اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

نظر دولت درباره قیمت بنزین چه خواهد بود؟



اخبار,اخبار اقتصادی ,هدفمندی یارانه ها

 

اخبار اقتصادی - نظر دولت درباره قیمت بنزین چه خواهد بود؟

البته بحث روی این نیست که چرا هدفمندی یارانه ها اجرا می شود و یا چرا قیمت بنزین افزایش می یابد، بحث در این مورد است که آیا جامعه کشش تبعات افزایش حامل های انرژی و بنزین را دارد! یا آیا تدابیر مناسب برای جلوگیری از تورم لجام گسیخته پس از آن اندیشیده شده است؟

قیمت کالاهای اساسی افزایش می یابد و حتما کارخانه ها افزایش قیمت بنزین را بهانه خوبی دانسته و به آن پروبال می دهند و مردم بیچاره هستند که تقاص پس می دهند! با این تفاسیر باید منتظر موج دوم گرانی های منهدم کننده که سیبل آن ها اقشار متوسط و ضعیف جامعه است باشیم.

به گزارش عصر خبر، قیمت حامل های انرژی و بنزین در کشورمان یک عامل استراتژیک در زندگی و معیشت مردم است و تغییر در قیمت بنزین به مثابه تغییر در کیفیت و معیشت مردم است، بسیاری وابستگی های معیشتی اعم از کالاها و خدمات در زندگی روزمره مردم به بنزین متبط می شود.

از مهر ماه سال 1390 با شدت گرفتن تحریم ها آثار آن کم کم به معیشت مردم رسوخ کرد. از سویی دیگر برخی از منتقدین اقتصادی معتقدند که انجام فاز دوم هدفمند شدن یارانه ها یک اشتباه است و باعث تغییرات دراماتیک در زندگی مردم خواهد شد.

نمونه هایی از این درام که پتانسیل آن را دارد تا به تراژدی اسفبار تبدیل شود افزایش قیمت کالاها و خدمات و تبدیل شدن برخی از کالاهای عادی به کالاهای گیفن (کالاهایی که با افزایش قیمت تقاضا برای آن افزایش پیدا می کند)، عدم تغییر در عادت مصرف و بعضا تغییر در الگوی زندگی مردم می گردد.

از آذر ماه 92 تاکنون که بودجه به صورت جدی بررسی شده و مصوبات آن در صورت های مختلف مورد بحث و تبادل نظر نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است، چند سناریو برای بنزین مطرح شد که از جمله آن ها تک نرخی شدن بنزین (یک نرخ کلی مصوب شده و همه با آن نرخ سوخت مورد نظر خود را تامین کنند)، سپس بنزین دو نرخی 700 تومانی دولتی و 1400 تومانی آزاد ، 700 تومانی دولتی و 1200 تومانی آزاد و  700 تومانی دولتی و 1000 تومانی آزاد مطرح شد که نهایتا محتمل ترین سناریو بنزین دو نرخی 700 تومانی دولتی و 100 تومانی آزاد مطرح شد که با توجه به شرایط حساس معیشتی کنونی مردم جای بحت دارد چرا که افزایش قیمت بنزین باعث تغییر در زندگی افرادی می شود که زندگی متوسط دارند و باعث منهدم شدن فقرا می گردد، برخی در جامعه به طنز می گویند آنقدر بنزین گران شده  و کرایه ها زیاد شد که دیگر صرف نمی کند که بر سر کار برویم و برخی دیگر می گویند کرایه راهمان بیشتر از حقوقی است که در می آوریم و این خود نشان از نارضایتی اقشار متوسط و ضعیف دارد. ضمنا این تنها یک بعد ماجراست.

علاوه بر این قیمت کالاهای اساسی افزایش می یابد و حتما کارخانه ها افزایش قیمت بنزین را بهانه خوبی دانسته و به آن پروبال می دهند و مردم بیچاره هستند که تقاص پس می دهند! با این تفاسیر باید منتظر موج دوم گرانی های منهدم کننده که سیبل آن ها اقشار متوسط و ضعیف جامعه است باشیم. زیرا مرفهین از این موضوع مستثنی هستند و کشش خرید بنزین را تا لیتری 5000 تومان را هم در خود می بینند، پس برایشان مهم نیست که بقیه آسیب میبینند یا خیر!

ضمنا برخی از این مرفهین صاحب همان کارخانه هایی هستند که با گران کردن اجناس ضرر خود را از این طریق جبران می کنند و قشر متوسط و ضعیف جامعه هزینه های این تورم را به دوش می کشند.

دوباره به ابتدای موضوع برمی گردیم؛ بنزین لیتری 700 تومان در صورت سهمیه و به نرخ دولتی و بنزین آزاد لیتری 1000 تومان یعنی بیش از 80 درصد افزایش قیمت بنزین سهمیه ای و بیش از 40 درصد افزایش در قیمت بنزین آزاد.

شیب این قیمت ها (که بعضا اعلام می شد ملایم است) را به قیمت کرایه تاکسی و حمل و نقل عمومی تعمیم دهید، حداقل افزایش 30 درصدی در کرایه تاکسی و افزایش 20 درصدی در کرایه اتوبوس. یعنی اینکه اگر کرایه اتوبوس 600 تومان بود با افزایش کرایه ها به 780 تومان می رسد  و خطوط تاکسی نیز در خطی که کرایه آن 1200 تومان است به 1500 تا 1700 تومان می رسد شاید این پرسش مطرح شود که خوب مثلا 400 تومان افزایش کرایه که این حرف ها را ندارد  در صورتی که جمله معروف قطره قطره جمع گردد وانگهی دریا شود پاسخ ما را می دهد اگر 400 تومان اضافی دریافت شود یعنی 12 هزارتومان در ماه و 144 هزارتومان در سال است که اگر این مسیر رفت و برگشت باشد که هست یعنی 288 هزار تومان در سال که معادل 2.5 تا 4 درصد کل حقوق یک کارمند است و کارمندی که انواع هزینه های اضافی را دارد مثل هزینه های آب، برق، گاز (که اخیرا با 20 درصد افزایش مواجه شده است)، تلفن، موبایل، اجاره خانه، پوشاک و ... هزینه حمل و نقل هم برای خود قصه مفصلی از هزینه خواهد بود.

البته بحث روی این نیست که چرا هدفمندی یارانه ها اجرا می شود و یا چرا بنزین افزایش می یابد، بحث در این مورد است که آیا جامعه کشش تبعات افزایش حامل های انرژی و بنزین را دارد! یا آیا تدابیر مناسب برای جلوگیری از تورم لجام گسیخته پس از آن اندیشیده شده است؟ آیا افزایش قیمت بنزین و سوخت هایی مثل آن که در حمل و نقل عمومی تاثیر فراوانی دارند باعث تغییر الگوی استفاده حمل و نقل خصوصی به جای حمل و نقل عمومی نمی شود؟ آیا افزایش قیمت بنزین سوژه دست برخی رانندگان اتوبوس و تاکسی و بعضا مسافربرهای شخصی برای دریافت کرایه بیشتر نمی شود؟ و ده ها پرسش دیگر هر چند که دولت در این مدت  عملکرد به نسبت مطلوبی داشته اما افزایش یکباره حامل های سوخت بدون تدبیر و انجام پیش زمینه ها به نظر درست نمی آید.

فرهاد یکی از هموطنان دانشجو در زمینه قیمت بنزین و گران شدن کرایه های تاکسی و اتوبوس گفت : من هر روز 3000 تومان کرایه برای تردد می دهم و حساب کردم اگر بنزین گران شود باید 5 تا 6000 تومان کرایه برای حمل و نقل بدهم واین یعنی خرج بیشتر.

وی ادامه داد: ما که به کلوچه و چای دانشگاه راضی هستیم اگر قبلا با 1000 تا 1500 تومان یک کلوچه و چای می خوردیم از این به بعد آن را هم نباید بخوریم، سال جدید همه چیز خواه ناخواه تحت تاثیر بنزین قرارگرفته و گران می شود و ما دانشجویان باید چه کنیم که درآمدی هم نداریم.

به نظر می رسد باید افزایش قیمت بنزین با ارائه کمک های ویژه ای جبران شود وگرنه قشر آسیب پذیر جامعه با انهدام کامل مواجه خواهد شد و این موضوع بدین معنی نیست که افزایش قیمت بنزین اشتباه است بلکه به این معنی است که با هر تدبیری اقدام مدبرانه ای نیز نیاز است که امید است دولت آن را مدیریت کند. 

اخبار اقتصادی - عصر خبر

 


ویدیو مرتبط :
افزایش قیمت بنزین، آزمونی برای دولت روحانی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها با چراغ خاموش ، افزایش قیمت بنزین توسط دولت کلید خورد؟



 

افزایش قیمت بنزین , قیمت بنزین

 

بنزین و قیمت بنزین در فاز دوم هدفمندی یارانه ها به یکی از دغدغه های فکری مردم تبدیل شده است .همزمان با نزدیک شدن فاز دوم هدفمندی یارانه ها حرف و حدیث های بنزینی قوت گرفته و گمانه زنی ها درباره نرخ بنزین ادامه دارد. بعد از اختلافات زنجیره ای دولت با مجلس هشتم بر سر قانون بودجه و اجرایی شدن فاز دوم ...

شفاف: بنزین و قیمت بنزین در فاز دوم هدفمندی یارانه ها به یکی از دغدغه های فکری مردم تبدیل شده است .همزمان با نزدیک شدن فاز دوم هدفمندی یارانه ها حرف و حدیث های بنزینی قوت گرفته  و گمانه زنی ها درباره نرخ بنزین ادامه دارد.

بعد از اختلافات زنجیره ای دولت با مجلس هشتم بر سر قانون بودجه و اجرایی شدن فاز دوم هدفمندی یارانه ها، دولتی ها مطابق قانون مصوب مجلس باید همزمان با آغاز خرداد ماه، فاز دوم هدفمندی را اجرایی می کردند اما این اتفاق عملا نیافتاد تا شایعه اجرایی شدن فاز دوم هدفمندی با چراغ خاموش قوت بگیرد.

آخرین اخبار بنزینی حاکی از این است که، مراحل نهایی بررسی تراکنش و تجمیع اطلاعات کارت‌های هوشمند سوخت در حال انجام است وبه این ترتیب پیش بینی می‌شود تا ابتدای مردادماه دستور افزایش قیمت بنزین صادر شود.

گفتنی است پیش از این نیز در طی چند روز گذشته قیمت نان افزایش یافته که بسیاری آ را ناشی از تبعات اجرایی شد فاز دوم هدفمندی یارانه ها بدون ابلاغ رسمی می دانند هر چند دولتی ها اعلام کره  اند که گرانی نان ربطی به هدفمندی ندارد و مربوط به قیمت گندم و آرد است تا به این ترتیب احتمال افزایش مجدد قیمت نان نیز وجود داشته باشد.

در هر حال اخبار رسیده حاکی از این است که  طرح افزایش قیمت بنزین به عنوان اولین حامل انرژی در قالب فاز دوم اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها در  تیر ماه سالجاری آغاز می‌شود.

بر این اساس زیرساخت‌های افزایش قیمت بنزین در تیر ماه سالجاری آماده شده است که از تجمیع اطلاعات سامانه هوشمند سوخت می‌توان به عنوان مهمترین اقدام دولت به منظور افزایش قیمت بنزین یاد کرد.

برای اجرای فاز دوم هدفمند سازی یارانه‌ها و اصلاح مجدد قیمت بنزین از ابتدای سالجاری تاکنون 2 اقدام اساسی در سطح سامانه هوشمند سوخت انجام شده است به طوری که در فاز اول بنزین 100 تومانی از چرخه عرضه سوخت کشور حذف شد.

در گام دوم هم با ابلاغ ستادهدفمندی یارانه‌ها به شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، فراخوانی برای ثبت مشخصات کارت، محاسبه سهمیه باقیمانده و حفظ آن در کارتهای هوشمند سوخت ابلاغ شده است.

با اجرای این طرح تا پایان خرداد ماه سالجاری وضعیت تراکنش بیش از 17 میلیون و 716 هزار کارت هوشمند خودرو و موتورسیکلت ارزیابی و سپس کارتهای سوخت غیر فعال از رده خارج می شوند.

در همین حال شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در روزهای اخیر تاکید کرده است: در صورت عدم سوخت گیری تا پایان خرداد ماه سالجاری سهمیه کارت هوشمند سوخت کارتها به‌طور کامل حفظ نخواهد شد.

محسن روحانی مدیر سامانه هوشمند سوخت هم اخیرا هدف از اجرای این طرح را مشخص شدن سهمیه‌های باقیمانده و ذخیره شده در کارتهای هوشمند سوخت و آمادگی برای اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها اعلام کرده و یادآور شده است: با این روش تمامی سهمیه ماه‌های گذشته دارندگان کارت سوخت محاسبه و در کارت آنها درج خواهد شد.

در هر حال خبر گزاری مهر خبر داده  که در حال حاضر سناریوی نهایی قیمت و نحوه عرضه بنزین در قالب اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها نهایی شده است به طوری که این فرآورده استراتژیک و پرطرفدار نفتی در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها با دو نرخ نیمه یارانه‌ای و آزاد عرضه می‌شود، ضمن آنکه نظام سهمیه بندی بنزین هم با قیمت‌های جدید بنزین ادامه می یابد.

گفتنی است، پیش از این هم عبدالله جلالی قائم مقام ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور هم از سیاست کلان دولت برای آزادسازی قیمت بنزین و عرضه تک نرخی این فرآورده پرطرفدار نفتی در بلند مدت خبر داده بود.

بسیاری از کار‌شناسان اقتصادی در گمانه زنی‌های خود اعلام می‌کنند در صورت تک نرخی شدن قیمت بنزین، بهای این فرآورده استراتژیک به منظور نزدیک شدن به قیمت در کشورهای همسایه و مقابله با هرگونه انحراف و قاچاق تا مرز ۱۰۰۰ تومان در هر لیتر افزایش می‌یابد.

محمود احمدی نژاد رئیس جمهور در یکصدمین سفر استانی هیئت دولت در استان خراسان رضوی با وجود تکذیب افزایش قیمت بنزین به لیتری 2000 هزار تومانی که توسط رئیس مجلس عنوان شده بود ،  به طور تلویحی بنزین 1000 تومانی را تایید کرد تا شایعه 1000 تومانی شدن بنزین رنگ وبی واعی تری به خود بگیرد.

حالا اما باید منتظر ماند و دید نرخ بنزین که از مدت ها پیش اعلام شده، روی میز رئیس جمهور  منتظر یک امضاست، چه خواهد بود و آیا سرانجام فاز دوم هدفمندی یارانه ها با افزایش قیمت بنزین رسما کلید می خورد یا خیر؟...... / خبرگزاری شفاف