اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

ورود آرام دلار به کانال جدید



اخبار,اخبار اقتصادی,دلار

اخبار اقتصادی - شاخص بازار ارز از مرز 3500 تومان عبور کرد
ورود آرام دلار به کانال جدید

قیمت دلار روز گذشته از کانال 3400 تومان عبور کرد و وارد کانال 3500 تومان شد. ورود شاخص بازار ارز به کانال 3500 تومان باعث شد بخشی از هیجان بازار که در ساعات اولیه فعالیت بازار مشاهده شده بود، رفع شود.

دلار روز سه‌شنبه روی سطح قیمتی 3485 تومان ایستاد تا تغییر کانال روز چهارشنبه به کاهش دامنه نوسانات این روز کاری کمک کند. دامنه نوسانات روزانه دلار چهارشنبه نسبت به روزهای ابتدایی هفته کمتر شد. عوامل اصلی کاهش دامنه نوسانات شاخص بازار ارز را تغییر تاکتیک سیاست‌گذار در نحوه عرضه ارز به بازار و همچنین چگونگی مدیریت نوسانات موجود عنوان کرده‌اند.

تغییر روند شروع
دلار روز گذشته معاملات را با قیمت 3485 تا 3490 تومان آغاز کرد. این قیمت در حالی ثبت شد که در دو روز ابتدایی هفته جاری، بهای دلار با قیمت‌هایی بالاتر از قیمت بعدازظهر روز پیش از آن کار خود را آغاز ‌کرده بود. این افزایش تحت‌تاثیر تحرکات بازیگران غیررسمی صورت می‌گرفت که در ساعات پایانی و خلوت بازار با انجام معاملات محدود و جوسازی قیمتی زمینه رشد بهای این ارز در روز بعد را فراهم ‌می‌کردند. در واقع بازیگران غیررسمی تمام تلاش خود را می‌کردند که نرخ روز بعد بازار با قیمت‌های بسته شده آنها آغاز شود. این بازیگران با اعلام برخی نرخ‌های آینده و بالاتر از قیمت روز بازار، زمینه روانی بالا رفتن قیمت‌ها را ایجاد می‌کردند اما به‌نظر می‌رسد اقدامات نهاد سیاست‌گذار در دو روز اخیر که جزئیات آن را در گزارش پیشین «دنیای اقتصاد» خوانده‌اید، تا حدودی اثر تحرکات بازیگران غیر‌رسمی را کاهش داده است. بهای دلار در ابتدای روز چهارشنبه کار خود را با اختلاف کمی نسبت به روز سه‌شنبه آغاز کرد، اما دلار تحت‌تاثیر عواملی که به آنها اشاره خواهد شد تا ساعت یک بعدازظهر از مرز 3500 تومان گذشت و در نهایت به قیمت 3510 تومان رسید. چنان که اشاره شد انتقال نوسان به کانال بالاتر به آرام‌تر شدن روند بازار کمک کرد. هر سکه بهار آزادی نیز روز گذشته با بهای 996 هزار تومان معامله شد که افزایشی 2 هزار تومانی نسبت به روز سه‌شنبه را نشان می‌داد. 


تغییر تاکتیک در بازار ارز
بازار ارز از ابتدای هفته جاری صحنه تقابل برخی از صرافی‌های بانک‌ها و بازیگران غیررسمی است و دلار قیمت خود را تحت‌تاثیر این دو نیروی ناهمسو تنظیم می‌کند. در پنجمین روز هفته، نهاد سیاست‌گذار تاکتیک خود را تغییر داد و با آرایش جدیدی به بازار ارز وارد شد؛ درحالی‌که روز سه‌شنبه برخی از صرافی بانک‌ها با 60 تومان اختلاف نسبت به نرخ بازیگران غیررسمی به فروش ارز خود پرداختند، دیروز اختلاف نرخ فروش این صرافی‌ها با بازیگران غیررسمی به  5 تا 10 تومان رسید. این اختلاف جزیی تا حدودی نشان‌دهنده این است که سیاست‌گذار برای مدیریت بازار رو به عرضه ارز با اختلاف کم قیمتی آورده است تا نوسان‌ها را با این تاکتیک جدید کنترل کند. در نظام‌های ارزی شناور مدیریت شده نهاد سیاست‌گذار در مواقع نوسانات کوتاه‌مدت سعی می‌کند با خرید و فروش ارز به تنظیم عرضه و تقاضا بپردازد و به این ترتیب نوسانات کوتاه‌مدت بازار را مدیریت کند. در این بین گروهی از کارشناسان پیشنهاد می‌کنند نهاد سیاست‌گذار به جای عرضه ارز با قیمت‌های پایین‌تر از نرخ فروش بازار به انجام معاملات دو سویه بپردازد و با انجام هم‌زمان عملیات خرید و فروش نامحدود نوسانات کوتاه‌مدت بازار را کنترل کند. به گفته این کارشناسان بهتر است سیاست‌گذار ارزی هنگام نوسانات، هم‌زمان اقدام به خرید نامحدود ارز با قیمتی پایین‌تر از قیمت بازار و فروش نامحدود آن با قیمت‌هایی کمی بالاتر از قیمت بازار کند و از این طریق به کنترل نوسانات و سطح قیمتی بپردازد.


به هر حال در مورد روند افزایشی روز گذشته، برخی از فعالان بازار افزایش قیمت دلار را ناشی از آثار روانی کاهش قیمت نفت، ریزش شاخص بازار سهام و تحرکات بازیگران غیررسمی عنوان می‌کنند. به اعتقاد آنها افت بهای نفت به زیر 60 دلار و احتمال کاهش بیشتر آن، از عواملی است که موجب انتظار برای افزایش بیشتر قیمت‌ها شده است. در حالی که در صورت کاهش قیمت نفت و منابع ارزی حاصل از آن نهاد سیاست‌گذار می‌تواند با مجوز مجلس از صندوق توسعه ملی برداشت کند و نیازهای ارزی خود را برطرف کند. همچنین واریز ماهانه 700 میلیون دلار از دارایی‌های بلوکه شده به حساب‌های بانک مرکزی از دیگر امکانات دولت برای رفع نیازهای ارزی است.

اخبار اقتصادی - دنیای اقتصاد


ویدیو مرتبط :
وضعیت دلار | چرا دیروز به زور دلار به کانال 49 هزار تومان برگشت؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ورود دلار به کانال 3500



  روندی که انتظار می‌رفت روز شنبه شکل بگیرد، روز یکشنبه بازار ارز را تحت‌تاثیر قرار داد تا قیمت دلار با 20 تومان افزایش به عدد 3510 تومان برسد، رقمی که بالاترین بهای این ارز در 10 ماه گذشته بود. دلیل این رشد کانالی، ورود معامله‌گران طلا به بازار ارز با هدف ممانعت از افت قیمت سکه بود. سکه‌های بهار آزادی که روزهای پنج‌شنبه و شنبه تحت‌تاثیر سقوط بهای جهانی طلا قرار گرفته بودند، بعدازظهر شنبه و روز یکشنبه تحت حمایت افزایش ارزش دلار قرار داشتند.

شاخص بازار ارز رکورد 10 ماهه ثبت کرد
سکه؛ لیدر قیمت دلار
دومین روز هفته، روز تغییر کانال قیمت دلار بود. شاخص بازار ارز روز یکشنبه تحت‌تاثیر دو عامل عمده با 20تومان افزایش به قیمت 3510تومان رسید که بیشترین قیمت در 10 ماه گذشته بود.


دو دلیل عمده رشد دلار،‌ خرید این ارز توسط معامله‌گران سکه و آربیتراژ ارزی تحت‌تاثیر قیمت‌های سلیمانیه عراق بود. با اینکه دلار غیررسمی در پایان روز شنبه با قیمت 3490 تومان در بازار معامله می‌شد، صبح یکشنبه با ورود معامله‌گران «غیربومی» این بازار،‌ قیمت تا 3510 تومان افزایش یافت. به علاوه، عامل تقاضا نیز در این سیر صعودی تاثیرگذار بود و دلار از این ناحیه نیز تقویت می‌شد. در این میان سکه نیز با رشد قیمت دلار به قیمت 938 هزارتومان رسید.

روز یکشنبه برای نخستین بار در سال 94 قیمت دلار به بیش از 3500 تومان افزایش یافت. این موضوع در ادامه روند صعودی قیمت ارز در بازار آزاد روی داد. برخی پیشتر انتظار داشتند رویدادهای پر اهمیت سیاسی نظیر تصویب برجام در کشورهای آمریکا و ایران،‌ بر این روند صعودی خدشه وارد کند، انتظاری که برآورده نشده است. بنا به آنچه تحلیلگران این بازار اظهار می‌کنند، عامل افزایش تقاضا در تداوم روند صعودی اخیر نقش موثری ایفا می‌کند. به‌طور خاص روز یکشنبه نیز افزایش تقاضا در بازارهای خارج از کشور، به‌خصوص در سلیمانیه عراق، باعث شد ارز بتواند از کانال 3400 تومانی فرار کند.

روند روز رکورد
روز یکشنبه در ساعت‌های ابتدایی کار بازار، این عامل خارجی توانست فشار تقاضا را به صورت غالب بر بازار تحمیل کرده و قیمت را تا 3510 تومان افزایش دهد. علاوه‌بر این عامل خارجی، نقش معامله‌گران بازارهای موازی با ارز نیز در روز یکشنبه پررنگ بود. با توجه به اینکه طلای جهانی در انتهای هفته گذشته کاهش قیمت محسوسی را تجربه کرد، انتظار می‌رفت روز شنبه معامله‌گران بازار سکه با ورود به بازار ارز و بازارسازی، سعی در افزایش قیمت کرده و مانع از افت ارزش دارایی خود، یعنی سکه و طلا شوند. با وجود این، تا اواسط روز شنبه تحرک خاصی از این معامله‌گران مشاهده نشد و دلار زیر مرز مقاومتی 3500 تومان باقی ماند.

اما در ادامه روز و در اواخر ساعات کاری روز شنبه، به‌تدریج این معامله‌گران وارد بازار شدند و به اصطلاح خود «بازار را نگاه داشتند».


 بنا به آنچه خود این معامله‌گران ابراز می‌کنند و مشاهدات میدانی نیز تایید می‌کند، علت عدم ورود معامله‌گران در ابتدای روز شنبه مطابق آنچه انتظار می‌رفت، «تسویه معاملات آتی روزهای پایانی هفته قبل» بود. در واقع، با توجه به اینکه معاملات آتی و به‌خصوص مربوط به روز شنبه در بازار طلا و سکه با قیمت‌های هفته پیش رقم می‌خورد، این معامله‌گران راغب به تغییرات قابل ملاحظه قیمت که ضمن آن احتمال ضرر کردن ایشان می‌رود، نیستند. در نتیجه،‌ مشاهده شد که ورود قابل پیش‌بینی خود را در اثر کاهش قیمت اونس طلا به بعد از تسویه کردن معاملات آتی هفته پیش، یعنی بعدازظهر روز شنبه،‌ موکول کردند. دامنه این مداخله در بازار، به روز یکشنبه نیز کشیده شد و در نتیجه افزایش قیمت محسوسی در این روز رخ داد.

البته روز یکشنبه عوامل کاهشی نیز در بازار ارز وجود داشت. یک عامل تاثیرگذار، ورود بازارسازهای عمده از اواسط روز یکشنبه بود که قصد کنترل و مدیریت بازار را داشتند و در این کار نیز تا اندازه‌ای موفق شدند. به نظر می‌آید با توجه به ورود دلار به کانال حساسیت برانگیز 3500 تومان، این عامل مداخله‌گر که نقش بسزا و منحصر به فردی در تنظیم بازار دارد، در روزهای آتی حتی حضور پررنگ‌تری از گذشته داشته باشد. علاوه بر این، عامل دوم دیگری نقش بازی کرد که آن عدم کشش بازار در قیمت‌های تازه کشف شده بود. به نظر می‌رسد تا زمانی که قیمت در کانال 3500 تومان تثبیت نشود، معامله‌گران بازار در معاملات خود محتاطانه عمل کرده و دست به خریدهای عمده نزنند. همچنین، این معامله‌گران همچون همیشه نیم‌نگاهی به بازارهای موازی به‌خصوص طلا نیز دارند و در صورتی که چشم‌انداز این بازارها روشن نباشد، در معاملات خود بی‌گدار به آب نخواهند زد.

رشد محدود سکه
باوجود رکوردشکنی دلار در روز یکشنبه، سکه در سایه کاهشی که قیمت جهانی طلا در اواخر هفته پیش تجربه کرد نتوانست افزایش قیمت محسوسی داشته باشد. در بازار سکه دسته‌ای از معامله‌گران بر این باورند که امکان کاهش‌های بیشتر در قیمت اونس وجود دارد. در مقابل دسته دیگری هستند که امکان بازگشت اونس را به مدار صعودی بالا تلقی می‌کنند.


در نتیجه چنین تحلیل‌های متفاوتی که سایه کاهش قیمت در آن پررنگ تر است، معامله‌گران تنها توانستند به مدد افزایش قیمت دلار از سقوط بیشتر قیمت سکه و طلا جلوگیری کرده و مانع از ورود آن به کانال 920 هزار تومانی شوند. روز یکشنبه سکه با وجود افزایش 20 تومانی قیمت دلار، تنها 3هزار تومان افزایش را تجربه کرد.
 

اخبار,اخباراقتصادی, قیمت ارز

 

اخبار,اخباراقتصادی, قیمت ارز

  اخبار اقتصادی  -  دنیای اقتصاد