اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

پیشنهاد 5 محوری تیم هسته ای جلیلی برای مذاکرات امروز چیست؟



پیشنهاد 5 محوری تیم هسته ای جلیلی برای مذاکرات امروز چیست؟

مذاکره کننده ارشد تیم هسته ای ایران امروز در نشست 1+5 پیشنهاد 5 محوری خود را که از نشست بغداد نیمه تمام باقی مانده بود مجددا مطرح می کند.

به گزارش خبرنگار اعزامی مهر به مسکو جلیلی در آخرین تماس تلفنی که با کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره مذاکرات هسته ای ایران داشت تاکید کرد که در صورت عدم توجه به 5 محور پیشنهادی در نشست مسکو، هیچ پیش بینی روشنی و مثبتی از نتایج دور جدید مذاکرات نمی توان داشت.

تاکید جلیلی بر پیشنهادات ایران در حالی است که مطابق توافقات بغداد قرار بود نشست های مقدماتی توسط باقری و اشمیت صورت گیرد و پیشنهاد کارشناسی و پیشنویس اولیه برای نشست مسکو اماده شود که این توافق علیرغم 5 نامه پیاپی باقری با تعلل طرف غربی عملی نشد.

در نهایت با تاکید جلیلی، اشتون نیز در واپسین روزها باقی مانده به نشست مسکوپذیرفت که در این دور از مذاکرات، پیشنهاد قبلی ایران در دستور گفت وگو ها قرار گیرد.

اما پیشنهاد 5 محوری ایران برای این دور از مذاکرات چیست؟

پیشنهاد اول ایران این است که گفتگوها باید هدفمند باشد.باید نقطه هدف و ابتدائی و انتهایی در این گفت وگو ها مشخص باشد. به این ترتیب طراحی یک چارچوب برای گفتگوها و اصول و اهداف آن ضروری است.

پیشنهاد دوم این است که این گفتگوها اگر بخواهد موثر باشد باید مبتنی بر گام‌های متقابل باشد.

بحث سوم ایران این است که باید چارچوب گفتگوها مشخص و روشن شود که انتهای این گفتگوها چه وقت است  و چگونه باید باشد و این مسیر چگونه قرار است طی شود.

بحث چهارم و پنجم ایران نیز مربوط به بحث حقوق و تکالیف جمهوری اسلامی ایران است و اینکه کشورهای طرف مقابل باید حق غنی سازی را برای ایران در چارچوب ان پی تی به رسمیت بشمارند و نباید از حقوق هسته ای ایران کاسته شود یا تکالیفی بیشتر از ان پی تی تحمیل بشود. روشن شدن این بحث تکلیف تحریم های شورای امنیت را نیز به لحاظ حقوقی روشن می کند./مهر


ویدیو مرتبط :
ظریف: در مذاکرات هسته ای پیشنهاد معقول را می پذیریم

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

کنفرانس خبری جلیلی در آلماتی:دور بعدی مذاکرات هسته ای، 16 فروردین در آلماتی



اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب

کنفرانس خبری جلیلی در آلماتی:دور بعدی مذاکرات هسته ای، 16 فروردین در آلماتی

با پایان یافتن دور دوم مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 در آلماتی، طرفین در کنفرانس خبری مشغول اظهار دیدگاه ها و مواضع و پاسخ به سوالات شدند. آقای جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان تاریخ 16 فروردین را به عنوان زمان برگزاری دور بعدی مذاکرات اعلام کرد.

به گزارش «تابناک»، ساعتی پس از پایان دور دوم گفت و گوهای ایران و 1+5 در آلماتی، سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و سرپرست تیم مذاکره کننده ایرانی با شرکت در کنفرانس خبری، ضمن اعلام مواضع ایران، به سوالات خبرنگاران ایرانی و خارجی پاسخ گفت.

جلیلی در سخنان خود ضمن تشکر از دولت و مردم قزاقستان بابت میزبانی مذاکرات گفت:

« جمهوری اسلامی ایران 9 ماه پیش در مسکو طرحی را ارائه کرد که قرار شد این طرح بررسی شده و آن ها به ما پاسخ دهد. روز گذشته طرف مقابل در پاسخ این طرح پیشنهاداتی را ارائه کرد که ناظر به برخی محورهای پیشنهاد ایران بود.

برخی نکاتی که در این پاسخ مطرح شده نسبت به قبل واقع بینانه تر بوده و سعی شده در برخی موارد دیدگاه های ایران لحاظ شود؛ اگرچه تا نقطه مطلوب فاصله داریم. 1+5 پیشنهاد کرد گام های ملموسی برای ماه های آینده جهت اعتمادسازی برداشته شود و پیشنهادهایش در برگیرنده دیدگاه های ایران باشد. تأکید ایران بر متوازن و هم زمان بودن گام‌ها بود و اینکه پیشنهادات نباید نافی حقوق ایران باشد.

بر همین اساس، قرار شد در 27 و 28 اسفند جلسه کارشناسی در استانبول و 16 فرورودین همین جلسه مذاکرات در آلماتی برگزار شود. این گفت و گوها را گامی مثبت می دانیم که می تواند با رویکردی سازنده و متقابل تکمیل شود».

جلیلی پس از این سخنان، به سوالات خبرنگاران داخلی و خارجی درباره مذاکرات پاسخ گفت. مهمترین محورهای مطرح در پاسخ های جلیلی به سوالات خبرنگاران به شرح زیر است:

- این گفتگوها را گامی مثبت می‌دانیم که میتواند با رویکردی سازنده و برداشته شدن گام های متقابل تکمیل شود.

- ما بارها گفته ایم آن چیزی که میتواند یک راهبرد صحیح باشد این است که گفتگو برای همکاری باشد؛ اینکه از ابزار فشار استفاده شود حتما بی نتیجه و بی جواب خواهد بود.

- در فاصله مسکو تا آلماتی این نگاه جمهوری اسلامی بیشتر خودش را نشان داد و همه جهان آن را مشاهده کردند؛ کسانی که تحریم ها را علیه ایران اعمال کردند شاهد هستیم که امروز این رفتار برای آنها نتیجه نداشته است.

- در این دور از گفتگوها شاهد بودیم غربی‌ها علیرغم رفتارهای هشت ماه گذشته آنها بودند که سعی داشتند به دیدگاه ما نزدیک شوند.

- یکی از محورهای پیشنهادی ما در مسکو این بود که جمهوری اسلامی آمادگی دارد گام‌هایی برای همکاری بردارد و یکی از گام ها این بود که برای راکتور اتمی تهران احتیاج به سوخت 20درصد داریم و حاضریم که برای همکاری این سوخت را دریافت کنیم که آنها پاسخ مناسبی ندادند و ما خود مجبور به تولید این سوخت شدیم.

- جمهوری اسلامی ایران در هشت ماه گذشته موفقیت های بسیاری داشته است؛ ایران کانون جلسه ای بود که نماینده 120 کشور در آن حضور پیدا کردند.

- امروز حقوق هسته ای ایران پشتوانه بین المللی دارد.

- در سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران مردم ما بانشاط تر از همیشه حمایت خود را از نظام اسلامی اعلام کردند.

- پیشنهادات 1+5 در آلماتی واقع بینانه تر بود و نشان می‌دهد آنها به این نتیجه رسیده اند که در دیدگاه خود تغییر دهند.

- غربی ها امروز پس از هشت ماه به این نتیجه رسیدند که باید گام های واقع بینانه تری بردارند.

- سایت فوردو یک سایت قانونی و شناخته شده و زیر نظر آژانس است که آژانس در حال بررسی فعالیت های آن است و بسته شدن آن هیچ توجیهی ندارد و این خواسته 1+5 نیز نبود.

- برخی میخواهند با هزینه برخی کشورهای 1+5 اهداف خود را دنبال کنند.

- رژیم صهیونیستی اولین متهم در بخش سلاح های هسته ای است.

- جامعه جهانی باید عزم جدی برای رسیدگی به موضوع تسلیحات هسته ای رژم صهیونیستی داشته باشد.

- اعضای 1+5 باید اعتماد ملت ایران را جلب کنند و برداشتند تحریم ها یکی از گام ها در این راستا است.

- یکی از پیشنهادات ما در استانبول، بغداد و مسکو این بود که علاوه بر موضوعات هسته ای درخصوص موضوعات غیرهسته ای مثل مسائل سوریه و بحرین نیز گفتگو داشته باشیم و در استانبول هم این موضوع را بررسی کردیم و گفتیم مسیری را که برخی کشورها در سوریه دنبال می کنند غیردموکراتیک است./تابناک