی (Rattle-snakes) گروه بزرگ و خاصی از مارهای سمی هستند که در انتهای دم خود، زائدهای جغجغه مانند از جنس پولک دارند و از آن برای اخطار به دشمنانشان استفاده میکنند. آنها را میتوان از صبورترین شکارچیان دنیا قلمداد کرد. مارهای زنگی در شمال و جنوب آمریکا زندگی میکنند و بیشترین میزان تراکم آنها نیز مربوط به نواحی جنوب غربی ایالات متحده آمریکا و شمال مکزیک است. در ایالت آریزونای آمریکا ۱۳ گونه مختلف از مارهای زنگی یافت میشود.
افعی قفقازی تنها عضو از زیرخانواده مارهای زنگی (Crotalinae) در ایران است، اما این گونه با خویشاوندان آمریکایی خود که با نام (Rattle Snakes) شناخته میشوند، تفاوت دارد؛ زیرا دم افعی قفقازی زائده مذکور را ندارد؛ هر چند ممکن است گاهی انتهای دم خود را بلرزاند. افعی قفقازی یا افعی حفرهدار قفقازی، زیرگونهای منحصربهفرد از خانواده افعیها (Viperidae) است که محققی به نام نیکولسکی در سال ۱۹۱۶ میلادی (۱۲۹۵ هجری شمسی) آن را شناسایی کرد.
تکامل مهمترین عاملی است که سبب شده اعضای خانواده افعیها، ازجمله افعی قفقازی بتوانند با استفاده از روشهای فوقالعاده موثر و سریع، سم خودشان را به طعمه تزریق کنند و آن را از پا درآورند. ساختار استخوانی پیچیده و نامتعارف سر افعیها و دندانهای نیش بلند، توخالی و برگشتهشان، مهمترین تاثیر را در زمان شکار دارد.
دامنه پراکنش گونه اصلی افعی قفقازی از سواحل شمال شرقی دریای خزر آغاز و به سمت نواحی استپی قزاقستان، شمال ترکمنستان، شمال ازبکستان، قرقیزستان، شمال تاجیکستان، شمال غربی چین، بخش اعظم مغولستان، شمال غربی منچوری و جنوب سیبری امتداد مییابد. البته زیرمحدودههایی ایزوله در جنوب دریای خزر، شمال شرقی ایران، جنوب ترکمنستان، شمال غربی و شمال شرقی افغانستان، گانسو (از استانهای چین)، جنوب شرقی مغولستان، شمال ایالتهای شانکسی و هبِی چین نیز گزارش شده است.
در حالی که زیرگونه مورد نظر G.h.caucasicus فقط در جنوب شرقی آذربایجان، شمال ایران، جنوب ترکمنستان و شمالغربی افغانستان پراکنش دارد. افعی قفقازی در ایران به صورت گسترده مشاهده میشود. سمنان، تهران، البرز، قزوین، گیلان، مازندران، گلستان، شمال خراسان و خراسان رضوی ازجمله نواحیای هستند که میتوان این زیرگونه منحصربهفرد را در آنها سراغ گرفت. لار، دماوند، افجه، کوهستان فیروز، خوان احمد، کندوان، طالقان، برغان، رودبار، چهلدختر، گنبد کاووس، گرگان و کلاردشت از مناطقی هستند که امکان مشاهده این زیرگونه در آنها زیاد است.
سرعت فراتر از تصور
بر اساس تازهترین تحقیقی که مارس ۲۰۱۶ (اسفند ۱۳۹۴) انجام شد، این نتیجه به دست آمد که حمله مار به طور متوسط حدود ۴۴ تا ۷۰ میلیثانیه طول میکشد؛ در حالی که مدت زمان یک بار پلک زدن عادی چشم انسان حدود ۲۰۰ میلیثانیه است. یک مار جسور در کمتر از پلک زدن عادی چشم انسان، میتواند چهار بار حمله کند. در نتیجه، مارها خیلی بیشتر از آنچه ما تصور میکنیم، بینظیر و خارقالعاده هستند؛ زیرا قادرند بدن خودشان را سریعتر از هر عضو بدن ما حرکت دهند.
دیوید پنینگ، از محققان دانشگاه لوئیزیانا که ماهها به مطالعه مارهای زنگی پرداخته، در مصاحبه با بخش علمی بیبیسی میگوید: اساسا طعمه در مواجهه با مارها بویژه مارهای زنگی شانس زیادی ندارد، زیرا از شکارچیانی صحبت میکنیم که خیلی پیش از آن که طعمه حتی حضورشان را حس کند، به آن حمله کردهاند. این فقط مارهای زنگی نیستند که تا این اندازه سریع عمل میکنند. از مجموع ۳۵۰۰ گونه ماری که روی کره زمین شناسایی شده و در بین آنها افعیهای خیلی کوچک و پیتونهای خیلی بزرگ را هم میتوان سراغ گرفت، تعداد خیلی معدودی مورد مطالعه قرار گرفتهاند. تحقیقاتی نیز که تاکنون انجام شده، حاکی است که اکثر مارها از چنین قدرتهای استثنایی برخوردار هستند.
رازهای موفقیت در شکار
ریشه این قابلیتها را باید در فیزیولوژی منحصربهفرد مارها که در میلیونها سال تکامل یافته، جستجو کرد. مهمترین نکته قابلتعمق این است که مارها عضلات خیلی زیادی دارند. برای مثال، بدن انسان چیزی بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ ماهیچه دارد، در حالی که این رقم در مارها به ۱۰ هزار تا ۱۵ هزار میرسد.
هنوز مشخص نیست مارها دقیقا چطور این ماهیچهها را به کار میگیرند. برخی محققان باور دارند که همه این ماهیچهها با یکدیگر ارتباط دارند و انرژیای که پیش از حمله تولید میشود، شبیه یک طناب پلاستیکی توزیع میشود، اما این فرضیه هنوز به طور قطع تائید نشده است.
نکته گیجکنندهای هم در مورد مارها وجود دارد و آن این است که نیرویی که مارها در زمان حمله دارند، فشار غیرقابلتصوری را به بدن آنها وارد میکند، به طوری که سایر موجودات زنده و ازجمله انسانها نیز در عمل، قادر به تحمل چنین فشاری نیستند.
نتایج تحقیقات آقای پنینگ و همکارانش ثابت کرده، مارها زمانی که به سوی طعمه حمله میکنند، فشاری بیشتر از ۳۰ برابر نیروی جاذبه را متحمل میشوند در حالی که خلبانان جنگندهها آموزش میبینند، چطور اعضای بدنشان را در فشار حدود هشت برابر جاذبه ـ آن هم فقط در زمان مانورهای خیلی خاص و در مدت خیلی محدود ـ کنترل کنند. لازم به ذکر است که فشار بالای ده برابر نیروی جاذبه، منجر به عدم هوشیاری خلبانان آموزش دیده میشود.
معجزه خلقت مارها
بعضی آفتابپرستها و برخی سمندرها این قابلیت را دارند که زمان حمله، زبان خود را با سرعت به سمت طعمه پرتاب و آن را شکار کنند. دیوید پنینگ میگوید: سرعت پرتاب زبان آفتابپرستها و سمندرها از مارها خیلی بیشتر است، اما تفاوت کلیدی این است که زبان سمندر و آفتابپرست حرکت میکند؛ در حالی که در مارها مغز هم حرکت میکند. همه ما میدانیم که مغز نمیتواند در سرعتهای بالا عملکرد خودش را حفظ کند و دوام بیاورد؛ زیرا مغز حساسترین اندام هر موجود زنده، بویژه نسبت به سرعت است. اینها باعث میشود معجزه خلقت مارها بیشتر نمایان شود.
در خلبانان حرفهای این اتفاق در سرعتهای بالا میافتد که خون با فشار به سمت پاها میرود و در عمل، مغز از مهمترین فاکتور حیاتبخش، یعنی اکسیژن محروم میماند. اگر این اتفاق خیلی سریع رخ دهد، خون نمیتواند سریع و به اندازه کافی به مغز برگردد و به همین علت، سطح هوشیاری بشدت افت میکند.
جالب اینجاست که مارها این شرایط را حتی در سرعتهای خیلی بیشتر نهتنها به طور کامل مدیریت میکنند، بلکه چه در زمان حمله و چه حتی بعد از آن کنترل کامل بر اعمالشان دارند. توجیه این عملکرد خارقالعاده و راز آن نیز احتمالا در ساختار بینظیر جمجمه آنهاست. دیوید پنینگ میگوید: جمجمه مارها به شکل غیرقابل باوری متحرک است.
مفاصل خیلی زیاد و در عین حال، مختلفی در جمجمه مارها قرار دارد که به آنها اجازه میدهد، تحرک و پویاییشان را در زمان لازم حفظ کنند. احتمالا به همین دلیل، وقتی قسمتی از سر مارها به چیزی برخورد میکند، فشار ناچیزی را جذب میکند و مار میتواند تاثیر ضربه را راحتتر قبول کند.
در حال حاضر، دانشمندان در تلاش هستند، چگونگی عملکرد اسکلت و سیستم عصبی مارها را در موقعیتهای سخت مورد مطالعه قرار دهند. هدف از این مطالعات، بهرهگیری از اطلاعاتی است که میتواند در زمانهای بحرانی ما انسانها را نیز یاری کند. بدیهی است، مغز ما قادر به تحمل شرایطی مشابه شرایط مارها نیست، اما اگر بتوانیم راز خارقالعاده مارها را کشف کنیم، این مساله در آینده به ما خیلی کمک خواهد کرد.
دو سال بقا بدون غذا
از مهمترین ویژگیهای مارهای زنگی، علاقه آنها به زندگی انفرادی است. آنها اغلب عادت دارند، مدت مدید در گوشهای چنبره بزنند و منتظر وعده غذایی بعدی شوند. تحقیقات نشان داده اگر لازم باشد، مارهای زنگی حتی میتوانند تا دو سال هم بدون غذا سر کنند؛ اما زمانی که فرصت مقتضی دست دهد، قطعا آن را از دست نمیدهند.
مارهای زنگی از کارآمدترین و کشندهترین گوشتخواران روی زمین هستند که درست مانند همه مارها، اولین و موثرترین سلاحشان بزرگی یا قدرت نیست؛ بلکه از سرعت خارقالعاده به بهترین شکل ممکن استفاده میکنند.
ویدیو مرتبط :
عجایب بزرگترین مارها و ماهی های جهان
خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :
عجایب دنیای گلها +عکس
اگر می خواهید با عجیب ترین و کمیاب ترین گل های موجود در دنیا که احتمالا حتی نام آن ها را هم نشنیده اید آشنا شوید این مطلب را مطالعه کنید.
به گزارش گروه خواندنی های باشگاه خبرنگاران، گل ها از جمله زیبا ترین موجوداتی هستند که بر روی زمین زندگی می کنند. گونه هایی از گل ها برای ما بسیار شناخته شده است اما در این مطلب قصد داریم تا شما را با تعدادی از کمیاب ترین گل های جهان آشنا کنیم.
گل جبل الطارق
این گل زیبا و بنفش رنگ تنها در منطقه جبل الطارق در غرب مدیترانه رشد می کند و در سال 1992 با توجه پیدا نشدن ردی از آن در طبیعت منطقه به عنوان گونه ای منقرض شده اعلام شد. اما در سال 1994 یک کوهنورد در این منطقه موفق به کشف یک عدد از این گل شد. دانشمندان موفق شدند تا بذر گل مذکور را بدست آورده و اقدام به تکثیر آن در جبل الطارق کنند. امروزه علاوه بر منطقه جبل الطارق تعدادی از این گیاه در باغچه نمونه های گیاهی سلطنتی در لندن نیز وجود دارد.
پشم سبز
این گل بسیار نادر با برگهایی به رنگ سبز و آبی که به صورت خوشه ای قرار گرفته است گیاه مورد علاقه خفاش ها بوده و در کشور فلیپین وجود دارد. خفاش ها معمولا به صورت وارونه از این گل آویزان شده و از عصاره آن تغذیه می کنند. بنا بر مطالعات دانشمندان این گونه گیاهی در معرض خطر انقراض قرار دارد.
منقار طوطی
این گیاه از سال 1884 میلادی به این سو به عنوان گیاهی کمیاب طبقه بندی شده است و در حال حاضر در زمینه وجود آن در طبیعت و یا انقراض آن در بین دانشمندان اختلاف نظر وجود دارد. بنا بر نظر کارشناسان این گیاه در گذشته های دور توسط "پرنده آفتاب" که نسل آن منقرض شده است گرده افشانی شده است. این گیاه که بومی جزایر قناری است در سالهای اخیر تلاش های زیادی را برای تکثیر متوجه خود کرده است.
کاسموس شکلاتی
شما شاید در مورد گل ارکیده شکلاتی شنیده باشید اما مطمئن هستیم که در مورد "کاسموس شکلاتی" چیزی نشنیده اید. این گیاه به صورت بومی در مکزیک رشد می کند و البته از 100 سال پیش در طبیعت منقرض شده است. امروزه تعدادی از این گونه در آزمایشگاه ها و یا باغچه های طبیعی به صورت مصنوعی تولید و نگه داری می شود. این گیاه با رنگ قهوه ای پر رنگ معمولا دارای قطری در حدود 3 تا 4 سانتی متر بوده و در تابستان ها رایحه شبیه به وانیل را آزاد می کند.
کوکیو مخملی
گل بعدی در لیست ما یک گونه رشد کننده بر روی درخت است که در جزیره هاوایی رشد می کند. این درخت و گل عجیب آن در سال 1860 میلادی برای اولین بار کشف شدند اما به دلیل مشکلات مربوط به گرده افشانی در سال 1950 به عنوان گونه منقرض شده اعلام شد. 20 سال بعد یک درخت از این گونه کشف شد که البته در جریان آتش سوزی در سال 1978 از بین رفت. خوشبختانه بخشی از این درخت سالم باقی ماند و به کمک آن چندین درخت جدید از این گونه در نقاط دیگر جزیره کاشته شد. این درخت معمولا 10 تا 11 متر ارتفاع گرفته و شاخه های آن پر از گل های سرخ "کوکیو مخملی" می شود.
ارکیده روح
این گیاه زیبا یکی از گونه های بسیار نادر گیاهی در جهان است که در حدود 20 سال پیش به عنوان منقرض شده اعلام شده است. تنها در چند سال اخیر بوده است که مواردی از رویت مجدد این گونه کمیاب گزارش شده است. نکته عجیب در مورد این گیاه این است که این گل قابلیت تکثیر نداشته ، برگی ندارد و معمولا بر روی درختان روییده و برای تولید غذای خود به صورت کامل به ریشه وابسته است. این گیاه به صورت بومی تنها در کوبا و ایالت فلورریدای آمریکا رشد می کند. این گیاه در فاصله ماه های ژوئن تا آگوست گل می کند.
گل جسد
این گل که بومی جزیره سوماترا در کشور اندونزی است می تواند تا 1.8 متر ارتفاع گرفته و قطری در حدود نیم متر داشته باشد. این گیاه که در جنگلهای بارانی در سوماترای اندونزی رشد می کند در نگاه اول شبیه به گیای مربوط به دوران ماقبل تاریخ است. این گل بزرگترین ، کمیاب ترین و در خطرترین گل در جهان شناخته شده است. این گیاه بوی بسیار بدی را از خود ساطع می کنذد که به همین دلیل به گل جسد معروف شده است. این بوی بد باعث جذب شدن مگس ها و انجام عمل گرده افشانی می شود ../باشگاه خبرنگاران جوان